Zoque.Forum
Dirsek Teması:
Geri Dön Zoque.Forum » E-Ticaret » İnternet ve İş » Proje Yönetimi hakkındaki fikirleriniz?

İnternet ve İş İş planı hazırlanması, risk sermayesi, Türkiye'de risk sermayesi, şirket kurulması, internette para kazanma yolları...

Yanıt

LinkBack Seçenekler
Old 13.09.2005   #1 (permalink)
eylul

eylul's Avatar

Yer: istanbul
Proje Yönetimi hakkındaki fikirleriniz?

Merhaba,
Gelişen bilişim sektörünün geniş ufukalarında, aranan elemanlar arasında son zamanlarda Proje Yönetimi bölümü de yer almakta.

Kişisel düşüncem her zaman forumda da dile getirildiği gibi bu alanda her bireyin kendi alanında hizmet vermesi. web tasarımı yapan bir elemanda PHP/ASP bilgisi aranması tabiki saçma, yani bu işi de yapsın mantığı.. Ve biz artık bir programcıdan, bir web designer dan, bir web masterdan ve bir web developerdan neler beklediğimizi biliyoruz. En azından bu tanımları kendi içimizde netleştirdiğimizi düşünüyorum.

Peki ya Proje yönetimi? Proje yönetimi için hangi brikim, hangi beceri ve hangi özellikler gerekli sizce? Ve bir web ekibinde proje yönetimine olan ihtiyaç konusunda ne düşünüyorsunuz?
Add Post to del.icio.usBookmark Post in TechnoratiFurl this Post!Spurl'e kaydet! http://reddit.com/submit?url=%url%&title=%title%Wong'e kaydet!Yahoo'ya kaydet!Google'a kaydet!MSN'e kaydet!Facebook'e kaydet!
Mesajdan alıntı yaparak yeni bir cevap ekleyin
Old 13.09.2005   #2 (permalink)
manhem

manhem's Avatar

Yer: İstanbul
Re: Proje Yönetimi hakkındaki fikirleriniz?

Soruna cevap olamayabilir bu yazdığım ama zamanında enfes bir kaynak tavsiye etmişim şu şekilde:

Alıntı:
Ashley Friedlein, bu kitabında bir web projesinin planlanmasından taslağına, tasarımımından içeriğine, sorun çözümünden bakımına kadar nasıl yönetileceğini tüm detaylarıyla ortaya koyuyor. Üstelik sıkmadan ve akılda kalıcı şekilde. Aslında kendisini yeni kitabı Maintaining and Evolving Successful Commercial Web Sites ile tanıdım ama okumaya bunun -bir bakıma web Project Management serisinin- bir önceki kitabı olan Delivering Successful Commercial Sites ile başlamanın daha uygun olacağını düşündüm. İyiki öyle yapmışım.
Aslında kitap ile ilgili anlatacak çok şey var ama uzatmak da istemiyorum. Sadece şunu söyleyebilirim: kitap, başarılı web ve e-iş uygulamaları yapmak, yönetmek veya böyle bir ekipte yer almak isteyenlere çok şey katacak. Gözüm yolda, serinin ikinci kitabını bekliyorum.
Aradan geçen zaman içinde ikinci kitap elime ulaştı ve okudum. O da başarılıydı. Konuya ilgi duyanlara tavsiye ederim.
manhem şu an çevrimdışı  
Add Post to del.icio.usBookmark Post in TechnoratiFurl this Post!Spurl'e kaydet! http://reddit.com/submit?url=%url%&title=%title%Wong'e kaydet!Yahoo'ya kaydet!Google'a kaydet!MSN'e kaydet!Facebook'e kaydet!
Old 13.09.2005   #3 (permalink)
eylul

eylul's Avatar

Alıntı:
manhem tarafından gönderilen mesaj:
Soruna cevap olamayabilir bu yazdığım ama zamanında enfes bir kaynak tavsiye etmişim şu şekilde:

Aradan geçen zaman içinde ikinci kitap elime ulaştı ve okudum. O da başarılıydı. Konuya ilgi duyanlara tavsiye ederim.

Muhtemelen bu kitaplar yeterli ingilizce isteyecektir değil mi?
Old 13.09.2005   #4 (permalink)
manhem

manhem's Avatar

Yer: İstanbul

Tabii ki ama kısa zamanda Türkçe'ye çevrilmeli bence.
manhem şu an çevrimdışı  
Old 14.09.2005   #5 (permalink)
emremer

emremer's Avatar

Yer: Viyana, İstanbul

bana göre "proje yöneticisi"..

* Genel manada, dhtml'in yapamayıp, flash'ın yapabilceği, flash'ın yapamayıp 3dmax'in yapabileceği şeyleri..
logo'nun Photoshop'ta yapılmayacağını.. baskı için 300dpi kullanılması gerektiğini..
PHP'nin çalışması için apache/IIS vb. gerektiğini..
mobil.Google'ın standartlara uymayan siteleri indexlemediğini..
vb..
vb..
genel bilgilere sahip olmalı. Fakat çok iyi kod yazmasına yada tasarım yapmasına yada database planlayabilmesine gerek yok.

Daha çok bir organizatör gibi çalışarak aşağıdaki adımların, sırası ile ve belirlenen zaman içersinde sağlıklı olarak yürümesini sağlamalı;
* müşteriye "neyin ne" olduğununun anlatılması (hadi daha nazikçe; danışmanlık diyelim)
* müşterinin beklentilerini ve amacını açıklayan "kaliteli bir brief". (en önemli noktalardan birisi bence)
* ekip toplanarak projeyi değerlendirmeli (müşteriye sunacakları DEVAMLILIK önerileri de dahil olarak)
* iki koldan, işleyiş algortiması ve ön görseller hazırlanmalı
* yapılan ön çalışmalar iletilmeli ve geri dönüş alınmalı
* herşey tamamsa, HTML ler hazırlanmalı
* programlanmalı
* projeyi hazırlayan şirketin kendi çizgisi/kalitesinde mi kontrol edilmeli
* beta testlerine geçilmeli
* muhasebe ile ödeme planı incelenmeli
* gözden kaçan kısımlar, buglar ve güvenlik açıkları düzeltilmeli, varsa optimizasyonlar (meta tag, MySQL, CSS vb.) yapılmalı
* varsa müşteriye admin paneli kullanımı anlatılmalı
* ödemeler kontrol edilmeli
* son onaydan sonra, normal yayına geçilmeli
,

* ara motorları ve web directorylere kayıt yapılmalı
* projenin konumuna/işlevine göre türkticaret.net, alibaba, yahoogroups vs.. yada kendi alanındaki diğer net topluluklararına üye olunmalı
* basın bültenleri ve (medya planlamasına göre) diğer duyurular yapılmalı
,

* kullanıcı geri dönüşleri ve analizleri yapılmalı
* bülten gönderme sistemi rayına oturtulmalı (ne çok sık ne de çok seyrek)
* promosyonlar yada farklı cin fikirlerle "bağlılık" sağlanmalı
* herşey yolunda gidiyorsa, sistem tamamen müşteriye bırakılmalı (destek ve danışmanlık elbetteki devam etmeli)

------
bunlara ek olarak aslında ön planda olmasa da işlerin daha Güzel ve Verimli olması için;
insanları motive edebilmeli, moral verebilmeli, gerektiğinde müşteri ile ekip arasında "kayıpsız iletken tel" yada "dayanıklı sünger" olabilmeli : )
emremer şu an çevrimdışı  
Old 14.09.2005   #6 (permalink)
eylul

eylul's Avatar

Alıntı:
Daha çok bir organizatör gibi çalışarak aşağıdaki adımların, sırası ile ve belirlenen zaman içersinde sağlıklı olarak yürümesini sağlamalı;
* müşteriye "neyin ne" olduğununun anlatılması (hadi daha nazikçe; danışmanlık diyelim)
* müşterinin beklentilerini ve amacını açıklayan "kaliteli bir brief". (en önemli noktalardan birisi bence)
* ekip toplanarak projeyi değerlendirmeli (müşteriye sunacakları DEVAMLILIK önerileri de dahil olarak)
* iki koldan, işleyiş algortiması ve ön görseller hazırlanmalı
* yapılan ön çalışmalar iletilmeli ve geri dönüş alınmalı
* herşey tamamsa, HTML ler hazırlanmalı
* programlanmalı
* projeyi hazırlayan şirketin kendi çizgisi/kalitesinde mi kontrol edilmeli
* beta testlerine geçilmeli
* muhasebe ile ödeme planı incelenmeli
* gözden kaçan kısımlar, buglar ve güvenlik açıkları düzeltilmeli, varsa optimizasyonlar (meta tag, MySQL, CSS vb.) yapılmalı
* varsa müşteriye admin paneli kullanımı anlatılmalı
* ödemeler kontrol edilmeli
* son onaydan sonra, normal yayına geçilmeli
,
Güzel. Ama bence zanediyorum şu üstte saydıklarından büyük bir kısmı ekibin işi... Peki iyi bir ekip değilse? Birbiri ile tamamen uyumsuz bir ekip var ise? O durumda ne yapılmalı sizce?
Old 15.09.2005   #7 (permalink)
emremer

emremer's Avatar

Yer: Viyana, İstanbul

evet ekip işi. 1 patron 1 webmaster şeklindeki bir oluşumda (iş yeri?) zaten "proje yönetimi" gibi birşey olmayacaktır. olsa da patonun kişinin "kendine uyabilecek bi sıfat arayışı" nın dermanı olacaktır.

a) yaşı yerinini bulmuş insanların karakterini değiştirme olanağımız olmadığına göre..
ekip çalışmasının ne dolduğunu bilen.. şeklinde ilana çıkılmalı ;|
iş paylaşımını bilen, kendisine düşen sorumluluğu üstlenebilen, güler yüzlü, güzel gözlü.. ...

b) hergün 2 adım ileri 1 adım geri, mehteran bölüğü yürüyüşü ile isteksizce iş yerine gidip bu uyumsuzlukta yer almaktansa, maaşı daha düşük bile olsa başka bir yerde çalışmayı tercih ederim. eğlenerek sigara molası yapabilmek varken stres/sinir olmayı istemem.
emremer şu an çevrimdışı  
Old 15.09.2005   #8 (permalink)
eylul

eylul's Avatar

Alıntı:
emremer tarafından gönderilen mesaj:

b) hergün 2 adım ileri 1 adım geri, mehteran bölüğü yürüyüşü ile isteksizce iş yerine gidip bu uyumsuzlukta yer almaktansa, maaşı daha düşük bile olsa başka bir yerde çalışmayı tercih ederim. eğlenerek sigara molası yapabilmek varken stres/sinir olmayı istemem.
Kesinlikle çok doğru

Yalnız benim değindiğim nokta şu.. Bu işi ciddi yapan şirketlerde bir proje yöneticisinin olması gerekli midir? Yoksa ekipteki kişiler bu işi de kendi aralarında halletmeli midir?
Yani böyle bir web ekibinin ya da yürütülecek projelerin başında görev dağılımı ve takibini yapan kişi yani Proje Yöneticisinin gerekliliği ve faydaları nelerdir?

Ben işin selameti için kesinlikle olması gerektiğini düşünüyorum bir takım liderinin. Programlama ve tasarım konusunda genel bilgiye sahip ve işin algoritmasını çıkarabilecek düzeyde ve müşteri ilişkileri yönü kuvvetli, ekip ile müşteri arasında senin de dediğin gibi bazen kayıpsız iletken tel bazen de emici dayanıklı sünger olabilecek bir proje yöneticisi şart diye düşünüyorum.
Old 17.09.2005   #9 (permalink)
ScottJr

ScottJr's Avatar

Yer: Istanbul-Turkey

proje yöneticileri bizim memlekette o dediğiniz takım koordinasyonundan çok müşteriden gelen briefleri tasarımcının başına oturup dırdır ettirmek için kullanılırlar - en büyük ajanslarda bile bu böyledir - , velhasıl gene sonucu çıkmayacak bir konu

» Monofactor -Journal | Showcase | » DevArt Gallery
ScottJr şu an çevrimdışı  
Yanıt

Etiketler
fikirleriniz , hakkindaki , yonetimi , proje

Zoque'a hoşgeldiniz!
Zoque 27.02.1999 tarihinde yayın hayatına başlamış, paylaşıma dayalı bir oluşumdur. Tasarım, teknoloji, web, kültür ve sanat ana başlıkları altında bilgi paylaşımı ve benzer değerlere sahip katılımcıların birbirleriyle iletişime girmelerine imkan sağlar. "Az ama Öz" sloganından yola çıkarak, kaliteli ve nitelikli katılımı temel alır.

Saygın ve ciddi bir ortamda yardımlaşmak, haberleşmek, kendi bildiklerini diğer katılımcılarla paylaşmak isteyen, oluşumumuza düzenli katılımda bulunacağı inancını taşıyan konuklarımızı üye olmaya davet ediyoruz. [ » ]

Üye Girişi:

UslanmaM baktabul.com

En popüler ilk 100 etiket
Tag Cloud
acil adsl ajax almak arama araniyor ariyorum ariyoruz asp bilen bilgi bilgisayar blog calisma canon css dijital div domain dosya eleman film firefox flash font form forum fotograf freelance google gore grafik grafiker hakkinda hangi hata hatasi hosting html ilgili ilk image internet istanbul istiyorum java javascript karakter kayit kisisel kullanimi link logo mac mail menu muzik mysql nasil neden nedir online photoshop php problemi program programi reklam resim satilik sayfa script server ses sistemi site sitesi son soru sorun sorunsali sorunu sql swf tasarim tasarimci tasarimcisi tasarimi turk turkce veri video web windows wordpress xml yardim yazi yeni zoque
ADnet Reklamları [ Siz de reklam verin  » ]
Zoque RSS Aboneliği
Son eklenen konuları e-posta ile haber verelim mi?