Zoque.Forum
»
Yazılım satışı
|
| İnternet ve İş İş planı hazırlanması, risk sermayesi, Türkiye'de risk sermayesi, şirket kurulması, internette para kazanma yolları... |
![]() |
|
|
LinkBack | Seçenekler |
|
|
#1 (permalink) |
|
Yer: bursa
|
Yazılım satışı
Ben bireysel olarak geliştirilmiş bir yazılımın, (örneğin bir masaüstü uygulama yazılımı olabilir) satışı ile birlikte gerek yazılımın lisanslanması ve hakların korunması, gerek vergilendirme konusunun nasıl yürütülebileceğini merak ediyorum.
Konuyu bilen arkadaşların yardımlarını rica ediyorum |
|
|
|
|
|
#2 (permalink) |
|
Yer: istanbul
|
Re: Yazılım satışı
tüm kodun sana ait olduğunu belgelemen gerekiyor; noter tasdiklemesinin yanı sıra dijital imza ile de kaydını aldır.
bundan sonra tercih edebileceğin iki yol var; ticari düşünmediğin için bilişim, fikir ve sanat eserleri kapsamında bu yazılımı tek seferlik vergiden muaf şekilde satabilirsin (sanat eserleri gibi). bu durumda sattığın kişi / kurumla anlaşmanız, karşı tarafın stopajı ödemesi ve karşı tarafa ait bir gider pusulası imzalaman gerekiyor. ya da ticari olarak düşünerek bir şirket aracılığıyla satışını gerçekleştirirsin. o durumda da bu şirketin her satışında %100 kar elde edeceğinden gider göstermesi ya da çok yüksek vergiler ödemesi gerekiyor. bu vergilere ortak olarak satışının devamını sağlayabilirsin... elbet konu hakkında yasal kısımlarını bilen başka arkadaşlar da bir takım bilgiler verecektir. ama bu yukarıdakiler benim piyasadaki deneyimlerim sonucu kullanmakta olduğum yollar. |
|
|
|
|
|
#4 (permalink) |
|
Yer: İstanbul
|
Re: Yazılım satışı
Yazılım cgencer'in yazdığı gibi Fikir Sanat Eserleri Kanunu'na göre değerlendiriliyor. Ama noter değil de Kültür ve Turizm Bakanlığı'na başvurup yazılımı tescil ettirebilirsin. Bunun için kodun şu kadarı yollanacak, veritabanının şu kadarı yollanacak gibi değişik kuralları var. Bunu bakanlıktan yazılı olarak veya e-posta ile öğrenebilirsin. Bu işlem için şirket olman gerekmiyor. Şahsen yapabilirsin ve bu sana şirketlerin sahip olduğu tüm hakları verir.
Ticari faaliyetler içinse eğer yazılımı bir seferlik üretmiyorsan, satış sonrası sözleşme olacaksa, güncelleme olacaksa o zaman bir şahıs şirketi kurarak yasal yoldan faaliyetlerini devam ettirmek daha mantıklı olabilir.
|
Zoque'a hoşgeldiniz!