Zoque.Forum
»
Paypal hakkında
|
| İnternet ve İş İş planı hazırlanması, risk sermayesi, Türkiye'de risk sermayesi, şirket kurulması, internette para kazanma yolları... |
![]() |
|
|
LinkBack | Seçenekler |
|
|
#21 (permalink) |
|
Yer: Londra
|
Re: Paypal hakkında
Selamlar Burak,
Ödemenin geri çekilmesi, yani chargeback, Paypal sisteminin en kötü yanı. Zaten o nedenle düşük miktarlı ödemeler için Paypal düşünülebilir. Yüksek miktarlı işlemlerde mutlaka escrow.com kullanmanızı tavsiye ederim. "Bu para gitse de çok dert değil" dediğin miktar ne kadar ise en fazla o miktarı aşmayacak işlemlerde Paypal kullanmanı tavsiye ediyorum. Chargeback konusu için herhangi bir rakam sınırlaması yok. Yani karşı taraf 1 dolar da yatırsa, 1000 dolar da yatırsa para geri çekilebilir. Kredi kartı ile Paypal üzerinden yapılan ödemelerde chargeback oluyor mu diye sormuşsun. Zaten sadece onlarda oluyor. Paypal üzerinden ödeme yaparken Paypal bakiyende para varsa ve o para ile ödeme yaparsan, veya Paypal ödemesini banka hesabı ile finanse edersen o zaman gönderilen ödemeyi geri isteyemezsin. Diğer taraftan Paypal üzerinden kredi kartı ile ödeme yaptıysan kredi kartı şirketini arayıp, "ben para ödedim ama ürün gelmedi" dersen o zaman kredi kartı şirketi Paypal'a yapılan ödemeyi kesinlikle geri alır. Paypal bu parayı kredi kartı şirketine geri öder. Ödedikten sonra satıcının Paypal hesabını anında bloke eder ve giden parayı satıcının hesabından karşılamaya çalışır. Örneğin Paypal hesabında 2.000 dolar varsa ve 10 dolarlı bir işlem için chargeback yediysen hesabın bloke olur ve olay araştırılıncaya kadar, bir ay falan içerideki parayı kullanamazsın, başkasına ödeme yapamazsın, ödeme kabul edemezsin. Burada ince bir ayrıntı var. Alıcı kredi kartı firmasını arayıp yalan söylüyor. Paypal bu durumda diyor ki, bu beni ilgilendirmez. Alıcı yalan söylüyorsa git hakkını mahkemede ara. Ödemenin geri çekilebilme süresi 6 ay. Zaten o nedenle açtığın Paypal hesabını 6 ay kapatamazsın. Paypal ödemeyi geri almak için her yolu dener. Paypal hesabında para yoksa banka hesabına veya kredi kartı hesabına ulaşıp oradan parayı almaya çalışır. Oradan da alamazsa yasal yollara başvurabilir. Donate işlemi konusunda Paypal hesabına giriş yapıp orada bakınırsan cevabı bulacağını sanıyorum. Ben de denemedim. Ebay alışverişlerinde Paypal kullanmak konusu biraz daha farklı çalışıyor. Diyelim ki ebay'den bir ürün almak için Paypal ile ödeme yaptın ama ürün gelmedi. Bu durumda ödemeyi Paypal üzerinden yaparken kredi kartı ile finanse etmemiş olsan bile parayı kurtarma ihtimalin var. Bunun için Paypal üzerinden itiraz yapıyorsun. Paypal satıcıya kargo takip numarası ve url adresi sorar. Satıcı bu bilgileri verirse durum incelenir. Veremezse ödediğin parayı geri alırsın. Eğer bu örnekte sen alıcı değil de satıcı isen aynen anlattığım durumla karşılaşırsın. Paypal senden gönderdiğin kargonun takip numarasını url adresini ister. Yalnız bunları isterken seninle iletişim kurarak, karşılıklı konuşarak veya email ile yazışarak istemez. Karşında bir web sayfası olur. O sayfada iki tane kutu olur. O kutulardan birine takip numarası ve diğerine de url girmen lazım. Ne bir telefon numarası, ne bir email adresi ne de derdini anlatabileceğin birini bulamazsın. O bilgiyi o kutulara girdin girdin, giremezsen para aynen geri gider. Şöyle olmuştu, böyle olmuştu diye derdini kimseye anlatamazsın. Bu da Paypal'in soğuk yüzü. dijital ürünler konusunda Paypal satıcıya hiç bir güvence sağlamaz. Ara sıra dolandırıcı bir alıcı ile karşılaşmayı göze alman lazım. Ben yıllardır ebay kullanıyorum. Ebay sisteminin en güzel tarafı rating üzerine dayanması. Şu ana kadar 90 civarı işlem yaptım. Pek çok ürün sattım ve satın aldım. Bir tane bile negatif rating almadım. Paypal'in güvenlik eksiklerini ebay'in rating sistemi büyük ölçüde kapatıyor diyebiliriz. Ayrıca ebay'de biriyle alışveriş yaparsam karşı tarafın iletişim bilgilerini istersem alabilirim. Ebay'de Türkiye'den satış yapan pek çok kişi ile karşılaştım. Özellikle müzik CD'leri, antika değeri olan eşyalar gibi ürünler satıyorlar. Ayrıca ebay'de her türlü ürün veya hizmeti satabilirsin. Örneğin yağlı boya resim yapıp bunu satanları veya web tasarımı hizmeti satanları gördüm. |
|
|
|
|
|
#22 (permalink) | |
|
Yer: İstanbul
|
Alıntı:
|
|
|
|
|
|
|
#23 (permalink) |
|
|
Hayır onu bilemezsin Burak. Zaten o nedenle Paypal kullanırken dikkatli olmak lazım. Paypal kullanımına kendin bir sınırlama getirmen gerekiyor. Ben bu sınırlamayı şu şekilde düşünüyorum:
1. İlk sınırlama miktar konusunda olmalı. Ben asla 500 doların üzerinde işlemlerde Paypal ile ödeme kabul etmem. Karşı taraf kabul ediyorsa o zaman ödeme yaparım, orası ayrı. Ben domain işinde olduğum için hep bu piyasadan örnekler aklıma geliyor. Örneğin godaddy'nin tdnam.com açık arttırma sitesinde 500 doların üzerindeki işlemlerde mutlaka escrow.com kullanılması gerekiyor. 500 doların altında Paypal kullanılabiliyor. Godaddy riskleri bildiği için bu şekilde bir kural koymuş. 2. Ebay'den dijital veya dijital olmayan bir ürün satarsam Paypal kullanabilirim çünkü ebay konusunda tecrübeliyim. Ebay'de karşı tarafın ratingini iyi okumak, önceki işlemlerini iyi incelemek, gerekirse karşı tarafın iletişim bilgilerini ebay sisteminden çekip çıkarmak, alıcıyı beğenmezsem satışı iptal etmek ve ödemeyi geri göndermek gibi elimde geniş seçenekler var. Ebay'de kimse beni kolay kazıklayamaz. 3. Rating sistemi kullanan forumlarda tanıdığım veya ratingine güvendiğim kişilerden Paypal ile ödeme kabul edebilirim. Örneğin ben bazı domain forumlarında, özellikle namepros forumunda çok satış yaptım. Şimdiye kadar hiç sorun yaşamadım. Aynı piyasanın içindeki kişiler birbirini biraz olsun tanır. Tanımasan bile araştırıp bakabilirsin. Küçük bir piyasada kimse kötü bir şöhret yapmak istemez. 4. Bazı hizmetlerin ve dijital ürünlerin satışında, örneğin grafik tasarım, web tasarım, programcılık gibi konularda ara sıra dolandırıcı birine denk gelmek normal. Bu konuda alınabilecek pek çok önlem var. Yerli müşterilerle çalışırken banka üzerinden ödeme kabul edebilirsin. Bugün bankamatik ile başkasına para aktarmak kadar kolay bir işlem var mı? Ayrıca yerli piyasaya kargo ile gönderilen ürünler satıyorsan gittigidiyor tavsiye ederim. Onların sistemi paypalden daha iyi. Paypal sistemini yabancılarla olan para alışverişi için düşünmek daha doğru olur. Sözleşme yapabilirsin diyeceğim ama 500 doların altındaki konuları konuşuyoruz zaten. Onun dışında, aracı kurumlar kullanabilirsin. Çok sayıda yabancı freelance firması var. Onlarla çalışabilirsin. O siteler de kendine göre çeşitli önlemler alıyor ve rating sistemleri kullanıyorlar. Herhangi bir şekilde para kazanabileceğin yabancı pek çok site sana ödeme yaparken Paypal seçeneğini sunuyor olabilir. Yani Paypal sadece bireysel birinden ödeme kabul ederken değil kurumsal sitelerden para alırken de çok kullanışlı olabilir. Aslında Paypal çok yaygın bir yöntem. 5. Paypal, düşük fiyatlı ve sayı olarak fazla olan ürün ve hizmetler için ideal olabilir. Örneğin t-shirt baski yapıp satıyorsun diyelim veya bir eğitim CD'si hazırladın onu satıyorsun. Bu durumlarda Paypal buy now button çok kullanışlı olabilir. 100 tane CD veya t-shirt satsan bunlardan kaç tanesinin alıcısı dolandırıcı olacak ki? Email ile gönderilen yazılım, yazılım şifresi, üyelik gibi dijital ortamda alıcıya aktarılan içerikler söz konusu olduğunda yine Paypal iyi bir yöntem çünkü işlemleri otomatikleştirme imkanı var. Ara sıra geri giden ödemeler olacak tabii. Aslında, chargeback %0.5 karşılaşılan bir durum ise, çalıntı kredi kartı ile veya çalıntı Paypal hesabı ile ödeme yapılması bunun birkaç katı, en az %3 oranında, yüksek bir ihtimal. Bir de Paypal kullanmayacağın durumlar var. Örneğin, alakasız bir forumda tanımadığın birine bilgisayar satıyorsun. İşte o zaman ödemeyi Paypal ile kabul etmeyeceksin. Mesaj erdinç tarafından 24.10.2007 (01:07) yeniden düzenlendi.. |
|
|
|
|
|
#24 (permalink) | |
|
Yer: İstanbul
|
Alıntı:
Buy Now Button'un tek dezavantajı bence YTL olarak miktar belirlenememesi. 5 YTL'lik bir ürün satamam çünkü döviz kuru sürekli değişiyor ![]() Paypal üzerinden para aktaran birisi para göndereceği veya donate yapacağı birinin gerçek ad-soyad bilgilerini görüyor mu? Aslında çalıntı Paypal hesabının ceremesini ürün satıcısının çekmemesi gerekiyor. Karşı taraf kendi hesabını koruyamıyor diye neden ben mağdur oluyorum ki? Şu eBay meselesi de ayrı bir olay. Onu da iyice çözmek lazım. |
|
|
|
|
|
|
#25 (permalink) |
|
|
Otomatikleştirme konusu senin web sitende yapacağın bir olay. Diyelim ki biri sana para yatırınca bir email ile bir yazılıma ait aktivasyon şifresi gönderiyorsun. İşte bunu web sitende otomatikleştirebilirsin çünkü Paypal anında sana geri bildirimde bulunuyor. Paypal'in senin web siten ile haberleşmesi nasıl oluyor ayrıntılarını bilmiyorum ama olduğunu biliyorum.
Benim bahsettiğim "ürün gelmedi taktiği" Paypal üzerinden yapılmıyor. Şimdi burada dolandırıcılara taktik öğretmek istemiyorum. Sanırım Paypal'in risklerini biraz anlamışsındır. Eğer Paypal kullanmaman gereken bir durumda kullanırsan bil ki seni dolandırmak isteyen kişiler mutlaka seni bulur. Düzeltme: Karşıdaki kişinin adını soyadını görme konusunu şimdi kontrol ettim. Evet, görebiliyorsun. Bana para gönderen kişilerin veya benim gönderdiğim kişilerin isimlerini ve email adreslerini görebiliyorum. Donation konusu nasıl oluyor bilmiyorum. Bunu deneyip görmek lazım. Mesaj erdinç tarafından 24.10.2007 (02:42) yeniden düzenlendi.. |
|
|
|
|
|
#28 (permalink) | |
|
Yer: Denizli
|
Alıntı:
|
|
|
|
#29 (permalink) |
|
Yer: München
|
Paypal Almanya kullanıyorum, burada Paypal internette alışveriş için vazgeçilmezler arasında üye olmak için tabiki herhangi bir alman bankasında hesabınız olması gerekiyor, onay için hesabınıza 50 cent gönderiyor örneğin sonra sizin bu parayı geri göndermenizi istiyor bu şekilde onaylanmış oluyorsunuz.
Alman bankalarında nasıl hesap açılır ? acaba Türkiyeden hesap açma şansım nedir? Ne yazıkki böyle bir şeye izin vermezler alman sınırlarında oturmanız bunu belgelemeniz pasaport veya kimlik ve 1 euro para yatırmanız gerekiyor. eğer bunlara sahip iseniz 10 dk lık iş ardından internet şifreleriniz vs adresinize posta ile iletiliyor. |
|
|
|
|
|
#30 (permalink) |
|
Yer: KOCAELİ
|
Paypal api leri ile tam anlamı ile entegrasyonu nasıl yapabiliriz? Paypal api sayfalarını gezdim ancak iyi bir sonuç elde edemedim. Apiler ile sizin siteniz üzerinden tüm işlemler yapılıyor fakat kredi kartı numaranız vs sizin sisteminizde tutulmadan arka planda Paypal'a iletiliyor.
|
Zoque'a hoşgeldiniz!|
En popüler ilk 100 etiket
Tag Cloud
|
| acil adsl ajax almak arama araniyor ariyorum ariyoruz asp bilen bilgi bilgisayar blog calisma canon css dijital div domain dosya eleman film firefox flash font form forum fotograf freelance google gore grafik grafiker hakkinda hangi hata hatasi hosting html ilgili ilk image internet istanbul istiyorum java javascript karakter kayit kisisel kullanimi link logo mac mail menu |