|
|
#1 (permalink) |
|
Üyelik Tarihi: 20.12.2005
Yer: Ankara
Yaş: 26
Mesaj: 199
|
Patent olayı ?
Dostlar bir konu hakkında fikirlerinizi paylaşırsanız sevinirim. Yaklaşık 3 senedir freelance olarak kendi adıma olan bir sitem var... İkinci olarakta kullandığım logo tasarımı bana ait ve yine 3 senedir kullanıyorum. Sorunuma gelince, bir arkadaşım gidip bu isme ve bana ait logoyla tescil başvurusunda bulunmuş. Sizden ricam ne yapmam hakkında yardımcı olursanız sevinirim. Alan adımı alabilir mi tescil edince ? logo bana ait olduğu için tescil başvurusuna yasal olarak müdahale edebilir miyim? Teşekkürler... Mesaj edicoox tarafından 01.09.2008 (00:54) yeniden düzenlendi. |
|
|
|
|
|
#2 (permalink) | |
|
Üyelik Tarihi: 14.06.2004
Yer: Ege'nin en büyük köyü
Yaş: 26
Mesaj: 578
|
Re: Patent olayı ?
Öncelikle olayınız patent değil tescil olayı gibi görünüyor. Patent çok daha farklı bir durum.
Konuyla alakalı olarak ise lütfen bknz : http://www.tpe.gov.tr/portal/default2.jsp?sayfa=281 Şekil benzerliklerinde (tek başına şekil veya başka bir unsurla birlikte şeklin markada yer alması durumu), mal/hizmet benzerliğinin de varolması durumunda 7/1-(b) çerçevesinde ret prosedürü uygulanacaktır. Ayrıca, mevzuatları inceleyebilirsiniz. http://www.tpe.gov.tr/portal/default2.jsp?sayfa=280 556 Sayılı Markaların Korunması Hakkında Kanun Hükmünde Kararname 'ye İlişkin Uygulama Yönetmeliği 'ni inceleyiniz. Orada derki; Alıntı:
__________________
Aza sormuşlar nereye gidiyorsun diye. Çoğun yanına demiş. :confused: |
|
|
|
|
|
|
#3 (permalink) |
|
Üyelik Tarihi: 04.12.2006
Yer: Londra
Yaş: 37
Mesaj: 561
|
Re: Patent olayı ?
Arkadaşın dediği gibi olay marka tescili ve logo tescili olayı. Bunlara verilen süre içinde itiraz etmen gerekiyor.
Varsayalım itiraz etmedin, sonuçta karşı taraftaki kişi marka tescili ve logo tescili yaptı. Bu durumda ne olur? logo konusunda ne olur emin değilim ancak domain konusunda sorun çıkacağını sanmıyorum. Öncelikle karşı taraftaki kişi domaini elinden almak için wipo üzerinden 1500 dolar harcayıp dava açabilir. Bu durumda sen bu domaini karşı tarafın marka tescilinden önce kaydettiğin için davayı sen kazanırsın. Tabişi karşı taraf sen domaini kaydetmeden önce bu ismi ticarti olarak kullanmaya başladığını kanıtlarsa o zaman durum karışık. Ancak sana gelen emaile cevap verip savunma yapman lazım. Herhangi bir savunma yapmazsan en haklı olduğun durumda bile domaini kaybedersin. domain uyuşmazlıklarına bakan tek kurum wipo değil. Birkaç tane daha uyuşmazlık mahkemesi var. Hepsinde savunmanı İnternet üzerinden yapıyorsun. Hepsi sana ayrıca normal posta ile mektup gönderiyor. Karşı tarafın bu domaini senin elinden alabilmesi için şu üç şartın hepsi yerine gelmesi lazım: 1. that the domain name is identical or confusingly similar to a trademark or service mark in which the Complainant has rights, domain şikayetçi tarafın kayıtlı markası ile aynı veya karıştırılacak düzeyde benzer olmalı (Eğer karşı taraf marka tescili yaparsa bu şart yerine gelmiş oluyor) 2. that the domain name holder does not have legitimate interests in the domain name, and domain sahibinin domaine karşı yasal bir ilgisi veya bağlantısı yok (Eğer senin elinde stilyum ismiyle ilgili bir marka tescili, şirket kaydı veya herhangi bir ticari faaliyet yaptığını kanıtlayan bir belge yoksa o zaman bu şart da yerine gelmiş oluyor) 3. that the name was registered and being used in bad faith. domain kötü niyetle kaydedilip kullanılıyor Şimdi yapman gerekenler şunlar: 1. domaini yabancı bir firmaya transfer et. Örneğin moniker.com veya namecheap.com olabilir. Yerli firmada olmasın. 2. whois bilgilerinde gerçek adını ve adresini kullan 3. whois koruması kullanıp adını ve adresini herkesin görmesini engelleyebilirsin 4. siteyi hemen çalışır duruma getir. Sitenin çalışmaması senin için çok kötü. Kötü niyet göstergesi olarak kabul ediliyor. Sanki domaini sen kaydettiğin halde kullanmıyorsun ama karşı tarafa satmaya çalışıyorsun gibi anlaşılır. domain jenerik bir isim olsaydı kötü niyet maddesi sorun olmazdı. 5. Daha ayrıntılı bilgi için istanbulpatent.com ile bağlantıya geçmelisin. Bu arkadaşlar bu konuda uzman. Hatta bu firmada çalışan birisi aynı zamanda wipo duruşmalarına bakıyor. Bu yaşadığın olay reverse domain hijacking (dolaylı yoldan domain hırsızlığı) olarak biliniyor. Yani karşı tarafın yasal oyunlar yoluyla sana ait bir domaini elinden almaya çalışması. ABD'de bu olay başına gelirse karşı tarafa dava açabilirsin. Türkiye'deki durumu bilmiyorum. Wipo pek çok duruşmada "Reverse domain hijacking" olduğunu kararlarında belirtiyor. Yani karşı taraf senin elinden domaini almak için marka başvurusu yapıp wipo'ya başvurunca ve bu durum anlaşılınca wipo'nun kararında bu olay açıklanıyor. http://en.wikipedia.org/wiki/Reverse_domain_hijacking Eğer wipo duruşmasına giderse savunmanda mutlaka reverse domain hijacking konusunda karar vermesini istemelisin. Bu şekilde wipo bu olayın bir domain çalma girişimi olduğunu karara bağlayabilir. İşte o karar yazısını alıp bu sefer normal bir mahkemede karşı tarafa sen dava açabilirsin. Mesaj erdinç tarafından 31.08.2008 (18:49) yeniden düzenlendi. |
|
|
|
Zoque'a hoşgeldiniz!