Zoque.Forum
Dirsek Teması:
Geri Dön Zoque.Forum » E-Ticaret » İnternet ve İş » Yasal mp3 satışı konusunu araştıran var mı?

Yanıt

LinkBack Seçenekler
Old 09.03.2007   #1 (permalink)

erdinç's Avatar

Yer: Londra
Yasal mp3 satışı konusunu araştıran var mı?

Selamlar,

Bu konuya biraz baktım. En yetkili kurum mesam.org.tr olarak gözüküyor. Bir de msg.org.tr var ama onların daha az üyesi var.

İnternetten müzik yükleme lisansı için mesam aylık 10.000 YTL ödeme alt limiti koymuş. Aslında şarkı başına 13 kuruş ödeme yapmanız lazım ama yapacağınız ödeme aylık en az 10.000 YTL olmak zorunda. 10.000/0.13= 76.923 yapıyor. Yani ayda 2000 tane şarkı bile satsan 76.923 tane şarkının parasını ödemen lazım.

Gerçekten 77 bin mp3 satsan o zaman zarar etmeyebilirsin ama çok zor. En az 30 bin üyen olması lazım.

Msg'de alt limit yok ama onlara da üye olan çok az müzisyen var. Anlaşılan mesam Internetten yasal Türkçe mp3 konusuna karşı. Aylı 10.000 YTL limit koyduklarına göre Mp3 konusuna düşmanca yaklaşan kişiler mesam kurumunun başında olmalı veya plak şirketlerinin etkisiyle eş dost hatırına böyle yapıyorlar.

Benim öğrenebildiklerim bu kadar. Mesam'a email attım. Cevap gelirse burada yazarım. Sizin bildiğiniz başka ayrıntılar varsa anlatırsanız sevinirim.

Sevdiğim albümlerden 100 tane albümü içeren ve mp3 satan bir site kurayım dedim ama zor görünüyor. İnsanları yasadışı iş yapmaya teşvik ediyor bu kalın kafalı zihniyet.

Yabancı bir firmanın bayiliği gibi bir konu olabilir aslında. Bir de ona bakmak lazım ama onda da Tarkan falan bulunur da benim sevdiklerimin hiçbiri bulunmaz.
erdinç şu an çevrimdışı  
Add Post to del.icio.usBookmark Post in TechnoratiFurl this Post!Spurl'e kaydet! http://reddit.com/submit?url=%url%&title=%title%Wong'e kaydet!Yahoo'ya kaydet!Google'a kaydet!MSN'e kaydet!Facebook'e kaydet!
Mesajdan alıntı yaparak yeni bir cevap ekleyin
Old 09.03.2007   #2 (permalink)

burakozgur's Avatar

Yer: Ankara
Re: Yasal mp3 satışı konusunu araştıran var mı?

İstersen mu-yap.org adresinede bak. Lisans alarak istediğin mp3'ü yasal olarak dağıtman ve internet sitende yayınlaman mümkün.

Buraya tıklarsan fiyat tarifesine ulaşabilirsin.
burakozgur şu an çevrimdışı  
Add Post to del.icio.usBookmark Post in TechnoratiFurl this Post!Spurl'e kaydet! http://reddit.com/submit?url=%url%&title=%title%Wong'e kaydet!Yahoo'ya kaydet!Google'a kaydet!MSN'e kaydet!Facebook'e kaydet!
Old 09.03.2007   #3 (permalink)

erdinç's Avatar

mesam.org.tr adresinde bakarken bağlantılı hak sahipleri konusu orada bahsedilmişti. www.mu-yap.org bağlantılı hak sahiplerini hemsil ediyor. Bunlar kim oluyor bilmiyorum ama eser sahibi değil. Büyük ihtimalle mu-yap plak şirketlerini temsil ediyor.

Mesam sitesinde, bağlantılı hak sahipleri eser sahibi kadar telif hakkı istememeli diyordu. Diğer ülkelerde eser sahibi bağlantılı hak sahiplerinden daha çok telif alır diyordu. Demek ki bir tarafta eser sahibi diğer tarafta plak şirketi var. İkisi de telif hakkı mı alıyor ayrı ayrı?

Plak şirketlerinin mp3 konusuna olumlu yaklaşmaları bence hiç mümkün değil. Zaten mu-yap.org sitesinde aşağıda verdiğim saçma mesajdan başka bir bilgi yok.

Yani plak şirketlerini temsilen mu-yap.org ve eser sahibini temsilen mesam.org.tr var. Ayrıca eser sahibini temsilen msg.org.tr var ama onlara bağlı fazla müzisyen yok.

Bu durumda lisans alırken mu-yap.org adresinden lisans almak yeterli değil bir de mesam.org.tr adresinden diye anlıyorum.

Biraz daha konuyu inceleyip anlamaya çalışacağım. mu-yap.org sitesi de en az mesam.org.tr sitesi kadar kötü hazırlanmış. mesam.org.tr sitesinde ana sayfada hava durumu, para piyasaları ve TC kimlik no için linkler var. Diğer taraftan yasal mp3 gibi önemli bir konuda bir satır yazı bulmak mümkün değil.

mesam.org.tr sitesinde bahsettiğiniz tarifeye kendiniz baktınız mı? Ben biraz baktım. Otel odasında müzik yayını yapma konusu işlenmiş ama internetten müzik yükleme veya müzik yayını konusu işlenmemiş. Yalnız 2007 fiyat tablosunun gözle görülmeyen ama kopyala-yapıştır yöntemiyle okunabilen satır aralarında şöyle bir açıklamaya rastladım:

Alıntı:
Dijital ve her türlü ortamda, internet de dahil olmak üzere işaret, ses ve / veya görüntü nakline yarayan araçlarla webcasting, simulcasting, streaming ve diğer türlerde iletim yapan kuruluşların tarifeleri, kullanıcı kuruluşun ve kullanım biçiminin özellikleri değerlendirilerek belirlenecektir.
Bunu okumak için 2007 tarifesi ikinci sayfasındaki "C ) BAKANLIKÇA SINIFLANDIRILAN DİĞER KURULUŞLAR" maddesini kopyalayıp notepad'e yapıştırın.

Burada "adamana göre fiyat veririz" demek istiyor.

mu-yap.org veya mesam.org.tr adresine lisanslama için başvuru yapan ve sonuç alan var mı?

Soru işareti yaratan çok konu var. mesam.org.tr eser sahiplerini listelemiş. Üyelerimiz bölümünde uzun bir sanatçı listesi var. Diğer taraftan bunlar arasında artık hayatta olmayan kişiler de var. Bu konularda herhangi bir bilgi koymamışlar. Zaten siteyi öyle bir hazırlamışlar ki "bize küfür edin diye bu siteyi hazırladık" der gibi bir halleri var.
erdinç şu an çevrimdışı  
Old 24.05.2007   #4 (permalink)

erdinç's Avatar

Selamlar tekrar. Bu konuda yeterli bilgiye ulaşamıyorum. müyap ve mesam ya emaillere hiç cevap vermiyor ya da baştan savma cevaplar yazıyorlar. Bu piyasanın içinde olan yok mu aramızda? Yasal bir müzik sitesi nasıl kurulur?

www.birzamanlar.net ve www.hermuzik.com sitelerini inceledim. Her iki sitede de şarkıları ya indirebiliyor veya dinleyebiliyorsunuz. Bu siteler bu işi nasıl yapıyorlar? Sitelerde tek bir satır açıklama (disclaimer) yok.

Mu-yap bu konuda sitesine açıklama koyması gerekir. Hatta seal yani onay logo'su dağıtması gerekir. Bu logoyu taşıyan siteleri görünce biz de anlarız ki site mu-yap'tan izin almış. Logoya tıklayınca mu-yap'ın bir sayfasına yönlendirilmeli ve orada sitenin ismi geçmeli.

Bana kalırsa mu-yap ve mesam plak şirketlerinin eline düşmüş onlar da İnternet düşmanı zaten. Ellerinden geldiğince yasal müzik sitelerini engellemeye çalışıyorlar. Ben yukarıdaki sitelerin de telif hakkı ödediğinden ve yasal izinleri aldığından şüpheliyim.

Mu-yap.org sitesi çökmüş durumda. Kimbilir ne zamandır böyle. mesam sitesi ise kısa süre önce kendi sitesinde mu-yap ile didişmelerin mahalle kavgası ağzıyla yayınlıyordu. Bu iki problemli kurumun eline düştük. Doğu düzgün iş yaptıkları yok.
erdinç şu an çevrimdışı  
Old 29.05.2007   #5 (permalink)

Yer: Ankara

Merhaba,

Su anda internet uzerinden mp3 satisi gerceklestiren iki sirket var. Birisi powerclub digeri ise muzi.
Muzi'nin sahibi yani DMC ile alt lisans sozlesmesi yaparak siz de mp3 satabiliyorsunuz. Ben de zamaninda dusundugum icin DMC ile gorusup sozlesme ornegini almistim. Fakat fiyatlar biraz pahali. Kendini amorti etmesi icin ayda 3-5 bin mp3 satiyor olmaniz lazim. Eger ilgileniyorsan ve sozlesme hala elimde ise gonderebilirim.

Verdigin sitelerden hermuzik ise bir muzik firmasinin sitesi yani zaten mp3'unu dinlettirdigi sanatcilar kendi sanatcilari. Eminim ki Sebnem Ferah kendi sarkilarini dinlemek icin telif hakki odemiyordur O site hakkindaki benim bilgim bu sekilde eger yanlisim varsa duzeltirsiniz.

Iyi calismalar...
ars_oguz şu an çevrimdışı  
Sponsorlu Bağlantılar
Zoque.Forum
Reklam
Yanıt

Etiketler

arastiran , konusunu , satisi , mp3 , yasal

Zoque'a hoşgeldiniz!
Zoque 27.02.1999 tarihinde yayın hayatına başlamış, paylaşıma dayalı bir oluşumdur. Tasarım, teknoloji, web, kültür ve sanat ana başlıkları altında bilgi paylaşımı ve benzer değerlere sahip katılımcıların birbirleriyle iletişime girmelerine imkan sağlar. "Az ama Öz" sloganından yola çıkarak, kaliteli ve nitelikli katılımı temel alır.

Saygın ve ciddi bir ortamda yardımlaşmak, haberleşmek, kendi bildiklerini diğer katılımcılarla paylaşmak isteyen, oluşumumuza düzenli katılımda bulunacağı inancını taşıyan konuklarımızı üye olmaya davet ediyoruz. [ » ]

Üye Girişi:

En popüler ilk 100 etiket
Tag Cloud
acil adsl ajax almak arama araniyor ariyorum ariyoruz asp bilen bilgi bilgisayar blog calisma css div domain dosya eleman film firefox flash font form forum fotograf freelance google gore grafik grafiker hakkinda hangi hata hatasi hosting html ilgili ilk image internet istanbul istiyorum java javascript karakter kayit kisisel kullanimi link logo mac mail menu microsoft muzik mysql nasil neden nedir online oyun photoshop php problemi program programi reklam resim satilik sayfa script server ses sistemi site sitesi son soru sorun sorunsali sorunu sql swf tasarim tasarimci tasarimcisi tasarimi turk turkce veri video web windows wordpress xml yardim yazi yeni zoque
Zoque RSS Aboneliği
Son eklenen konuları e-posta ile haber verelim mi?

Forum Yazılımı: vBulletin® Version 3.7.4 Copyright ©2000 - 2008, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.2.0

Arayüz/Skin "Güneş" © www.zoque.com / net. Copyright © 1999 - 2008
Forum Saati GMT +2. Şu anda saat: 08:18.