Zoque.Forum
Dirsek Teması:
Geri Dön Zoque.Forum » E-Ticaret » İnternet ve İş » Marka Tescili Hakkında Tecrübeleriniz

İnternet ve İş İş planı hazırlanması, risk sermayesi, Türkiye'de risk sermayesi, şirket kurulması, internette para kazanma yolları...

Yanıt

LinkBack Seçenekler
Old 14.12.2006   #1 (permalink)
David Wenham

David Wenham's Avatar

Yer: İstanbul
Görsel: 1
Marka Tescili Hakkında Tecrübeleriniz

Arkadaşlar, daha önce bir markayı tescil ettirmiş biri varsa tecrübelerini bizlerle paylaşabilir mi.. Konuyu yönlendirmek adına ben kafamdaki birkaç şeyi eklemek istiyorum.

1- Marka tescil etmek için firma olmak şart mı, yoksa şahıslar da marka tescil edebilirler mi..
Yaptığım kısa araştırmaya göre marka tescil ettirmek için firma olmaya gerek yok. Şahıs olmak yeterli. Yanılıyorsam düzeltin..

2- Marka tescili ne kadara mal oluyor?
Yine aynı kısa araştırmaya göre toplam maliyeti 600-700 YTL civarında oluyor.

3- Markanın tescil edilmesi ne kadar süre alıyor?
Bunun avrupa standartları 8 ay civarında. Türkiyede'de 1-2 seneyi buluyor.

4- Marka tescilinde en güvenilir firmalar hangileridir?
Malesef bunu ne test edecek, ne de araştıracak vaktim olmadı. Özellikle bu konuda tecrübeli arkadaşların tecrübelerinden faydalanmak isterim.

Bunlar benim yapmış olduğum kısa araştırmanın sonuçları. Düzeltmek isteyen ya da eklemek isteyen olursa memnuniyetle bekliyor olacağım..
David Wenham şu an çevrimdışı  
Add Post to del.icio.usBookmark Post in TechnoratiFurl this Post!Spurl'e kaydet! http://reddit.com/submit?url=%url%&title=%title%Wong'e kaydet!Yahoo'ya kaydet!Google'a kaydet!MSN'e kaydet!Facebook'e kaydet!
Mesajdan alıntı yaparak yeni bir cevap ekleyin
Old 14.12.2006   #2 (permalink)
fatihunal

fatihunal's Avatar

Yer: Ege'nin en büyük köyü
Re: Marka Tescili Hakkında Tecrübeleriniz

1-) Marka tescili T.C. sınırları içersinde ikametgahı olan ya da sınai ticari uğraşıda bulunan gerçek veya tüzel kişilerce, ayrıca Paris sözleşmesi yahut Dünya Ticaret Örgütü Kuruluş Anlaşması hükümleri dahilinde başvuru hakkına sahip kişilerce elde edilir.

2-) Bu ücret, markanızın kullanılmamasını istediğiniz alanlar olan Nice sınıflarına göre değişmekte. Siz markanızı tüm sektörlerde tescillemek isterseniz tahminimce 4000 YTL gibi bir fiyat çıkar.

3-) Markalar Türk Patent Enstitüsü'ne müracaat gününden itibaren korunmaya hak kazanmakta olup, aşağıda açıklanan kanuni prosedürle nedeniyle İtiraz gelmemesi durumunda tescil belgesinin gelmesi ortalama 1 yıl kadar sürmektedir.

4-) Hiç birine güvenmeyin! Yapacaksanız kendinizde yapabilirsiniz. Çokta zor değil. Kendileri yapan birkaç kişi tanıyorum. Bir dahaki ay onlardan birisi de ben olacağım inş. Marka piyasasının web piyasasından farkı yok gibi. 299 YTL web sitesi, 199 YTL ye marka yapan çok firma var. Yada yapıyoruz deyip ortadan kaybolan.

Gerçek bir örnek vereyim. Adamlar bir çinicinin markasını tescillemişler. Marka şöyle "...... Çini" . (firma ismi vermemek için ...... koydum) Ya böyle bir marka zihniyeti olabilir mi? Yani Microsoft firması "Microsoft Yazılım" olarak tescillenir mi? Bu mu marka? Bu marka stratejisi? Bu mu marka işi yapan firmanın önerisi ve yaptığı?
ve Çini, Seramik ve Porselen ile alakalı sınıflarda markayı tescilleyeceklerine, vatandaşın markasını alakasız bir sektör olan Çanak, Çömlek vb. gibi şeyleri içeren emtilarda tescillemişler ve bunuda 1500 YTL ye yapmışlar.

http://www.tpe.gov.tr ve http://markatescil.mynet.com sitelerinden bayağı bir bilgiye ulaşabilirsiniz.

Mesaj fatihunal tarafından 14.12.2006 (18:44) yeniden düzenlendi.. Açıklama: Anlatım bozukluğu ...
fatihunal şu an çevrimdışı  
Add Post to del.icio.usBookmark Post in TechnoratiFurl this Post!Spurl'e kaydet! http://reddit.com/submit?url=%url%&title=%title%Wong'e kaydet!Yahoo'ya kaydet!Google'a kaydet!MSN'e kaydet!Facebook'e kaydet!
Old 14.12.2006   #3 (permalink)
David Wenham

David Wenham's Avatar

Alıntı:
fatihunal tarafından gönderilen mesaj: Mesajı Görüntüle
4-) Hiç birine güvenmeyin! Yapacaksanız kendinizde yapabilirsiniz. Çokta zor değil. Kendileri yapan birkaç kişi tanıyorum. Bir dahaki ay onlardan birisi de ben olacağım inş. Marka piyasasının web piyasasından farkı yok gibi. 299 YTL web sitesi, 199 YTL ye marka yapan çok firma var. Yada yapıyoruz deyip ortadan kaybolan.
Peki ama nasıl? Bunu kendi başımıza nasıl yapabiliriz?
Old 15.12.2006   #4 (permalink)
yaltun

Marka tescili, başvuru ve takibini kendinizinde yaparak sonuçlandırabileceği zahmetli bir süreç. Dolayısıyla burada bürokrasiden dolaı kaybedeceğiniz zaman vereceğiniz paradan daha değerli olacaktır. Bu konuda rekabet çok yoğun olduğundan dolayı fiyatlarda çok değişken. Ancak düşük fiyat teklif eden firmalardan bir sorun yaşandığında veya hukuksal bir destek gerektiğinde ya da tescil başvurunuz geri çevrildiğinde bir destek alacağınızı sanmıyorum.

Bu konuda profesyonel çalışan firmalar tescil işlemi sonuçlanana kadar full destek verdikleri gibi, tescil talebi olumsuz sonuçlandığında yeni tescil başvurusu için de ücret almıyorlar. İşini iyi yapan ve bu süreçte müşterilerine full destek sunan firmalara örnek vermek gerekirse, Türk Patent Enstitüsü verilerine göre son 2 sene içerisinde en çok marka ve patent tescili yapan 2 firma, Adres Patent ve Destek Patent'i önerebilirim.
yaltun şu an çevrimdışı  
Old 15.12.2006   #5 (permalink)
David Wenham

David Wenham's Avatar

Alıntı:
yaltun tarafından gönderilen mesaj: Mesajı Görüntüle
... ya da tescil başvurunuz geri çevrildiğinde bir destek alacağınızı sanmıyorum.
Peki hangi durumlarda başvuru reddedilebiliyor? Bunun objektif nedenleri var mı? Yani isim alınmamışsa ve logomuz da 100% özgün bir logo ise, kesinlikle kabul edilecek diyebilir miyiz? Yoksa birinin kafasına göre alacağı bir karar bize 1-2 sene kaybettirecek demektir..
Old 15.12.2006   #6 (permalink)
fatihunal

fatihunal's Avatar

Alıntı:
David Wenham tarafından gönderilen mesaj: Mesajı Görüntüle
Peki hangi durumlarda başvuru reddedilebiliyor? Bunun objektif nedenleri var mı? Yani isim alınmamışsa ve logomuz da 100% özgün bir logo ise, kesinlikle kabul edilecek diyebilir miyiz? Yoksa birinin kafasına göre alacağı bir karar bize 1-2 sene kaybettirecek demektir..
a firması "a" markasını tescillememiş siz tescillemek için müracaat etmiş olabilirsiniz. Ama tescil süreci devam ederken "a" firması ben 25 yıl önce kuruldum diyerek tescile başvurursa o zaman sonuç değişebilir. Ha siz markayı alırsanız, daha sonra 200.000 USD ye veya sizin belirleyeceğiniz bir fiyata) "a" firmasına al 25 yılının bedeli diyerek satabilirsinizde. (Bu da ayrı bir pazar. Yapanlarda var. Marka avcıları ve simsarları.)

Bu pazarın kaynağı da şudur; Türkiye’nin ilk 500 şirketi patent konusunda sınıfta kaldı. 500 firma arasında hiç patent almayan firma sayısı 384. Dünyanın 500 büyük şirketinin toplam patent sayısı ise 354 bin 316. Çok ilginç değil mi?

http://yaltun.blogspot.com/2005/08/m...olmamal-m.html (@yaltun 'un sitesi sanırım dün okuyordum tam da )

MARKA TESCİL SÜRECİ

1-BAŞVURU

Yapılan ön araştırma sonucunda markanın başkası adına tescilli olup olmadığı öğrenildikten sonra, Türk Patent Enstitüsü Markalar Dairesi Başkanlığı'na başvuru yapılır.
Marka başvurusu yapılınca, başvuru formuna evrak giriş numarası ile tarihi içeren bir pul yapıştırılır. Alınan bu numara ile marka üzerindeki hukuki haklar başlar.
Yaklaşık 1- 1.5 aylık süre içerisinde de, TPE'den resmi kabul yazısı gelir.

2-İLAN

Marka başvurusu, TPE'nin marka uzmanlarınca Markalar Hakkındaki K.H.K. çerçevesinde ve bu kararnamenin 5, 6, 7 ve 8.maddeleri çerçevesinde bir ön incelemeye tabi tutulur. Bu ön inceleme sonunda, uzmanlarca yukarıda belirtilen mevzuat uyarınca her hangi bir engel tespit edilmemesi halinde, ortalama 4-6 ay sonra, markanızın Resmi Marka Bülteni'nde yayınlanmasına karar verilir.
Tescil başvurusu yapılan bütün markalar, ayda bir yayınlanan Resmi Markalar Bülteninde 3 ay süreyle üçüncü kişilerin itiraz ve incelemesine sunulmaktadır.
Bu süre içinde markaya karşı bir itiraz olmaması halinde markanın tesciline karar verilir.

Ancak TPE'nin ön incelemesinde veya bültende yayınlanan markaya karşı her hangi bir itirazın olması halinde, bu itiraz bildirilir ve itiraza itiraz etme hakkı doğar.

3-TESCİL AŞAMASI

Resmi Markalar Bülteninde yayınlanan markalara herhangi bir itiraz gelmemesi durumunda, itiraz süresinin bitiminden ortalama 15-30 gün içinde tescil kararı tebliğ edilir.Tescil kararının tebliğinden itibaren 2 aylık kesin süre içinde tescil harcının ve noksan evrakların tamamlanması gerekmektedir.
Noksan evraklar tamamlanırsa, yaklaşık 30-60 gün içinde MARKA TESCİL BELGESİ gönderilmektedir.
Old 15.09.2007   #7 (permalink)
erdinç

erdinç's Avatar

Yer: Londra

Merhaba,

1 Ağustos 2007 tarihinde, elektronik imza ile marka tescil başvuruları TPE tarafından kabul edilmeye başlanmış. Ağustos ayı içinde online başvuran yapan kişi sayısı 165 olmuş. Demek ki şu ana kadar geçen 45 gün içinde 250 civarında online başvuru yapılmış olmalı.

Aramızda elektronik imza ile online marka tescil başvurusu yapan var mı?

Elektronik imza konusuna yakından baktım. Benim ilk başta düşündüğüm gibi baştansavma bir konu değilmiş. Zaten dört firma var bu konuda çalışan. Şifrelenmiş dosya transferine dayalı ciddi bir sistem kurmuşlar. Seneliği 120 YTL civarında oluyor. Marka tescilini çok kolaylaştıracağını bilsem alacağım elektronik imzayı. Gerçi elektronik imzayı alırken de kimlik doğrulaması için notere gitmek gerekiyor ama sadece bir defa gideceksin.

Online marka tescili konusunda deneyimi olan varsa bizimle paylaşırsa sevinirim.

Bir de aklıma takılan bir konu daha var. Diyelim ki bir web sitesi kuracaksınız ama aynı ismin başkaları tarafından kullanılmasını istemiyorsunuz. Bu site zoque gibi bir forum sitesi olsun. Bu durumda ne yapmak gerekiyor? Oradaki hizmet sınıflarından hiçbirine tam olarak uymuyur web sitesi. 'Haberleşme ve eğlence hizmetleri' diye bir başlık var en yakın.

Marka tescili konusuna bakarken 5 yıl içinde o markayı ticari ürün olarak kullanma şartı getirilmiş. Bu durumda web sitesi bu kategoriye giriyor mu? Siteyi korumak için illa şirket kurup siteyi şirket adına mı açmak gerekiyor?
erdinç şu an çevrimdışı  
Old 16.09.2007   #8 (permalink)
Haydar

Haydar's Avatar

Daha önce fikri haklarla ilgili bir tescil işlemi yaptırmadım. Ama marka, garanti belgesi, patent gibi konularla ben de ilgileniyorum. Türkiye Patent Enstitüsü'nün web sayfası daha önce yazıldığı gibi bir devlet dairesinden beklenmedik ölçüde düzgün ve doyurucu bilgi içeriyor.

Bu arada marka tescili başvurusu yapmadan önce kendi başına başvuracaksan dikkat etmen gereken bazı şeyler var. Marka denilince genelde insanların aklına "Kodak" veya "Toyota" gibi şeyler geliyor. Fikri haklar bakımından marka denilince, slogan, logo, kelimeler veya "Kodak" gibi bizim bildiğimiz anlamda marka ya da bunların kombinasyonu olabiliyor. O nedenle eğer daha önce hiç benzeri olmayan bir marka, logo, slogan ile başvuru yapmak istiyorsan büyük ihtimalle daha önce de söylenildiği gibi sorun çıkmadan kendi başına bu işleri yapabilirsin. Ama aracı firmalar asıl işlerin biraz karıştığı durumlarda yardımcı oluyorlar. Örneğin senin logoyu görünce "bunu almamız zor" veya slogan için "bu çok jenerik" gibi yorumlarda bulunuyorlar. Veya herhangi bir dilde küfür olan kelimelerin marka olamayacağı gibi senin aklına hiç gelmeyecek, ancak yaşanarak öğrenilecek şeylere karşı seni uyarıyorlar (Bastardo güzel bir gömlek markası olamıyor ne yazık ki). Bu da sana hem emek hem zaman hem de para kazandırıyor. Aldıkları ücretler de tescil ücretine ek olarak, vekalet ücreti olarak 350-450 YTL gibi bir rakamdı. O nedenle biraz bu işlerle ve firmalarla uğraşmış birisi olarak aracı kullanmanı tavsiye ederim. Bir de hatır gönül işleri gerektiren durumlarda senin yapamayacağını onlar yapabilirler.

Firma konusunda ise bir tavsiyede bulunamayacağım. Sadece küçük oyuncu -bir marka almaya niyetli- olduğunu tahmin ediyorum. Eğer öyleyse piyasanın en büyüğü değil de orta ve küçük ölçekteki firmaların sana daha çok özen gösterme ihtimalleri yüksek. O nedenle onlarla çalışmak senin için daha rahat olabilir. Ayrıca çok tescil yapan bir firma büyük bir firmanın vekili olabilir. O nedenle rakam yanıltıcı bir bilgi olabilir.
Bu arada başvuru yapack olursan buraya başvuruyla ilgili deneyimlerini daha sonra yazabilirsen sevinirim.
Haydar şu an çevrimdışı  
Old 3 hafta önce   #9 (permalink)
nurkan

nurkan's Avatar

Yer: ankara

Merhabalar konunun üzerinden biraz geçmiş. konuyu hortlatma nedenim ise patent başvurum.
Erdinç Bey in bu yazısı bana çok mantıklı geldi ve marka tesciline balıklama daldım

İşlerimin yoğunluğu nedeniyle patent başvurusu için aracı bir kurum ararken Türkticaret.net in reklamını gördüm ve kayıt oldum. hızlı bir şekilde olaylar gelişti ve bugün patent için başvurdum bana 2 sınıf için toplam maliyeti 547 ytl tuttu.

Alıntı:
Sayın nurkan bilmis,

Aşağıdaki ürün için satın alma başvurunuz bize ulaştı:

Ürün : Marka Tescil
Marka: xxxxxx
Ücret: 547.52 YTL

Marka Tescil işlemlerinize başlayabilmemiz için aşağıdaki belgeleri tarafımıza iletmeniz gerekmektedir. İletilerinizi belge gönder panelinizden veya faks ile iletiniz. Marka Tescil işlemini için gerekli belgelerin BELGE GÖNDER panelinizden gönderilmesi halinde işlemler daha hızlı tamamlanmaktadır.

Marka Tescil -Vekaletname (örnek için tıklayınız)
Bana verdikleri süre ortalama 1 sene. 1 sene sonra eğer patent onaylanırsa 500 ytl daha vereceğim.

42 ve 38. sınıflara başvuruda bulundum daha sonra patent belgeme başka sınıf ekleme şansım olmadığını söylediler bu ne kadar doğru? bana hosting satışı için gerekli olan 38. sınıf olduğu söylendi 42. sınıf yeterli değilmiş bu doğru mu?

Alıntı:
Başvuruda bulunmayı düşünüyormusunuz?

42 bilgisayar programcılığı hizmetleri
42 bilgisayar yazılımlarının tasarımı hizmetleri
42 bilgisayar yazılımlarının bakımı hizmetleri
42 bilgisayar yazılımlarının güncelleştirilmesi hizmetleri
42 bilgisayar donanımları alanlarında danışmanlık hizmetleri
42 bilgisayar veri tabanı oluşturma hizmetleri
42 bilgisayar verilerinin kurtarılması hizmetleri
42 bilgisayar verilerinin düzetilmesi hizmetleri
42 bilgisayar sistem analizi hizmetleri
42 bilgisayar danışmanlık hizmetleri
42 bilgisayar kiralanması hizmetleri
42 bilgisayar yazılımlarının kiralanması hizmetleri
42 bilgisayar programlarının çoğaltılması hizmetleri
42 bilgisayar yazılımlarının tesisi hizmetleri
42 Tasarım hizmetleri
42 grafik sanat tasarım hizmetleri

38/02-Haberleşme hizmetleri (internet servisi sağlama hizmetleri dahil).
Ayrıca logom için hiçbirşey sormadılar. ben sorunca onu da gönderin ücretsiz patentleyelim dediler ve belli bir format da şart koşmadılar bu da kafamı karıştırdı açıkçası.

ücreti henüz ödemediğim için tecrübelerinizden faydalanmak istedim. Şimdiden teşekkürler
nurkan şu an çevrimdışı  
Old 3 hafta önce   #10 (permalink)
fatihunal

fatihunal's Avatar

Alıntı:
nurkan tarafından gönderilen mesaj: Mesajı Görüntüle
Merhabalar konunun üzerinden biraz geçmiş. konuyu hortlatma nedenim ise patent başvurum.
Erdinç Bey in bu yazısı bana çok mantıklı geldi ve marka tesciline balıklama daldım

İşlerimin yoğunluğu nedeniyle patent başvurusu için aracı bir kurum ararken Türkticaret.net in reklamını gördüm ve kayıt oldum. hızlı bir şekilde olaylar gelişti ve bugün patent için başvurdum bana 2 sınıf için toplam maliyeti 547 ytl tuttu.

Bana verdikleri süre ortalama 1 sene. 1 sene sonra eğer patent onaylanırsa 500 ytl daha vereceğim.

42 ve 38. sınıflara başvuruda bulundum daha sonra patent belgeme başka sınıf ekleme şansım olmadığını söylediler bu ne kadar doğru? bana hosting satışı için gerekli olan 38. sınıf olduğu söylendi 42. sınıf yeterli değilmiş bu doğru mu?

Ayrıca logom için hiçbirşey sormadılar. ben sorunca onu da gönderin ücretsiz patentleyelim dediler ve belli bir format da şart koşmadılar bu da kafamı karıştırdı açıkçası.

ücreti henüz ödemediğim için tecrübelerinizden faydalanmak istedim. Şimdiden teşekkürler
Patent ile Marka Tescili tamamen başka şeyler mesajınızda birim terim karmaşası var gibi.

Bununla beraber size basit bir örnek vereyim.

Markanız "ABC" olsun. ABC markası için 38 ve 42 için başvuru yaptınız. 1 sene içinde tesciliniz sonuçlandı, onaylandı ve belgelendi. Daha sonra tescilinize 38 ve 42 'nin yanına bir de 09 ve 16 yı eklemeye kalktınız. Bu mümkün olan ve olabilecek bir olay. Ancak, 09 ve 16 niceliği için de "ABC" markasının dahil edilebilir durumda olması laızm. Yani 09 ve 16 da bir "ABC" varsa siz 09 ve 16 yı dahil edemezsiniz.

Bununla beraber logonuz şart değil. Oraya "ABC" yazar geçerler. Hatta konuyla alakalı 2 görüş var.

1. Şöyle düşünün "ABC" için logonuz var 7 adet logo örneği istiyorlar ve Tescil belgesinde de bu logonuz oluyor. Başvurunuz değerlendirilirken benzer logo durumu ortaya çıkarsa tescil konusunda problem yaşayabilirsiniz.

2. Logoyla başvuru yaparsanız. Doğal olarak markanızla beraber logoyu da tescille miş oluyorsunuz.

Tüm bunlarla beraber sadece marka, sadece logo da tescillenebiliyor. Bu tescil olayları çok garip olaylar. Bana her zaman tıpkı "fırıldak yap, para kazan" örneğinde olduğu gibi her yönden iyi düşünülüp ele alınmadığında boşa gidecek bir para gibi geliyor.
Yanıt

Etiketler
tecrubeleriniz , hakkinda , tescili , marka

Zoque'a hoşgeldiniz!
Zoque 27.02.1999 tarihinde yayın hayatına başlamış, paylaşıma dayalı bir oluşumdur. Tasarım, teknoloji, web, kültür ve sanat ana başlıkları altında bilgi paylaşımı ve benzer değerlere sahip katılımcıların birbirleriyle iletişime girmelerine imkan sağlar. "Az ama Öz" sloganından yola çıkarak, kaliteli ve nitelikli katılımı temel alır.

Saygın ve ciddi bir ortamda yardımlaşmak, haberleşmek, kendi bildiklerini diğer katılımcılarla paylaşmak isteyen, oluşumumuza düzenli katılımda bulunacağı inancını taşıyan konuklarımızı üye olmaya davet ediyoruz. [ » ]

Üye Girişi:

UslanmaM baktabul.com

En popüler ilk 100 etiket
Tag Cloud