»
Reklam Ajansı ? Nasıl?
|
| İnternet ve İş İş planı hazırlanması, risk sermayesi, Türkiye'de risk sermayesi, şirket kurulması, internette para kazanma yolları... |
![]() |
|
|
LinkBack | Seçenekler |
|
|
#1 (permalink) |
|
Yer: Bursa - İstanbul
|
Reklam Ajansı ? Nasıl?
Merhabalar; İnternet'te araştırdım ama bir reklam Ajansı'nda neler olması gerektiği hakkında pek bişe bulamadım. Arşivde bu konuyu buldum ve kaynak olması amacı ile başlık açmaya karar verdim, bir taraftanda soruların cevabını bulmak niyetim ![]() 1. Bir reklam ajansı nasıl olmalıdır? 2. Manifesto örneği? 3. Ekipman? 4. Başlangıç için pratik bilgiler? 5. Dikkat edilecek hususlar?
|
|
|
#2 (permalink) | |
|
Yer: istanbul
|
Re: Reklam Ajansı ? Nasıl?
Alıntı:
bir ajansta olması gerekenleri de sanırım bir miktar piyasa deneyimi olan herkes bilebilir. ama nasıl olmalıdır için biraz o alan da burnunu sürtmüş olması, müşterilerle, işin akışıyla, yönetimle falan haşır neşir olması sağlıklı olacaktır. ekipman gibi konular teknik detaydır. ne akdar iş yükü kaldırmayı planladığınıza bakar. 2-3 iyi bilgisayarla başlar, iş yüküne göre gerekirse 40-50 makinaya kadar varabilirsiniz. |
|
|
|
|
|
|
#3 (permalink) | ||
|
|
Alıntı:
Alıntı:
|
|
|
|
#4 (permalink) |
|
"reklam Ajansı"nın nasıl bir yapı da olacağı önemli öncelikle.
Yani amaç "tabela işlerini yapalım, bol photoshoplu afişler yapalım." ise bu iş daha kolaya, daha ucuza yapılır ve genel olarak bir yapı kurmak zor olmaz. Bursa'da reklam ajansıyım diye geçinen firmaları biliyoruz, sen daha da iyi biliyorsundur. Bu ajanslardaki "herhangi" birisi "tasarımcı" hatta "sanat yönetmeni" ünvanı alıyor ve genel olarak, reklamın yaratıcı tarafı dışındaki "amelelik" kısmını yapan bu ajanslarda kendilerine "reklam ajansı" diyor. aslında Türkiye piyasasını genel olarak bu ajanslar kaplamış durumda. Bana kalırsa temel olarak 4 gerekli şey var; 1- Bilgi 2- Deneyim 3- Para 4- Cesaret Yani bilgi ve deneyim çok önemli. Hem kurucular için, hem alınacak elemanlar için. Öyle ki, her Photoshop kullananı tasarımcı diye almamak, her reklamcıyım diye gezineni de reklamcı yapmamak gerekiyor. Bana kalırsa "ufaktan" başlamak en hayırlısı. Yani öncelikle alanınızı belirleyin, 1-2 sene boyunca alabileceğiniz/teklif götürebileceğiniz, iş yapabileceğiniz müşteri ve müşteri gruplarını hedefleyin. Bu yolda da işleri "dışarıya" yaptırarak başlayın. Burada dışarıya yaptırmaktan kastım; öncelikle baskı için "renk ayrımı" olabilir, matbaa zaten dışardan çalışacaksınız. ![]() Öncelikle, reklam ajansının "uygulama" değil, "fikir" ürettiğini unutmayın. Bursa'da uygulama üreten yüzlerce yer var. Şu Korupark outdoor'larını biliyorsundur... O outdoorların ilk "arabanızı satın, evlenmeyin, chat yapmayın, diyete başlamayın..." falan fıstık reklamlarını görünce bunun kesinlikle bir inşaat-yapı projesi olduğunu anlamıştım. Fikir olarak zaten yaratıcılık yoktu, bu reklamların devamında kampanya ve markayı vurgulayan "Korupark ıvır zıvır" outdoorları asılınca da kimseyi etkilemedi, çünkü kampanyanın etkileyici bir yanı yoktu. Ben eğer bu Korupark'ın işlerini yapan ajansın yerinde olsaydım, 20x20cmlik plastik gece kondu maketleri yaptırıp restoran ve kafelerde masalara koydurdum ve yanına da bir küçük broşür bırakarak "eviniz koruparktan değilse, bu maketten bir farkı yoktur." yazardım, örnek olarak... Ajans prensipleri konusunda, http://www.atcw.com incelenmeli. Evet, ATCW Türkiye'nin en büyük ve tanınmış ajanslarından, maddi kaygıları da fazla yok bugün. Peki onlar da seneler önce bir şekilde kurulmadı mı? Bana kalırsa en önemli şey, eğer bilgi ve deneyimi olmayan kurucular varsa bu işe girişilmemesi.
|
|
|
|
#5 (permalink) |
|
Bana kalırsa, "tam hizmet reklam ajansı" olana kadar, sadece belli işleri yapan bir ajans olmanızda fayda var. Örneğin sadece "marka oluşturan" bir ajans olabilirsiniz veya sadece outdoor reklamları hazırlayan bir ajans, ya da broşür. Ve bu şekilde hem alanınızda size daha çok iş gelecektir, hem de başka ajanslara da iş yapabilirsiniz. Bu arada da işi öğrenmiş, şirketin sermayesini arttırmış olursunuz.
|
|
|
|
#6 (permalink) |
|
Yer: İstanbul
|
bir reklam ajansi icin gerekli olan en onemli sey iş bağlantısıdır. Her iş için aynı şey geçerlidir diyebilirsiniz ama ozellikle reklam/web sektoru icin aynı havayı soludugunuz firmaların yatırımları sizin bu baglantılarınızın değerini kat ve kat daha degerli kılar. Daha sonra saglam bir ekip gerekirki bu ilk baglantılari maddiyattan ote daha degerli bir yatirima donusturebilesiniz.
|
|
|
#7 (permalink) |
|
|
|
|
|
#8 (permalink) | |
|
Alıntı:
Yani "para var, istek var, hadi kuralım, biz de ekmek yiyelim" diyerek girişilecek bir alan değil reklamcılık. Sanat Atölyesi kurmak gibi bir şey bu. Sanattan anlamayan, belli bir entelektüel bilgiye sahip olmayan elemanlarla ancak "ilkokul resim sergisi" açılır. Farkettiren'in dediği ve benim de bahsettiğim "reklamla ilgisi olmayan reklam ajansı" yani "ilan ajansı" mı kuracaksınız, yoksa gerçekten bir reklam ajansı mı... Bu önemli. Alameti Farika, Rafineri... gibi ferah binalara sahip ajanslara bakarsanız, sırf çalışanların rahatlaması, fikir alışverişi yapması ve özellikle fikirlerini "kuluçkaya yatırmak" için özel odaları, kantinleri, kütüphaneleri bulunuyor. Bir reklam ajansının sadece bilgisayarı, masası, kasası olması yetmiyor. Bir çok medya, görsel materyal vs. de bulunmalı ellerinde. Bu tabi ki işin ekipman boyutu. Yine siyasetten örnek vereceğim ama, hani Bolşevik devrimiyle ilgili söylenen bir şey vardır "tam olarak oluşmamış bir sınıf adına yapılmış devrim"... Buradan varacağım nokta şu, eğer "reklam ajansının" yaratıcı takımını oluşturacak adamlar varsa zaten, yapısı vs. bellidir, çünkü bu insanların kısmen de olsa bir deneyimi vardır. Deneyim az bile olsa, bu reklam ajansının ne olacağını kendileri belirler ve ihtiyaçlarına göre oluştururlar. Farkettirenin dediği gibi, bir reklam ajansı sadece 1 kişiden bile ibaret olabilir. Çünkü ilk mesajımda da söylediğim gibi, bir reklam ajansı "seri üretim şeklinde uygulama" oluşturmayı değil, yaratıcı fikri satar. ... Bununla beraber, sizin yapınızı bilmiyorum ama eğer ekibinizde daha önce "profesyonel anlamda, profesyonel bir ajansta" çalışmış bir kişi yoksa, bu sektöre girmeniz kötü olacaktır. Yani reklam ajansı kurmak, kafe açmak gibi "esnaflıkla" veya başka bir sektördeki yapılanmalarla aynı değildir.
|
|
|
|
#9 (permalink) |
|
|
Şunu belirteyim reklam ajansı kurmak/açmak gibi bir niyetim yok
bugün bir soru ile karşılaştım cevabını veremedim, oturdum internette araştırdım pek sağlıklı bilgi bulamadım(!) konuyu açma sebebim bilgi eksikliğimi gidermek/öğrenmek ve bu konuda araştırma yapan insanlara yeterli kaynak olmasını sağlamak ilginiz için teşekkür ediyorum.Sizden ricam, ilginin azalmaması :P
Mutreft.com - Yaptık kendimize bişeler // Zumatru.com - Gizli proje merkezi // BursaNoktaNet - Türkiye'nin en büyük yerel iletişim platformu // Mesaj MuTReFT tarafından 09.06.2006 (17:34) yeniden düzenlendi.. |
|
|
|
| Sponsorlu Bağlantılar | |
|
Zoque.Forum
Reklam
|
|
Zoque'a hoşgeldiniz!