Zoque.Forum
»
Amatörlükten Tiksiniyor Musunuz? Cevabınız evet ise buraya
|
| İnternet ve İş İş planı hazırlanması, risk sermayesi, Türkiye'de risk sermayesi, şirket kurulması, internette para kazanma yolları... |
![]() |
|
|
LinkBack | Seçenekler |
|
|
#1 (permalink) |
|
Yer: Ankara
|
Amatörlükten Tiksiniyor Musunuz? Cevabınız evet ise buraya
Köşeyi dönmek veya kişisel tatmin için basiretsizliğin, beceriksizliğin ve kolaycılığın iş ahlakımızı kemirişini esefle izliyorum. Bu arada sektörün küçük ticari girişimleri de, sınırlı kaynaklarını bu beceriksizliklerin ve cahillerin verdikleri zararı tazmine harcıyor.
Yüzsüzlükten olsa gerek, internetin her türlü etkileşim ortamında bu iş öğrenmek için yıllarını ve onbinlerce dolarını harcayanlardan bilgi, emek ve içerik hortumlanıyor, emiliyor ve hatta kopyalanıyor. Bir de iç huzurlarını sağlamakta kullandıkları savunma mekanizmalarını bakir beyinleri ile size kusmaları yok mu, hele iç burkan yardım isteyişleri veya beceriksizliklerini programlara, iş sahiplerine veya kullandığı araçlara atmaları insanı çıldırtıyor. Örneklerini burada da görüyorum; yurtdışında neredeyse 1/10 fiyatına reseller almayı bilip, teknik destek istemeyecek kadar yabancı dili olmayan tek kişilik dev barındırma hizmeti sağlayıcı, bir makale okuyup 3 satır SQL yazamayacak süper ötesi ASP programcıları, eposta ile kibarca izin istemekten bihaber beyfendi forum editörleri, başkasının fotoğraflarını kendi sitelerinde portföy hazırlayan canavar tasarımcılar. Bu insanlar size ne kadar tahammül edecek bilmiyorum ama ben bundan sonra sizi burada ifşa edeceğim. Şimdiden hazırcı-kopyacı elinize sağlık. |
|
|
|
|
|
#3 (permalink) |
|
Yer: ankara
|
Re: Amatörlükten Tiksiniyor Musunuz? Cevabınız evet ise buraya
hırsız ve amatör apayrı iki kelime.
Çalmanın kabul edilebilir hiçbir yanı yok ama amatör bir tasarımcı, amatör bir hosting firması, amatör bir programcı neden piyasada olmasın ki? bunun ne gibi bir zararı olabilir? Her işin bir alıcısı vardır. Bence amatör iş yapanlar profesyonellerin önünü kesemez eğer bu doğru olsa pazarda satılan yüzlerce citizen taklidi saat varken citizen nasıl satabilirdi ki? |
|
|
|
|
|
#4 (permalink) |
|
Yer: LND
|
Belli ki bir seye dellenip yazmissin, sorun degil tabii ki gayet normal.
Calmaktan bahsediyorsan malum zaten calinti seyleri ifsa etmeyi forumca seviyoruz ama onun harici amatorlukten bahsediyorsan bu bam baska bir konu. Ben onlarca amator is yaptim hatta bazen gene amator isler yapiyorum. Bundan dogal bir olay yok. Amator is yapamadan profesyonel olmak diye bir seyde yok, is batirmadan, rezil seyler yapmadan kimse profesyonel olunmuyor. Bu teknik ve teorik olarak mumkun. Amatorluk guzeldir, bu adamlar para kiriyorsa bunda da bir sorun yok sen onlar kadar iyi degilsin demek. Iyi olmak derken teknik vs. kastetmiyorum paket kastediyorum. Bir is yapmak paket seklindedir sen windows'u 1 ayda tek basina yazabilirsin ama gidip yaptigin isi satamazsan hic bir ise yaramayan kendi capinda takilan bir adamsin demek. Ya seni tamamlayacak bir ekip bulacak / ise girecek vs. yapacaksin ya da is yapamayacaksin. Bir firmaya gidersin bir programci bir satis elemani vardir, satis elemani satmazsa o programci ise yaramaz. Satisci satabiliyorsa programci degisken nedir bile bilmiyorsa sorun yok para kazanilacaktir. * Her korun bir topal alicisi vardir * Pazarlama herseydir (kendini pazarlamak, isi pazarlamak, urunu pazarlamak vs.)
|
|
|
#5 (permalink) | ||
|
|
Alıntı:
elbette sizi basariya ulastiran bir takim yontemleri anlatabilir ve ovebilirsiniz; fakat bunlarin ahlakiligi konusunda baskalarindan anlayis bekleyemezsiniz. Alıntı:
Mesaj kuduk tarafından 10.11.2007 (19:56) yeniden düzenlendi.. Açıklama: typo |
||
|
|
|
|
|
#6 (permalink) |
|
Yer: Antalya
|
Pazarlama ve Windows örneklerini birleştirirsek; Microsoft'un yazdığı ve sıfır hata ile çalışan bir program hiç olmadı, ama buna rağmen Microsoft'un ve ortaklarının maddi durumu ortada, demek ki ürünleriniz kusursuz olmasa da iyi pazarlama ile iyi iş yapılabiliyormuş.
kuduk'un açtığı konunun özeti ise; deveye boynun eğri demişler, nerem doğru ki demiş. Bizdeki durumda aynen öyle, memleketimizde ne doğru işliyor ki iş yapmak doğru olsun, resmen doğru iş yapan dokuz köyden kovuluyor. Çünkü işin iki tarafı, yani alıcı da satıcı da hem ahlaken, hem etik olarak çok kötü durumdalar, veya ahlak, dürüstlük, vs. gibi zaten herkesde olması gereken değerler para için sürekli olarak bozuluyor, bozuyorlar, bozuluyoruz. kuduk'un dediği gibi amaç sadece para kazanmak olmuş, tabii ki dünyanın kuralı bu, artık herşey para üzerine, ama para için ahlaksızlık, üçkağıtçılık, sahtekarlık gibi yöntemler kullanılırsa, üstelik bu yöntemler ile iş yapanların para kazandığı da görülürse herkes bir zaman sonra demek böyle yapmak gerekiyormuş deyip ahlakı, etiği, dürüstlüğü hemen bir kenara koyabiliyor. Dediğim gibi olayı hep iki taraflı düşünmek lazım, yurtdışından ucuz fiyata reseller alıp satmayı herkes kör topal becerebilir, ama ondan hizmet alan müşterinin hiç mi kusuru yok, müşteri ucuz olsun da nasıl olursa olsun diye balıklama atlarsa, sonuçlarına da katlanacaktır. Kendini sağlama bağlamak için on tane yöntem bulan müşteri, kendisi domain, hosting alırken karşı tarafa siz kimsiniz, şirketmisiniz, kaç zamandır çalışıyorsunuz, fatura kesecekmisiniz, sözleşme yapacağız değil mi gibi iş yapmanın en başlangıç sorularını sormazsa, er veya geç aman e-mail'lerim çalışmıyor, domain'imi bana vermiyorlar diye feryada başlayacaktır. Tabii peşinden size geldiği zaman size de ilk önce bakalım nasıl kazıklamaya çalışacak gözü ile bakacaktır. Aynı şekilde web sitesi yaptırırken siz daha önce ne işler yaptınız, referanslarınızı göreyim, hatta o referanslarınızdan bir kaçını arayayım diye sormayıp, bak çocuk 150 Dolar'a ne güzel site yapıyormuş diye mal bulmuş magribi gibi atlarsa, sonuçta tasarım piyasası da bu hale gelir. Ben senden bir tane mouse alayım, kaç para, 5 dolar, tamam alayım, ama fatura kesme diyen müşteriler yüzünden bilgisayarcılığı bıraktım. Bu örnekler sürer gider, ama konunun özeti olarak ben sadece hosting, tasarım, vs. konularında değil, tüm konularda memleketçe çürümeye başladığımızı görüyorum, gidişimiz hiç iyi değil. Birşey olmaz, koca memlekete ne olacak demek maalesef çözüm değil, o koca memleketin başkalarının kapılarında nasıl süründüğünü ve süründürüldüğünü görüyoruz, bunun yansıması tabii ki az çok hepimizi etkiliyor, ileride daha da fazla etkileyecek, sonumuz hayrolsun demekten başka çaremiz yok.
|
|
|
#7 (permalink) |
|
Yer: bursa
|
Amatörlük ve hırsızlık aynı şeyler değildir Nurkan'ın dediği gibi. Amatör ruhla profesyonel yapılan işlerden daha iyi işler çıkaranlar bile olmuştur ve olacaktır.
Yüzsüzlere ve hırsızlara gelince bırakalım onlar kendi pisliklerinde kalsınlar ve eğer piyasa koşullarında iş yapabiliyorlarsa yapsınlar. Sonuçta bence iş bilmeyenlere, emek hırsızlarına iş yaptıranlar olumsuz sonuçlarına katlansınlar. Böylece adam gibi iş yapanların kalite farkı umulur ki farkedilir zamanla. Hayatbilgisayar güzel söylemiş "müşterinin hiç mi suçu yok?" Meslek grubunuzda yer alan insanları haklı yada haksız eleştirirken iş yaptığımız müşteri adı verilen kitlenin homojen bir yapı sergilemediğini, onların içinde de her tür anlayışın, farklı beklentilerin olduğunu unutmayalım. Piyasa da iş yapanlar bilirler fatura kesmek iş yapmanın gereğidir ve yasal olarak zorunludur. Ancak öyle bir müşteri grubu vardır ki asla fatura istemezler, kabul etmezler sizi bu koşula zorlarlar. Burada bir tercih ortaya koyarsınız ya bunu kabul eder, işi alır paranızı kazanırsınız yada işi reddeder yasalara uygun hareket edersiniz para kazanmazsınız. Bu ufak örneği müşterinin beklentilerinin bazı şartları oluşturduğunu gösterebilmek amacı ile verdim. Bu gibi sayısız farklı senaryolar üretilebilir. Piyasa koşulları berbat demek çözüm değildir, çünkü piyasa adı verilen mekanizma son derece karmaşık ilişkilerden oluşmaktadır. Piyasa da iş yapanlar ve yaptıranlar çok farklı tarzlara sahiptirler ve kategorize etmek oldukça güçtür. Eğer şahıssanız kendinize ait bir tarz geliştirirsiniz, işletmeyseniz o zaman da kurumsal bir ilke tesbit eder ona uygun hareket edersiniz. Bu koşullar altında eğer amatör olarak iş yapandan talep varsa piyasa o talebi karşılar. Burada ki ana belirleyici olması gereken ahlaki ve yasal sınırlar içinde kalmaktır. Kalmayanlar içinde hukuki çözüm yolları vardır veya olmalıdır. Soul bazı tesbitlerde bulunmuş. Kesinlikle çok doğru tesbitler. Evet beğensekte beğenmesekte pazarlama herşeydir ve günümüz koşullarında eskiden olduğundan, örneğin 15 yıl öncesinden çok daha önemlidir. Önemi daha da artacak. Eğer Kuduk un değindiği gibi piyasa ekonomisi üzerinde eleştirilerde bulunacaksak o başka bir konu. Şu an var olan şartlar piyasa ekonomisidir ve iş yapan insanların koşullara uygun hareket etmesi bence en doğru yaklaşımdır. Son olarak daha önce farklı bir başlıkta belirttiğim birşey bu ama gene söylemeden geçemeyeceğim; Mesleki teknik konulara hakim olmak elbette çok önemli ama bence bu tip çalışanların kütüphanelerinde bir kaç pazarlama kitabı da bulunmalı. Pazarlama önemlidir. Doğru bir pazarlama planı olmadan ürettiğiniz her neyse gereği gibi değerlendirilemeyecektir. |
|
|
|
|
|
#8 (permalink) | |
|
|
Alıntı:
Microsoft Windows ME Realplayer aol Microsoft internet Explorer 6 Iomega Zip Drive eger bunlardan herhangi birinin zilyon dolarlik pazarlama butcelerine ve RD bolumlerinin yuzlerce katindaki pazarlama personel sayisina ragmen nasil basarisiz olduklarini aciklayacak bir pazarlama teoriniz varsa bunu gururla aciklamanizi beklerim. Musterinin satin alma dinamigini sadece butce bakimindan haza yaklasan ve elemden kacinan bir tercih oldugunu soylemek veya analiz, fizibilite ve kalite kontrolu bir kenera birakip; heseyi pazarlamaya birakmak cok sig bir aciklama olsa gerek. Serbest piyasa ekonomisinin "bırakınız yapsınlar, bırakınız geçsinler" buyrugu altinda inleyen sektore bir sekilde regulasyon gerektigi muhakkatir. Bu duzenlemenin kaynaginin her insanin asaletinden ve onurundan kaynaklanmasini beklemek bir hayalperestin en elestirilebilir zaafi olsa gerek. Kaynaklar 1. http://www.pcworld.com/article/id,12...1/article.html Referans * Ornek bir rapora http://forum.zoque.net/makaleler/252...ygun-is-modeli adresinden erisebilirsiniz. |
|
|
|
|
|
|
#9 (permalink) |
|
Yer: Antalya
|
Benim şahsi görüşüm "pazarlama herşeydir" değil, ama çok önemlidir, belki ürünün kendisinden daha da önemlidir. kuduk arkadaşım başarısız örnekleri güzel vermiş, ama ME ve IE6 ile başarısız olan Microsoft'un pazarlama açısından başarılı ürünleri hiç şüphesiz çok daha fazladır. Aynı şekilde RealPlayer ve AOL'da ilk çıktıklarında çok başarılı ürünlerdi, ve bu firmalar zaten ilk zamanlarında yeteri kadar başarı ve para elde ettiler, sonra rakipleri kendilerinden daha iyi ürünler veya hizmetler çıkardılar, bu firmalar yavaş kaldılar, yani burada pazarlamalarının başarısızlığı değil ürünlerinin zamana ayak uyduramaması sorunu var bana göre. Yani dediğim gibi pazarlama çok şeydir ama tabii ki elinizde düzgün bir ürün olduğu sürece.
Regülasyon konusunda ise son derece haklısın, bu forumdaki diğer birçok tartışmada berberlerin, sıhhi tesisatçıların bile odaları olduğu, hostingçileri tasarımcıları bıraktım bilgisayarcıların bile bir mesleki odası olmadığı defalarca konuşuldu. Bunun çaresinin de daha doğrusu regülasyonları koyacak olanların da bizler olmadığı muhakkak. Ama regülasyonları koymayanları birilerinin zorlaması gerektiği de muhakkak, bu birilerine bizde ve tüm dünyada sivil toplum kuruluşları deniyor, bizde başarılı birkaç stk'nın yanında başarısız olan çok daha fazlasını sayabiliriz, ama bir yerlerden başlanması gerektiği de muhakkak. Bu amaçla bu forumda veya diğer forumlarda periyodik olarak arada bir "dernek" fikri ortaya atılır, sonra o konu sulandırılır, birileri kendi çıkarları için konuları saptırır, diğerleri de onlara kızar ve konu kapatılır. Yani kimse taşın altına elini sokmaz. Bu nedenle de dediğiniz gibi "asalet" ve "onur" gibi kavramların gökten düşmesini bekleyerek hayaller kurarız. Aslında insan her zaman insan; medeniyet, insan hakları, vs. gibi konularda mangalda kül bırakmayan ülkelerin bile kendi ülkeleri dışında neler yaptığını görüyoruz, burnumuzun dibinde bile neler yapıyorlar. Ama kendi ülkelerinin içinde bunları yapamıyorlar, çünkü zamanında regülasyonlarını yapmışlar, kanunları kuralları belirlemişler, uymadığınız zaman da cezanın en ağırı ile karşılaşılacağını herkes biliyor. Faturasız fişsiz mal satmak, sözleşmesiz bir hizmet sunmak, müşteriye a yapacağım deyip b yapmak gibi şeyleri onlar bizlerden iyi bilirler, ama esnaf tüccar sanayici faturasız bir mal aldığı veya sattığı zaman başına ne cezalar geleceğini bilir, trafikte hız yasağı olan yerlerde hızlı gittiği zaman ne ceza yiyeceğini, hele tekrarında cezanın 5 - 10 misli ağırlaşacağını, ve bu yiyeceği cezanın hayat boyu sırtında kambur olarak kalacağını da bilir, o yüzden istese de istemese de kurallara uyar, regülasyonları tartışmadan kabul eder. Tartışılacak bir durum olduğu zaman da tepkisini aynı ölçülerde ortaya koyar, kural koyucu da bunları dinler, çünkü dinlemezse aradaki bağların zayıflayacağını, sonuçta iki tarafın da sıkıntı çekeceğini iki taraf da bilir. İsveç Stockholm'de şehir içindeki trafik az olduğu için, yayaların kırmızı ışıkta bekleyerek çok süre kaybettiklerini, birincisi bunun iş kaybına yol açtığını, ikincisi özellikle yılın çoğu ayı kar yağmur ile geçtiği için hareketsiz kalarak hastalanmaya davetiye çıkarıldığı nedeni ile bir iki stk ve tıp örgütünün belediyeye ve emniyete başvurduklarını, emniyetin sorumluluk almadığını, belediyenin ise bir iki gazetede çıkan yazı sonucu konuyu dikkate almak zorunda kaldığını, sonuçta şehirde oturan vatandaşlara bir referandum yapmak zorunda kaldığını, referandum sonucunda yayaların kazandığını, bundan sonra "riski tamamı ile yayaya ait olmak üzere yaya isterse kendisine kırmızı ışık yanarken karşıdan karşıya geçebilir, oluşacak bir kaza sonucunda ise yaya % 100 suçlu ilan edilecektir ve tüm masrafları ödeyecektir" gibi bir maddenin kabul edildiğini, kendi gözlerimle bir zamanlar çok sık gittiğim stockholm'de duydum, okudum ve gözlerimle gördüm. Bizde iki çocuk birleşip amerika'dan reseller paketi almış, bir şirkete domain ve hosting satmışlar, şirket bir taksidini ödememiş, çocuklar da siteyi ve e-mail'leri kapatmışlar, domain'i de müşteriye vermiyorlar durumunu düşünün. Bunun neresini regüle edeceksiniz, hangi kanunu neye göre çalıştıracaksınız, dava sonucunda (tabii hangi avukat böyle bir davaya girer) kim kazanır'ı bir hukukçuya sorun isterseniz. Yine bu forumda benzer durumlar konuşuldu, herkes başka sonuçlara vardı. Yani uzun lafın kısası hep söylediğim gibi bizde daha yapılacak çok iş var, oyuncular da hakemler de kural koyucular da bir yerlerden başlanması gerektiğini biliyorlar, ama üşeniyorlar, işlerine gelmiyor, herkesin bir yerde çıkarına dokunacak, sonra bakarız, herşey bitti de bu mu kaldı, vs. gibi bulunabilecek yüzlerce bahane ile herşey erteleniyor, görmemezliğe geliniyor.
|
|
|
#10 (permalink) | |
|
Yer: LND
|
Alıntı:
Amatorluk ise sizin amatorluk taniminiz nedir? Cunku belli ki ayni anlami anlamiyoruz.
|
|
Zoque'a hoşgeldiniz!