Zoque.Forum
Dirsek Teması:
Geri Dön Zoque.Forum » E-Ticaret » İnternet ve İş » Faturalandırma ve Bir etik meselesi

Yanıt

LinkBack Seçenekler
Old 17.02.2007   #11 (permalink)

erdinç's Avatar

Yer: Londra
Re: Faturalandırma ve Bir etik meselesi

Saat hesabını siz kendi kafanızda yapacaksınız ve ona göre bir fiyat belirleyeceksiniz. Belirlediğiniz fiyatı baştan karşı tarafa ileteceksiniz ve fiyat konusunda anlaşacaksınız. Yoksa işe bir başlayalım bakalım kaç saat tutarsa diye işe girişmek mantıklı olmaz.

Peki fiyatı kendimiz belirliyorsak saat hesabına ne gerek var? Şu bakımdan gerek var: işi dürüstçe ve olması gerektiği şekilde yapmış oluyorsunuz.

Birkaç gün önce birinden bir flash oyun satın aldım. Tasarımcı oyunu deviantart sitesine koymuş ve download edilebilir şekilde isteyen oradan alıp kullanıyordu. Bana oyun Türkçesi lazımdı ve bir kaç değişiklik istiyordum. Tasarımcıyı aradım o da bana "Yaparım ama fiyat konusu nasıl olacak hiç bilmiyorum. Daha önce hiç oyun satmadım" dedi. Kaç saat zamanını alır diye sordum. Ona göre guru.com sitesinde flash tasarımcıların saat ücretlerine baktık ve bir fiyat belirledik.

...

Mesaj erdinç tarafından 20.02.2007 (18:20) yeniden düzenlendi.
erdinç şu an çevrimdışı  
Add Post to del.icio.usBookmark Post in TechnoratiFurl this Post!Spurl'e kaydet! http://reddit.com/submit?url=%url%&title=%title%Wong'e kaydet!Yahoo'ya kaydet!Google'a kaydet!MSN'e kaydet!Facebook'e kaydet!
Mesajdan alıntı yaparak yeni bir cevap ekleyin
Old 17.02.2007   #12 (permalink)

cgencer's Avatar

Yer: istanbul

aldığın domain ismi, marka tescilinin ihlali olabilir, bir araştır istersen...
Add Post to del.icio.usBookmark Post in TechnoratiFurl this Post!Spurl'e kaydet! http://reddit.com/submit?url=%url%&title=%title%Wong'e kaydet!Yahoo'ya kaydet!Google'a kaydet!MSN'e kaydet!Facebook'e kaydet!
Old 17.02.2007   #13 (permalink)

erdinç's Avatar

Yer: Londra

Selamlar,
Konuyu dağıtmak istemezdim ama domain benim ilgi alanım olduğu için biraz bu konuya değineyim. domain konusunda marka sorunlarına bakan yetkili kurum wipo.int kurumudur. Burada domainin elimden alınması için üç şart yerine gelmesi lazım:

1. Identical and/or Confusingly Similar
domain, onların tescilli markası ile aynı veya karışabilecek kadar benzer olmalı.

2. Rights or Legitimate Interests
domain üzerinde hak sahibi olmamam veya yasal bir çıkarımın olmaması gerekiyor.

3. Registration and Use in Bad Faith
Kötü niyetli kayıt ve kullanım.

Wipo davası açarlarsa 1. maddeden büyük ölçüde çuvallarım, 2.maddeden kesin çuvallarım ama 3. maddede kendimi savurunurum. Sonuçta footer kısmına gerekli uyarı yazısını koydum. WIPO kararlarında kötü niyetli kullanım karşı tarafın kimliğini kullanma anlamında anlaşılıyor. Yani ziyaretçiye sanki asıl marka sahibiymiş gibi bir izlenim yaratmanız lazım. Şimdiye kadar çok WIPO kararı okudum. İsim önemli ama kullanım da çok önemli.

Mesaj erdinç tarafından 17.02.2007 (17:15) yeniden düzenlendi.
erdinç şu an çevrimdışı  
Old 18.08.2007   #14 (permalink)

Yer: Bursa

Alıntı:
erdinç tarafından gönderilen mesaj: Mesajı Görüntüle
Selamlar,
Konuyu dağıtmak istemezdim ama domain benim ilgi alanım olduğu için biraz bu konuya değineyim. domain konusunda marka sorunlarına bakan yetkili kurum wipo.int kurumudur. Burada domainin elimden alınması için üç şart yerine gelmesi lazım:

1. Identical and/or Confusingly Similar
domain, onların tescilli markası ile aynı veya karışabilecek kadar benzer olmalı.

2. Rights or Legitimate Interests
domain üzerinde hak sahibi olmamam veya yasal bir çıkarımın olmaması gerekiyor.

3. Registration and Use in Bad Faith
Kötü niyetli kayıt ve kullanım.

Wipo davası açarlarsa 1. maddeden büyük ölçüde çuvallarım, 2.maddeden kesin çuvallarım ama 3. maddede kendimi savurunurum. Sonuçta footer kısmına gerekli uyarı yazısını koydum. WIPO kararlarında kötü niyetli kullanım karşı tarafın kimliğini kullanma anlamında anlaşılıyor. Yani ziyaretçiye sanki asıl marka sahibiymiş gibi bir izlenim yaratmanız lazım. Şimdiye kadar çok WIPO kararı okudum. İsim önemli ama kullanım da çok önemli.
Bana bu domainlerin markalaştırılarak alınması olayı çok saçma geliyor.Düşünün adam 10 yıl önce jenerik bir domain aldı ve bu gün o domain adında büyük bir kuruldu ve adam markasını aldı , 10 yıl önce domain alan kişi napacak bütün yatırımları masrafları boşa mı gidecek .
2.si başıma gelen , x yerindeki bir firma için domain aldım ve sitesini kurdum , aama adam almadı , bende y yerindeki aynı isimli bir firmaya mesaj çektim domain ve siteyi size vereyim bari diye alimde kalmasın diye , adam o domain hakkı bende demez mi , firmasına ait bir marka tescili bile yokken hemde..
yani arkadaşlar adamlar uydurma firmalar kurrarak ve markalaşarak istediği kişinini domainine sahip olma imkanı olur böyle bişi doğru ise.Bana çok saçma geliyor.o zaman herkes birbirine dava açar durur....
beyazcennet şu an çevrimdışı  
Old 18.08.2007   #15 (permalink)

Yer: Ankara

Alıntı:
tuncau tarafından gönderilen mesaj: Mesajı Görüntüle
İşte aslen ben de bunu açıklamak istiyordum. Tam olarak sizin düşündüğünüz gibi düşünüyorum. Ben bu işi profesyonel olarak yapmıyorum, işim de değil.

Ama şöyle de bir durum var. Ortada iddialı olmayan bir firma var, beklentisi belli. Arada haber girebileceği, galerisi olan, bir ticari firma web sitesinin gereklerini yerine getirebilecek hızlı bir internet sayfası. Şimdi bunu elbetteki 4000 liraya da mal edebiliriz. Çok iyi animasyonlarla süsleyebilir, harikülade, dudak uçuklatıcı bir tasarım ortaya çıkarabiliriz. Ama burada asıl sorulması gereken soru şu: Buna ihtiyaç var mı?

Sizin de söylediğiniz gibi ben bu işi profesyonel olarak yapmadığım için işin teknik kısmını ucundan haspel kader tutarım. Ama uzun zamandır bir çok şirketin, devlet kurumunun, özel kişilerin web sayfalarını inceliyorum. Kağıt üzerimde ve kafamda bir firmanın/bir kişinin nelere ihtiyaç duyabileceğini çıkarıyorum. web sayfası tasarımı konusunda olan bilgimden çok bu konudaki ihtiyaç analizine dayalı bilgim olduğunu söylerim.

Ve gene bu analizler esnasında gördüm ki,bir çok firmaya aslında beklentilerinden ve ihtiyacından çok fazla masraf çıkarılmış, çıkarılıyor. Özellikle bilişim ve internet konusuna çok da hakim olmayan firmalar için bu söz konusu. Ben de diyorum ki, her seferinde Amerika'yı keşfetmeye gerek var mı?
......
Ne zaman - sistem - tasarim isi karsima ciksa icimi hafiften bir korku sarar. Hele proje ozetini ilgiliye verirken midemde kelebekler ucusur.

Ekibiniz en az 3-4 ayi harcanmistir. kilometrelerce yol yapilmistir, nikotin ve kafeine bogulan 100 - 150 toplantiniz olmustur. 150 - 200 kisi ile ihtiyac analizi yapmissinizdir, anketleri degerlendirmissinizdir. Proje teklifinin sonuna dogru masaniz temizlikciye, masa temizliginin bu hafta da ertelenmesi icin birakilan notlarla kaplidir. Her yerde , ici harflerle etrafi ciziklerle dolu onlarca kutucuktan olusan tasarimlar, urun dokumantasyonlari, fiyat teklifleri, nice kartvizitler.

Nihayetinde sasali bir sunumun ardindan kimyasi degisen tepe yoneticinizin odasina; kabarik bir dosya, proje teklifiniz, taslak proje planiniz, ihtiyac ve kaynak listeniz ile gidersiniz. Sizden istenen sadece proje maliyet dokumanidir. Kirilimlar ile 4 sayfayi asmaz. Kirmizi bir kursun kalem alir eline ve 1. numarali kalemden baslayarak -nedense bilmem hep donanim kalemleri 1. numaradadir.- sorar:

-bu 8 islemci sunucu niye 4 tane , ne ihtiyac var?
--(Anlatirsiniz.) Falanca veri giris elemani gunde saatte 60 sayfa acar, her sayfa 4 KB veri aktarir. 1000 ucta, yuk su kadar tpm eder. Bu makinede bu kadar tpm dir. 4 tanesine yuku dagitirsak anca yeter
- Buna ihtiyaç var mi?.gerek yok sunucuya. kişisel bilgisayar da aynı işi yapar.

hikaye butun birikiminize kufur eder gibi, projenizin fiyat uzerinden tirpanlanmasi ile biter. hep sormak isterim "Buna ihtiyaç var mi? " diyenlere sana ne gerek var. bu evrimden hangi rusvetle kurtuldun da oraya bu gereksiz halinle oturdun? eger butce konusunda bir sinirlaman varsa niye bunu once soylemedin?

Alıntı:
tuncau tarafından gönderilen mesaj: Mesajı Görüntüle
İhtiyaç analizini yaparız, bunları bunları, şu açık kaynaklı yazılımlarla hallederiz, sonrası beni aşar bu iş için cgencer'e danışınız deriz.

Sonra da "Ortadoğu'da Terörizm ve Teşkilatlanmalar" konulu esas işimize geri döneriz

Cevaplayanlara ve sabredip okuyanlara teşekkür ederim.
Ne diyeyim elleriniz dert gormesin. Ozet ile; coban olmak istiyorum mutemadiyen.
kuduk şu an çevrimdışı  
Old 18.08.2007   #16 (permalink)

tuncau's Avatar

Yer: İstanbul
Görsel: 1

Alıntı:
kuduk tarafından gönderilen mesaj: Mesajı Görüntüle
-bu 8 islemci sunucu niye 4 tane , ne ihtiyac var?
--(Anlatirsiniz.) Falanca veri giris elemani gunde saatte 60 sayfa acar, her sayfa 4 KB veri aktarir. 1000 ucta, yuk su kadar tpm eder. Bu makinede bu kadar tpm dir. 4 tanesine yuku dagitirsak anca yeter
- Buna ihtiyaç var mi?.gerek yok sunucuya. kişisel bilgisayar da aynı işi yapar.

hikaye butun birikiminize kufur eder gibi, projenizin fiyat uzerinden tirpanlanmasi ile biter. hep sormak isterim "Buna ihtiyaç var mi? " diyenlere sana ne gerek var. bu evrimden hangi rusvetle kurtuldun da oraya bu gereksiz halinle oturdun? eger butce konusunda bir sinirlaman varsa niye bunu once soylemedin?
[/b].
Eğer gönderilen tüm mesajları okursanız, benim sorduğum "Buna ihtiyaç var mı?" sorusunun, bahsettiğiniz sorudan tamamen farklı olduğunu anlamanız daha kolay olacaktır sanırım.
Old 18.08.2007   #17 (permalink)

FikretAkın's Avatar

Yer: İstanbul

Faturalandırma konusun da ben de sıkıntı çektim ve freelance iş yaparken faturasız iş yapmaya özen gösteriyorum.
Ama şu an 1-2 ajansa yazılım konusun da destek veriyorum. Tasarımı yapıyorlar bana yolluyorlar ben bakıyorum, eğer yapabilecegim bir proje ise fiyat teklif ediyorum, kabul edilirse işe başlıyorum. Durum böyle olunca da benim fatura ile işim kalmıyor ve içim rahat bir şekilde işimi yapıyorum.

domain konusun da ise piyasa da boş yere domain lamerligi başladı adam alıyor domaini satmak için. Yeni bir proje üretmek için domain ararken zorlanmaya başlıyorum..
Sponsorlu Bağlantılar
Zoque.Forum
Reklam
Yanıt

Etiketler

meselesi , etik , faturalandirma

Zoque'a hoşgeldiniz!
Zoque 27.02.1999 tarihinde yayın hayatına başlamış, paylaşıma dayalı bir oluşumdur. Tasarım, teknoloji, web, kültür ve sanat ana başlıkları altında bilgi paylaşımı ve benzer değerlere sahip katılımcıların birbirleriyle iletişime girmelerine imkan sağlar. "Az ama Öz" sloganından yola çıkarak, kaliteli ve nitelikli katılımı temel alır.

Saygın ve ciddi bir ortamda yardımlaşmak, haberleşmek, kendi bildiklerini diğer katılımcılarla paylaşmak isteyen, oluşumumuza düzenli katılımda bulunacağı inancını taşıyan konuklarımızı üye olmaya davet ediyoruz. [ » ]

Üye Girişi:

En popüler ilk 100 etiket
Tag Cloud
acil adsl ajax almak arama araniyor ariyorum ariyoruz asp bilen bilgi bilgisayar blog calisma canon css dijital div domain dosya eleman film firefox flash font form forum fotograf freelance google gore grafik grafiker hakkinda hangi hata hatasi hosting html ilgili ilk image internet istanbul istiyorum java javascript karakter kayit kisisel kullanimi link logo mac mail menu muzik mysql nasil neden nedir online photoshop php problemi program programi reklam resim satilik sayfa script server ses sistemi site sitesi son soru sorun sorunsali sorunu sql swf tasarim tasarimci tasarimcisi tasarimi turk turkce veri video web windows wordpress xml yardim yazi yeni zoque
Zoque RSS Aboneliği
Son eklenen konuları e-posta ile haber verelim mi?

Forum Yazılımı: vBulletin® Version 3.7.4 Copyright ©2000 - 2008, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.2.0

Arayüz/Skin "Güneş" © www.zoque.com / net. Copyright © 1999 - 2008
Forum Saati GMT +2. Şu anda saat: 08:39.