Zoque.Forum
Dirsek Teması:
Geri Dön Zoque.Forum » E-Ticaret » İnternet ve İş » Freelancer biri ile çalışmak?

İnternet ve İş İş planı hazırlanması, risk sermayesi, Türkiye'de risk sermayesi, şirket kurulması, internette para kazanma yolları...

Yanıt

LinkBack Seçenekler
Old 11.11.2006   #31 (permalink)
hayatbilgisayar

hayatbilgisayar's Avatar

Yer: İstanbul
Re: Freelancer biri ile çalışmak?

Valla sermerane ben de senin gibi düşünüyorum, acaba sen de benim gibi memur bir aileden mi geldin Nedense benim gibi memur çocukları biraz daha devletçi oluyor, millet ne vergi veriyor, ne birşeyini kaydediyor, bir de oturup devleti eleştiriyor, benim gibi orjinali memur olan aile çocukları da kuruşu kuruşuna vergisini veriyor, aman yanlış yapmayayım diye titizlendikçe titizleniyor.

Ama ne yalan söyleyeyim, bu kafa ile de para kazanılmıyor semerane, ticaret başka bir şey, Türkiye'de ticaret bambaşka birşey. Bizim söylediğimiz gibi belgesi vergisi ile iyi para kazananlar da var muhakkak, çok iyi para kazanıp zengin olanlar da, ama çok azınlıkta. Nerede üçkağıt yapan, nerede sahtekarlık yapan, nerede herkesi dolandırmaya çalışan, bir şekilde para kazanıyor ve hep dört ayak üstüne düşüyor. Ama ne yalan söyleyeyim, ben kafamı yastığa koyunca çok rahat uyuyorum, öyle yapanlar uyuyabiliyor mu bilmiyorum.

Uyku deyince hakikaten saat 6 olmak üzere. Ben de bu forumda tarih olarak eski, ama aktivite olarak yeni üyelerden biriyim, o nedenle forumun günlük mesaj ortalaması nedir veya hangi saatlerde çok mesaj yazılır bilmiyorum, ama bilgisayarcı veya web tasarımcı olan çoğu kişi gece yaşamaya alışıktır sanıyorum, yarın da tatil olduğuna göre dediğin gibi mesajlar çoğaldı. Gerçi bizim işin pek tatili de yok ya
Add Post to del.icio.usBookmark Post in TechnoratiFurl this Post!Spurl'e kaydet! http://reddit.com/submit?url=%url%&title=%title%Wong'e kaydet!Yahoo'ya kaydet!Google'a kaydet!MSN'e kaydet!Facebook'e kaydet!
Mesajdan alıntı yaparak yeni bir cevap ekleyin
Old 11.11.2006   #32 (permalink)
fatihunal

fatihunal's Avatar

Yer: Ege'nin en büyük köyü

Alıntı:
hayatbilgisayar tarafından gönderilen mesaj: Mesajı Görüntüle
Türkiye'de ticaret bambaşka birşey.
Bu olaya tüm kalbimle katılıyorum ama atladığınız birşey var. Devlet, normal bir sermaye şirketinin neredeyse %50 sine ortak! Gelir Vergisi, KDV (zaten bunu herkes vermekle yükümlü ortada gezen bir vergi (Muhasebede ayrı bir konu bu)), Stopaj, SSK iş veren payı vs. vs. derken neredeyse %50 sini devlet alıyor. İşletmeler vergiden çalmaya mecbur bırakılıyor. Ancak, milyon dolarlık tesise sahip olupta yılda 300 - 500 YTL vergi veren, vergi levhasında matrahsız yazan, zarar beyan eden binlerce firma var. Gerçekten acınacak bir durum. Olur da bu kadar olmaz !!!

Ödediğimiz telefon faturalarının, hatta internetin bile %38 i devletin! Türkiye de vergiler çok ama çok yüksek!!!
Add Post to del.icio.usBookmark Post in TechnoratiFurl this Post!Spurl'e kaydet! http://reddit.com/submit?url=%url%&title=%title%Wong'e kaydet!Yahoo'ya kaydet!Google'a kaydet!MSN'e kaydet!Facebook'e kaydet!
Old 11.11.2006   #33 (permalink)
sermerane

Yer: Kütahya

Benim babam işçiydi azı çok etti, geç oldu güç oldu, şöyle oldu böyle oldu okuttu bizi. Bence ailenin yaptığı iş meslek değilde evladına vermiş olduğu ahlak önemli. Hep derim bizimkilere bana kazandırdığınız en iyi şey ahlakımdır diye. Bu yüzden hak hukuk meselelerine çok önem verdiğimi düşünüyorum. Dedim ya keşke bu ülkenin her ferdi dürüst yaşamak için çaba sarfedebilse ama gel görki herkez bir şekilde değirmeni döndürmeye çalışıyor kimi haklı kimi haksız kazançla bir yerlere geliyor. Ben iş yaşantıma pazarlamacı olarak başladım sırf bazı yaptığım haksızlıkların farkına vardığım için bir daha yapmamaya karar verdim. Sonra okuluma geri döndüm ve bitirdim şu an yoğun bir şekilde kendimi geliştirmekle meşgulüm, umarım ileride bu sektörde çalışmaya başlayacağım. Bu foruma da yorumları okuyarak katılmaya karar verdim. Çok hoş yorumlar var konularda saatlerdir buradayım ve kimseye içimden şu yoruma bak saygısız demedim, ne kadar güzel insanların hoşgörüyle birbirini dinleyebilmesi.

Sanırım konuyu çok dağıtıım, ben geceleri burdayım
sermerane şu an çevrimdışı  
Old 11.11.2006   #34 (permalink)
erinc

erinc's Avatar

Yer: Vancouver / Kanada

Konu biraz dagilmis sanirim

Yapilan diger yanlis bir varsayim ise freelancer calisanlarin ucuz oldugudur. Amerika ve Kanada'da bir çok freelancer, ozellikle web tasarim konusunda, sirketlerle basabas veya sirketlerden daha yuksek ucretle calismaktadir. Lisede, dayisina veya arkadasinin babasina 100milyona site yapana da freelancer deniyor. Karisiklik buraya ortaya cikiyor. Kaliteli is yapan freelancer'lar Kuzey Amerika'da cok populer ve bir cok kisi sirket ortamindan ayrilip, freelancer olarak calismayi tercih ediyor.

Ben de hic bir sirkete bagli olmadan ve hicbir yasal kaydi olmadan Kanada'da freelancer olarak calistim ve elle tutulur bir kazancim oldugunda da sirket kurup, kendi sirketim aldinda is yapmaya basladim.

Turkiye'de freelancer konusunda, ozellikle mimarlik ve ic tasarim gibi konularda cok kaliteli isimler oldugunu biliyorum.

freelancer'larin avantaji ve dezantantajlari var. Ornegin pazar gunu bana ulasmak isteyen bir musteri bunu yapabiliyor, fakat bir 10 gunluk tatile ciktigimda, bu imkansiz hale geliyor.
Old 11.11.2006   #35 (permalink)
sermerane

Yer: Kütahya

Dün konu biraz dağıldı, ama daha öncesinde freelancer çalışanların vergiden muaf olup olmadığı konusunda uzunca konuşmalar oldu. Aynı senin dediğin gibi burada da kimse yasal kayıt altına girmiyor. Herşey yasal olsaydı bu dayısına akrabasına 100ytl ye site yapanlar da ortalıkta dolaşamazdı sanırım. Çünkü bu işi meslek edinenler bu işleri almış olurlardı ve kaliteli işler çıkardı ortaya diye düşünüyorum.
sermerane şu an çevrimdışı  
Old 11.11.2006   #36 (permalink)
cgencer

cgencer's Avatar

Yer: istanbul

bu yoruma katılamayacağım, çünkü nice şirket görüyoruz ki 100 ytl'ye site yaparız diye ilan asıyorlar. yani şirket olmak, vergi mükellefi olmak, abzürd fiyatlarla çalışmalara engel değil.
Old 14.11.2006   #37 (permalink)
candanali

Yer: İST.

Benimde bu konuda bir inancım var. Forumda yer alan firma sahipleri lütfen üstünüze alınmayın ama birçok firma sahibi çalışanlarına gerekli çalışma şartlarını sağlıyamıyor. Virtüöz tabir edeblieceğim nitelikte bilgiye ve bir o kadarda yaratıcılığa sahip bir çok arkadaşım, firmaların beklentilerini karşılayamaması sonucu freelancer çalışma yoluna gitmiş bulunmaktalar.
Örnek vermek gerekirse;
Forumda üye olarak yer alan ismini vermek istemediğim bir arkadaşım. Bursa'daki büyük bir firmada, çok büyük bir projede yer aldı. Projeyi gerçekliştirilmesi için verilen bilgisayar özellikleri itibariyle 256mb ram, arızalı bir monitörle çalışması istendi. Günlerce bu bahsettiğim hususta iyleştirmenin gerçekleştirilmesini talep etti ve sürekli yöneticiler tarafından oyalandı. Arkadaşım doğal olarak bahsi geçen firmadan ayrıldı. Firma 6 ay geçmesine rağmen hala projeyi tamamlayamadı. Arkadaşım şuan freelancer olarak çalışmalarını sürdürüyor. En azından kendi bilgisayarı ve huzurlu ortamı içerinde. Bence burada bir miktar firmalarda da suç bulunmakta. Parasal yönden baktığınızda freelancer çalışmak son derece cazip fakat sosyal hakların olmayışı, ekibinizin olmayışı ve bişeylerin tamamen yükü üzerinizde olması bence kolay bir durum değil.
candanali şu an çevrimdışı  
Old 14.11.2006   #38 (permalink)
UlgenKhan

UlgenKhan's Avatar

Yer: Ankara
Görsel: 7

Alıntı:
candanali tarafından gönderilen mesaj: Mesajı Görüntüle
Parasal yönden baktığınızda freelancer çalışmak son derece cazip fakat sosyal hakların olmayışı, ekibinizin olmayışı ve bişeylerin tamamen yükü üzerinizde olması bence kolay bir durum değil.
freelance çalışırken sosyal güvenliğinize yönelik haklarınızı kendiniz temin edebileceğinizden, Türkiye'nin günümüz çalışma ortamına bakarsak, sosyal güvenlik açısından daha az riskli bir durumda olduğunuzu görebilirsiniz. Zira yatırılmayan sigorta primlerinizden dolayı mesuliyet patronunuzda değil; sizde olur.

Ekibin olmaması ve çalışma yükünün tek kişiye odaklanması konularındaki tespitlerinize aynen katılıyorum. Ancak; freelance çalışan ilkeli ve dürüst bir kaç kişinin, gerek kendi sosyal çevrelerinden gerekse forum gibi ortamlardan tanışarak, resmî olmayan bir ortak çalışma ortamı yaratmaları zor olmamalıdır. Aslında bütün iş, güven kelimesinde yattığından, güven tesisini sağlamış freelance komünleri firmalar karşısında son derece güçlü ve esnek olabileceklerdir. Unutulmamalıdır ki; hukukî ve ticarî yükümlülükleri ve kaygıları olan bir firma, manevra kabiliyeti ve şartlara uyum sağlama başarısı açısından, freelance komünlerinin çok gerisinde kalmaya mahkum olacaktır.

Firma sahibi arkadaşlarımız kızmasınlar; zira bu sayede kendilerini daha fazla zorlamak, çalışanlarına daha iyi şartlar sunmak, işgücü piyasasındaki "emeğin karşılığını hiç ya da kısmen vermemek" konusundaki önyargıları yıkmak fırsatını yakalayacaklardır. İşgücü piyasasına egemen olan kaygıların bir çoğunun firmalardan kaynaklandığını hatırlayacak olursak; yavaş yavaş oluşmaya başlayacak freelance komünlerinin sayesinde gerçek anlamda rekabeti yaşayacak olan firmalarımızın, yapısal ve ekonomik olarak daha güçlü şirketlere dönüşümü başlayacak, "firma" kavramı sahip olması gereken gerçek kurumsal kimliğine kavuşacaktır.
UlgenKhan şu an çevrimdışı  
Old 14.11.2006   #39 (permalink)
heady

heady's Avatar

Bence iş kime verilirse verilsin "ayinesi iştir kişinin, lafa bakılmaz". Gerisi rutine bağlanmış detaylardır. İster şirket olsun, ister freelancer... iş iştir. Gerekirse garanti de verilir, ekip de oluşturulur. Bu aşamada freelancer veya şirket olarak "hedefin nedir" sorusunun sorulması gerekir diye düşünüyorum. Herkes kendi hedefine göre hareket eder ve sonucunu alır. Bir kişinin söylediği lafla, o işi yapan bütün insanlar töhmet altında falan kalmaz; bu konuda heyecanlanmak da yersiz tabi ki . Bu cümleyi okuyup "ya... acaba hakikaten freelance iş yapmak para kazandırmaz mı, müşteri bulamaz mıyım" gibi bir düşünceye kapılmak işin kolayıdır. Ne olursa olsun başarıya giden yol kolay ve kısa değil.

freelance iş yapanın ortadan kaybolma riski var da şirketin yok mu yani? Ne şirketler sırra kadem bastı/basıyor. Bunları geçiyoruz tabi. Ben tutup da "web sitenizin ve alacağınız hizmetin daha kaliteli, ucuz ve hızlı olmasını istiyorsanız şirketlerden uzak durun" desem çok komik olur. Zaten gülmekten de söyleyemem. İsteyen istediğini söyleyebilir. Parayı kazanmakla kaybetmek arasındaki en belirgin nokta tavırdır. Şirket sahibi olmakla dünyalar yaratılmadığı gibi freelancer olunca dünya o kadar da büyük ve rahat olmayabiliyor. Her ikisinin kendine göre avantajı ve dezavantajı var ve bu da kişinin ne istediğine bağlı.

Sadece konuşarak ve söz vererek iş yapılabiliyor olsaydı ortalık günlük güneşlik olurdu. Seçimlerin sağlıklı olması için de tecrübelerin dinlenmesinde çok fayda var bence. Hedefiniz işinizi büyütmekse, freelancer olarak kalmak mümkün olmaz sanırım, çünkü büyük projeler aldığınızda veya iş hacminiz büyüdüğünde daha farklı hukuki zeminlere taşınmak durumunda kalabilirsiniz. Yani ya büyük yapının bir parçası olacaksınız ya da o büyük yapı siz olacaksınız...

Bu arada "kurumsal olmak" tanımının "şirket kurmak"la aynı anlama gelmediğini vurgulamak isterim. Şirketi kurduğunuzda kurumsal olmuş olmuyorsunuz; sadece şirketiniz olmuş oluyor. kurumsal olmak, ağızdan çıktığı hali kadar kolay bir süreç değil; yani kurumsal olmak için sadece para yetmez... Kurumsallık, bilginizin, tecrübenizin, prensiplerinizin sistematik hale getirilmiş şeklidir.
Old 15.11.2006   #40 (permalink)
FikretAkın

FikretAkın's Avatar

@canadali sana katılıyorum.
Şuan çalıştıgım şirkete gireli 3 hafta oldu elime verdiler p3 bilgisayar yazılım geliştir diyorlar firma sahibine bu pc bana yetmez dememe ragmen bana sadece" sen işine bak diyor. Ben karar veririm senin nasıl pc ortamında çalışagına" dedi bende ufak işlerimi şirketteki pc de yapıorum geri kalan işlerimi evimdeki pc de yapıorum. Piyasada iş bulmak artık eskisi gibi kolay degil 100 ytl ye site yapan firmalar hep kaptılar işleri. Şimdi ise yazılım dünyasındada böyle bir durum söz konusu. fazla konuyu dagıtmadan freelance iş yapmak artık yavaşladı.
Yanıt

Etiketler
calismak , biri , freelancer

Zoque'a hoşgeldiniz!
Zoque 27.02.1999 tarihinde yayın hayatına başlamış, paylaşıma dayalı bir oluşumdur. Tasarım, teknoloji, web, kültür ve sanat ana başlıkları altında bilgi paylaşımı ve benzer değerlere sahip katılımcıların birbirleriyle iletişime girmelerine imkan sağlar. "Az ama Öz" sloganından yola çıkarak, kaliteli ve nitelikli katılımı temel alır.

Saygın ve ciddi bir ortamda yardımlaşmak, haberleşmek, kendi bildiklerini diğer katılımcılarla paylaşmak isteyen, oluşumumuza düzenli katılımda bulunacağı inancını taşıyan konuklarımızı üye olmaya davet ediyoruz. [ » ]

Üye Girişi:

UslanmaM baktabul.com

En popüler ilk 100 etiket
Tag Cloud
acil adsl ajax almak arama araniyor ariyorum ariyoruz asp bilen bilgi bilgisayar blog calisma canon css dijital div domain dosya eleman film firefox flash font form forum fotograf freelance google gore grafik grafiker hakkinda hangi hata hatasi hosting html ilgili ilk image internet istanbul istiyorum java javascript karakter kayit