|
|
#1 (permalink) |
|
Yer: Ankara
|
Webmaster'lar hakkını alabiliyor mu sizce ?
Dostlar bu şekilde bir konu açmak ve fikirleri paylaşmak istedim.. Genelde Word'de ".htm"l olarak sayfayı kaydetmeyi bilenler dahi sorunca Webmaster'im veya web sitesi yapabiliyorum diyor. Atıyorum 1000$ fiyat verdiğiniz bir firma yarın size 200$'a da yapılıyormuş diye karşınıza çıkabiliyor.Belki siz gerçekten hakkını vereceksiniz ama ya katlanıyorsunuz ya da işi kaybediyorsunuz... Sizce Webmaster kimdir,TR şartlarında Webmaster'lar hakkını alabiliyor mu,ne olacak sizce bu işin sonu ? |
|
|
|
|
|
#2 (permalink) |
|
Yer: Şanlıurfa
|
Re: Webmaster'lar hakkını alabiliyor mu sizce ?
dostum bence Türkiye'de henüz "iş" oturmamış veya "iş ahlakı" na riayet edilmiyor diyebilirim.
ondan dır ki her sektörde üreticiler (bunlara internet ortamında iş üreten web masterler dahil) sıkıntılı günler geçiriyor. Bunların sebeplerini ise kendimce şöyle sıralıyabilirim. Türkiye bir çok alanda hızlı bi şekilde gelişirken tüm büyüyen ülkelerde olduğu gibi insanların işe daha çok ihtiyaçları oluyor. Tabi burada gelişimlerini tamamlalamış kuruluşlar profesyonel olarak web te faaliyetin getirilerini göremedikleri ve işinin ehli web masterlere kolaylıkla ulaşamadıkları için olsa gerek çevrede bilgisayardan biraz anlayan insanlara danışıyorlar. Genelde de bu insanlarda lise talebesi olduğu için "abi ben sana güzel bişeyler ayarlarım" mantığıyla hareket geçerek "kendi zevkine ve kabiliyetine göre" derme çatma iş üretiyorlar. Tabi iş verende bu tür işlere "vakıf" olmadığı için sonuçta hazırlanan işi onaylıyor. Dolayısı ile bu durum; bu sektöre gerçekten emek harcıyan ve bu işten ekmek parasını çıkartanları olumsuz olarak; fiyatta, iş kalitesinde ve talep noktasında oldukça zora sokuyor. Fakat ben inanıyorum ki tüm sektörlerde olduğu gibi bu sektörde de; iş sayısı, talep ve işveren deneyimi arttıkça profesyonel anlamda çalışan web masterlerin işi daha da düzelecektir. Çünkü bu alanda gelişimini tamamlamış ülkelerde böyledir. Örneğin cep telefonlarının henüz yeni yaygınlaştığı dönemlerde; bir cep telefonundan gelen arama alabilmemiz ve arama yapabimiz bizim tüm telefon ihtiyaçlarımızı karşılıyordu. Fakat kendinize sorun bakalım artık bu size yeterli mi? Ondan dolayı gelişen sektör acemileri eliyerek gün gittikçe talepler doğrultusunda gelişti ve yanlızca "gerçekten telefon üretebilen firmalar" ticaret hayatında yaşamlarını sürdürebildi. diye düşünüyorum
|
|
|
|
|
|
#4 (permalink) |
|
Yer: İstanbul
|
Yahu illa webmaster diyince akarsular duracak diye bir sey yok ki. Webmaster ilk basta internet sitesi yapan insana deniyordu... Eh vakti zamaninda sadece HTML vardi... Simdi ben flash kullanmayan adama webmaster demem diyemezsiniz cunku is dagilimlari artik bu tur bir terimi ortadan kaldiriyor. Eskiden kodlama adina cgi ile sinirliydik; simdi isin icine bircok dil girdi ki tasarimla ugrasan insanlar bunu algilamak zorunda degiller. Dahasi internet programcilara acildi ki, PHP ASP dediginiz seyler birer programlama dili. Nasil insan Java, C++ ile kod yaziyorsa PHP de ayni yerde. E hal boyle olunca zaten programlama yapan adam icin bir sey degismiyor ki. Yani bana webmaster demissin dememissin, ben programciyim sen tasarimcisin o webmaster... peki...
|
|
|
|
|
|
#5 (permalink) |
|
Yer: Bursa
|
Tüm .HTML bilenlerin webmaster olduğu ülkemizde webmaster kavramının oturması gerçekten şu aşamada çok zor gözüküyor.Webmaster kimdir,ne iş yapar,vasıfları nelerdir sorularını bilmeyen orta büyüklükteki işletmeler bile bahsettiğim HTML bilenlere (ucuz diye) yönelebiliyorlar.Siz 750 ytl diye fiyat biçtiğinizdede fiyatı kırma amaçlı HTML bilenin fiyatını söylüyor.Buyrun ya 300 tl ye yapıcaksınız yada hiç yapmayacaksınız.Ülkemizde webmasterlık zordur.Çünkü PHP,ASP.net,ajax vb. bilende rakibinizdir HTML bilende...
|
|
|
|
|
|
#6 (permalink) |
|
Yer: Istanbul
|
Sadece ben webmaster' ım, web sitesi tasarlar, işletirim mantığı yanlış anlatmak istediğim ortaya bir ürün ve çok daha ilerisi bir marka çıkarmanız gerekir.
Yarattığınız ürün bir sektöre veya belirli bir hizmet veren müşteri odaklı firmaların işine yarar, bu konuda rakipsiz olabilirsiniz. Bir marka yaratırsanız kalite, güvence ve güvenlik vs.. nedeniyle sizi terci ederler, tercih edilmeniz durumda hakkınızı almanız hiçte zor değil, sıradan bir webmaster olarak fiyat kırmak çok doğal çünkü Türkiye şartları belli.. |
|
|
|
|
|
#7 (permalink) |
|
Yer: İstanbul Bursa arası
|
Türkiyede hangi alanda iin uzmanları çalışıyor ki webde de öle olsun.
Webmaster demek proje geliştirebilen düşünen, hayata geçirebilen, internet ortamında diğier firmalarla rekabet edebilmek için pazarlama yöntemleri, reklamcılık vs gibi şeylerden anlayan insandır. Ne bilgisayar mühendsleri gördüm HTML den öte bişey bilmeyen ama ben webmasterım die gezen. Ve şunu da sölemem gerek, webmaster olmak için eğitim almış 4-5 sene üni. okumuş olmak gerekmez. Kapasite işidir ; lise öğrencisi de yapar 50 lik adam da. Lise öğrencilerini küçümsemeyin. Yakın zamana kadar biz de öyleydik... |
|
|
|
|
|
#8 (permalink) |
|
Yer: AntaLya
|
Webmaster'lar hakkını alamıyor elbette, çünkü konuyla ilgili bilinç düzeyi bu ülkede çok yetersiz durumda..
Bu bilinçlendirmeyi yapacak kişilerde yine webmasterlardır. Müşterileriyle yaptıkları görüşmelerde açıklayıcı bilgilerle etkin bir şekilde yaptıkları işi anlatmak durumundadırlar. 100 liraya komşunun oğlunun yaptığı şeyle kendisinin yaptığı işin farkını ortaya koyarsa, hakkını alabilir. Bu şekilde yavaş yavaş da olsa, bilinçlenme gerçekleşir ve webmasterlar olması gereken konuma gelir diye düşünüyorum. En azından ben böyle yaparak hakkım olanı almaya çalışıyorum ve çoğu zaman alıyorumda. Serbest iş yapan ve özellikle de benim gibi daha yeni yeni bu işlere girmiş webmasterların iş alabilmesi sanırım kendini ne kadar iyi pazarlayabildiğiyle de yakından ilişkilidir. Çünkü bize iş getirecek bi pazarlama ekibimiz yok. Bu işide kendimiz yapmalıyız. Dışarı çıkıp müşteri bulmalı, bulduğumuz potansiyel müşteriye bu işi ne kadar iyi yapabileceğimizi etkin bir şekilde anlatmalıyız. İnsan ilişkileri, insan psikolojisi, pazarlama teknikleri, sunum taktikleri, müşteri profili, karakter analizi vb gibi daha birçok şey, iş alabilmek için gerçekten önemli ve öğrenilmesi gereken konular. Bu konularda da webmasterların kendilerini yetiştirmeleri gerektiğini düşünüyorum. Sonuçta reklam sektörünün içinde olan bir iş kolu bu. Ve bu kocaman sektörün içinde, iki satır kod yazıp idare ederim düşüncesinden sıyrılmak gerek.. Sıyrılamadığınız zamanda komşunun oğlu fiyat kırarak işinizi elinizden alır.
|
|
|
#9 (permalink) |
|
Yer: Ankara
|
Sevgili "bgul" Webmaster olayına çok fazla takılmışsın.İlla ki artık iş dağılımları farklılaşıyor,teknoloji gelişiyor...
Zamanla inanıyorum ki grafik olsun,3D,Kodlama olsun bunlar hep birbirinden ayrılacak çünkü tek bir kişinin bilebileceği,uzmanlaşacağı iş olmaktan çıkacak...Herneyse.. "Webmaster kimdir ?" sorusu saçma bir soru değildir,çünkü webmasterin kim olduğu çoğu kişiler tarafından halâ tam olarak oturmamıştır.Aklma gelmişken "hacker" 'de öyledir ama git sor %90'ı internet korsanı der ama öyle değildir.Hacker'da webmaster gibi bir meslektir (güvenlik uzmanı).İnternet korsanlarına cracker denir Webmaster kimdir sorusundan kastım "makgul" arkadaşın dediği gibi "abi sana güzel birşeyler ayarlarım" diyen kişiler mi yoksa gerçekten bu işi bilen,bu iş için emek harcamış kişiler mi ? Aslında webmaster demek tasarımcı demekte değildir,webmaster tasarımcının dizaynını teknik olarak hayata geçiren kişidir. Ama ben de inanıyorum ki iş veren deneyimi arttıkça ve teknoloji geliştikçe zamanla bu iş bir lise öğrencisinin yapabileceği düzeyden çıkacak ve sektörde ki müşteriler de ne istediklerini öğreneceklerdir... Bu arada "modifiyeci" arkadaşın dediği gibi okul,üniv.eğitim kurumnları hikaye...Çok gördüm o tür kişiler iki satır kod yaz dediğin zaman şu an yazamam diyor ... grafik ödevleri için bana rica ederler ve grafiker bunlar...:S Ne eğitimi aldın değil,ne biliyorsun hiç değil,"neler yaptın..!" Fazla vaktim yok bu kadar yazabildim. Kısaca bence biraz zamana ihtiyacı var TR'nin. Umarım "biraz"dır tabi
|
|
|
|
|
|
#10 (permalink) |
|
Yer: istanbul
|
Bu bence hem müşteri veya işveren hem de işi yapandan kaynaklanan bir durumdur. Müşterilerin bilinçlenmesi gerektiği bir gerçektir ama işi yapanlar yeterince dolu olmadıkça sonuç da o kadar dolu oluyor maalesef. Türkiye' de bu işi gayet başarılı ve bilinçli yapan birçok arkadaş olmasına karşın bir o kadar da bilinçsiz yapan arkadaşlar mevcut. Kanımca bu durumu zamana bırakmak lazım çünkü farkettiğim kadarıyla müşteri veya işverenler 5 sene öncesine göre biraz daha bilinçli ve ne istediğini bilir durumda. Doğal olarak kendini geliştirmeyenler ileride elenecek ve kalite galip gelecektir. Doğal seleksiyon.
|
|
|
|
| Sponsorlu Bağlantılar | |
|
Zoque.Forum
Reklam
|
|
Zoque'a hoşgeldiniz!