Zoque.Forum
»
Üzerinde Çalıştığım Bir Proje için fikirlerinize ihtiyacım var
|
| İnternet ve İş İş planı hazırlanması, risk sermayesi, Türkiye'de risk sermayesi, şirket kurulması, internette para kazanma yolları... |
![]() |
|
|
LinkBack | Seçenekler |
|
|
#1 (permalink) |
|
|
Üzerinde Çalıştığım Bir Proje için fikirlerinize ihtiyacım var
Yaklasık 1-1.5 senedir daha önce denenmemiş bir e-iş projesi üzerinde bir başka mühendis arkadaşımla birlikte çalışmaktayım. Geldiğimiz noktada "Haydi Abbas vakit tamam / Akşam olsun diyordun işte oldu akşam" dizeleri dilimizde, yayına yaklaşmanın heyecanı içindeyiz.
Bu aşamada yayına ne noktadan açacağımız konusunda benim ciddi şüphelerim var ve sizlerin de fikirlerini almak istedim. Projemiz ASP ile SQL server üzerinde geliştirildi. Bugüne kadar ilk başta benim sahip olduğum bir Reseller paketinin olanaklarını kullanmayı düşündük. Aylık 60 GB trafik ve 5-6 GB de kapasite sunan bu USA temelli paketi, kendi web müşterilerim için kullanıyorum uzun zamandır. Herhangi bir sorun yaşamadım. Fakat hem lokasyonu hem de ciddi bir talep oluşursa gelecek trafiği kaldırıp kaldıramayacağını, ciddi bir ivme ile yola çıkmış bir atleti sırf ayakkabıları lastikten diye yarış dışında görme ihtimalini düşünmeye başladım. Bu vesile ile alternatif yollar aramaya giriştim. Çok zaman önce Bnet üzerinden co-location'a yeltenmiştim ama daha sonra maliyetini düişünerek gereksiz buldum. Kıralık hat sanırım uzun vadede en düzgün çözüm. Çünkü serverınız ofisinizde ve siz isterseniz farklı uygulamalar ile web uygulamanız arasında köPage Rankingü kurabiliyorsunuz rahatlıkla. Kısaca sorum şu : Günlük hiti en azından gittigidiyor, sahibinden gibi sitelere yaklaşabilecek bir projeyi nasıl yayına geçirmeli? Kervanı yolda mı düzeltmek mantıklı (misal kalite bir hosting veya yabancı dedicated ile) yoksa daha baştan en uç durumu düşünerek mi hareket etmek lazım? Alternatif ne yollar var ve maliyetleri konusunda neler söyleyebilirsiniz? Zoque.net içinde büyük siteleri işleten arkadaşlar olduğunu biliyorum ve sizlerin de görüşlerini almak istedim. Şimdiden teşekkürler. |
|
|
|
|
|
#2 (permalink) |
|
Yer: LND
|
Re: Üzerinde Çalıştığım Bir Proje için fikirlerinize ihtiyacım var
Gittigidiyor sahibinden gibi hit alacağını düşünüyorsan bahsettiğin reseller sadece 2 saat çalışır, ondan sonra kendini şutlanmış ve paketinini de 30 kat aşmış olarak bulursun. Sözleşmeye göre de ekstra için inanılmaz bir para ödersin.
Ancak genelde bu tip projeler eğer direk mynetten reklam edilmeyecekse yavaş ivmelerle ayağa kalkar. Dolayısıyl abunu ilk başta bir vakit reseller gibi bir pakette idare edebilirsin. Dediğim gibi ani artış ç.ok düşük ihtimal, beklersin trafiğini incelersin hem belki o sırada projeedn döngüde gelmeye başlar bir akşamda yeni sistemine geçersin gerekince çok zor olmayacaktır. Ama şu kesin ki bu tip bir proje olacaksa başında olmasada her hangi bir yerinde kesinlikle reseller paket sana yetmeyecektir.
|
|
|
#3 (permalink) |
|
Yer: istanbul
|
steff'de çalışmış ve popomun ağrısıyla kurtulmuş biri olarak sahibinden'in ne derece çöken ve altyapısından dolayı sürekli restart gerektiren bir site olduğunu hatırlatmak isterim. db olarak oracle kullanılmış olsa da yazılımın optimizasyonu burada önem taşıyor. eminim ki adamakıllı bir 'coder' bunu çok daha düşük bandwidth harcayarak yapabilirdi. kaldı ki sahibinden önce bnet ile çalışıyordu, ama bnet de son dönemde tökezlemeye başlayınca (shared slotları iyice şişiriyorlardı tahminim) farklı bir yere geçtiklerini hatırlıyorum.
eğer gerçekten kesintisiz bir servis istiyorsan yapını multi-tier olarak düşünmeni öneririm. hatta ideali farklı backbone'lar kullanan, ama ortak bir db üzerinden çalışan bir yapı. türkiye'de hangi host bunu yapabilir sersen, hiç bilemem, network camiasından arkadaşlar yanıt versin. ama gavuristan'da pek çok uygulama bu şekilde çalışmakta zaten. onların kaldıramaması, buranın yapabilmesi gibi bir durum da zaten olamaz. bağdat'ı onlar bizden daha önce keşfetti ve bizim 100 katımız kadar da kullanıyorlar bu teknolojileri... ben hosting konusunda TR ile çalışmayı uzun süre önce bıraktım zaten, gerek freelance, gerek de çalıştığım yerlerde servis kalitesinin ne kadar iptidai, keyfi olduğunu gördüm. ama yabancı hostlarda durum böyle mi? 3-4 saatte sana geri dönmezlerse kusur sayılıyor, 7/24 live destek verenleri saymazsam. projeni de merak ettim, en az sahibinden kadar hit alacak bir site (20 mbiti full sömürdüğü zamanlar oluyordu) nedir, ne amaçlıdır, niye daha önce yayına girmedi, ismi cismi nedir, öğrenmek isterim doğrusu... ) |
|
|
|
|
|
#4 (permalink) |
|
|
@soul : ben de senin gibi düşünüyorum başlangıçta. Yani belki de sadece bize orjinal geliyor projemiz. Tabi bunu test etmenin en güzel yolu da başlangıçta böyle bir yapıda yayınlamak ve gelen talebe bakarak, gidişat olumlu ve yüksek hit çekecek gibi ise alternatif kanalı devreye sokmak sanırım.
@cgencer : yabancı çözümler içinde nereleri veya ne tip siteleri incelememi önerirsin? Nelere dikkat etmek lazım? Proje konusunda belki de cümlelerimden dolayı bir yanlış anlaşılma olmuş. Sahibinden.Com gibi trafik oluşur demek istemedim aslında. Demek istediğim en uç durumlarda ne tip yollar seçiliyor idi. Tabi umarım bizim de bir gün böyle dertlerimiz olur. Çözüm elbet bulunur. Projeye gelince Yayına açıldığında ilk zoque tayfası ile paylaşacağım. Şu aşamada biraz TOP SECRET olmak zorunda ortaklı bir proje olduğundan, aldığımız ortak karar gereği. O zaman hem yorumlarınızı alırım hem de bu sevinci inşallah sizlerle paylaşırım. Tabi tüm bunları bizim maddi vb. sebeplerle bir takım engellere takılmayacağımızı düşünerek söylüyorum. (umarım...) Senin sözlerinden anladığım sahibinden.com'un bile bir yerde co-locate edildiği ? Yakın zamanda 1-2 projenin nerelerde host edildiğini araştırmak süretiyle bir fikir yakalamaya çalıştım. Misal bunlardan birinde doruk.net'i gördüm. Doruk.Net'in paketleri fena değil gibi. Tek sıkıcı taraf SQL server lisans kirası, şuydu buydu derken aylık girişte 1000 usd gibi bir rakamı gerektirecek olması. Yabancı çözümlerde en azından doruk.net gibi bir hizmeti yakalayabileceğim nereleri vardır sanırım bunu araştırmam gerekiyor. Önerin olursa çok sevinirim. Cevaplarınız için teşekkür ediyorum. Başka fikirler olursa da merakla bekliyorum. |
|
|
|
|
|
#5 (permalink) |
|
Yer: istanbul
|
birkaç hosting arama sitesini dolaşınca zaten sen de fikir sahibi olursun yavaş yavaş.. linux server'larda ev1servers.net iyidir. aylık 1000$a sağlamından 2 tane linux hayli hayli kiralarsın.300-400$a gayet iyi donanımlı, raidli falan serverlar var. tabii proje taleplerine göre bir seçim yapmak lazım böyle bir durumda.
sahibinden gibi projeler illa ki co-location yapmak zorunda; zira 1) TR'de o kadar bant genişliğini tek bir kişi olarak tutmak akıl karı değil 2) server destek ve bakımı ayrı bir ihtisas meselesi ve böyle bir siteyi ayağa kaldıran bir şirket, bunu kendi ofisinde yapmaya kalkarsa (ilk engeli aşsa dahi) hayatının hatasını yapmış olur, security olayları açısından. gereken altyapı, ve bilgi bir yazılım şirketi veya web sitesinin altından kalkabileceği türden şeyler değil. colocation yerine managed dedicated server kiralamanı öneririm; böylece hem network/security desteğin olur, hem de full erişimli bir server'ın olur. |
|
|
|
|
|
#6 (permalink) |
|
|
cgencer : çok teşekkür ediyorum önerilerin için. Özellikle security konusunda benzer fikirlere sahibim. Bu konunun uzmanlarına bırakmakta fayda var.
Linux server kullanmamız imkansız. SQL server üzerinde geliştiriyoruz projemizi. Bu yüzden NT-XP server çözümüne gitmek durumundayız böyle bir seçim yaparsak. Önerilerini de dikkate alarak bu konuda ciddi bir araştırma yapacağım. |
|
|
|
|
|
#8 (permalink) |
|
Yer: adana
|
bir de diğer websiteleri ile en hızlı bağlantıyı nasıl sağlayabilirirz ?
usa tabanlı 100 mbit bağlantılı dedicated serverler ufak bir arama motorunun ihtiyacını karşılar mı ? |
|
|
|
Zoque'a hoşgeldiniz!