Zoque.Forum
Dirsek Teması:
Geri Dön Zoque.Forum » E-Ticaret » İnternet ve İş » e-ticaret ( adım adım )

İnternet ve İş İş planı hazırlanması, risk sermayesi, Türkiye'de risk sermayesi, şirket kurulması, internette para kazanma yolları...

Yanıt

LinkBack Seçenekler
Old 04.02.2007   #1 (permalink)
armakare

Yer: izmir
e-ticaret ( adım adım )

Merhaba arkadaşlar,

Ben e-ticaret olayına yeni adım atmış biriyim, daha doğrusu şuanda sadece düşünce safhasındayım. E-ticarete nereden başlayacağımı, sırası ile hangi adımları izlemem gerektiğini, nelere karşı dikkatli olacağımı ve bunu gibi daha birçok noktayı bilmiyorum. Kısacası e-ticaret yapmak isteyen diğer arkadaşlara da kılavuz olacak nitelikte , e-ticaret konusunda uzman arkadaşlardan, bu konu ile ilgili adım adım giderekten bilgiler istiyorum. Hepinize şimdiden çok teşekkür ederim.. Kolay gelsin..
armakare şu an çevrimdışı  
Add Post to del.icio.usBookmark Post in TechnoratiFurl this Post!Spurl'e kaydet! http://reddit.com/submit?url=%url%&title=%title%Wong'e kaydet!Yahoo'ya kaydet!Google'a kaydet!MSN'e kaydet!Facebook'e kaydet!
Mesajdan alıntı yaparak yeni bir cevap ekleyin
Old 04.02.2007   #2 (permalink)
arsende

arsende's Avatar

Yer: Istanbul
Re: e-ticaret ( adım adım )

Aslında her bölüm bir birini tetikliyor ve ihtiyaç duyuyor.

- Arayüz
- Kategori sistemi (Departman/reyon/marka vb..)
- Ürünler (Kendi içinde özellikler, yorumlar, taksit seçenkleri, aksesuarlar, tavsiye et vb.. )
- Ürün arama
- Taksit tablosu, poslar belirlenmeli kaç tane nasıl!
- Müşteriler
- Sepet
- Sipariş
- Ödeme
- Müşteriyle bilgi paylaşılması (kargoda hazırlandı, gönderildi.)
- S.S.S, Müşteri Hizmetleri, Yardım Konuları

Tabi özel menülerde mevcut

Ürünler Listesi için;

- Kategori görünümü
- Liste görünümü
- A ' dan Z' ye / Z' den A' ya listele
- Markalara göre listele
- En çok satılan
- İndirimliler
- Son Fırsatlar (Stokları bitmek üzere olan ürünler veya indirimleri)
- Fırsatlar (İndirimli, kampanyalı, hediyeli ürünler)

Ürünlerde

- Varsa hediyesini görmeli
- Ürün aksesuarlarına hemen geçiş yapabilmeli
- Açıklamar, resimler vb.. (Burda tek resim kullanılmamalı ürüne ait ne kadar çok resim varsa yayınlanmalı, alttan, üsten, yadan vb..)
- Yorumlar, puanlama ..

Kuracağınız kategori sistemi çok kapsamlı olmalı, iç içe kategori açabilmelisiniz.. ayrıca markaları kategori içinde filtrelenmeli..

Teknosa bu konuda güzel bir örnek;

FOTOĞRAF & VİDEO KAMERA seçtikten sonra karşımıza FOTOĞRAF MAKİNESİ ve AKSESUAR geliyor, FOTOĞRAF MAKİNESİ seçildiğinde markaya çözünürlüğe ve fiyat aralığına göre ihtiyacımızı hemen bulabiliyoruz..

İlk aklıma gelenler, ancak genel olarak çok kapsamlı veya sıradan birşey olabileceği gibi sizin ne yapmak istediğinize bağlı. Bölüm bölüm yapmaya başlarsanız daha çok yardımcı olabiliriz sitenin geneli tarif etmek zor daha bir çok bölüm var, reklam gibi önemli şeyler..

Ayrıca kolay mağaza ve buyycom gibi bazı eticaret sistemlerinin özelliklerini inceleyebilirsiniz satışı yapılan sitelerde uzun uzun yazarlar.

Bu konuda kitap ve ebook gibi dökümanlarımı katbettiğim için paylaşamıyorum..

Mesaj arsende tarafından 07.02.2007 (19:20) yeniden düzenlendi..
arsende şu an çevrimdışı  
Add Post to del.icio.usBookmark Post in TechnoratiFurl this Post!Spurl'e kaydet! http://reddit.com/submit?url=%url%&title=%title%Wong'e kaydet!Yahoo'ya kaydet!Google'a kaydet!MSN'e kaydet!Facebook'e kaydet!
Old 04.02.2007   #3 (permalink)
armakare

arkadaşım gerçekten inanılmaz derecede ayrıntılı ve güzel yazmışsın, olayın en başından itibaren yapılması gerekenler fln kategori kategori çok güzel olmuş, yeni başlıcak arkadaşlara önlerini görmesi açısından çok faydalı olcak. Çok teşekkür ederim..

Ben şu konuda aslında üzerinde daha ayrıntılı ve aynı bu titizle durulsun istiyorum," internet üzerinden ödeme "

İşin bu kısmında , 'Sanal POS' , 'SSL' , 'Bankalar' gibi kavramlar işin içine giriyor. Bu konuda ben başta olmak üzere pek çok arkadaşımız hiçbişi bilmiyor. En başından, adım adım, en ince ayrıntısı ile gidebilirsek inanın çok sevinicem. Ben araştırmaya devam ediyorum, eğer başka kaynaklardan da bilgi bulabilirsem , hemen sizinle paylaşacağım, ii çalışmalar..
Old 04.02.2007   #4 (permalink)
arsende

arsende's Avatar

Ben size elimden geldiğince yardımcı olayım ama önce bir kaç soruyu cevap verin..

Sorular;
  • Programcımısız? Bilginiz ne kadar (Ona göre teknik terimlerede girelim)
  • Hangi platform kullanılacak; windows, linux, ASP, ASP.NET, PHP, Diğer..
  • E Ticaret projenizin amacı nedir? Paket halinde satılacak mı? yoksa tek bir site için mi?

Aklınızdaki sorunlar ve çözümleri ('Sanal POS' , 'SSL' , 'Bankalar')
  • SSL, hosting servis sağlayıcınız ücreti karşlığı size sertifikayı verir, sorun çıkmaz en geç 1 günde kurulur.
  • Bankalar ile iş birliği iki aşamada olur 1) Havale sadece size ait banka hesap bilgileri girilir müşteri uygun olanı seçer, bu sırada sipariş durumu "Ödeme Bekliyor" modunda olur. 2) Sanal Pos onay verirse sipariş "hazırlanıyor" moduna geçer..
  • Sanal pos hemen hemen tüm bankalar bu servisi sağlar detaylar aşağıda..

Sanal Pos

E ticaret sistemini şirketler kullanacak (Müşteri değil site sahibi)
  • Bankalar tek tek kurumsal başuru yaparak sanal pos hizmeti alınır. Sonra size kodları (api) gönderirler. Component veya httpXML ile bağlantı kurulur bu aşamada SSL şarttır.
  • Veya est.com.tr den est firmasıyla anlaşır api desteği alırsınız bu firma bankaların sistemini kuran firmadır, est apileri ile tüm bankaların sanal poslarını kullanabilirsiniz tabi ayrıcı bankayla anlaşmakta gerekiyor.

E ticaret sistemini şahıslar kullanacak (Müşteri değil site sahibi)
  • Odeme.com.tr veya yabancı ödeme sistemleri ile kredi kartı ile satış yapılır.
  • Odeme.com.tr de takstik var mı? araştırmalı.
  • Yabancı ödeme sistemlerinde taksit olmaz.
  • Gittigidiyor dükkanı açılabilir binlerce potansiyel müşterisi var.

Sanal Pos Taksit Yapısı (Benim kendi kullandığım)

Mantık olarak;

Sanal posların (Banka Client ID, Kullancı adı ve Şifre bazılarında IP) bilgilerini veritabanına kaydediyor, kaydedilen satırın ID' sini alıp taksit tablosuna bağlıyorum. Taksit tablosunda sanal posa ait taksit sayısı ve vade oranını saklıyorum. Vade "0" olunca "Peşin Fiyatına Taksitle" oluyor. (Kullancı adı, bankadan alınan panelde oluşturulan API kullanıcısıdır, benim gibi 1 gün boyunca uğraşmayın)

Ürün sayfasından ürün fiyatını alıyorum, sanal posları listeliyorum listelerken döngü içinde taksit sayısı ve oranları alıyor, hesaplıyorum ve ekrana basıyorum.

Arayüz

Eticaret sitesi için SEO (arama motoru için optimizasyon) herşey den önce gelmeli.. linkler zouqe gibi olmalı(404 Klasör yöntemi, Link Freeze veya URL Rewrite), biliyorsanız web 2.0 ve CSS kullanın, bilmiyor ve table kullanıyorsanız metinler <h1>, <p> gibi etiketleri kullanın.. ve diğer SEO yöntemlerini uygulayın

Kategori sistemi için teknosa, gittigidiyor, arayüz için shopping gibi sade olmalı (kişisel görüşüm.) sayfayı kaplayan siteleri hiç sevmiyor karmaşık buluyorum.

Ödeme ve Sipariş aşamalarını insanların kullanmakta zorluk çekmediğini düşündüğüm hepsiburada gibi sitelere benzer yapmanızda fayda var. (tabi kopyasınıda değil)

veri Tabanı

- Windows platformunda ASP (Klasik) MySQL ücretsiz ve son derece hızlı MSSQL, ücretli ve pahalı,
- Windows .NET ile MSSQL
- Linux ve diğer, Tabiki PHP ve MySQL

hosting

- Yurt içinde olmalı.
- Paket bir yazılım olarak satılacaksa sunucu sizin olsun yoksa tüm emeğiniz boşa gider warezlerde gezinir siteniz. (elbet bir gün düşer.)
- Tek bir site ise son kuruşuna kadar ücretini verin doruknet veya çok daha sağlam temelleri olan firmalarda barındırın.
- Hızda önemli kodlamada yacağınız hatalar olabilir performans hızda etkili konulara dikkat edilmeli.

Sigara Molası

Mesaj arsende tarafından 07.02.2007 (19:32) yeniden düzenlendi.. Açıklama: Düzenleme
arsende şu an çevrimdışı  
Old 05.02.2007   #5 (permalink)
armakare

Uzun bir sigara molasından sonra kaldığımız yerden devam edebiliriz

Öncelikle çok teşekkür ederim, beni yine bölesine detaylı ve tam istediğim gibi bir cevapla karşıladığınız için. Yazdıklarınızı bir bir okudum, ve adımları takip ederek sırasıyla yerine getirmeye bugünden itibaren başlayacağım. Bu arada sizin eklemek istediğiniz bilgiler varsa, lütfen yazınıza devam ediniz. Ayrıca diğer arkadaşlar soru ve cevaplarınızla sizleri de bu konuya iştirak etmenizi bekliyorum. Bu şekilde bu konu hakkında çok daha kapsamlı ve detaylı bir konsept oluşturcağımıza inanıyorum. Şimdiden hepinize teşekkür ederim..

(Sorulduğu üzere cevap veriyorum ; her türlü teknik bilgiye girmemizin benim açımdan bi sakıncası yok, ama bu işe yeni başlıcak arkadaşlar açısından daha anlaşılır gitmemizin daha faydalı olduguna inanıyorum)

Sigara molası bitti..
Old 05.02.2007   #6 (permalink)
JerusaLem

Yer: İstanbul

Güzel bir konu açmış arkadaşımız.

Bilgilerde güzel gidiyor.

Geçenlerde bende böyle bir e-ticaret projesine başladım. Ferruh'un daha önce foruma yazdığı ve kendi sitesine döküman olarak koyduğu "e-Ticaret de Güvenlik" makalesi vardı. Forumda ve Ferruh'un sitesinde uzun uzun aramama rağmen ulaşamadım. Hatta kendisine de mail attım. Öyle bir makaleyi hatırlıyor ama başına neler geldi çıkaramadı Eğer elinde bu makaleyi bir köşeye saklamış olanlar varsa paylaşırsa tekrardan sevinirim.

Neyse, benimde soracağım bir konu var.

Kargo ücretleri neye göre belirleniyor? Mesafa olarak vs?
Kilo, paket, Uzaklık, yada ortalama bir fiyatmı belirleniyor ? Kargo firmalarıyla konu hakkında anlaşma yapma imkanı varmıdır, yada anlaşma yapmadan direk Ücretlerin listelendiği bir link varmıdır ?

Selamlar. İyi çalışmalar.
Old 05.02.2007   #7 (permalink)
arsende

arsende's Avatar

Alıntı:
JerusaLem tarafından gönderilen mesaj: Mesajı Görüntüle
Kilo, paket, Uzaklık, yada ortalama bir fiyatmı belirleniyor ? Kargo firmalarıyla konu hakkında anlaşma yapma imkanı varmıdır, yada anlaşma yapmadan direk Ücretlerin listelendiği bir link varmıdır ?

Bu soru tamamen eticaret sitesini işletenlerle alakalı ancak sistem olarak yapılması gerekenler var.

- Kargo firmaları ile anlaşılabiliyor, ama bu anlaşma iki firma arasında oluyor detayları tam bende bilmiyorum verilen uygun birim fiyat var.
- Satılacak mala veya şehirlere göre hesaplama işlemi olabilir.

veya

Ödeme Ayarlar başılığı altında Kargo seçenekleri bölümü oluşturuyorum, burda bir kaç parametre giriyorum.

- Sabit kargo ücreti
- Ücretsiz kargo kampanyası olsun. (Kargo ücretsiz oluyor sitenin arayüzün de uygun bir yere ücretsiz kargo yazısı/logosu çıkıyor.)
- Kargo ücreti şu fiyattan sonra indirimli olsun. (Örneğin 100 Ytl den sonra sabit verilen kargo ücretinden indirim yapıyor. )
- Kargo ücreti şu fiyattan sonra ücretsiz olsun. (Örneğin 100 Ytl den sonra kargo ücretsiz oluyor. )
- Şehirlere kargo farkı tanımla (Teslimat adresinde seçilen şehire ek ücret tanımlanmış ise ücrete ekleniyor.)
- Desi hesaplamayı aktifleştir. (Ürün girişinden desi bilgisi girilmiş ürünler, kargo firmasının birim fiyatına göre hesaplıyor.)
- Şu şehirde elden teslimatımız var kargo ücreti belirleme.

Alıntı:
DESİ : Kolinin en(cm) x boy(cm) x yükseklik(cm) çarpımının 3000' e bölümüdür. Örneğin; en = 30 cm. boy = 40 cm. yükseklik = 50 cm. olan bir kolinin desisi, D = (30 x 40 x 50) / 3000 = 60000 / 3000 = 20 desi
Uygun olanı seçiyorsunuz "Sepet" kısmında hesaplıyorum müşteriye sunuyorum veya teslimat bilgisi girildikten sonra ödeme sayfasında müşteriye sunuluyor.

Daha önce bir işte şunu yaptım, JANT siparişi veriliyor her jantın ağırlığı belli bende hepsini topluyorum çıkan rakama göre anlaşmalı olan kargo firmasın birim fiyati ile hesaplıyordum. sonuç tam olarak tutuyordu..
arsende şu an çevrimdışı  
Old 05.02.2007   #8 (permalink)
arsende

arsende's Avatar

Alıntı:
armakare tarafından gönderilen mesaj: Mesajı Görüntüle
Uzun bir sigara molasından sonra kaldığımız yerden devam edebiliriz

Öncelikle çok teşekkür ederim, beni yine bölesine detaylı ve tam istediğim gibi bir cevapla karşıladığınız için. Yazdıklarınızı bir bir okudum, ve adımları takip ederek sırasıyla yerine getirmeye bugünden itibaren başlayacağım. Bu arada sizin eklemek istediğiniz bilgiler varsa, lütfen yazınıza devam ediniz. Ayrıca diğer arkadaşlar soru ve cevaplarınızla sizleri de bu konuya iştirak etmenizi bekliyorum. Bu şekilde bu konu hakkında çok daha kapsamlı ve detaylı bir konsept oluşturcağımıza inanıyorum. Şimdiden hepinize teşekkür ederim..

(Sorulduğu üzere cevap veriyorum ; her türlü teknik bilgiye girmemizin benim açımdan bi sakıncası yok, ama bu işe yeni başlıcak arkadaşlar açısından daha anlaşılır gitmemizin daha faydalı olduguna inanıyorum)

Sigara molası bitti..

Benim bir kötü huyum var, eğer bir işe başladıysan önce kontrol paneli kısmından başlarım, kağıt üzerinden veya aklımda olan tüm özellikleri olan bölümleri yaparım, sonra bol bol uydurma ürünler, kategori yani bilgi girdikten sonra arayüze ve ön taraflar başlarım. mantığım işleyecek bilgi olmakdıktan sonra ön taraflar uğraşmamamı söylüyor.

Şuan neyle uğraşıyorsunuz ( hangi aşamada) bilemiyorum bilgi verirseniz biraz geliştirelim..
arsende şu an çevrimdışı  
Old 05.02.2007   #9 (permalink)
armakare

tamam ben size hemen küçük bir örnek vereyim .. Mesela ;

İçinde üyelik sistemi olan bir web-sitem var, ve ben buraya üye olanlardan para alacağım. Herhangi bir kişi siteye giriyor, üye olmak istiyorum linkini tıklayarak yeni üyelik sayfasına geliyor. Daha sonra burdaki kutucukları doldurmak suretiyle kişisel bilgilerini giriyor , devam butonuna basınca birinci adımı tamamlıyor, karşısına gelen sayfadaki kutucukları da doldurarak kredi kartı bilgilerini fln giriyor, tamam tuşuna basarak ikinci ve son adımı da tamamlamış oluyor. Ben bu üyeden, üyelik ücreti alacağım için, kredi kartı bilgilerini kullanarak otomatik olarak benim hesabıma paranın geçmesi lazım.. Bu senaryoyu oynayarak yolumuza devam edebiliriz, umarım aklınızda neler yapmamız gerektiği şekillenmiştir. Senaryonun bundan sonraki bölümlerini size bırakıyorum
Old 05.02.2007   #10 (permalink)
s5prin

s5prin's Avatar

Yer: istanbul

Alıntı:
JerusaLem tarafından gönderilen mesaj: Mesajı Görüntüle
Güzel bir konu açmış arkadaşımız.
Uluslararası kargo için: include(online ticaret için kargo); =)

Alıntı:
armakare tarafından gönderilen mesaj: Mesajı Görüntüle
tamam ben size hemen küçük bir örnek vereyim .. Mesela ;

İçinde üyelik sistemi olan bir web-sitem var, ve ben buraya üye olanlardan para alacağım. Herhangi bir kişi siteye giriyor, üye olmak istiyorum linkini tıklayarak yeni üyelik sayfasına geliyor. Daha sonra burdaki kutucukları doldurmak suretiyle kişisel bilgilerini giriyor , devam butonuna basınca birinci adımı tamamlıyor, karşısına gelen sayfadaki kutucukları da doldurarak kredi kartı bilgilerini fln giriyor, tamam tuşuna basarak ikinci ve son adımı da tamamlamış oluyor. Ben bu üyeden, üyelik ücreti alacağım için, kredi kartı bilgilerini kullanarak otomatik olarak benim hesabıma paranın geçmesi lazım.. Bu senaryoyu oynayarak yolumuza devam edebiliriz, umarım aklınızda neler yapmamız gerektiği şekillenmiştir. Senaryonun bundan sonraki bölümlerini size bırakıyorum
include(Kaliteli Ödeme Sayfası Nasıl Yapılır?);
Yanıt

Etiketler
adim , eticaret

Zoque'a hoşgeldiniz!
Zoque 27.02.1999 tarihinde yayın hayatına başlamış, paylaşıma dayalı bir oluşumdur. Tasarım, teknoloji, web, kültür ve sanat ana başlıkları altında bilgi paylaşımı ve benzer değerlere sahip katılımcıların birbirleriyle iletişime girmelerine imkan sağlar. "Az ama Öz" sloganından yola çıkarak, kaliteli ve nitelikli katılımı temel alır.

Saygın ve ciddi bir ortamda yardımlaşmak, haberleşmek, kendi bildiklerini diğer katılımcılarla paylaşmak isteyen, oluşumumuza düzenli katılımda bulunacağı inancını taşıyan konuklarımızı üye olmaya davet ediyoruz. [ » ]

Üye Girişi:

UslanmaM baktabul.com TEKplatform TEKplatform

En popüler ilk 100 etiket
Tag Cloud
acil adsl ajax almak arama araniyor ariyorum ariyoruz asp bilen bilgi bilgisayar blog calisma canon css dijital div domain dosya eleman film firefox flash font form forum fotograf freelance google gore grafik grafiker hakkinda hangi hata hatasi hosting html ilgili ilk image internet istanbul istiyorum java javascript