Zoque.Forum
»
Freelancer biri ile çalışmak?
|
| İnternet ve İş İş planı hazırlanması, risk sermayesi, Türkiye'de risk sermayesi, şirket kurulması, internette para kazanma yolları... |
![]() |
|
|
LinkBack | Seçenekler |
|
|
#21 (permalink) |
|
Re: Freelancer biri ile çalışmak?
@sermerane,
Firmaların yaptıkları işlerden sağladıkları kazançlardan ötürü vergilendirilmeleri Gelir Vergisi Kanunu çerçevesinde değil; Kurumlar Vergisi Kanunu çerçevesinde gerçekleşmektedir. Yani daha basiti; firmalar, kurum oldukları için kazançları üzerinden Kurumlar Vergisi Kanunu'na göre vergilendirilirler. Bireysel çalışanlar ise, Gelir Vergisi Kanunu'na göre vergilendirilirler. freelance çalışanlar, web sitesi tasarımı ve programlamasından kazandıklarını kayıt altına almaktan ve gelir vergisi konusu yaparak bu kazançları üzerinden gelir vergisi ödemekten müstesna tutulmuşlardır. Firmalar ise, kurum olduklarından, gereken kayıtları tutmak ve kazançları üzerinden Kurumlar Vergisi ödemek durumundadırlar. freelance çalışan kişiler tarafından yapılan sitelerin bedelleri üzerinden kesilen makbuz ise, söz konusu şirketin giderlerini belgelendirmesi ve (varsa) bazı vergi indirim ve muafiyetlerinden yararlanması açısından bir önem ifade etmektedir. |
|
|
|
|
|
|
#22 (permalink) |
|
@hayatbilgisayar,
Öncelikle anne ve babanıza hürmetler, ellerinden öperim... Babanızın da buyurduğu gibi, telifi ilgilendiren hususlarda telifin belgelendirilmesi öncelikli şart olarak koşulmaktadır. Ancak; telifin temlikini içermeyen bilgisayar programcılığı kazançlarının telifin belgelendirilmesi şartının kapsamına sokulamayacağı açıktır. Bütün bilgisayar programlarının bu istisnaya kısmen / tamamen dahil olmamasının iki nedeni; 1- bu programların teliflerinin satılmasıdır (Ör: Windows), 2- bilgisayar programının yapımının bir kurum tarafından / bünyesinde gerçekleştirilmesidir. Gelir vergisi muafiyetine tabi olan freelance çalışanların KDV kapsamına dahil olmaları ise üzerinde tam bilgi sahibi olmadığım bir konu olduğundan, söylediklerinizin dikkate alınmasını tüm arkadaşlarımıza tavsiye ediyorum. |
|
|
|
|
|
|
#23 (permalink) |
|
Yer: İzmir
|
@hayatbilgisayar,
freelancer ile iş yapan her firma bir makbuz istiyor, zaten makbuz kesilmez ise bu freelancer çalışan kişi açısında büyük bir risk taşıyor zira SADECE yapmış olduğu anlaşma ile haklarını savunamıyor. Bu aslında çok basit bir şekilde yasallaştırılacak bir işlemdir. Tanıdığınız bir reklam firması vardır, onların üzerinden bir fatura kesersiniz ve aldığınız işin KDVsini fatura düzenleyen firmaya veririsiniz, Vergi kaçırma durumu ortadan kalkar. Bu şekilde değilde daha gelenekçi bir şekilde isteyen iradınını götürü usulünde vergilendirebilir. Sonuç amaca hizmet ediyor... Sanırım aramızda herhangi bir haksızlık yaratacak durum vuku bulmuyor bu açıdan baktığımızda. Yanlış anlamayın sizin duygularınız çok iyi anlıyorum, ama siz de bu şekilde çalışanların da durumlarını lütfen bir gözden geçirin. Tacirlerin sahip olduğu bir çok haktan yararlanamıyoruz, bazı durumlarda tacir gibi sorumlu tutluyoruz... Ben de ülkemi çok seviyorum, yanlızca bu sektörde değil birçok alan ilerlemek için hayatımdan birçok şeyi feda ediyorum. Global bir pazarda çalışıyoruz bunu unutmayın, benim yarıştığım kişiler Amerikadaki Big Spaceship gibi firmalr olmalı, freelance çalışanlar şöyledir böyledir demek bize zaman kaybettirir.
|
|
|
#25 (permalink) |
|
Yer: istanbul
|
burada şöyle bir ince ayrıma dokunmak istiyorum; bahsi geçen kanun, sanat eserlerini de kapsadığı için... bir eserden tek yapma meselesi durumu geçerli sanırsam, her sitenin kodlarının da tasarımının da özgün ve yegane olduğunu düşünürsek (template kullanılmamışsa tabii) web sitesinin de bir heykel gibi tekil olduğu ve kopyası olmadığı sürece vergiden muaf olduğunu düşünebilir miyiz? tabii ki, standart bir yapı kurup, her seferinde aynı yapıyı satmak (muhasebe, stok vb programı satmak) aynı eserin defalarca kopyalanıp satılması demektir. ama web işlerinde genellikle sabit bir yapıdan ziyade, tıpatıp aynı kodlardan ziyade, sürekli her çalışmaya yönelik özel bir uygulama söz konusu değil mi? ben hiç bir sanatçıya, kardeşim, yılda sadece 1 adet tablo yaratıp satabilrsin, 2 heykel yaparsan bunlardan birinin gelirine devlet el koyar dendiğini duymadım, okumadım. tabii ki web sitesi, bir sanat eseri kadar soyut (ticarettenuzak) platformda yer almıyor. ama bunda da ciddi bir fikir, bilgi ve beceri çalışması söz konusu değil mi?
bazı şirketlerle bu çalışmalar stopaj/makbuz üzerinden yapılabiliyor. ama stopajı bile paylaşmayı öneren bir şirketle karşılaştım ya, o da çok ilginç oldu. bana cevapları da, kdv'yi bir şekilde kendilerinin yıl sonunda geri alabildikleri, ama stopajı tamamen havaya atılmış para olarak gördükleri idi. tabii fatura kesebilme durumum olmadığı için paylaşılmış stopaj, işin olmamasından daha iyi gözüktü. ![]() saçmasapan bir konu, gerçekten çok ilgi çekici tespitlerden ve mevzuat hakkında bilgilendiren bir yazıya dönüştü, ne ala! |
|
|
|
|
|
#26 (permalink) |
|
Yer: Kütahya
|
Peki ben ben bilgisayar programcılığı mezunuyum ve yaptığım işten usulünce vergi vermek istiyorum. Nereye gitmem gerekiyor. Gitmezsemde yaptığım ve para kazandığım bir web tasarımı tespit edilirse bundan ceza alabilirmiyim. Teşekkürler
|
|
|
#27 (permalink) |
|
Yer: İzmir
|
Şunu da eklemek istiyorum, piyasada belkide geleceğin en iyi progracıları, tasarımcıları yetişiyor freelance çalışma hayatında. reklam sektörü bence çok güzel yerlere gelecek. Bunda freelancer olarak çalışanların da büyük bir katkısı olacak. Ama ne yazık ki ağır bir yükü taşıyoruz. Hepimiz (Buna reklam ajansları da dahil)...
Saygılarımla
|
|
|
#28 (permalink) |
|
@sermerane,
bilgisayar programcılığından mezun olanlar için bir vergi yok, merak etmeyiniz.. Şaka bir yana; yapacağınız işin niteliği ve bu işten sağlayacağınız kazancın Vergi Hukuku mevzuatının hangi kapsamına dahil olacağı ile ilgili bir soru sormuşsunuz.Yani sizin yapacağınız işe göre, işi yaparken sahip olacağınız unvana göre ve tabii ki kazancınızın niteliği ve boyutuna göre Vergi Hukuku mevzuatı çerçevesinde değerlendirmeye tabi olursunuz. Şu an itibarı ile freelance olarak web sitesi yapıyorsanız; bu işlerden sağladığınız kazançlar üzerinden, GVK madde 18 / 1 kapsamında, gelir vergisi ödemezsiniz. Ancak; yukarıda dediğim gibi, freelance çalışanların KDV yükümlülüğü ile ilgili olarak ayrıntılı bilgiye sahip olmadığımdan, bu konuyu tüm freelance çalışan arkadaşlarımızın araştırmasını tavsiye ediyorum. Araştırma, vergi dairelerinin vergi uzmanları kanalı ile yapılabilir. Eğer KDV yükümlülüğü mevcut ise; KDVK çerçevesinde , bildirimde bulunulmadığı ve/veya vergi ödenmediği için usulsüzlük cezasının muhatabı olunabilir. |
|
|
|
|
|
|
#29 (permalink) |
|
Yer: Antalya
|
Öncelikle bu konuyu böyle bir sürü hukuki yazılara boğduğum için özür dilerim, şimdi yazdıklarıma tekrar baktım da, hakikaten çok uzun olmuş, arkadaşlar kusura bakmayınız.
UlgenKhan : Valla senin de söylediğin gibi ben de avukat olmadığım için konu hakkında daha detaylı yorumda bulunamıyorum. Ama dediğim gibi işte bir terslik var, senin dediğin gibi olsa hakikaten tüm yazılım firmaları bu serbest meslek esasına göre çalışırdı. Senin dediğin gibi bilgisayar programının bir kurum tarafından yapılması sisteme uymuyor. Eşim üzerine bir firma kurarım, elemanlar o firmada çalışır, yazılımlar yapılır, ama satışını serbest meslek erbabı olarak ben yaparım, ne vergi veririm ne KDV. Bu kadar koca koca yazılım firmaları bunu akıl edemezlermi, yapmadıklarına göre bir bildikleri vardır elbet. Ayrıca logo, ETA, Link gibi muhasebe programlarının telif hakları da satılmıyor, zaten kutularının üzerinde yazıyor, sadece yazılımı satıyorlar. Yani ben olaya günlük hayat açısından bakıyorum, bu kadar firma yapmadığına göre bir bildikleri vardır diye düşünüyorum. Miolnir : Aman beni yanlış anlamayın diye baştan söyledim, ben freelance çalışan arkadaşlara kesinlikle şahsi birşey söylemedim, eminim içlerinde gerçekten çok iyiler de vardır, olanları da görüyorum zaten. Ama eğer bu işten para kazanıyorsan, bence işi hakkı ile yapmak gerekir, hakkı olarak yapmaktan kaydım da ister şahıs şirketi olursun, ister limited şirket kurarsın, ama bir şekilde işi yasal olarak yaparsın. Çünkü ben nasıl zaman zaman ucuz iş yapıyorum diye eleştiriliyorsam, ben de aynı şekilde gayrikanuni iş yapanları çok daha fazla eleştiririm. Çünkü ben ucuz da iş yapsam sözleşmemi yapıyorum, faturamı kesiyorum, dolayısı ile KDV'mi ve vergimi veriyorum. Ama freelance tabir edilip tümü ile belgesiz iş yapanlar asıl bu sektörün belden aşağı vuranları, bence onlar bu sektörü daha fazla baltalıyor. Ve gerek bu forumda, gerekse diğer forumlarda okuduğum mesajların çoğu iş yaptım paramı alamadım şeklinde, sorulan sorulara ve verilen cevaplara bakarak da ortada ne sözleşme ne de makbuz olduğu ortaya çıkıyor. Dolayısı ile sektörün bir yere gelmesini istiyorsak, önce bu freelance kavramını daha resmileştirmek gerektiği kanısındayım, çünkü freelance denince ben web sitesini yaparım, paramı da alırım, ne vergi veririm ne KDV, çünkü ben freelance'im şeklinde bir ortam oluşuyor. cgencer : Sen de haklısın, özellikle stopaj paylaşma konusuna çok güldüm, çok yaşa. Bu gibi konuları tartışmak, bilgisi olanlardan (avukatlardan, sektördeki çalışanlardan, yöneticilerden) bilgi alabilmek, ve zamanla ortaya çok faydalı bir oluşum çıkarmak için dernek konusunu ortaya sen atmıştın, ben de en ateşli destekçilerinden biri olmuştum. Ama her zamanki gibi iş ciddiye binince anında yattı, mesajlar bıçak gibi kesildi. Valla içimden "ben biliyordum" demek gelmiyor ama ben biliyordum maalesef, elimden geldiği kadar olumlu bir hava yaratmaya çalıştım, olumsuz konuşanları da olumlu yana çekmeye çalıştım ama her zaman olduğu gibi "hadi eller taşın altına" dendiği zaman ortada hiçbir el kalmadı. Gerçekten yazık. Sermerane : Türkiye ve dünya sınırları içinde eğer bir iş yapıyorsan, ve bu işin karşılığında para alıyorsan mutlaka vergini de verirsin. Burada uzun uzun konuştuğumuz halde kesin bir sonuca varamadık, ama öyle veya böyle bir şekilde para alarak iş yaptığın ortaya çıkarsa, o parayı da belgeleyemezsen tabii ki ceza alırsın. Haa devlet benim 300 - 500 lira aldığım işleri nereden bilecek, kim öğrenecek dersen tabii ki haklısın, gerçekten kimse öğrenemez. Zaten devlet de bunların peşinde değil, en son rakamı bilen varsa söylesin, yanılmıyorsam 5.000 YTL (5 milyar TL) idi, ancak 5.000 YTL'nin üstünde bir işlem yaparsan devlet peşine düşüyor. Yani oldu da çok iyi iş yaptın, 20.000.- YTL para kazandın, gittin bir araba aldın, vergi dairesi incelemeleri sırasında bunu görürse senin vergi kayıtlarına bakıyor, hiçbir beyanda bulunmamışsın, seni çağırıyor, söyle bakalım diyor bu parayı nereden buldun, babam verdi dayım verdi de dersen onları çağırıyor. Ama bu minimum bedelin altındaki paralar için ancak ihbar olursa ceza alabilirsin, yoksa hakikaten kim nereden bilecek. Miolnir - 2. mesaj : Ağır yükü sadece biz taşımıyoruz ki, tüm sektörler taşıyor. Her tarafta her yerde ve herkesin işleri gittikçe kötüye gidiyor, piyasa durgunluktan da öte, annem ve babam kredi kartı, cep telefonu, banka kredisi davalarından diğer normal davalara sıra gelemiyor, mahkemeler o kadar yoğun durumda diyorlar. Tabii piyasanın durumu böyle olunca da önce biz hizmet sektöründekiler etkileniyor. Maalesef ben sana ilerisi için katılamayacağım, bu halk yani biz birazcık da olsa bilinçlenmezsek geleceğimiz çok daha karanlık. Yabancı sermaye gelsin dedik, geldi ama topraklarımızı, arazilerimizi, bankalarımızı almak için geldi, daha da gelecekler. Hepimizin sonu hayrolur inşallah.
|
|
|
#30 (permalink) |
|
Yer: Kütahya
|
@hayatbilgisayar
Görüşlerinize katılıyorum, yaptığımız her işin kayıtlara geçmesi gerekir. Biraz mantıklı düşünürsek kayıt dışı ne kadar azalırsa, vergilerde o kadar düşer kanaatindeyim. Devlet nereden bilecek benim kazandığım bin ytl yi demek bana rahatsızlık verir doğrusu. Geçmişte para çok lazım olduğu için çok acemi olmama rağmen bir iş almıştım, hayatta almam bir daha. Önce kendimi çok iyi geliştireceğim sonra da nereye kaydolacaksam olacağım. Yarın tatil olduğu için millet yazıyor sanırım ya da her gece böyle mi?
|
Zoque'a hoşgeldiniz!|
En popüler ilk 100 etiket
Tag Cloud
|
| acil adsl ajax almak arama araniyor ariyorum ariyoruz asp bilen bilgi bilgisayar blog calisma canon css dijital div domain dosya eleman film firefox flash font form forum fotograf freelance google gore grafik grafiker hakkinda hangi hata hatasi hosting html ilgili ilk image internet istanbul istiyorum java javascript |