Zoque.Forum
»
Bir Domaini 2 Kişiye Kayıt Etmek
|
| İnternet ve İş İş planı hazırlanması, risk sermayesi, Türkiye'de risk sermayesi, şirket kurulması, internette para kazanma yolları... |
![]() |
|
|
LinkBack | Seçenekler |
|
|
#1 (permalink) |
|
Yer: Istanbul
|
Bir Domaini 2 Kişiye Kayıt Etmek
Selam herkese,
Birçok yerde araştırdığım ama hala kesin bir cevap bulamadığım bir soru sormak istiyorum. Ortak bir proje için domain almamız gerekiyor. Fakat ortaklığımız neredeyse bitmek üzere ( başlamadan ). domain kimin üzerine oalcak diye takıldık kaldık. Herhangi bir domaini 2 kişi üzerine kayıt ettirebilirmiyiz. Amacımız bir diğerinin haberi olmadana domaini satamayacak. Böyle birşey mümkün mü? Yada domain üzerinde her iki kişiye eşit haklar nasıl sağlanır ( şirket kurmak noter vs vs) Fikirleriniz bekliyorum. Şimdiden herkese teşekkürler. |
|
|
|
|
|
#2 (permalink) |
|
Yer: KOCAELİ
|
Re: Bir Domaini 2 Kişiye Kayıt Etmek
Notere gidin, durum böyle böyle, bu işlemi yasallaştırmak istiyoruz, o da size muhtemelen bir belge hazırlayacak (hazırlamaması için sebep yok), satış, ortaklık bozulması gibi durumlarda kağıt üzerindeki sorumluluklarınıza göre de hareket edeceksiniz.
|
|
|
|
|
|
#3 (permalink) |
|
Yer: Bilecik
|
İki kişi bir kurum olun. Domaini bu kurum üzerine kaydedin.
|
|
|
#4 (permalink) | |
|
Yer: İstanbul
|
Alıntı:
Noterden yapacağınız bir sözleşme Borçlar Kanunu'na göre ileride çıkabilecek ihtilaflarda geçerli olabilir. Şirket olmanız gerekmez. Ama domain şifresini bilen istediğini yapabilir ve yasal açıdan diğerinin tek yapabileceği dava açmaktan ibaret. Yani sizin sorununuz noterle de çözülmüyor. Çünkü tahminime göre sizin amacınız ileride mahkemeyle uğraşmak falan değil, sorunu anında çözmek. Eğer alan adı bir "marka" tesciline uygunsa bir marka birden fazla kişiye tescil edilebilir. Bunun için şirket olmaya da gerek yok. Ama bu da sorunu çözmez. Yine şifreyi bilen dilediğini yapar ve diğerine mahkeme kapısı gözükür. Uzun sözün kısası yasal ve teknik yollardan buna çözüm bulmanız çok zor. Şimdi de tüccar ve esnaf bakış açısıyla yardımcı olmaya çalışayım. Bu daha çok hoşuma giden. Ukalalık etmek istemem ama genel tecrübeyle görülmüştür ki yolun başında birbirine bu kadar güvenmeyen iki ortağın beraber devam etme olasılığı düşük olacaktır. Eğer yine de denemek isterseniz ikinizin birden güvenebileceği birini bulup domain'i onun adına alın. Bu sayede riski biriniz alacağına ikiniz birden riski paylaşırsınız ve çıkacak sorunlara karşı beraber hareket etmek zorunda kalırsınız.
|
|
|
|
#5 (permalink) |
|
Yer: Londra
|
Söylediğiniz şekilde bir çözüm yok. Bir domain hangi firmada kayıtlı ise o firmadaki hesaba ulaşım sağlayan kişi domaini satabilir. Domaini satabilmek demek teknik anlamda domainin kayıtlı olduğu hesaba erişim sağlayıp domaini aynı firma içindeki başka bir hesaba sürüklemek demektir (domain push).
Örnek vermek gerekirse, diyelim ki sizin domain moniker.com firmasında olsun. Sizin de moniker'deki hesaba erişiminiz var. Bunun için domainin bulunduğu moniker hesabına ait kullanıcı adı ve şifresi gerekiyor. domain aslında sadece size ait değil ama hesaba erişiminiz var. Bu durumda domaini satabilirsiniz. Satış işlemi şöyle oluyor: 1. Biz kendi aramızda anlaşıyoruz. 2. ben size parayı gönderiyorum. 3. Ben kendime moniker'de bir hesap açıyorum. 4. Size moniker kullanıcı adımı sözlüyorum. 5. Siz domaini kendi moniker hesabınızdan benim moniker hesabıma iktiriyorsunuz. Bu işlem anında oluyor. Bu satış işlemi gerçekleştikten sonra mahkemeye de gitseniz, mahkemeden karar da çıkartsanız o domaini benden geri alamazsınız. Tabii domain firması Türkiye'de olursa alabilirsiniz. Benim hayatta şöyle bir alışkanlığım var: sorun olabilecek konuları önceden tahmin edip hiç o konulara girmem. İşte bu da o tür konulardan biri. Gereksiz yere çok fazla can sıkıntısı yaşamak istiyorsanız bu tür işlerle uğraşın çünkü kesin yaşayacaksınız. |
|
|
|
|
|
#6 (permalink) |
|
Yer: İstanbul
|
Aynen katılıyorum. Soruyu görünce benim de aklıma gelen ilk cevap bu oldu. Belirli yüzdelerle ortak bir şirket kurup, onun adına tescil ettirin. Sözkonusu proje üzerinde ciddi iseniz projenin bir şirkete dönüşmesi kaçınılmaz gibi gözüküyor zaten.
|
|
|
|
Zoque'a hoşgeldiniz!