Zoque.Forum
Dirsek Teması:
Geri Dön Zoque.Forum » E-Ticaret » İnternet ve İş » içerik ve copyright mevzusu

Yanıt

LinkBack Seçenekler
Old 07.07.2006   #1 (permalink)

cgencer's Avatar

Yer: istanbul
içerik ve copyright mevzusu

merhaba,

bugün merak ettiğim bazı konuları düşündüm, biraz araştırdım, ama net bir sonuç bulamadım. bu konularda bilgisi olan varsa paylaşırsa sevinirim.

1. sitelerin çoğunun altında copyright ibaresini görebiliyoruz. ama genellikle laf olsun diye yazılıyor artık neredeyse. eminim bu sitelerin çoğu, bahsi geçen içerikleri notere onaylatıp yayına koymuyordur. hal böyle olunca aslında ben xyz sitemde altına copyright yazmışım, yazmamışım çok fark etmez. iş, sanatsal bir çalışma olunca ispatını yapabilmem mümkün. ama sadece içerikse söz konusu olan -misal yemek tarifleri- bunun ne tasdik edilmişliği ne de (sanırım) yasal caydırıcı bir yaptırımı mevcut değil. ehh, bu durumda ben bir yemek sitesi açsam, birisi de gelip benim koyduğum tarifleri araklayıp bir site açsa benim bu konuda yapabileceklerim bir hayli kısıtlı. hukuksal süreçte karşı taraf çok kolaylıkla aslında o tarifleri kendisinin yaptığını da iddia edebilir, benim o tarifleri benim diye belirtmeme rağmen. iddiaya karşı iddia yani.

2. generic birtakım içeriklerde bu nasıl oluyor? yani mesela biyografiler ya da şarkı sözleri. şarkı sözünde iş biraz daha karışık sanki. her ne kadar sanatçının hakkı desek de internet üzerinde bir sürü lyrics / şarkı sözü sitesi var ve kimse dava açmıyor bunlara karşı? biyografiler meselesi de sadece internette değil, ansiklopedik kaynaklarda da olan bir veri tipi. yani wikipedia'dan bunları toplamamla kütüphaneye gidip deftere yazmam arasında pek bir fark yok. bu durumda bu tür verileri yayınlamak suç kapsamına girer mi?

3. altyazı olayında iş iyice arap saçı. aslında altyazı ile şarkı sözü aynı kategoriye girebilir; ama kimse şarkı sözü sitelerine dava açmıyor ama tüm altyazı sitelerine karşı savaş başlatılmış durumda.

4. blog'lara yazılmış yorumların copyright'ı nasıldır ve kimdedir? bir düşüncesinin ifadesi olduklarına göre, bunlar da copyright'lı kelime dizileri. ama blog'larda yapılan yorumlara ait bir copyright ifades ben duymadım. oysa blog yazısının copyright'ı ne derece varsa, o yazıyla ilgili yapılan yorumların da olması gerekmez mi?
Add Post to del.icio.usBookmark Post in TechnoratiFurl this Post!Spurl'e kaydet! http://reddit.com/submit?url=%url%&title=%title%Wong'e kaydet!Yahoo'ya kaydet!Google'a kaydet!MSN'e kaydet!Facebook'e kaydet!
Mesajdan alıntı yaparak yeni bir cevap ekleyin
Old 07.07.2006   #2 (permalink)

Re: içerik ve copyright mevzusu

Altyazı sitelerine saldırılmasının sebebi, dolaylı olarak DIVX'i desteklemeleri sanırım. Yoksa film şirketlerinin altyazı hazırlayanları dava edeceklerini düşünmüyorum.

Kolay gelsin.
ibrahimsar şu an çevrimdışı  
Add Post to del.icio.usBookmark Post in TechnoratiFurl this Post!Spurl'e kaydet! http://reddit.com/submit?url=%url%&title=%title%Wong'e kaydet!Yahoo'ya kaydet!Google'a kaydet!MSN'e kaydet!Facebook'e kaydet!
Old 07.07.2006   #3 (permalink)

mrtksn's Avatar

Yer: istanbul - ankara

şarkı sözü konusunu tahmin etmek zor değil; şarkı sözleri internette dolaştıkça sanatçının da işine yarıyor, şarkısının bilinirliği artıyor fln fln; üstelik sizin sözleri bir siteden çaldığınızı ispat etmek mümkün dğeil, sonuçtaşarkı sözü bu, her durumda aynı;
ama altyazı ile aynı kefeye konulmamalı; altyazı siteleri divx videoların yaygınlığının artmasına sebep oluyor, o yüzden kapatılıyorlar.

biyografiler de sanırım biyografiyi hazırlayan asıl site çalan siteye dava açması mümkün, ancak sanıyorum ki kimse biyografi yazmıyor; hepsi birbirinden alıntı. kaldı ki biyorafi de sonuçta birinin yaşamını anlatan yazı; farklı kişiler tarafından hazırlanmış iki biyografi aslında muhtemelen aynı şeyleri anlatacaktır; yani siz birinin biyografisini istenize koyacağınız zaman ve sadece copyright lı sitelerden bulabiliyorsanız biyografiyi; azcık değiştirerek o biyografilerden birini kullanmanız işten bile değil.
Old 07.07.2006   #4 (permalink)

cgencer's Avatar

mrtksn: galiba olayı yanlış anlamışsın; benim 'çalma' diye bir durumum söz konusu değil, buna zemin de aramıyorum.o yüzden 'çaldığınızı' ifadeni genele açık konuştuğun için lafın gelişi bir ifade olarak alıyorum; yine de dikkat ederseniz sevinirim.
son günlerde dolaştığım birkaç forumda bu şekilde db pazarlayan bazı insanların türemiş olduğunu gördüğümden bir bilenden konuyla ilgili net verileri duymak istedim.
Old 07.07.2006   #5 (permalink)

mrtksn's Avatar

Yer: istanbul - ankara

kusura bakmayın, ben anlatamamışım, tabi ki çalmakla suçlamıyorum,genel konuşuyorum

db pazarlayan insanlar?
Sponsorlu Bağlantılar
Zoque.Forum
Reklam
Yanıt

Etiketler

mevzusu , copyright , icerik

Zoque'a hoşgeldiniz!
Zoque 27.02.1999 tarihinde yayın hayatına başlamış, paylaşıma dayalı bir oluşumdur. Tasarım, teknoloji, web, kültür ve sanat ana başlıkları altında bilgi paylaşımı ve benzer değerlere sahip katılımcıların birbirleriyle iletişime girmelerine imkan sağlar. "Az ama Öz" sloganından yola çıkarak, kaliteli ve nitelikli katılımı temel alır.

Saygın ve ciddi bir ortamda yardımlaşmak, haberleşmek, kendi bildiklerini diğer katılımcılarla paylaşmak isteyen, oluşumumuza düzenli katılımda bulunacağı inancını taşıyan konuklarımızı üye olmaya davet ediyoruz. [ » ]

Üye Girişi:

En popüler ilk 100 etiket
Tag Cloud
acil adsl ajax almak arama araniyor ariyorum ariyoruz asp bilen bilgi bilgisayar blog calisma canon css div domain dosya eleman film firefox flash font form forum fotograf freelance google gore grafik grafiker hakkinda hangi hata hatasi hosting html ilgili ilk image internet istanbul istiyorum java javascript karakter kayit kisisel kullanimi link logo mac mail menu microsoft muzik mysql nasil neden nedir online photoshop php problemi program programi reklam resim satilik sayfa script server ses sistemi site sitesi son soru sorun sorunsali sorunu sql swf tasarim tasarimci tasarimcisi tasarimi turk turkce veri video web windows wordpress xml yardim yazi yeni zoque
Zoque RSS Aboneliği
Son eklenen konuları e-posta ile haber verelim mi?

Forum Yazılımı: vBulletin® Version 3.7.4 Copyright ©2000 - 2008, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.2.0

Arayüz/Skin "Güneş" © www.zoque.com / net. Copyright © 1999 - 2008
Forum Saati GMT +2. Şu anda saat: 05:14.