Zoque.Forum
Dirsek Teması:
Geri Dön Zoque.Forum » E-Ticaret » İnternet ve İş » Hukuki sorun?

İnternet ve İş İş planı hazırlanması, risk sermayesi, Türkiye'de risk sermayesi, şirket kurulması, internette para kazanma yolları...

Yanıt

LinkBack Seçenekler
Old 30.10.2007   #1 (permalink)
aspcibertan

Yer: KOCAELİ
Hukuki sorun?

Merhabalar.

freelancer olarak yaptığım bir iş vardı, yaptırmak isteyen kişi firma olmadığımdan sözleşme yapmak istemedi. ödemeyi de işi gördükten sonra ödeyeceğini söyledi. 3 taksitte anlaştık. örnek bir site gösterdi, 6 ay teklif verdim ve 2 hafta içinde lazım olduğunu söyledi, bazı özellikler olmayacağını söyledi, o özellikler yoksa tamam dedim.
kodlamada istediklerini yaptık ( 2 arkadaş çalıştık ), şablon çıkardık, demoyu gösterdik, görünüm hiç olmamış dedi, örnek gösterdiği sitenin aynısını istediğini söyledi, yasal olmadığını söyledik, bu konuda sözleşme isteriz dedik, tamam dedi ama atılan bir imza yok ortada, öncelikle örnek gösterilen sitenin görünüm olarak aynısı yapıldı, gösterdiğimizde aynısı olmuş, bu olmaz dedi, bu sırada 200 ytl ödeme yaptı bize. normalde 400 yapması gerekiyordu fakat şablonu başkasına yaptırabileceğini söyledik, 200 ytl de indirdik. ancak 200 ödedikten sonra şablonu da bizim yapmamızı istedi, biz de bir tasarımcı ile anlaştık, ödeme yapmadık fakat yapacağız ona ödeme, sonuçta bizim istediğimizi yaptı sayılır.
bu arada müşterimiz, ihale sistemi, dükkan sistemi eklemek istediğini söyledi,2 haftada yetişmeyeceğini söyledik, o da hazır kullanın yetiştirin dedi, tamamı ile ona özel kod yazdık biz ona. tabi bu sırada arkadaşın makine 2 kere servise gitti, benim makine de bir kere gitti, hala da düzelebilmiş sayılmaz; ben elimi yaktım , bunları da müşteriye ilettik hep. tabi istekleri ve aksilikler falan da üstüste gelince 1 ay kadar uzama oldu, kaybolan veriler de olunca sistemi 2 kere baştan yazmak zorunda kaldık diyebilirim, tabi bunun güvenlik testleri vs de var. şu an ise müşteri bizi mahkemeye vermekle tehdit etmekte, kodlar sitesine yüklendi, çıkan sorunlar düzeltildi ( bir sorunu sunucusu ile ilgili idi), şimdi ise tehdit ediyor mahkemeye vereceğine dair, ya 200 ytl yi yollayın diyor ya da mahkemeye hazır olun diyor.

arkadaş ile görüştüm , hakim tanıdığım var diyor fakat sulh ve ceza mahkemesindeymiş sanırım hakim, hakim bu konuda bize yardım edebilir mi? bir de nasıl bir yol izlememizi önerirsiniz.
aspcibertan şu an çevrimdışı  
Add Post to del.icio.usBookmark Post in TechnoratiFurl this Post!Spurl'e kaydet! http://reddit.com/submit?url=%url%&title=%title%Wong'e kaydet!Yahoo'ya kaydet!Google'a kaydet!MSN'e kaydet!Facebook'e kaydet!
Mesajdan alıntı yaparak yeni bir cevap ekleyin
Old 30.10.2007   #2 (permalink)
heady

heady's Avatar

Yer: İstanbul
Re: Hukuki sorun?

Bahsedilen sözleşmenin ne olursa olsun karşı tarafa imzalatılması gerekliydi. İşin gecikmesiyle ilgili gerekçeler sözleşme şartlarında belirtilmemişse müşteriyi bağlamaz (ama zaten imzalamadığı için haberim yoktu der geçer gider). O 200 YTL'nin yaptığınız işin avansını bile karşılayamıyor olması lazım; ve avans müşterinin iade alamayacağı bir ödeme olmalıdır aslında; Ama bunun da sözleşmede belirtilmiş olması gerekir. Tabi ödemenin nasıl yapıldığı da önemli. Elden yapılmışsa ve karşılığında bir şey imzalamamışsanız avucunu yalar. Bankadan göndermişse belgelidir ve onda da fatura olayı var (umarım bu konu havada değildir). Bu arada bahsettiğiniz sözleşme detaylarını görmemiz mümkün mü?

Kodlar sitesine yüklendi derken çalışır durumda mıdır acaba? Eğer öyleyse onlar zaten 200 YTL'den fazla ederler.

Benim anlamadığım nokta işe başladıktan sonra müşterinin isteklerini kabul etmiş olmanız. Sözleşmenin bir amacı da budur zaten. Müşteri sonradan iş çıkaracaksa bedelini öder.

Hukukun işleyişi açısından faydalı bir fikir belirtemiyorum ama anlatış tarzınızdan ve anlattıklarınızdan iş yapma şeklinizi ve bakış açınızı ciddi anlamda gözden geçirmeniz gerekiyor gibi geldi bana. Sözleşme yapılmamış müşteriden herşeyi bekleyebilirsiniz. Ve insanlar, bağlayıcılık yoksa çok çirkinleşebilirler. Yapılacak işin bütün detayları yazılmalı ve imzalatılmalıdır. Sözleşme -hukuki geçerliliği olsun olmasın-, işin sürecini detaylandıran ve tarafların sorumluluk ve zamanlamalarını belirten bir belgedir. İş, bu yapı üzerine kurulmalıdır.

Eleştirme amacıyla yazmadım aslında... serbest tasarım işi yapma konusunda yazacak çok şey var ama öncelikle sorununuzundan uzaklaşmayalım.
Add Post to del.icio.usBookmark Post in TechnoratiFurl this Post!Spurl'e kaydet! http://reddit.com/submit?url=%url%&title=%title%Wong'e kaydet!Yahoo'ya kaydet!Google'a kaydet!MSN'e kaydet!Facebook'e kaydet!
Old 30.10.2007   #3 (permalink)
aspcibertan

müşteriye bu istekler dahilinde çalışmanın uzayacağını söyledik. adam ftp şifrelerini değiştirmiş, evet çalışır durumda, bir sorunu var, o da sunucu ile ilgili kodla ilgili bir sorun değil.

ödeme bankadan yapıldı.
1500 ytl karşılığında anlaştık. 400,500,600 şeklinde ödeme yapacaktı. şablon anlaşmazlığından dolayı ilk ödemeden 200 ytl kesti ve 200 ytl yolladı. şimdi de zarara uğradığı için ödemeyi geri yapmamızı istiyor.

sözleşme imzalanacağı sıra ( bu sırada 2 hafta gibi bir süreç geçmişti, teslimat yapılacaktı yani) kişi hastalanmış ve bize hiç haber vermedi olaylardan. 4 gün böyle bir kayıp oldu, sonra da geçen gün anlaşmayı fes ediyorum diye mail attı.

karşı taraf firmayım diyor, sırf bu yüzden ben firma olmadığım nedeniyle sözleşmeye yanaşmadı.
Old 30.10.2007   #4 (permalink)
metsatöll

metsatöll's Avatar

Yer: Tallinn
Görsel: 9

Bu sekilde yasanan ne ilk, nede son problem olsa gerek. Hazır bir sitenin kopyasını isteyen müşteri bir yana, siteyi kopyalayarak hazırlayan siz diğer yana.

Bana göre mahkeme sadece lafta, korkutma amaçlı. Ama siz yine de bir fatura kesin. Müşteriye verdiğiniz bir ürün değil, hizmet olduğundan geri iadesi diye birşey düşünemiyorum ben. Bu gibi bir durumda, herhangi bir mali müşavire bu faturanın iptalini kabul etmemek için ne yapabiliriz diye sorun. Söyleyeceği cümleyi fatura altına ekleyerek kaşe imza sonra müşteri adresine postalayın.

Sonuçta ortada müşteriye verilmiş bir ürün var ve bunu faturalarsanız, müşterinin diyecek bir lafı kalmaz. Ödemenin tümünü avans aldınız, faturayı da iş sonrası kestiniz.
Old 30.10.2007   #5 (permalink)
cgencer

cgencer's Avatar

Yer: istanbul

bu tür tatsız durumlar hepimizin başından geçmiştir elbet. ve bu deneyimler de zaman içinde artık projelere nasıl yaklaşmamız gerektiğini öğretir...

1. öncelikle hukuksal boyuta varırsa -ki hiç sanmıyorum- herşey ispatlara dayalı olur. işveren, size işi verdiğini ispat etmek durumunda, sizin de işi aldığınızı ve başladığınızı. sözel anlaşma da yasal anlaşma sayılır. haliyle işin ön ödemesi (200-400, her ne ise) yapılmışsa iş süreci başlamıştır. ama sürenin ne olduğunu ne siz, ne de o ispat edebilir. aynı şekilde de ön ödemenin de ne kadar olacağını, işin ne çerçevede ne fiyata anlaşıldığı,... burada herşey muğlak; ispat edilebilir bir belgeniz bulunmuyor. bu yüzden iki tarafın da haklı olduğunun ispat savaşı başlar. tanık bulundurmanızda, varsa aradaki yazışmaları derlemenizde (her ne kadar yasal dayanağı olmasa da) fayda var.
2. işi yapan olarak işverene neler yaptığınızı, taleplerinizi ve anlaşmanızı tanımlayan, ödeme talebinde bulunan bir ihtarname çekebilirsiniz. noterden... bu aynı zamanda sizin tarafınızdaki durumun belgelenmesini sağlar.
3. kendisi de ihtarname çekebilir, çok canınızı sıkmasın. bu da işverenlerin sıklıkla başvurduğu bir göz korkutma yoludur. benzer bir işverenle bir dönem önce 400$ alacak için karşılıklı ihtarname çektik birbirimize; ama sonrası da gelmedi. çünkü haklı olduğumu biliyordum ve bilişim hukukuyla ilgilenen bir avukata da danışmıştım.
4. yaptığınız işe güveniyorsanız (çalışma vs açısından) mahkeme bir bilirkişi isteyecektir, işi inceleyip bunun talep edilen işi ne kadar karşıladığını öğrenmek için. bu konuda çalışmış arkadaşlarım oldu, genellikle de Istanbul üniversitesi asistan ve eğitmenlerinden faydalanabiliyorlar...

yasal yollar gözünüzü korkutmasın. haklı olduğunuza inanıyorsanız ve bunu ispat edebielcek bir kaç dayanağınız olursa karşı taraf zaten bu oyunu oynamaktan çekinecektir. ama sallantılı bir durumunuz varsa -yazılı anlaşma olmaması, şahit ya da başka belgelerin bulunmaması başta- mutlaka bu konuyla ilgili bir avukata danışın. bazı avukatlar, yüzde bazlı bir anlaşmaya sıcak bakabiliyor, hatta ben sırf hakkımı ispat edip karşı tarafı susturmak için avukata, alabileceğin ne varsa sen al, hiçbirşey istemiyorum demiştim, gerek bile kalmadı ya, neyse. bu süreçte bazı masraflarınız olacak; mahkeme talebi, bilirkişi tayini vs...

sonuçta siz bazı amatörlükler yapmışsınız, ama karşı taraf da hiç profesyonel davranmamış ve şimdi her iki taraf da hakkını istiyor elbette. ama bu tür müşterileri baştan tanıyabilirseniz, iş sırasında da çamura yatacaklarını, en az bir şekilde sizi istismar edeceklerini görebilir ve sakınabilirsiniz. işi kapacağız, 3 kuruş kazanacağız diye belirli çalışma ilkelerinden ASLA taviz vermeyin.
Old 30.10.2007   #6 (permalink)
nurkan

nurkan's Avatar

Yer: ankara

bu işe iki taraf açısından da bakıp objektif bir karar vermek için karşı tarafı da dinlemek lazım.
( karşı tarafın değil de sizin hatalı olduğunu düşünerek genelleme yaparak yazıyorum üstünüze alınmayın )

eticaret sitesi yapmak isteyen müşteriler genelde hepsiburada nın aynısı olsun der ama istedikleri aslında hepsiburada değildir. bu ne istediklerini bilmediklerinden çok, işe uzak olduklarından kaynaklanır ki"- ya bu o sitenin aynısı sonuçta bu bizim sitemizç. biraz farklı olsaymış keşke demiş. burada müşteriyi yönlendirecek olan işi yapacak olandır.

başınıza gelen talihsiz olaylardan da sizi sorumlu tutması yani bilgisayarınızın çökemesi vs. nedeniyle; "- ben anlamam kardeşim bana söz verdiğiniz tarihte istiyorum." demesi ikili ilişkilerinize bağlıdır. size anlayış göstermesini isteyebilirsiniz ama buna zorlayamazsınız.

Ücret konusuna gelince; sınırları kesin hatlarla çizilmemiş ücret herzaman rahatsızlık duyduğum bir konudur. İşi alana kadar - tamam abi onu da hallederiz basit, ya onlar zaten onun içinde geliyor deyip işe başladıktan sonra işin gerçek boyutunu anlayıp ek ücret talep etmek karşı tarafı huzursuz edecektir. ayrıca karşınızda işten anlamayan biri varsa , sizin her talebinizi kenidini kandırılıyormuş gibi garda çekip reddecektir. Sözlerin uçacağı için yazılı bir nlaşma olmadan işe başlamak iki tarafı da zor durumda bırakabilir.

hukuki açıdan birşey elde edebileceklerine ise açıkçası ben de inanmıyorum.
nurkan şu an çevrimdışı  
Old 31.10.2007   #7 (permalink)
cgencer

cgencer's Avatar

Yer: istanbul

bir ara şöyle bir yazı yazmıştım nurkan:

Benim de bir e-bay'im olsun

değindiğin mesele çok doğru. müşteri, vizyon (gelecek planları, ne yapmak istediği) ve kültür (işin gerektirdiği temel bilgiler, farklılık yaratacak bakış açısı ve bunu düşünebilecek bir beyin) eksikliğinden dolayı hadi bir ticaret sitemiz olsun, zengin olalım ister. herkes bunu ister, hatta internet üzerinde son zamanlarda nasıl zengin oluruz konulu bir araştırma yapıyorum. olunabileceğini bildiğimdne değil, bu alanda önerilenlerin aslında ne kadar basmakalıp hayal tacirliği olduğunu görmekten... neyse, vizyonu ve kültürü olmayan bir müşteriyle zaten çalışmayı baştan reddederim. işi alacaz, yaparız abi yaklaşımı tam bir amatörlüktür ve bir işveren olsam ve bana o yaklaşımla gelse birisi, aynen kapıyı gösteririm. işine güvenmeyen, kişisel tavrı ortaya çıkmayan, benim işime de fark yaratmayacak insanlarla vakit kaybedemem. bunu arkadaşları aşağılamak için söylemiyorum, lütfen yanlış anlaşılmasın. ama bir işi yapmak için 3-5 ay, 1-2 senelik bilgi yeterli değil ne yazık ki. bu alanda en az 5-6 iş yapmış, bu işlerden bir deneyim elde etmiş ve artık neyin nasıl olması gerektiğini bilen, işi biraz da sırtlanabilecek biriyle çalışmak her zaman daha yararlı olmuştur. staj yapanlar, deneme yapanlar da yaptıklarını yapmaya devam etsin.
Old 31.10.2007   #8 (permalink)
nurkan

nurkan's Avatar

Yer: ankara

Alıntı:
cgencer tarafından gönderilen mesaj: Mesajı Görüntüle
bir ara şöyle bir yazı yazmıştım nurkan:

Benim de bir e-bay'im olsun
yazı için teşekkürler. özellikle somut verilerle çok kaliteli bir yazı olmuş.
nurkan şu an çevrimdışı  
Old 31.10.2007   #9 (permalink)
aspcibertan

net alemini, çalışma prensiplerini bilmeyen biri ile karşı karşıya kaldım; uyarılarımızı da dediğiniz gibi garda alıp dinlemedi.

kodumu çalmışlar, eğer cumaya kadar avukatı aramazsa ben ihtarname gönderip dava açmayı düşünüyorum.
Old 01.11.2007   #10 (permalink)
Haydar

Haydar's Avatar

Yer: İstanbul

Alıntı:
aspcibertan tarafından gönderilen mesaj: Mesajı Görüntüle
net alemini, çalışma prensiplerini bilmeyen biri ile karşı karşıya kaldım; uyarılarımızı da dediğiniz gibi garda alıp dinlemedi.

kodumu çalmışlar, eğer cumaya kadar avukatı aramazsa ben ihtarname gönderip dava açmayı düşünüyorum.
Bu tür sorunlarda senin kişi veya şirket olman önemli değil. Normal ticaret ilişkisi geçerlidir. Aranızdaki meselede yazılı sözleşme yok ama arada gidip gelen e-postalar da yasal açıdan delil sayılır. Bunların ne kadar geçerli olduğu ise nereden ve nasıl yollandıklarına bağlı.

Eğer olaylar dediğin gibi olduysa ve seni mahkemeye verecekse, korkma bırak versin. Ama sen onu mahkemeye vereceksen, o konuda iyi düşün. Çünkü işi zamanında teslim etmediğin için senin de sorumluluğun var. Mahkeme trafik kazası gibi suçu aranızda bölüştürecek. Ondan sonra karar verecek.

Bu arada mahkeme sürecinden önce Kültür ve Turizm Bakanlığı'ndan elindeki ASP, PHP, vs.. scriptleri kendi adına tescil ettir. Bu sayede mahkemede kodların sana ait olduğunu ispat etmen kolaylaşacaktır. Bundan sonra karşı tarafa çekeceğin bir ihtarnameyle durumu bildirmen de mahkeme öncesinde işine yarayacaktır. Bazen pençeleri göstermek kavgayı başlamadan bitirir. Ayrıca avukat seçimini iyi yap. Bilişim suçlarında elektronik olarak delil sunmak, sunucu kayıtlarını sunmak normal hukuktan farklıdır.
Haydar şu an çevrimdışı  
Yanıt

Etiketler
hukuki sorun , hukuk , freelancer , sorun

Zoque'a hoşgeldiniz!
Zoque 27.02.1999 tarihinde yayın hayatına başlamış, paylaşıma dayalı bir oluşumdur. Tasarım, teknoloji, web, kültür ve sanat ana başlıkları altında bilgi paylaşımı ve benzer değerlere sahip katılımcıların birbirleriyle iletişime girmelerine imkan sağlar. "Az ama Öz" sloganından yola çıkarak, kaliteli ve nitelikli katılımı temel alır.

Saygın ve ciddi bir ortamda yardımlaşmak, haberleşmek, kendi bildiklerini diğer katılımcılarla paylaşmak isteyen, oluşumumuza düzenli katılımda bulunacağı inancını taşıyan konuklarımızı üye olmaya davet ediyoruz. [ » ]

Üye Girişi:

UslanmaM baktabul.com

En popüler ilk 100 etiket
Tag Cloud
acil adsl ajax almak arama araniyor ariyorum ariyoruz asp bilen bilgi bilgisayar blog calisma canon css dijital div domain dosya eleman film firefox flash font form forum fotograf freelance google gore grafik grafiker hakkinda hangi hata hatasi hosting html ilgili ilk image internet istanbul istiyorum java javascript karakter kayit kisisel kullanimi link logo mac mail menu muzik mysql nasil neden nedir online photoshop php problemi program programi reklam resim satilik sayfa script server ses sistemi site sitesi son soru sorun sorunsali sorunu sql swf tasarim tasarimci tasarimcisi tasarimi turk turkce veri video web windows