»
1 Günde Site!
|
| İnternet ve İş İş planı hazırlanması, risk sermayesi, Türkiye'de risk sermayesi, şirket kurulması, internette para kazanma yolları... |
![]() |
|
|
LinkBack | Seçenekler |
|
|
#12 (permalink) |
|
Re: 1 Günde Site!
İşin daha da korkulacak kısmını okudum. Hindistan, Çin gibi nüfusu çok, mühendisi sanatçısı çok ülkeler, uluslararası mesafeleri hiçe sayan pazarlama becerileri ve bizim sanatçı ve programcılarımızı katlayan dil bilgileri ile işi alıp bir anda en iyi uzmanlara dağıtıp rekor hızlarda teslim ediyormuş.
Elbette template değil, çalıntı da değil. Sen yeter ki ne istediğini bil iyi ifade et. Bu pazar, bugün çok yaygın değil ancak dijital sanatlar ve üretimler de Hindistan-Çin erezyonuna hazırlanmalı. Tekstil sanayinin aldığı dersleri açıp bir okumalıyız. Onlar bu krizi atlatmak için çok enteresan metotlar geliştiriyorlar. Çinde ürettirmek, Çin'in henüz üretemediklerini üretmek, Avrupalı'nın zevkini ve beğenilerini daha iy ikavramak ve daha iyi pazarlamak için denizaşırı yerel mağazalar açmak gibi. Hatta nano kumaş, tarladan renkli çıkan, boyanmadığı için anti allerjik olan mutant pamuk tohumu vs. vs. Rekabetin doğal hayatta bir tek karşılığı vardır. Hayatta kalmak. Bununda yolu metobolizmanın maksimum uyumu ile gerçekleşir. Bazen ortamı değiştirmek için çılgınca bir hamle de yapılabilir ama bu günümüzde hiç kolay değil.
|
|
|
|
#13 (permalink) | |
|
Yer: ankara
|
Alıntı:
|
|
|
|
|
|
|
#14 (permalink) |
|
|
Bu tip şirketlerden korkmamak gerektiğini düşünüyorum ve bunu daha önceki benzer bir konuda da ifade etmişim. Kim neyi ne kadara yapıyora çok takılmayıp kendi müşterilerimize nasıl daha kaliteli hizmet verebilirize odaklanmak lazım. Önce eldekileri tutmak ve onların devamlılığını sağlamak şart. Farklılaşmaya değinilmiş ki çok yerinde bir tespit olmuş. Herkes gibi olursak bu 100 $'cılardan tek farkımız aynı işi daha pahalıya satmak olur.
Bu arada şu meşhur template hazımsızlığına değinmeden duramayacağım. Yine önceden de ifade etmiştim neden hazır kullanımlar grafik - tasarım alanında olunca sıkıntı yaratıyor da, açık kaynak bir portalı kullanırken veya googleda iki arama ile eriştiğiniz basit bir haber scriptini kullanırken rahatsız olunmuyor? Başkasının emeğini (açık kaynak veya ücretiyle) programlama alanında kullanmak normalken neden grafik tasarım alanında anormal? Bir grafikeri kadroma alsam ve maaşını her ay düzenli ödesem, o da bana site tasarımları yapsa, PSD olarak verse ben onlardan hareketle siteyi oluştursam... Bu normal mi? Herkes evet diyor ise template'in neresi anormal? Aynı tasarımcıya maaş vermemeyi, yaptığı iş üzerinden para vermeyi, aynı tasarımı başkalarının da kullanımına açması karşılığında daha az para vermeyi (doğal olarak) seçmek normal mi? Bu da gayet ahlaki bir çalışma yöntemi değil mi? sorun tasarımın birden çok kişiye satılıp bir anlamda metalaştırılması mı? İyi de bir kişi kullanırken sorun yok ta birden çok kişi kullanınca neden sorun var? Kaldı ki bu kişi bunu kendi rızası ile kabul ediyorken? Herkes yaptığı işi diğerlerinden üstün görme eğilimindedir ve ben ağırlıklı olarak kendimi programcı olarak görüyorum. Fakat diğer tarafta da neredeyse 5-6 yıl büyük firmalarda ekmek yedim. Tasarım departmanlarında şeflik yaptım. Yine de kendime tasarımcı demem diyemem. Ama profesyonel bir şekilde ve bu amaçla yaratılmış bir hizmet alanından faydalanmanın neresi yanlış hala anlayamıyorum. Herkes yeri geldiğinde "parasını vermişse sorun yok" diyor ama bence bu konuda bilinçaltı düzeyindeki sıkıntısını gizliyor. Şu anda bir otomotiv şirketinin sitesini hazırlıyorum. Bu şirket çok butik işler yapan ve kendi alanında sayılı şirketlerden biri. Son toplantımızda ana sayfasını çok vasat bulduğunu ve değiştirmek istediğini, çünkü işlerinin ağırlıklı olarak internetten geldiğini bu yüzden özellikle giriş sayfasının çok önemli olduğunu ifade etti. Ben de elimden geleni yapabileceğimi fakat isterse bir çok tasarım arasından kafasındakine denk birşey bulabilmek adına bir template sitesini de kullanabileceğimizi ifade ettim. Çok ilgilendi ve adresi aldı benden. (templatemonster) Daha sonra bana bir tasarım seçtiğini ve bu tasarımın tam da kafasındakini ifade ettiğini iletti. İnceledim ki gerçekten de renk seçimi ve tasarım yaklaşımı açısından işine tam oturuyordu. Bugün satın alma işlemini tamamladım ve her zaman ki gibi bu şablonların tasarımcıları, programcıları pek düşünmediği için kesip biçme, hataları düzeltme sürecine geçtim. Şablonları incelerseniz satışının 4-5'i geçmediğini görürsünüz. Tabi warezlere düşmedi ise. Demekki etik açıdan önce bu hizmeti satın alıyor olmaya sonra da warezleri takip edip alacağınız tasarımın yüzlerce sitede yayında olup olmadığına bakmak gerekiyor. Bu süreçteki sıkıntıyı sorunu ben bir türlü anlayamıyorum. Öyle sözler söyleniyor ki template kullanmak Se7en'daki 7 günahtan biri gibi hissediyorum. Ve bu hissettiğimin doğru ve adil olmadığını bildiğimden bu satırları yazma gereği hissettim. Lütfen template kullanımı ile ilgili sıkıntıları daha geniş konuşalım ve şu işi bu forumda düzgün bir mantığa bağlayalım. Aynı kişi bir başlıkta "templatein parasını ödemişse sorun yok" derken diğer bir başlıkta "template kullanmak doğru değildir" formatında yazı yazabiliyorsa burada bir sorun var demektir. Empati kurmaya çalışıyorum ve hayatını grafik tasarımdan, web sitesi görselleri tasarlamaktan kazanan birinin, 50-60 dolara satın alınan bir templateden sıkıntı duymasını anlayabiliyorum. Kendi kendime "iyi de sen neden sıkıntı duymuyorsun yüzbinlerce scriptin ortalarda dolaştığı, coderlığın C'sini bilmeyen adamların scriptkiddylerin her yeri sardığı bir ortamda?" diye soruyorum. Aslında canım sıkılmalı bu programcılığı ayaklar altına alan sürece. Ama bu mantıklı değil. Bu şekilde sıkıntılarla, endişelerle bir yere varamam. Kendinden emin olmayanlara bırakıyorum böyle endişeleri. İşini iyi yapan adam yeri geldiğinde bir template değilde kendi yaptığı tasarımın artılarını müşterisine anlatabilmeli. İşini iyi yapan adam hazır script değil de kendi yazdığına kefil olabileceğini müşterisine anlatabilmeli. Lütfen cevap yazarken aynayı kendinize çevirin bu kavramlara tavrınızı hem grafik hem de programlama anlamında tartın. Çünkü artık bir site tek başına tasarımdan ya da tek başına koddan oluşmuyor. Herkes ancak bir konuda uzman olabilir. Ve eğer bir iş birden çok uzman gerektiriyor fakat o kültür birlikte çalışmayı, ekip ruhunu desteklemiyorsa, ihtiyacın olduğu diğer alanda da o kişinin çözüm üretebilmesi gerekir. Profesyonellik demek ticaret demektir emeğini para ile kiralamak demektir. Amatör ruhla cevap vermek, bu işten profesyonel anlamda ekmek yerken akılcı değildir bence. Karıştı biraz belki ama tam da bir template satın alma arifesinde hala bu konuda sabit ve herkesi rahatlatan bir çözüm bulunamamış olmasından dolayı sıkıntı duyuyorum. |
|
|
|
|
|
#15 (permalink) |
|
|
Bir detay daha geldi aklıma özellikle template kullanım etiği ile ilgili.
Parasını ödemenin de yetmediğini ve müşterinin sitesinde template kullanıldığını bilmeye hakkı olduğunu düşünüyorum. Yani siz verdiniz parasını aldınız kullandınız ama müşterinizin bundan haberi yok. Bu ahlaki değil. Tek başına parasını ödemek yeterli değil bence. Bir ek te bu tip sitelerin nasıl etiketleneceği hakkında. Designed by veya Tasarım : şeklinde bir etiketleme yine etik değil. Yaptığım siteler genelde 2 dil olduğu için ben ingilizce bir tabir de (rahatsız olsam da) bunu kendime göre bir mantığa oturttum ama tartışmak isterim. Powered By : tabirini kullanıyorum ve hiçbir yerde tasarımın bana ait olduğu gibi bir ifade kullanmıyorum. Ama bu bir şablondur kestik biçtik uyarladık gibi kompleksli bir ifadeyi de akılcı bulmuyorum. Bence bu durum site ziyaretçisini ilgilendirmez. Bu düşüncelerimi de (eğer konu "template kullanımı ve etiği" üzerine çeşitlenirse) tartışmaya açmak istedim. |
|
|
|
|
|
#16 (permalink) |
|
Yer: istanbul
|
Punisher999, etik duruş açısından çok sağlıklı konuşmuşsun, eline sağlık.
gelelim template konusundaki problematiğe... dediğin gibi, bir tasarımcı kendini satamıyor da salı pazarı mantığında satılan template pazarına tu kaka diyorsa bu sadece çekememektendir bence. tasarımcı, aynı zamanda reklamcıdır, kendisinin reklamını, tanıtımını yapmak da en büyük kozudur. genele açık bir tasarımın, şirketin özel gereksinime çok oturmadığını net ve analitik oalrak ifade edebiliyorsa, neden özel bir çözüm üretilmesi gerektiğini söyleyebiliyorsa işini sağlıklı yapabilir. template'leri sevmeme sebebimiz çok genel olmalarıdır. tasarımcı ise özelle ilgilenir. bir şirket, sadece kartvizit sitesi yaptırıyorsa, bu rahatlıkla template olabilir. ama dediğin gibi, bunun kredisini kendine mal etmeden, ücretini de ödeyerek. ama bir şirket, farklılık yaratacak bir site, portal veya benzeri bir projeye soyunuyorsa ve template kullanıyorsa, bu aslında o şirketin kendisine, projesine o kadar da güvenmediğini ve yatırımdan kaçındığını gösterir. template tasarımcısı diye de bir terim türedi. bu aslında template kullananları kapsamaz. template kullananın tasarımcı olma ihtimali yüksektir çünkü. ama template tasarımcısı, yaratıcılıktan yoksun bir tasarımcı (nasıl olmuş ise artık) için verebileceğimiz laf. görsel belleğini geliştirmemiş ve template sitelerine ve zaman zaman da çalışır sitelere bakarak onları kopyalamaya çalışanlara verdiğimiz isim. ama bu, aslında tamamen görsen düzenleme hırsızlığı gibi bir şeydir; düzenlemeye kafası basmıyorsa zaten tasarımcı da olamamış, en fazla bir operatördür o kişi. Powered by: lafı benim hoşuma gitmedi; çünkü powered kelimesi daha çok back-end yazılımı işaret eden bir ifade (özellikjle de opensource CMS sitelerinde)... ya da powered by PHP, MySQL... daha doğrusu bence supported by olmalı; destek veren... bir ürünün değeri özel oldukça artar. bir tasarım da kişiye özelse değerli olur. bu, dikim yapan bir terzinin hazırladığı elbise ile fabrika üretimi olup genel ölçülere uyan bir elbise arasındaki fark gibidir. kendini özel hissetmek isteyen, özel ihtiyaçları olan bir kişi kendi ölçülerine ve ihtiyaçlarına en uygun elbiseyi diktirmekte serbesttir. ama seri üretimin özel terzileri baltalaması gibi, marketlerin bakkaları azaltması gibi, template de piyasayı biraz daraltır imajını verir. oysa dar olan alım kapasitesidir ve alım kapasitesi özel terziden değil de seri üretim elbise giymeye yetiyorsa yapılabilecek çok da birşey yok; ekonomik sisteme sitem etmekten başka. |
|
|
|
|
|
#17 (permalink) |
|
|
cgencer : aklıma gelmeyen güzel noktalara değinmişsin.
Templatelerin, tasarımcılar nezdinde sevilmemesini çok doğal buluyorum. Genel oldukları gibi profesyonel biri bir bakışta neyin template olduğunu da anlayabiliyor. Bunu sondaki ifadelerinle detaylandıracak olursam, mahmutpaşadan aldığınız bir takım elbise ile SARAR'dan aldığınız arasında bir fark olması doğaldır. İyi bir göz hangisinin mahmutpaşa olduğunu hangisinin SARAR olduğunu da anlar. (hoş büyük markalar artık neredeyse heryere etiket basarak bunu zorla anlatıyorlar) ama SARAR'dan giyinen adamla Mahmutpaşa'dan giyinen adamın durumu farklıdır ve dediğin gibi bu ekonomiyle alakalıdır. internet gibi dev bir dünyadaki tanıtımına 100-500 dolar bütçe ayırmış bir firmanın sitesi ile 20.000-30.000 dolar ayırmış olanın siteleri aynı olamaz. Burada yine önemli bir nokta çıkıyor. Bir çözüm üretici olarak 10.000-20.000 dolarlık bir projede gidipte template kullanırsanız, müşterinizin haberi olsa da bana pek ahlaki gelmiyor. Yani bu işin etiğinde bir parametrede, aldığınız ücret karşılığı verdiğiniz hizmet sanki. Yine söylediğin gibi, kartvizit site isteyen birine, aynı üstüne çuval geçirse rahatsız olmayacak bir adama, özel terziden bahsetmek gibi, büyük bütçeli, ona özel ve tekil bir tasarıma sahip siteden bahsetmek çok ta akılcı değil. Belki hepimizi rahatsız eden, tırmalayan bir nokta da (belki bu yüzden templatelere karşı bir tepki oluşuyor bilmiyorum) kocaman firmaların template sitelere sahip olmaları. Bakıyorsun şirketi senede 3-5 milyon dolar ciro yapıyor ama sitesi heryerde gördüğümüz büyük ihtimalle de warez bir templateden geliyor. Burada sorun işi yapanda değil, sorun işi yaptıranda. Büyük kazanan büyük te harcamalı. Büyük kazanıyor olması belki büyük harcayarak bile olsa herşeyin en kalitelisinin peşinde koşturabilme avantajı getirirken, bu kocaman firmaların kocaman patronları karşınızda "neden domaini 15 dolara kaydediyorsun 6 dolara turkticaret.net'te var" veya "geçen bir faks geldi 200 dolara site yapıyorlar sen neden XXXX dolar istiyorsun?" soruları ile geliyorsa, gelmesini geçtim siz bunları doğru ve mantıklı şekilde cevapladığınız halde sizi "ucuz iş yaptırma" konusunda tacize ve hatta mesleğinizi küçümseme boyutlarında tavırlara giriyorsa ("bizim oğlan da süper site yapıyor. ona yaptıracaktım aslında da biraz daha büyüsün" ) o zaman sizden kendisine özel iş te isteyemez. İsterse de bunun bedelini ödemeyi göze almalı. (ki almayacaktır zaten böyle konuşan - düşünen biri) powered by - güçlendiren ile supported by - destekleyen konusunda: peki tasarımın altındaki uygulamaları sen kodlamışsan bu durumda powered by ne derece doğru olur? sözlerinden tasarım template ama statik bir site için bunları söylediğin gibi bir düşünceye vardığım için soruyorum. |
|
|
|
|
|
#18 (permalink) |
|
|
musteri, web'teki varligini kurgularken herhangi bir konsept'e gerek duymuyorsa, template kullanmasi kadar normal bir sey olamaz.. hatta, template kulanmasi onerilmelidir.. (ironi ya da degil)
kaldi ki pek cok template, hicbir konsepti olmayan, sifirdan tasarlanacak is'ten cok daha 'guzel'dir.. onemli olan, musterinin web'deki kisiligini dert edip, etmemesidir (anlamasi ya da anlamamasidir).. boyle bir dert yoksa, neden kullanilmasin? |
|
|
|
|
|
#19 (permalink) |
|
|