|
|
#1 (permalink) |
|
Yer: istanbul
|
Kaliteli Ödeme Sayfası Nasıl Yapılır?
Merhabalar; Konuyla alakalı birçok başlığı inceledim, ilgili mesajlar olsa da asıl konuya odaklanmış birşey bulamadığım ve önemli (olduğunu düşündüğüm) bu konuyu tek başlıkta toplamak istedim. Fikir paylaşmak istediğim konu özellikle e-ticaret siteleri için kritik önem taşıyan bitiriş rakamı'ı ve bunu en çok etkileyen, kalbi olan "ödeme sayfaları". Odaklanmak istediğim nokta ödeme sayfasına nereden gelindiği, gelmeden önce gerekli bilgilerin nasıl toplandığı veya teknik detaylar değil, daha çok bir ürün ya da hizmet satın almak isteyen müşterinin ödeme sayfasını gördüğü anda ki hissettikleri, davranışları, anladıkları, işin psikolojik yanı. Kişisel fikrim; siteye bir şey satın almak _niyetiyle_ gelen kullanıcı ödeme sayfasına kadar gelmesine rağmen geri düğmesine basıyorsa, adres çubuğuna başka sayfanın adını yazıyor ya da kapatıyorsa bu sitenin ödeme sayfası başarısızlığıdır, edinebilecek en büyük zarardır. Bugüne kadar edindiğim satış bitirme teknikleri ve tecrübeli arkadaşlardan öğrendiklerimden aklıma gelen birkaç maddeyi sıralamak gerekirse;
Şimdilik aklıma gelenler bunlar, fikirlerini belirtirseniz sevinirim.
|
|
|
|
#2 (permalink) |
|
|
Re: Kaliteli Ödeme Sayfası Nasıl Yapılır?
Anket;
a) Konu o kadar da önemli değil, fazla abartıyorsun. 2 textbox, 1 düğme tıkır tıkır çalışıyor. b) Söylenebilecek herşeyi zaten bir mesajda toplamışsın, tebrikler. c) Aslında böyle bir başlık yok, hiç olmadı. Herşey senin browser cache'inden ibaret. d) Psikolojiyi duymuştum ama ödeme psikolojisi'de ne demek? e) Hepbiri.
|
|
|
|
#3 (permalink) |
|
Yer: Istanbul
|
Konu gerçekten çok önemli. Ödeme sayfalarında yapılan birkaç küçük düzenleme bitiriş oranlarını %10 arttırabiliyor, bu toplamda %20' den fazla bir gelir artışına neden oluyor.
Ama tabi bu konuda 'ne' yapılabileceğini söyleyebiliriz, sizin de söylediğiniz gibi. Ama 'nasıl' yapılacağının ucu bucağı yok. Bir şirket, müşteri ödeme sayfasına gelince kişiye ismiyle hitap etmeye başlayınca 'Evet Mehmet Bey, şimdi şunu yapabilirsiniz' gibisinden, satış sayfasına kadar gelip sonra da geri dönen kullanıcıların sayısında önemli bir düşüş yaratabilmişti. Ayrıca yine bu son sayfada müşteriyi temsil eden birisini o ürünü kullanırken göstererek, kişinin kendisini onunla özdeşleştirmesi , ve şimdiden artık o ürünün sahibiymiş gibi hissetmesi sağlanabilir. Ayrıca dikkat edilmesi gereken bir başka konu da 'etiket kuralı' dır. Bizim 'çok iyi bir dost' olduğumuzu düşünen kişilere karşı çok dostça davranırız, başkalarının yanında bir çocuğun 'çok tertipli' olduğunu söyler ve ona o şekilde davranırsak kısa sürede o şekilde davranmaya başlar. İlkokulda herkese eziyet eden bir kabadayının işkencelerinden bu yöntemle kurtulduğumu hatılıyorum. Benim gözümde o sevecen biriydi, böyle düşündüğümü biliyordu, ve benim ona yapıştırdığım bu etikete göre hareket ediyordu. Bunun online ticarete uygulanacak şekli ise, her ziyaretçiye 'potansiyel müşteri' gibi değil bizzat 'müşteri' gibi davranmaktır. Birçok şirket geri iade politikasını oluşturmaz ya da sitede küçük bir yere saklar. Halbuki iade politikasını üyeye göstermek, 'sanki ürünü almış da eğer olur da beğenmezse nasıl iade edebileceğini öğreniyor' konumuna koyacağı için karar vermesini kolaylaştıracaktır. Tabi ki tüm bunları sattığınız ürünün gerçekten faydalı olduğu önkabulüne göre yazıyorum. Aksi halde yaptığınız herşey geri teper. |
|
|
|
|
|
#4 (permalink) |
|
|
Ödeme (checkout) sayfalarıyla ilgili son zamanlarda dikkatimi çeken birkaç detay daha var;
Ödeme kısmına geldiğiniz zaman hiçbir şeye müsade etmeyen, sizden sadece kredi kartı numaranızı isteyen sayfaların söylemek istediği şey aslında "ya şimdi ya hiç" dayatmasıyla satışı bir an evvel bitirmektir. Dolu bir sepetle ödeme sayfasına gelip, son anda vazgeçen müşterilerin nedeni o ürünü istemediklerinden değildir, çoğunlukla bu dayatmadır.
|
|
| Sponsorlu Bağlantılar | |
|
Zoque.Forum
Reklam
|
|
Zoque'a hoşgeldiniz!