Zoque.Forum
Dirsek Teması:
Geri Dön Zoque.Forum » E-Ticaret » İnternet ve İş » [Satılık] Hosting Firması

İnternet ve İş İş planı hazırlanması, risk sermayesi, Türkiye'de risk sermayesi, şirket kurulması, internette para kazanma yolları...

Yanıt

LinkBack Seçenekler
Old 01.10.2006   #21 (permalink)
cgencer

cgencer's Avatar

Yer: istanbul
Re: [Satılık] Hosting Firması

bir süredir muhabbeti sessiz takip ediyordum. hayabilgisayar'ın, punisher'ın yaşadıkları, bu piyasanın kısa özetleri gibi...

lakin...

iş yönetimiyle işin mutfağı birbirinden apayrı iki alandır. satış ise bütün işi var ya da yok edebielcek güçte bir alandır. 2-3 kafanın bir araya gelip ortaklık kurması, inanın 13-15 senelik iş hayatımda çevremde olan şeyler. ve bu ortaklıkların batmaları/ kapanmaları/ tartışmaları da çok normal. çünkü damarlarımızdakinin türk kanı olduğundan mıdır nedir hiçbir zaman işimize profesyonellikte bakamıyoruz. hangi iş kuran acaba MBA bitirmiştir? çoğunlukla freelancer olarak kendi tasarımlarımızı satabilmeyi iyi birer pazarlamacı olduğumuz düşüncesiyle karıştırıyoruz. her işin ehli, uzmanı, deneyimlisi vardır ve bir işi ayakta tutacak olan da işleri uzmanlarınca yapılmasıdır. başıma geldi; eğitim almamış, kariyerinde çaycılık, inşaat işçiliği ve kamyon şöförlüğü yapmış birisi flash ve de actionscript üzerine oradan buradan alıp yamadığı uygulamasıyla beni işimden edebildi. bilkent mezunu, işin mutfağını az da olsa görmüş bir patron bile bunu tercih ediyorsa olay yerinden kaçarak uzaklaşmaktan başka yapacak birşey kalmıyor. evet, işin ehliliğinin ispatlanması, sertifikasyon, çalışma lisansı önemli. ara ara alman rtl'de görüyorum, çalışma lisansı olmayan sıhhi tesisatçıları kameralarla işüsti baskın yapıp ciddi cezalarla (dahil olmadıkları) meslekten uzaklaştırıyorlar. 100$a web sitesi yapanın acaba mesleksel lisansı, hadi onu geçtim, kullandığı yazılımlara ait lisansı var mı? kalkıp bu kişi niye bana rakip olabiliyor ve devlet niye buna izin veriyor? kimse bunu bana serbest piyasa, serbest ekonomi martavallarıyla satmaya kalkmasın. bu serbest piyasa değil, serbest piyasa fırsat eşitliğini temel koşar. ben, doğru olduğuna inandığım yol yüzünden binlerce dolar yazılıma yatırıyorsam ve 100$a iş yapan bunları yapamdan yarışa başlarsa ben doğal olarak o kadar bin $ geriden başlamış olmuyor muyum? bu mudur serbest piyasa!..

neyse, konu dağılmasın... dernek diyorsunuz arkadaşlar... iyi güzel diyorsunuz da... hangi biriniz bu konuda gerçekten çaba gösteriyor? defalarca bu konu -neredeyse her sene en az bir kere- burada tartışıldı. dernek dense bile bazıları niye kardeşim eğitimli olanı alaylı olandan ayırıyorsun, ben de bu programları kullanmasını biliyorum, beni niye dışlıyorsun muhabbetleri yaptılar. ayırırım. zira bir kişi çalıştığı sektörde eğitim almamışsa yatırım yapmamış demektir. kullandığı yazılımlara yasalarca belirlenen şekilde karşılığını vermiyorsa haksız rekabet yapıyor demektir. tabii ki dernek oluşumunda böyle hariçten gazel okuyanları dışlamak, hatta mümkünse kanuni bir destek sağlayarak bu kişileri cezalandırmak gerekir. alaylı olmayı bir nebze anlayabilirim. yurdumda insanlar okulları istediği için değil, askerlikten yırtmak, havasını atmak, diplomalı gözükmek için okuyorsa zaten sektörlerde karmaşa olması da normal. ama ben hastayken kendimi bitin iyi niyeti ve samimiyeti ile kendini alaylı yetiştirmiş bir doktorumsuya teslim etmem. eden de salaktır. ehh, o zaman niye yaptıracağım bir işi, eğitimlisi varken iyi niyetli ama eğitimsiz tasarımcıya teslim edeyim? evet, sektörel de olsa, eğitimsel de olsa bir miktar şovenistim!

işi hobi niyetine öğrenmiş birine vermek, paramı riske atmak değil midir? bir reklam yaptırıyorsam, bu, ürünümün satışını ciddi etkileyen bir faktörse bu işin eğitimini ve bilgisini almış, deneyimlerle de bunu sağlamlaştırmış kişiye işi teslim etmek, ürünümün satışını olabileceği en iyi hale getirmez mi?

dernek olayları daha çoook konuşulur, konuşulacak da. ama aynı şekilde bu konuşmalar da defalarca kısa sürede sönecek. bu konuşmalara dahil olanlar hayat koşuşturmasında bir şeylere yetişmek durumunda olacak. ödeyeceği faturalar olacağından derneği düşünemeyecek dahi olacak. ta ki...

ta ki birileri bu işe GERÇEKTEN el atarak birşeyler yapana kadar. ya da bu şekilde deneysel, riski yüksek, ege insanının rahatlığına özgü çalışma metotları egemen olacak ve kimse bu konuları çok da düşünmeyerek kendi işini yapmaya devam edecek.
Add Post to del.icio.usBookmark Post in TechnoratiFurl this Post!Spurl'e kaydet! http://reddit.com/submit?url=%url%&title=%title%Wong'e kaydet!Yahoo'ya kaydet!Google'a kaydet!MSN'e kaydet!Facebook'e kaydet!
Mesajdan alıntı yaparak yeni bir cevap ekleyin
Old 01.10.2006   #22 (permalink)
Komplo

Komplo's Avatar

Yer: İstanbul
Görsel: 1

@hayatbilgisayar
Maalesef söylemiş olduğun projeyi senden önce bende düşündüm http://www.istanbuldayurtlar.com Peki ne oldu? Ben ticaretten anlamadığım için, şu an maaliyetlerimi anca karşılayabildim... Tabi bu hala kazanamayacağım anlamına gelmiyor. Ama özel yurt meselesi çok farklı bir mesele... Bilinmeyen birçok dinamikleri var. Vakıf yurdu, cemaat yurdu, para kazanmak için açılmış yurtlar vs. Yurt sayısı 200 'ün üzerinde, ancak üniversite yurdu sayısı 100'ün altında... Bu 200 yurdun %10 'unun web sitesi var. Bu yurtların %3 ünün mail adresleri çalışıyor... Böyle bir durumda, yurt müdürleri veya sahiplerine internetin, web sitesinin öneminin farkında değil Saatlerce anlattım, avantajlarını, maliyetini vs. Ama hala eski kafadalar. Zannediyorlar ki, afişden, broşürden daha çok öğrenci gelecek...

İstatistiklerden de bahsetmek istiyorum. site tam 50 gündür açık ve bu sürede birçok aramada ya 1. sayfada, ya da 1. sırada çıkıyor. Toplam sayfa ziyareti 1.150.000 ve tekil hit 230.000 civarında... Siteye ücretli olarak giren yurtların (fotoğrafı, ulaşım bilgisi vs... olan) herbirini ortalama 100'ün üzerinde öğrenci aradı ve hepsi tam kapasite yeni döneme başladı.

Ama bu iş beni inanılmaz derecede yazılımcı olmaktan soğuttu. Yukarıda söylediğim gibi işi bilmeyen insanlar, bunları basit olarak görüyor, gereksiz olarak nitelendiriyor, hedefe ulaşılacağını düşünemiyorlar. Oysa ben küçük balık olduğumdan elimdeki sistemi pazarlayamıyorum. Ama arkamda yada imzamın altında bir büyük firma adı olsaydı böyle mi olurdu? İnsanlar saçma sapan işler için binlerce lira para verirken, kat kat faydası olan bir iş için 3-5 kuruşu çok görüyor.

Türkiye'de bilişim sektörünün geleceğini 3-5 firmanın elinde olarak görüyorum. Bunlardan en büyüğü Doğan grubu. Bir arkadaşımdan dinledim. Kendisi cep telefonlarına oyunlar programlıyor ve çalıştığı firmanın sahibi Doğan'ın akrabalarından...Arkadaşım öğrenci olduğundan kendine verilen ücret 300 ytl...
Ayrıca birçok konuda internette söz sahibi olmak için, her ay bir site açıyorlar. Tatil, alışveriş, seri ilanlar, 2. el ürün satış vs. sitesi... Hepsinin altında Doğan Grubu... Bunu gören diğer firmalarda aynısını yapmaya başladı...

Son olarak,ben bu ülkede yapılan işlere hakkı ile para verileceğini , değer verileceğini, destekleneceğini inanmıyorum... Özellikle bu bilişim sektörü ise daha fazla sömürülecek diye düşünüyorum. Ne kadar iyi yalan söylüyorsanız, o kadar iyi para kazanırsınız...
Komplo şu an çevrimdışı  
Add Post to del.icio.usBookmark Post in TechnoratiFurl this Post!Spurl'e kaydet! http://reddit.com/submit?url=%url%&title=%title%Wong'e kaydet!Yahoo'ya kaydet!Google'a kaydet!MSN'e kaydet!Facebook'e kaydet!
Old 01.10.2006   #23 (permalink)
hayatbilgisayar

hayatbilgisayar's Avatar

Valla uykum kaçtı, bakayım bizim konuya cevap varmı derken cgencer arkadaşımızın mesajını gördüm. Senin de ağzına sağlık arkadaşım, doğru yazmışsın. Bu arada seni (şakadan da olsa) kınıyorum, ben MBA bitirdim, ama bak ben de işimi batırdım

Diğer mesajlarımda da söylediğim gibi aslında bizim işimizin sorunlarımızın temeli, işin bir temelinin ve bir eğitiminin olmaması. Daha önce de yazdım, bir işte çalışmak için "ehliyet" sahibi olmak gerekir. Peki web tasarımcısı veya web programcısının ehliyeti nedir, herhalde özel kurslardan aldığı sertifikalar değil, bu sertifikaların hiçbirinin bir meslek odası kurmak için bir etkisi olamaz, o sertifikaları almak da kişiyi konusunda uzman yapmaz. Yani bu konuya söylediğin gibi sürekli konuşulan ama bir yere varılamayan dernek konusu da dahil olur, işin ön lisans veya lisans düzeyinde bir eğitimi olmadığı için (belki bilgisayar programcılığı mezunları veya grafik mezunları sayılabilir), bizim işi yapanlar ancak bir dernek kurabilirler, bir oda veya sendika kuramazlar, derneklerin de ancak üyeleri üzerinde yaptırım gücü olur, üye olmayanlara hiçbir şey yapamazlar.

Yine konuyu derinleştirirsek, web işini yapanların resmi bir sıfatı olmadığı için, devletin de bu konuda yapacağı birşey olamaz. Önceki mesajlarımda yazdım; avukatlar, doktorlar, mühendisler için, bunlar lisans düzeyinde mezun olunan meslek olduğu ve hepsinin resmi odaları olduğu için, bu odaların da taban fiyatları açıklama yetkisi olduğu için, devlet bu meslek dallarında kontrol yapabilir. Ama daha bilgisayarcılık bile meslek olarak kabul edilmiyor, bilgisayar şirketleri İstanbul Ticaret Odası'nda "bilgisayar ve Kırtasiye" bölümünde yer alıyor, yani devlet daha bilgisayarcılığı bile tam olarak resmi bir iş kabul etmemişken, nerede kaldı web tasarımcılığı, web programcılığı, hosting gibi dalları bir iş kolu olarak kabul edecek, bu dallarda çalışanların haklarını koruyacak. Bunlar hiçbir zaman olmaz demiyorum, elbette ki bunlar da zamanla düzenlenecek, kayıda nizama girecek, ama bunun için daha uzun bir zaman beklememiz gerektiğini sanıyorum. O yüzden bence sorun senin dediğin gibi serbest piyasa sorunu değil, işin ve çalışanlarının hiçbir resmi sıfata sahip olmamaları.

Bu konuda bizler ne yaparızın cevabı da bence kocaman bir hiç, bizim kuracağımız dernek ile bu konular halledilmez. Bu konuya yine kamuoyu oluşturabilecek güçte büyük dernek ve vakıfların sahip olması ve onların bu konuyu zorlaması lazım, bunlar da mevcut; Türkiye Bilişim Derneği, Türkiye Bilişim Vakfı, vs. Ama bunlar ne yapıyorların cevabı da kocaman bir hiç. Tabii ki bu kurumların ana üyeleri de büyük şirketler, şu aşamada onlara da fazla bir şey dokunmadığı için konu ile yüzeysel olarak ilgileniyorlar, veya ilgilenmiş gibi görünüyorlar.

Bu arada unutmadan ben de bu konuda günah çıkartmak istiyorum. İTO'nun son seçimlerinde, müşterilerimden biri olan büyük bir bilgisayar ürünleri ithalatçısının sahibi Yönetim Kurulu'na adaydı, seçilirse en büyük icraatının da bilgisayarcıları tek başına bir meslek grubu içine almak olacağını defalarca söylemişti. Hatta seçim haftası bana telefon da ettiler, aman gelip oy kullanmayı unutma diye. O Cumartesi veya Pazar günü de epeyce işim vardı, ben de aman şimdi trafik fecidir diye üşendim, gitmeye niyetlenen ve beni arayan iki arkadaşıma da gitmeyeceğim dedim, benim bu negatif etkim sonucu onlar da gitmediler. Ve bizim grup seçimi 3 veya 4 oy farkla kaybetti, yani bu konuda en ateşli savunuculardan biri olan ben bile üşenip, bir de iki arkadaşımı caydırdığım için en çok istediğim şeylerden biri olan gerçek bilgisayar şirketi olma yetkisini kendi ellerimle kaybettirdim. Maalesef o gün işi bitirmek, günü kurtamak, değirmeni döndürmek uğruna geleceğimiz ile ilgili 2 veya 3 yılı kaybettik, artık bir dahaki seçimlere diye umut ediyorum.

Doktor örneğin de güzel olmuş, ama insan hasta olduğu zaman gözü dünyayı görmez, parası olduğu kadar en iyi doktora, profesöre gitmek ister, çünkü işin içinde kendi canı vardır, parası da varsa para hesabı da yapmaz. Ayrıca gittiğinin de (yukarıda yazdıklarıma atıf yaparak) "ehliyet sahibi" yani diplomalı doktor olduğunu bilir. Peki web tasarımı yaptırmak istediği zaman neye bakar, eğer web tasarımı konusunda ciddi ise, yani yaptıracağı web sitesinden bir kazanç istiyorsa anlaşacağı firmanın referanslarına bakar, işlerine bakar, tecrübesine bakar, vs., en son parasına bakar, ama benim de olsun diye web sitesi yaptırıyorsa neye bakacaktır, tabii ki paraya. O zaman da karşısına 1.000 Dolarlık ve 100 Dolarlık iki teklif verdiği zaman neyi tercih edecektir, tabii ki 100 Dolarlığı. Hepimizin başına gelmiştir, işi ciddiye alan müşteri ile yaptığınız toplantılarda para son madde olarak konuşulur, ikinci tip laf olsun müşterisi ise daha 2. dakikada bu bize kaça mal olacak diye sorar. O yüzden bu para konusunda da yapılacak birşey olduğunu pek zannetmiyorum, inşallah hepimize hep birinci tip müşteriler çıkar.
Old 01.10.2006   #24 (permalink)
hayatbilgisayar

hayatbilgisayar's Avatar

Hay sen çok yaşa Komplo. Bak benim projemi daha baştan öldürdün Ben de boşuna ümitlenmiyeyim bari

Güzel bir site olmuş, ama dediklerinin çoğunda haklısın. Yurt sahipleri bu işin farkına varmadıkları sürece gerçekten işin yürümesi çok zor, ama en önemli konudan laf arasında bahsetmişsin; "hepsi tam kapasite yeni döneme başladı" demişsin, zaten bence işin anahtarı burada. Adamların zaten müşterisi hazır, yeni yurtlar açılsa onların da müşterisi hazır, bu nedenle adama istediğin kadar reklam, avantaj, vs. diye anlat, adamların zaten karnı tok, yani bir web sitesinin kendilerine getireceği avantaj adamlara birşey ifade etmiyor.

Büyük balık küçük balık meselesini de zaten bu konu altında sık sık gündeme getirdik, elbette ki dediğin gibi olacaktır, uzun vadede mutlaka büyük şirketler iyice büyüyecek, piyasanın çoğuna hakim olacak, bizim gibi küçükler de ya kapanacak, ya da karın tokluğuna çalışmaya devam edeceklerdir. Zaten TurkTicaret kendi siteni kendin yap tarzı bir uygulama başlattı sanıyorum, yani oraya bir kere elini kaptıran müşteri kolunu bacağını herşeyini kaptıracaktır. Google'un da böyle bir projeyi yürüttüğünü okudum, Microsoft'un da. Yani bizim için kapılar yurtiçi yurtdışı her geçen gün iyice kapanıyor.

Bir müşterim Bilişim 500'de geçen sene küçük bir ödül aldı, onlara verilen raporları ben de okudum, inan bana Türkiye bilgisayar sektöründeki toplam paranın % 70'ine yakın kısmını 10 veya 12 şirket paylaşıyor. Kalan % 30 ise 20.000'e yakın şirket tarafından paylaşılıyor, bilgisayar sektöründeki daralmanın gerçek değerleri bu. Aynı iş bizim sektörde de mutlaka olacak. Ama o olana kadar açlıktan ölecek halimiz yok, çalışmaya didinmeye yeni projeler üretmeye devam, durursak düşeriz.
Old 01.10.2006   #25 (permalink)
cgencer

cgencer's Avatar

80-20 kuralı burada da geçerliymiş: toplam pastanın %80i %20 emek veren şirketlere gider; kalan %20'si ise %80'i teşkil eden şirketlere kalır.
Old 01.10.2006   #26 (permalink)
nurkan

nurkan's Avatar

Yer: ankara

Eğitim şart peki bu eğitimi kim verecek.?! Ortaokul ve lise deki ders müfredatını bilmeyenimiz yoktur. İstediğimiz bir bölümü okuyabilmek için onlarca gereksiz ders alırız ve bu derslere alanımız olan derslerden daha çok çalışırız. Ben Turizm işletmesi mezunuyum ve 4 sene boyunca aldığım meslek dışı derslerden meslek derslerime yetirince eğilemedim. 2 sene güzel sanatlar okudum ama durum pek de farklı değildi.

Doğru dürüst eğitim veremeyen bir ülke derneklerle kimin hakkını kime karşı koruyacak. Meslek lisesinden mezun bir arkadaşım ben meslek lisesine girdiğim zaman istediğim bölümü seçebiliyordum diyor. bence çok saçma adam belirli bir mesleği yapmak için gidiyorsa o meslek dalında kendini geliştirmesi ve kariyerini o şekilde yapılandırması daha mantıklı ama bu saçmalığın önüne geçmeleri daha saçma oldu. o arkadaşım mezun olmadan bir yasa çıkıyor ve meslek liselileri sadece belli bölümlere girebiliyorlar. Çok güzel ama bu adam liseye girerken böyle bir kanun yoktu adam liseyi okurken kanun değişiyor. tamam değiştirin ama bu adamlar mezun olunca yeni alınan öğrenciler için geçerli sayın yasayı. aynı şey kredili sistemlerde vs de bizim başımıza gelmedi mi?

Bu örnekleri verme nedenim şudur ki; yüzlerce hatta binlerce meslek lisesi mezunu istedikleri bölümlere gidemediler ve kendilerine en kolay para kazabilecekleri işleri seçtiler bunlardan biri de maalesef bizim işimiz. Bunun suçunu meslek liselerinden mezun olanlara atmak yerine çok klasik olacak ama sistemde aramak bence daha doğru olacaktır.
nurkan şu an çevrimdışı  
Old 01.10.2006   #27 (permalink)
Komplo

Komplo's Avatar

Görsel: 1

@hayatbilgisayar
Küçük bir düzeltme: Siteye kayıt olan yurtlar, öğrenci olarak tok değildi. Hatta 2 tanesi bu yaz açılmışlardı Ancak site aracılığıyla gidip kayıt olan çok öğrenci oldu...

Proje... Saatlerce kafa patlatıyorum. Türkiye'de olmayan, yurtdışında olan bir sistem arıyorum... Mesela ilk açıldığından beri bildiğim bir site; http://www.graduates.com .Buna benzer bir sistem, neden Türkiye'de olmasın? ( Birkaç basit örnek var,büyük portalların ek bölümleri var ama yeterli değil diye düşünüyorum )
3 senedir "yıllık" tarzı bir site yapmanın çok büyük getirisi olacağını düşünüyorum. Neden mi? Şu an kaliteli bir yıllığın kişi başı satış fiyatı 100 ytl'nin üstünde. (sayfa sayısına, alınan reklama göre oynamalar olabilir) Ama bir okul için, bir sistem kursak. Ve bu sistemde öğrencilerden 50 ytl alsak ve anlaştığımız bir fotoğrafçı ve kiraladığımız birkaç cübbe,kep ile hepsinin fotoğraflarını çeksek. Para verenlere sistemde üyelik açıp, kendi profilinin altına, üyeler yorum yapılabilecek. Tabi forum, galeri vs... değişik sistemlerde olacak...

Bende proje çok Ama bende eskisi gibi umut yok.

Hep "Biz Türkler" diye başlayanlardan nefret ederdim. Türklüğünden utandıklarını için şiddetle terslerdim. Ama geçen sene başıma gelen bir olay, bu işi ne kadar salladığımızın göstergesi...

Arkadaşım İstanbul'daki büyük bir üniversitenin bilgisayar Teknolojiler Öğretmenliğinde okuyordu. Ancak bilgisayar namına hiçbirşey bilmiyordu. Photoshop, flash, herhangibir programlama dili, HTML vs... Bu yaz mezun oldu ve KPSS yi kazanarak, meslek lisesinde öğretmen oldu... Şimdi soruyorum: Bu öğretmen öğrencisine ne verecek? Hangi eğitimden bahsediyoruz? Bu işin eğitimini alan ve şu an eğitimci olan birisi bu işi, bu samimiyette görüyorsa, dışardaki adamın 100$ a iş yaptırması bazen müstehak diye görüyorum...

Birbaşka hatıramıda anlatmak istiyorum. Üniversite bir kulüp ücretsiz office eğitimi vermek istiyordu. Bunun için ders anlatacak öğretmen arıyorlardı. Bende bir faydamız olsun, bildiklerimizi aktaralım dedim... Word, Excel anlatacaktım. İlk derse girdim. Çoğu bilgisayarların başına oturmuş, öylece bekliyorlardı. Neden bilgisayarı açmadıklarını sorunca, kimi hesabının olmadığı, kimi de bilgisayarı açmasını bilmediğini söyledi 3. , 4. sınıfa gelmiş bir üniversite öğrencisi bırakın word kullanmasını,bilgisayarı açamıyor. Ve siz bu kişiden, eğitim sonunda tez hazırlamasını istiyorsunuz...

Türkiye de eğitim=Koca bir yalan

Biraz daha cesur olsaydım, ailemi üzülmeyeceğini bilseydim, üniversiteyi 1. sınıftan terk ederdim...
Komplo şu an çevrimdışı  
Old 01.10.2006   #28 (permalink)
cgencer

cgencer's Avatar

ama etmemişsin? yani eğitime ne kadar yalan desen de, ailenin verdiği eğitimle okulda eğitim almaya önem vermişsin.
bazen terk etmek yararlıdır, bazen de terk etmemek. ama bu kişinin aldıklarına bakar. kişiye özeldir.
Old 01.10.2006   #29 (permalink)
ssonmez

ssonmez's Avatar

Yer: Şehr-i İstanbul - Kıtaların Busesi
Görsel: 104

Size müjde vereyim okullar dolu dolu geliyor.

Eskiden olduğu gibi değil. Artık yoğun bir şekilde okullarda bilgisayar laboratuvarları, eğitim yazılımları, her sınıfta projeksiyon gibi uygulamalar var. Mesela yeni bir olay 3 yıldır varsa da yeni diyelim FIRST LEGO diye bir organizasyon var ve çocuklar lego tasarlayıp sorun çözüp bilimsel araştırma yapıp sunu hazırlayıp robot programlayıp bu yarışmaya giriyorlar. Bu yarışmaya Diyarbakır'dan İstanbul'a bir sürü katılan var.

Yine bu yıllarda çok güzel olan birşey eski Macromedia yeni Adobe firması okullara yönelik akademik lisanslama, Photoshop Element, Premier Element ile ilk kez ciddi anlamda müfredata böyle katkıda bulunuyor.

Yine güzel bir olay ECDL denilen Avrupa bilgisayar sertifikasyonu ülkemizde de yıllardır uygulanıyor.

Çocuklar kendi web sitelerini açıyor. Öğrenmek için uğraşıyor. Ancak tamamen güllük gülistanlık değil. Bilinen olay ülkemizde insanlar çok fazla "ben" deyip çok az taşın altına elini koyuyor. Sürekli konuşuyorlar yapmıyorlar, gönüllü olmuyorlar.

Daha kötüsü yapana da deli gibi saldırıyorlar eleştiriyorlar. Gören de sanır ki eleştirenler "Piramitlerin yapımında gezegensel konum hesaplarını yapıp, Kral odasını Sirius takım yıldızının dünyayı göreceği açıya getirmiş. Eh tabi adam beğenmiyor

Ülkemizde ise açık konuşmak gerekirse bilgisayarcı tabir edebileceğimiz, grafik tasarımcıdan, donanımcıdan, programcıya başımız fena halde dertte. Çünkü mesleğimiz bir doktorluk gibi teknik bilgiye dayalı görülmüyor ve saygı görmüyor. Bu konuda neler yapacağımızı düşünmeliyiz.
ssonmez şu an çevrimdışı  
Old 02.10.2006   #30 (permalink)
hayatbilgisayar

hayatbilgisayar's Avatar

Tekrar merhabalar,

Konu proje fikirlerinden çıkıp memleketin eğitim sistemine gelmiş, arkadaşların ellerine sağlık ama valla eğitim sorunlarını değil bu forumda, binlerce forumda daha tartışsak çözüme varamayız gibi geliyor Ayrıca ssonmez'e de teşekkürler, olumlu katkıları ile eğitim konusuna çok pozitif bir görüş getirmiş. Bence biz ulusça herşeye kötümser gözle baka baka olayların iyi yönlerini görmeyi unuttuk. Komplo ve nurkan'ın mesajlarındaki olumsuz havaya rağmen, benim de tanıdığım, yine bu ülkenin eğitim sisteminde yetişmiş, gerek profesyonel gerek akademik yaşamda çok başarılı olmuş, hem de sadece ülkemizde değil, uluslararası birçok kuruluşta başarılı olmuş insanlarımız var, bence bu insanları da görmeliyiz. Kendimden örnek vereyim, ben ilkokul sonda ve ortaokulda elektrik okuyacağım diye tutturdum, benim zamanımda meslek liseleri itibarlı okullar değildi, ailemin beni kolej sınavlarına da sokmalarına rağmen bilerek soruları yanlış cevapladım ve kolej kazanamadım. Benim bu ısrarım sonunda (ki 1980'de liseye girdim, terörün en fazla olduğu yıllardan biridir) meslek lisesi sınavlarına girdim ve elektrik bölümünü kazandım, o zamanlar iyi bir öğrenciydim, ilk yıl sonunda teknik lise elektrik bölümüne çok yüksek bir ortalama ile geçiş yaptım, yani 3 yıl daha okuyacaktım (meslek lisesi 1. sınıf + 3 yıl teknik lise), ama 3. yılımda yani teknik lise 2. yılımda üniversite kurslarına da başladım, ve sınavlar sonucunda Yıldız Üniversitesi Elektrik Mühendisliği'ni kazandım, zaten ilk tercihim Boğaziçi Elektrik - Elektronik, ikinci tercihim de Yıldız Elektrik idi. Ama teknik lise 3. sınıfını da okumam lazımdı, babam annem sağolsunlar araştıra araştıra eski bir kanunu veya tüzüğü buldular, bu şekilde teknik lise 3. sınıftan üniversite sınavına girip de üniversiteyi kazanırsan, 4. sınıfta okuman gereken ana 4 tane dersten sınava girebiliyormuşum, ve ben oturdum 1 ay neredeyse hiç masamdan kalkmadan o 4 dersi çalıştım, hocalar da sağolsunlar sanki kötü birşey yapmışım gibi yardım etmediler, üstelik de kazık sorular sordular. Ama ben o sınavı 6 ile olsa da kazandım ve üniversiteye başladım. Gerçi o yoğun tempodan sonra üniversite 1. ve 2. sınıfın ortalarına doğru epey rahat olsam da, baktım olmayacak, yine yoğun çalışma temposuna girdim, normal liseden gelen arkadaşlar motor, makine, sargı neye benzer diye hocaların tahtada çizdiği şekilleri hayal etmeye çalışırken, ben lisede o sargıları kendi ellerimle sardığım için özellikle meslek derslerinde çok yüksek notlarla ve çok az çalışarak geçtim ve üniversiteyi bitirdim. Bu arada İngilizce kurslarına gidip en üst seviyeden mezun oldum, kendime Avrupa'da çeşitli ülkelerde gençlik kampları bulup yazları oralara da gittim, yani lisan sorunumu da hallettim. Üniversite bitince askerliğe ancak 2 yıl sonra karar aldırabildim, bari iş ararken zorluk çekmeyeyim diye ailemin de isteği ile İstanbul Üniversitesi Uluslararası İşletme İngilizce MBA'e girdim ve onu da bitirdim. Ama o aralar eve aldığımız Olivetti 286 bilgisayar en büyük eğlencem ve merakım olmuştu. Askerde de bilgisayar bilgimi geliştirdim ve dönünce bu kadar donanım ve özgeçmiş ile her başvurduğum elektrik ile ilgili işe kabul edilmeme rağmen, gidip uyduruk bir bilgisayar şirketinde satış sorumlusu olarak işe başladım. Çok kısa bir süre sonra, önceden başvurduğum bir iş ilanından çağırdılar, uluslararası çok büyük bir yabancı beyaz eşya firmasında teknik servis müdür vekili olarak işe almak istediler, kabul ettim, defalarca yurtdışına teknik eğitimlere gönderdiler, hem eğitim bilgim hem de çalışma tempom ile gözlerine girdim, Rusya'da büyük bir otel projesinin mutfak ve çamaşırhane ihalesini kazandılar,oraya da proje mühendisi olarak gönderdiler, dediğim gibi oradaki diğer mühendis arkadaşlar bu projedeki kalın çizgiler ne, ince çizgiler ne diye bakarken ben lisede projeyi ellerimle çizdiğim için kafamda projeyi bitiriyordum bile. Ama bilgisayar virüsü bir kez kanıma girmişti, dönüşte allem ettim kallem ettim, merkezden iş ünvanım gelmesine rağmen teknik servis müdürlüğü görevine geçmedim, ne yapıp ne edip sürekli şirketteki bilgisayarlar network işleri ile uğraştım, binbir rica ile kendimi kurslara gönderttim, 1 yıl sonra da Bilgi İşlem Müdürlüğü kadrom geldi. Uzun lafın kısası, benden iyi elektrik mühendisi kaç tane olurdu, bir insan bu kadar istediği yerlere gidip istediği dallarda mı okur, şansına bu kadar denk bir iş mi olur, ama ben kendi ellerimle hepsini teptim. Şimdi de oturup bilgisayar işi şöyle, web tasarımı işi şöyle diye burada kendimce ahkam kesiyorum. Peki benim bu iş daha doğrusu yaşam tercihimde eğitim sisteminin günahı ne, öğretmenlerin günahı ne. Ben kendi ellerimle bu fırsatları teptim. Aynı şekilde üniversite arkadaşlarımdan çoğu kendi mesleklerini yapmıyor, bu devlet bizi bedavaya yıllarca okuttu (şimdi özel üniversitelerin fiyatlarına bakıyorum da gerçekten ne şanslı zamanlarda okumuşuz).

nurkan arkadaşım sen de turizm okumuşsun, niye turizm ile bir işte çalışmadın, üstelik de memleketimizde ne kadar geçerli bir iş, ne kadar başarılı olabileceğin bir iş. Elbette ki her işte sıfırdan az paralarla az maaşlarla işe başlarsın, ama işinde iyiysen, hele senin gibi konunda eğitimin de varsa başarılı olamaman için tek neden kendindek diğeri problemler olacaktır. Yani eğitim, sistem, vs. hepsi kötü, bunlara bir itirazım yok, ama bizlerde hiç mi kabahat yok, herkes kendi mezun olduğu işini yapmadığından bahsediyor, niye ki? Turizm mezunu turizm işinde çalışmazsa, elektrik mühendisi kendi alanında çalışmazsa, ikisi de web tasarımı yapıp sonra da iş yok para yok diye ağlaşırsa, bunda bütün kabahati eğitim sistemine atmak ne kadar doğrudur, ne olur bir kez daha düşünelim.

Bu arada komplo'ya da bir cevap vermek isterim. Dün uykusuz bir halde mesajları cevapladığım için senin mesajındaki detayları kaçırmışım, kusura bakma. Ama şimdi mesajlarını okuyunca sana iyice kızdım Şaka şaka, alınma hemen. Bak ne güzel yurtlar siten üzerinden bir sürü öğrenci kayıt yaptırmış. Üstelik siten daha 50 gündür açıkmış, ne bekliyordun, bu 50 günde bütün yurtlar kapına girip aman sana reklam verelim diye para mı yağdıracaklardı Bu konudaki mesajlarda kaç defa söylendi, çok başarılı dediğimiz gittigidiyor, biletix, yemeksepeti gibi siteler kaç yılda bu hale geldiler, kaç yıl sabrettiler ve sonunda sabırlarının karşılığını aldılar. Sen daha 50 günde binlerce tekil ziyaretten bahsediyorsun, bir sürü öğrenci site üzerinden kayıt oldu diyorsun. Aman ne olur biraz sabret, daha 50 günde işe küsülür mü, bak ben önceki mesajımda Türkiye'deki yurtlar projemden bahsederken site 1 yılda adam olur yazdım, sonra da acaba azmı yazdım diye oturup bir daha düşündüm. Hele bir dur, hele bir sabret, daha işin başındasın. Graduates projen de bunun kadar güzel, bence hemen o projeye de başla, hiç vakit kaybetme. Ama siteyi açtım, ilk ayda en az 100 okul yıllığı bekliyorum diye olmayacak planlar ile de kendini üzme. Biraz daha sabır lütfen.

Konuyu epeyce dağıttık sanıyorum, tekrar projelere dönsek mi, ne dersiniz?

Mesaj hayatbilgisayar tarafından 02.10.2006 (19:34) yeniden düzenlendi..
hayatbilgisayar şu an çevrimdışı