|
|
#1 (permalink) |
|
Yer: istanbul
|
içerik ve copyright mevzusu
merhaba, bugün merak ettiğim bazı konuları düşündüm, biraz araştırdım, ama net bir sonuç bulamadım. bu konularda bilgisi olan varsa paylaşırsa sevinirim. 1. sitelerin çoğunun altında copyright ibaresini görebiliyoruz. ama genellikle laf olsun diye yazılıyor artık neredeyse. eminim bu sitelerin çoğu, bahsi geçen içerikleri notere onaylatıp yayına koymuyordur. hal böyle olunca aslında ben xyz sitemde altına copyright yazmışım, yazmamışım çok fark etmez. iş, sanatsal bir çalışma olunca ispatını yapabilmem mümkün. ama sadece içerikse söz konusu olan -misal yemek tarifleri- bunun ne tasdik edilmişliği ne de (sanırım) yasal caydırıcı bir yaptırımı mevcut değil. ehh, bu durumda ben bir yemek sitesi açsam, birisi de gelip benim koyduğum tarifleri araklayıp bir site açsa benim bu konuda yapabileceklerim bir hayli kısıtlı. hukuksal süreçte karşı taraf çok kolaylıkla aslında o tarifleri kendisinin yaptığını da iddia edebilir, benim o tarifleri benim diye belirtmeme rağmen. iddiaya karşı iddia yani. 2. generic birtakım içeriklerde bu nasıl oluyor? yani mesela biyografiler ya da şarkı sözleri. şarkı sözünde iş biraz daha karışık sanki. her ne kadar sanatçının hakkı desek de internet üzerinde bir sürü lyrics / şarkı sözü sitesi var ve kimse dava açmıyor bunlara karşı? biyografiler meselesi de sadece internette değil, ansiklopedik kaynaklarda da olan bir veri tipi. yani wikipedia'dan bunları toplamamla kütüphaneye gidip deftere yazmam arasında pek bir fark yok. bu durumda bu tür verileri yayınlamak suç kapsamına girer mi? 3. altyazı olayında iş iyice arap saçı. aslında altyazı ile şarkı sözü aynı kategoriye girebilir; ama kimse şarkı sözü sitelerine dava açmıyor ama tüm altyazı sitelerine karşı savaş başlatılmış durumda. 4. blog'lara yazılmış yorumların copyright'ı nasıldır ve kimdedir? bir düşüncesinin ifadesi olduklarına göre, bunlar da copyright'lı kelime dizileri. ama blog'larda yapılan yorumlara ait bir copyright ifades ben duymadım. oysa blog yazısının copyright'ı ne derece varsa, o yazıyla ilgili yapılan yorumların da olması gerekmez mi? |
|
|
|
|
|
#3 (permalink) |
|
Yer: istanbul - ankara
|
Re: içerik ve copyright mevzusu
şarkı sözü konusunu tahmin etmek zor değil; şarkı sözleri internette dolaştıkça sanatçının da işine yarıyor, şarkısının bilinirliği artıyor fln fln; üstelik sizin sözleri bir siteden çaldığınızı ispat etmek mümkün dğeil, sonuçtaşarkı sözü bu, her durumda aynı;
ama altyazı ile aynı kefeye konulmamalı; altyazı siteleri divx videoların yaygınlığının artmasına sebep oluyor, o yüzden kapatılıyorlar. biyografiler de sanırım biyografiyi hazırlayan asıl site çalan siteye dava açması mümkün, ancak sanıyorum ki kimse biyografi yazmıyor; hepsi birbirinden alıntı. kaldı ki biyorafi de sonuçta birinin yaşamını anlatan yazı; farklı kişiler tarafından hazırlanmış iki biyografi aslında muhtemelen aynı şeyleri anlatacaktır; yani siz birinin biyografisini istenize koyacağınız zaman ve sadece copyright lı sitelerden bulabiliyorsanız biyografiyi; azcık değiştirerek o biyografilerden birini kullanmanız işten bile değil. |
|
|
|
|
|
#4 (permalink) |
|
Yer: istanbul
|
Re: içerik ve copyright mevzusu
mrtksn: galiba olayı yanlış anlamışsın; benim 'çalma' diye bir durumum söz konusu değil, buna zemin de aramıyorum.o yüzden 'çaldığınızı' ifadeni genele açık konuştuğun için lafın gelişi bir ifade olarak alıyorum; yine de dikkat ederseniz sevinirim.
son günlerde dolaştığım birkaç forumda bu şekilde db pazarlayan bazı insanların türemiş olduğunu gördüğümden bir bilenden konuyla ilgili net verileri duymak istedim. |
|
|
|
Zoque'a hoşgeldiniz!