Zoque.Forum
»
Bilişim Servis Dizini Sitesi iş Yapar Mı?
|
| İnternet ve İş İş planı hazırlanması, risk sermayesi, Türkiye'de risk sermayesi, şirket kurulması, internette para kazanma yolları... |
![]() |
|
|
LinkBack | Seçenekler |
|
|
#1 (permalink) |
|
Yer: Ankara
|
Bilişim Servis Dizini Sitesi iş Yapar Mı?
Özet:
Piyasada bilgisayarcı sıfatı ile henüz kendi kendine bilişim hizmetlerini sağlayamayan ev kullanıcılarına ve kobilere destek veren kişiler ve firmalar mevcut. Sitenin amacı sorunlu veya hizmet bekleyen bilgisayar kullanıcıları ile bu bilgisayarcıları birleştirmek. site sorunu olanları uygun nitelikte ve coğrafi yakınlığa sahip online bilgisayarcılara yönlendirecek. Daha önceden belirlenen standar tarifeden veya anlaşılan özel tarife üzerinden sorunu giderecek. Ve sonuç ile bilgisayarcıları puanlayarak değerlendirecek. Öngörüler: 1. Bilgisayarcılar standart kayıt haricinde (standart kayıt ücretsizdir) sağlanan akreditasyon hizmetlerine (kimlik, kalite, eğitim seviyesi, adres doğrulama gibi ) para öder. 2. Sorunu olanlar bu bir mecburiyet olmasa da siteyi escrow hizmeti için kullanır. 3. Siteye 10.000'den fazla bilgisayarcı kaydolur. 4. Günlük bilgisayarcı artışı %0,1'dir 5. Siteye günlük 10.000 tekil hit gelir. 6. site üzerinden günlük 500 arıza, servis veya sorun gelir. 7. 500 sorundan 5'te biri (100) bilgisayarcılara bir ödeme şeklinde döner. 8. 100 ödemenin her birinin ortalama değeri 100 YTL değerindedir. 9. 100 ödemeden %10'i escrow hizmetinden faydalanır. 10. İki yıl içerisinde sitenin değeri 200K'yı aşar. Sorularım (lütfen detayli cevaplayiniz): 1. Sizce öngörülerin herbiri doğru mudur? Varsa yanlış olanlar nedir? 2. Piyasa böyle bir servise hazır mıdır? 3. Böyle bir servis içinde aşağıdakilerden hangi pozisyonda/pozisyonlarda yer almak istersiniz? a.bilgisayarcı b.servis müşterisi c.kurucu-geliştirici ortak d.çalışan (operatör, programcı, tasarımcı, pazarlama, vs) e.bu iş cazip değil f. bu iş olmaz o sebeple yer almam Şimdiden cevaplarınız için teşekkür ederim. |
|
|
|
|
|
#2 (permalink) |
|
Yer: KOCAELİ
|
Re: Bilişim Servis Dizini Sitesi iş Yapar Mı?
teoride mantıken sorun yok ancak bu kadar kazanabilir mi bilmiyorum. bir süre senden iyi masraf çıkacağı kesin. daha sonra reklamlardan vs parayı kurtarırsın.
hostbul un bilgisayarcılara uyarlanmış hali gibi geldi bana. piyasada böyle birşley var mı bilmiyorum ancak bence güzel olur yayına girmesi, tabi ne kadar tanıtabildiğine bağlı piyasanın hazır olması. aslında bu tarz birşleyde kurucu&geliştirici vs olmak isterim, mantıklı bir proje fakat bu tarz birşeyi yapanın firma olması gerekli bence. sonuçta ortada bir para havuzu oluşturulacak. |
|
|
|
|
|
#3 (permalink) |
|
Yer: ankara
|
Servis hizmeti vermeyen market tarzı firmaların marka bazında bu tür çalışmaları var.
Kont bünyesinde crea Datateknik bünyesinde Exper vs. teknosadan aldığınız bir hp pavillion ürün kurulumu hp bünyesinde kaydedilen firmalara düşer ve kurulum bilgileri kendisine gönderilen firma kurulumu yapar ve ay sonunda yaptığı kurulum başına yaklaşık 15 usd ücret alır. Bu sistem genel olarak kurulum bilgisayar kurulumlarında var. Ama siz garantisi olmayan ürünleri ve teknik desteği yani hizmeti bu şekilde pazarlamayı düşünürseniz bana sorarsanız çok güzel bir hizmet vermiş olursunuz. Ev almak isteyen birinin emlakçıları gezmek yerine milliyet yada hürriyet emlak sayfalarına bakmak istemesine benziyor. örneğin ben izmirdeyim ve garantisi dolan laser yazıcım bozuldu Google da izmir+ bilgisayar+ yazıcı tamiri yazmak yerine sitenize kayıt yaptırıp firmaların beni bulmasını beklemem daha mantıklı tabi işleyiş ve detaylar da çok önemli... |
|
|
|
|
|
#4 (permalink) |
|
Yer: Ankara
|
detaylandırma amacı ile muhtemel pazar ve gerçekleştirme konusundaki görüşlerimi yazdım.
pazar servis bazlı işyen bazı uygulamlar olduğu doğru. bunlar nurkan'ın da bahsetmiş olduğu gibi, klasik metotlar ile satış sonrasında devam eden ve satış ile ilişkilendirilen hizmetler. özellikle bilişim zincir mağazalarının, superstorelarının ve ithalatçıların kendi başlarına servis vermek istemedikleri bunları outsource ettikleri biliniyor. hp bazı ürünlerde bu servisi çok yüksek fiyatlar ile kendisi veriyor veya bazı ürünlerde philips gibi yıllık sözleşmeler ile servis firmalarına bölge bölge verdiriyor. tüm bunlara rağmen toptancılar üzerinden düzenli mal alan ve bir yandandan da aldıkları malların ve bildikleri kadar diğer bilişim cihazlarının servislerini veren 7.000 kadar bilgisayarcı (bunlar tamamen esnaflıktan anlayışını sürdürmekteler) mevcut. web siteleri olsa da bu siteler onların müşteri ile buluşmalarından uzak uygulamalar. müşterilerini yerel bilinirlik ve müşteri tavsiyesi ile sağlamaktalar. çoğunun reklam için ayırdıkları bütçe aylık 100 doların altında. bir çoğunun herhangi bir düzenlemesi yok, olanlar ise sadece -kamu ihalelerine girmek üzere - TSE'den aldıkları yeterlilikleri belgesine sahip. yani bu pazara sunulabilecek ürünler (müşteri sağlama, pazarlama, eğitim, akreditasyon ve bu forumda oldukça dillendirilen güveni sağlamak üzere satıcı-müşteri arasında aracılık ürünleri gibi) oldukça fazla. tüm bunlara birlikte; türkiye'de "yemek sepeti" diye bir oluşumunda tuttuğunu akıldan çıkarmamak lazım. ev bilişim müşterisi ise (bence eğitimsizlikten ve bilişim sektörünün halen mühendislik seviyesinde çalışmasından kaynaklanan) donanıma kolaylıkla para verip daha sonra sorunları ile boğuşan bir profile sahip. meslek sahipleri ise bilgisayarı kazanç süreçlerinin merkezlerinde tutkları için karşılaştıkları sorunu bir an önce giderecek kalitede hizmet istiyorlar. bütçe bu işte yatırım geri dönüşüm oranın 2 veya -3 arasında olabileceğini öngörüyorum. böyle bir altyapının kurulması için gerekli yazılımın 10 - 12 adam ay bir geliştirme süreciği gerektirebileceğini planlıyorum. Bu da aşağı yukarı 30 K bir bütçe gerektirecektir. 15K kadar ise kağıt üzerindeki iş geliştirme süreci için, 12ay süre ile her ay içinde 1K reklam bütçesi gerekmekte sanırım. 10 adam aylık bir pazarlama çalışmasının ise 25K toplamda ise sözkonusu yatırımın 80K seviyesinde olabileceğini varsayıyorum. İşletmek için ise aylık 1K lık bir harcama gerekebilir. gerçekleştirme bu projenin gerçekleştirilmesinin kurucu-geliştirici ortaklardan oluşmuş sayısı 5'i aşmayan bir ekip tarafından yapılabileceğini umuyorum. her ortağın öncelikle işplanında yer alan iş tanımlarından bir veya bir kaçını üstlenerek bütçe karşılığında iş veya katılım ücreti sağlamayı tahahüt edebileceğini öngörüyorum. böylece her zaman için sorun olan projenin başlangıç yatırımın tamamnının veya tamamına yakın kısmının emek ile sağlanabileceğini düşünüyorum. sermaya yerine ortaya emek konulması aynı zamanda vergilendirme avantajı da sağlayacaktır. iş paylaşımı neticesinde dışardan alınması gereken mal ve hizmetlerin ise belirli bir bütçenin altında olması halinde kurucu ortakların ortaya koyacağı <1K bir bütçe ile sağlanabileceği, bu olmadığı taktirde dış sağlayıcılardan barter veya hisse ile temin edilebileceği veya özellikle pazarlama çalışmalarında siteden sağlanan ilk 6 aylık kazancın bu ihtiyaç doğrultuunda kullanılabileceğini hesaplıyorum. yine de detay iş planı ile ortaya konulabilir. eleştiriler eleştirileriniz kesinlikle moral ve şevk verici. doğrusu öngörüler konusunda da görüşerinizi almak isterim. @aspcibertan: ben esasen iş süreci daha gelişmiş bir siteyi işaret etmek isterim. çünkü host bulmak sadece tek bir hizmeti konu edinirken, burada arızalı bilgisayarı olanı yeni bir bilgisayar almaya da yöneltebilirsiniz. firma olmanın özellikle geliştirme aşamasında kıt olan kaynaların ve sınırlı iş gücünün karöaşık kara alma mekanizması ile heba olması anlamına da geleceğinin altını çizerim. ben çok daha fazla güven ve uyum ilişkisi içeren ancak hukuk tarafından da eşit seviyede koruma altına alınmış bireysel ortaklığın daha uygun olacağını düşünüyorum. romantik bir yaklaşım olsa da amerikada garaj altında başlayan ve gelişen markaları sanırım dikkate almak lazım. bu aynı bir patron veya proje sorumlusu adına çalışmak yerine; herkesin bir ideal uğruna daha çok ve daha kaliteli çalışabileceği ihtimalini de ortaya çıkarır. gevşeklik ve savsaklamının ise ciddi proje yönetimi ve dokümante edilmiş iş tanımları ile aşılabilir. @nurkan: böyle bir sistemde sadece garanti dışı hizmetlerin konu edinilmesinin sınırlı olabileceğini düşünüyorum. türkiye ye bir elektronik cihazı ithal etmek isteyecek firma da ilgili kanunlar gereği bölge merkezlerinde servis noktaları açmak veya bunlarla anlaşmak zorunda. snırım iş geliştirme sürecinde bir çok bilişim hizmeti taranarak makul olanlar bu dizin içinde değerlendirilecektir. arama motorları ise dizin hizmetlerini kapadılar. uygulamayı arama motorlarından ayırmak üzere ciddi farkılıklar geliştirmek gerekecektir. çok bilinen örnek olmasına rağmen insanlar eski okul arkadaşlarını bulmak için Google'ı da kullanıyorlardı, fakat facebook ile daha dinamik ve sofistike bir iliişkiler yumağı oluşturuldu. bu karmaşık ve yaygın ağ insanların cazibesini oldukça fazla çekiyor. yani otomatik robatlar ile sağlanan içeriğin esasen bu amaç için öngörüldüğü kadar başarılı sonuçlar sağlamayacağını düşünüyoum. not: okuyucular ve katılımcılar konuyu kapanmış saymayın bu konudaki detay yorumlarınızı (olumlu ya da olumsuz) bekliyorum. |
|
|
|
|
|
#5 (permalink) |
|
Yer: KOCAELİ
|
evet haklısın firma durumunda işler karışacak fakat güven açısından bence önemli.
benim havuzdan kastım gittigidiyor gibi güvenli bir havuz. bence gerekli bir uygulama. yok ben havuz oluşturmayacağım, ev kullanıcısı(veya firma) ile bilgisayarcıları buluşturacağım, gerisi (ödeme vs vs) onların arasındaki iş dersen bence durmadan çalışmalarına başla ![]() ayrıca her bilgisayarcıya (sanırım konu sana ait idi, kobi ile ilgili site gibi bir konu idi başlığı da yanılmıyorsam) bu sistem ile entegrasyonu sağlanmış bir site verirsen iyi olabilir. ( ben hala havuzdan yanayım :P diğer durumda reklam gelirlerinden başka kazancın olmayabilir - teklif verirken ücret alırsan o ayrı- ) |
|
|
|
Zoque'a hoşgeldiniz!