Zoque.Forum
Dirsek Teması:
Geri Dön Zoque.Forum » E-Ticaret » İnternet ve İş » Büyük bir proje (script) için fikir almak istiyorum

Yanıt

LinkBack Seçenekler
Old 27.06.2008   #1 (permalink)

Yer: istanbul
Büyük bir proje (script) için fikir almak istiyorum

Bir video klip izleme sitem var ( Hazır bir scripti orta derece PHP bilgimle geliştirerek oluşturdum, PHP kodlama ), bu site şuanda istediğim derecede büyüdü ve daha farklı yerlere getirmek istiyorum siteyi kliplere yorum yazma sistemi var ve 10 bine yakında üye var sitede şuanda.
Xuqa.com 'u bilirsiniz belki sanal para ile poker oynama sitesi ve arka planında büyük bir arkadaşlık sitesi, bende bu tarz birşey düşünüyorum video klip siteme arka planda bir arkadaşlık sistemi...

Şuanda aklıma gelen özellikler:
*üyeler arası özel ajax mesajlaşma ( facebook tarzı )
*üyelerin kendi profil sayfası arkaplanı v.s oluşturması
*üyelerin favori şarkıcıları seçmeleri ve mesela tarkan seçildi diyelim tarkana tıklayınca kimlerin favorisinin tarkan oldugunun görünmesi
*sitedeki klipleri kişilerin profilinde yayınlıyabilmeleri

Ve hepsini yazmam uzun zaman alır, büyük bir arkadaşlık sitesinde olan tüm özellikler ( ilerde kullanılmak üzere arkadaşlık sitelerinde olan premium üyelik sistemi bile olabilir ) ...

Ben Istanbul avrupa yakasında oturuyorum, bu işi yapcak kişiyle mutlaka görüşmek isterim gelir işyerimize ( 4 levent'de ) bir çayımızı içer konuşuruz aramızda bir sözleşme yaparız.

Böyle büyük bir script hiç yazdırmadığımdan yardıma ihtiyacım var aslında
Bu iş için ayırdığım bütce 2 bin ytl belki biraz daha fazla. Öncelikle sadece coderlamı çalışmalıyım ( tasarımıda o yapcak ) yoksa coder ve tasarımcı ile mi ?

Sonra bu işe nasıl başlarım kimlerle çalışmalıyım ( tabiki referanslarına bakıp böyle bir proje yapabileceğini düşündüğüm kişiyle çalışacağım ama istediğim tarzda PHP-MySQL-ajax kullanıp böyle büyük birşey yazabilecek az kişi vardır diye düşünüyorum ) Forumda kesinlikle bu tarz projeler yapan, yaptıran kişiler vardır, sizlerden projeye başlamadan önce proje yapılırken ve sonrasında yaşananlar hakkında bilgi almak istiyorum.

Aklıma takılan son şey ise bu işi freelance çalışan birine mi yaptırmalıyım yoksa bir firmaya mı ve bu script olacaksa sorunsuz ve son derece kaliteli olmalı bu iş için ayırdığım bütce 2 bin ytl civarı bu ücret bu iş için yeterli olur mu ?
hotr1de şu an çevrimdışı  
Add Post to del.icio.usBookmark Post in TechnoratiFurl this Post!Spurl'e kaydet! http://reddit.com/submit?url=%url%&title=%title%Wong'e kaydet!Yahoo'ya kaydet!Google'a kaydet!MSN'e kaydet!Facebook'e kaydet!
Mesajdan alıntı yaparak yeni bir cevap ekleyin
Old 27.06.2008   #2 (permalink)

fatihunal's Avatar

Yer: Ege'nin en büyük köyü
Re: Büyük bir proje (script) için fikir almak istiyorum

Forumda bu ve buna benzer, hatta daha büyük işleri yapan ve yapabilecek bir çok arkadaş mevcut.

Konuyla alakalı kendi şahsi görüşümü belirtmem gerekirse; 2008 yılında 1500 - 2000 YTL 'ye 5-10 sayfadan oluşan firma siteleri yapılıyor. Varın gerisini siz düşünün artık

İyi bir tasarım ve kodlama istiyorsanız kesenin ağzını biraz daha açmanız gerekli diye düşünüyorum.
Add Post to del.icio.usBookmark Post in TechnoratiFurl this Post!Spurl'e kaydet! http://reddit.com/submit?url=%url%&title=%title%Wong'e kaydet!Yahoo'ya kaydet!Google'a kaydet!MSN'e kaydet!Facebook'e kaydet!
Old 27.06.2008   #3 (permalink)

cgencer's Avatar

bu script'in azıcık daha ilerisi zaten izlesene.com kapasitesinde bir sitedir. onun tek farkı, video adedinin çok oluşuydu. izlesene.com, 1 milyon$a yakın bir rakama satıldı.
...
elbette o boyutta bir çalışma olmayacaktır. ama bugünlerde statik siteler bile bu rakamlara yapılyor.
...
tabii ki bu işi yapacak, kişisel hedefleri düşük birileri çıkar. ama bu benim sitem olsaydı, o rakama yapılan işten şüphe ederdim.
Old 27.06.2008   #4 (permalink)

Aslında izlesene istediğim şeyden farklı kalıyor onda insanlar video upload edip convert edilip ekleniyor benim zaten kendi flv videolarımı ekleyip yayınladığım video sistemim hazır.

Fiyat konusuna gelincede bu bütce ile freelance ve vergisiz çalışan işini kaliteli yapan arkadaşlar bulamazmıyım sizce ?

Son olarakta şu soruma daha yanıt alamadım bir kişiylemi çalışayım herşeyi yapacak yoksa tasarımcı ve coder ayrı olarak mı ?
hotr1de şu an çevrimdışı  
Old 27.06.2008   #5 (permalink)
BYK

BYK's Avatar

Yer: Ankara
Görsel: 8

Benim fikrim tasarımcı ve programcının tamamen ayrı olması yönünde.

Fiyat konusunda da diğer arkadaşlara katılıyorum. Zaten siz de düşünürseniz, maaşlı çalışmayan bir programcı işi alır, iş bitene kadar ya çok az para alır ya da hiç almaz. İş bittikten sonra yeni iş alacağı da kesin değildir. Bu işi (atıyorum) 1 ayda bitirse ve siz ona 2000YTL verseniz bu maaşlı çalışan iyi bir programcının 1 aylık maaşı civarında bir ücret olur ki ben bunu mantıklı bulmuyorum. Kaldı ki bu ücret iki ayrı kişiyle çalışıldığında tasarımcıya da bölünecek.

Oldukça kapsamlı bir şey istediğiniz için fiyatın yüksek olmasını normal karşılamanız grektiğini düşünüyorum.

Fotoğraf Sergim - www.fototonik.com/madbyk@gmail.com/Denemeler
BYK şu an çevrimdışı  
Old 28.06.2008   #6 (permalink)

berkai's Avatar

Yer: Istanbul

Yaptıracağınız işler freelance olarak değerlendirilmez sanırım .
berkai şu an çevrimdışı  
Old 28.06.2008   #7 (permalink)

Yer: Sakarya

Bahsetmiş olduğunuz projenin, sizin kafanızda tasarladığınız biçimde hayata geçirilebilmesi için ciddi manada emek ve özveri gerekmektedir. Bu emek ve özveriyi karşı taraftan talep edebilmeniz için de 2.000 YTL ya da o meblağa yakın miktarlar emin olun ki yeterli olmayacaktır.

Bu tarz bir projenin yapılabilmesi için en az 1 tasarımcı ve en az 1 programcı gerekmektedir. Tasarımcı ve programcının ayrı olması, ancak beraber çalışmaları şarttır.

Çalışacağınız kişiyi/kişileri seçerken referansları tabii ki çok büyük önem taşımaktadır. Ancak şu bir gerçektir ki; ülkemizde programcılık ya da yazılımcılık noktasında ciddi anlamda birikim ve yetenek sahibi olup, herhangi bir büyük projede ismi zikredilmediği için tanınmamış ve itibar edilmeyen arkadaşlarımız bulunmaktadır. Bu anlamda görüştüğünüz kişilerin bu iş noktasında güvenilirliğini test ederken salt referanslarından yola çıkarak karar vermemenizi tavsiye ederim.

Sistemi yazdıracağınız dil konusunda ısrarcı olmamanızı tavsiye ederim. PHP - MySQL kodlayan kötü bir programcı ile karşılaşmaktansa, .NET(C#), .NET(VB.Net), ASP vs. kodlayan iyi ve özverili bir programcı elbette daha iyidir. Bu söylediğim sadece programcı seçiminizi yaparken tercihlerinizi belirleyen etkenleri en olumlu hale getirmek içindir.

Bu tarz büyük projelere başlarken, insanlar büyük bir şevk ve heyecanla hareket ederler. Ancak beklenen kalitenin yakalanamaması - ki çoğu zaman yanlış tasarımcı ve programcı seçimlerinden kaynaklanır -, sunucu kaynaklı problemler, projenin tahmin edilenden uzun zamanda sonuçlanması, projeyi yapacak tasarımcı ve programcı arkadaşlara en baştan doğru ve detaylı anlatım yapılamaması sonucunda proje ilerlemeye başladığında bu arkadaşlarda gevşeme yaşanması vs. gibi birçok problemle karşılaşabilirsiniz. Bu saydıklarımdan çok daha fazlasını forumdaki arkadaşlar ekleyeceklerdir. Tüm bu problemlerle karşılaşmamak için en başından oluşabilecek bütün olumsuzlukları tahmin edip bunların oluşmaması için gerekli tüm hazırlığı yapmalısınız.

Bu işi freelance çalışan kimselere yada bir firmaya mı yaptırmanız gerekir sorusuna gelince;

- freelance çalışan bir ekibe yaptırmalısınız,
Ya da,
- Kendini kanıtlamış bir firmaya yaptırmalısınız,

Umarım yardımcı olabilmişimdir.
zubeyrozturk şu an çevrimdışı  
Old 28.06.2008   #8 (permalink)

cgencer's Avatar

zubeyrozturk; umarım .net'i PHP'ye üstündür gibi bir iddiada bulunmuyorsun; bugün pek çok web2.0 projesinin arkasında ince hesaplanarak yazılmış PHP ve MySQL uygulamaları vardır ki, bunların bir kısmı milyon+ kullanıcıya hitap edecek kapasitededir. iyi dil yoktur, kötü programcı vardır. haliyle en iyi dili bile berbat bir programcı süründürür. iyi programcı ise orta halli bir dil ile harikalar yaratır.

freelance ya da şirket ayrımına gelince de... yurdumuzda güvenilir freelancer yok değildir, ama bulabilmek deneyim ister. pazarda da iyi bir satıcı 3-5 deneme yaptıktan sonra buluyor, domatesi, meyveyi hep aynı adamdan almaya başlıyoruz değil mi? şirket ile yapılırsa elbette isteyecekleri ücret vergiye tabi olacaktır; masraflarını hesaplayarak size fiyat sunacaklardır. freelancer'ların avantajı olan vergi vermeden çalışmalarına aldıkları ücretleri, güvenilir olanı bulmak için ayıracağınız vakir/nakitle dengeliyor olacaktır. belki şansınız iyi gider, ilk seferde çok sağlam birini bulursunuz, belki de kötü gider ve freelancer-mağdurlarından olursunuz. ama bunun suçunu da tüm freelancer'larda aramamak gerekir.
Old 29.06.2008   #9 (permalink)

Yer: Sakarya

Alıntı:
zubeyrozturk tarafından gönderilen mesaj: Mesajı Görüntüle
PHP - MySQL kodlayan kötü bir programcı ile karşılaşmaktansa, .NET(C#), .NET(VB.Net), ASP vs. kodlayan iyi ve özverili bir programcı elbette daha iyidir.
Alıntı:
cgencer tarafından gönderilen mesaj: Mesajı Görüntüle
iyi dil yoktur, kötü programcı vardır. haliyle en iyi dili bile berbat bir programcı süründürür. iyi programcı ise orta halli bir dil ile harikalar yaratır.
.NET i PHP ye üstün tutmak ya da diller arası bir kıyaslama yapmaktan ziyade Programcı seçiminde önyargılı davranılmaması için bir tavsiye de bulunmuştum.

.Net ya da PHP yi birbirlerine kıyaslamak gibi bir amacım yok ancak PHP ile yapılmış milyonlarca kullanıcıya hitap eden uygulamalar olduğu gibi .NET ile yazılmış milyonlarca kişiye hitap eden uygulamalarda vardır.

Ayrıca ikimizin kurmuş olduğu cümlelere bakarsak özde aynı şeyi söylediğimizi fark ederiz.
zubeyrozturk şu an çevrimdışı  
Old 3 hafta önce   #10 (permalink)

b2bveb2c's Avatar

Bu projenin akibeti ne oldu merak ettim.
Umarım ben bu işi 500$ a 1 haftada boğaziçili bi örenciye yazdırırıma dönüşmemiştir.
b2bveb2c şu an çevrimdışı  
Sponsorlu Bağlantılar
Zoque.Forum
Reklam
Yanıt

Etiketler

klip izleme , proje , proje hazirligi , video sitesi

Zoque'a hoşgeldiniz!
Zoque 27.02.1999 tarihinde yayın hayatına başlamış, paylaşıma dayalı bir oluşumdur. Tasarım, teknoloji, web, kültür ve sanat ana başlıkları altında bilgi paylaşımı ve benzer değerlere sahip katılımcıların birbirleriyle iletişime girmelerine imkan sağlar. "Az ama Öz" sloganından yola çıkarak, kaliteli ve nitelikli katılımı temel alır.

Saygın ve ciddi bir ortamda yardımlaşmak, haberleşmek, kendi bildiklerini diğer katılımcılarla paylaşmak isteyen, oluşumumuza düzenli katılımda bulunacağı inancını taşıyan konuklarımızı üye olmaya davet ediyoruz. [ » ]

Üye Girişi:

UslanmaM baktabul.com TEKplatform TEKplatform

En popüler ilk 100 etiket
Tag Cloud
acil adsl ajax almak arama araniyor ariyorum ariyoruz asp bilen bilgi bilgisayar blog calisma canon css dijital div domain dosya eleman film firefox flash font form forum fotograf freelance google gore grafik grafiker hakkinda hangi hata hatasi hosting html ilgili ilk image internet istanbul istiyorum java javascript karakter kayit kisisel kullanimi link logo mac mail menu muzik mysql nasil neden nedir online photoshop php problemi program programi reklam resim satilik sayfa script server ses sistemi site sitesi son soru sorun sorunsali sorunu sql swf tasarim tasarimci tasarimcisi tasarimi turk turkce veri video