Zoque.Forum
»
Proje Geliştirme & e-iş yapma
|
| İnternet ve İş İş planı hazırlanması, risk sermayesi, Türkiye'de risk sermayesi, şirket kurulması, internette para kazanma yolları... |
![]() |
|
|
LinkBack | Seçenekler |
|
|
#11 (permalink) |
|
Yer: İstanbul
|
Ya biz
Ya biz o sitelerin üzerindeki reklamların kendimizle ilgili olanına tıklıyormuyuz. Bunu düşünmek lazım. Herkesin hakı olduğunu da unutmayalım. Herkes kend tarafından bakıyor. Ben bir webmasterim ve 4 senedir bu işi yapıyorum. Reklam vermekten millet artık korkmaya başlamış. Bir araya gelinip çok güzel bir proje ile halkın karşısına çıkılmalı. Ama bu iş için bir araya gelinip en az bi hafta kafa patlatılmalı parlak bir fikir için. Herkes kalmadı fikir mikir diyo ama ben bi yerlerde bişeylerin olduğunu seziyorum. Gerisi size kalmış....
|
|
|
|
|
|
#12 (permalink) |
|
Yer: istanbul
|
Reklam
Dünya'da ve Türkiye'de online reklam gelirleri (ve reklam pastasındaki payı) sürekli artıyor. Ancak yine Dünya'da ve Türkiye'de reklam alacak site sayısı da artıyor. Site sayısındaki artış, dolayısıyla ortaya çıkan arzı da artırıyor, arz ve talep arasındaki denge bozulunca da reklam alabilme olasılığı azalıyor, reklam fiatları düşüyor. Onlyreal "Turk.net 15 USD/CPM istiyo bu dünya fiyatlarında 15 kat fazla" demiş. Bu pek doğru gelimiyor bana. Dünya çapında en yüksek CPM fiyatını finans sektörü daha sonrada inşaat sektörü alıyor.(Yanılıyorsam Forrester Research'ün araştırması). İnşaat sektöründeki fiyatları biliyorum. 15-50 arası değişiyor.(tabi tüm bunlar 468x60 banner için geçerli) Ayrıca sadece webmasterlara hitabeden ASPIN'de CPM 6.64 USD. Reklam vermeye değil almaya dayanıyo. Yani kimse sizin kapınıza gelip hadi bana reklam ver demiyor. Gidip ikna etmek gerekiyor. İkna edebilme kabiliyetimiz arttıkça ya da pazarlama ekibi olan pazarlamayı iyi bilen eski ekonomi şirketleri -ekolay gibi- internette reklam almaya başladıkça Türkiye'deki online reklam pastası da büyüyecek. Bu arada CPM ile reklam almaya çalışan bir site olarak insanlara CPM i anlatmaktan, onların bunu anlamamasından yorulduk. Biz de aylık reklama geri dönüyoruz ![]() Türkiye'nin üç beş servis ve içerik sağlayıscısından birisinin en üst düzey yöneticisinden yorum: "İnternette reklam bizim için etkin değil ..TV'ye verdiğimiz reklamda abone sayımızın şu kadar daha arttığını gördük." Tıklanma oranları (CTR) anlamadığm derecede düşük: Bizden örmnek vereyim ortalama %0.4 civarlarında yani her 1000 bannerdan ancak 4 üne tıklanıyor. Bu bile yüksek br oran sanıyorum. Bu arada Türkiye'de online ticaret yaparak (B2C anlamında) para kazanan site - ideefixe'de dahil olmak üzere- yok kanımca. Amazon ya da diğer sitelere ki Türkiye'de İdeefixe ve Estore uygulor referans vererek para kazanma da büyük bir hayal. Bugüne kadar 1000'in üstünde tıklanma oldu bizim siteden bu tarz sitelere. Ancak 2.70 dolaralık bir komisyon kazandık şimdiye kadar onu da 25 dolar olmadan alamıyoruz. ![]() Çıkış var mı? Bırakalım mı o zaman bu işi? Bence çıkış var. Türkiye içinde Türkçe bir siteyle de çıkış var ama doğru modeli bularak, iş planını doğru geliştirerek ancak olabilir. Reklam tek başına bir kurumu ayakta tutmaya bile yetmiyor, bırakınız para kazandırmayı... En iddialı iş modeli (para kazanma modeli) ile çıkış yapan İxir'di herhalde. Bundan 8-10 ay kadar önce hem İxir hem de SOL'ın isimleri İMKB'de "önümüzdeki dönemde borsaya açılacaklar" listesinde yer alıyordu. Borsaya açılarak karlı olmadığı halde yatırımcısı için cazip hale gelebilecekti. |
|
|
|
|
|
#13 (permalink) |
|
Yer: İzmir
|
Re: Proje Geliştirme & e-iş yapma
Faydalı bir konu olmuş. Uzun zaman sonra canlandırmak gerekirse söyleyecekleriniz neler olacaktır merak ediyorum. Bir bakıma Türkiye'deki reklam sektörünün gelişimini de konuşmuş olacağız.
|
|
|
|
|
|
#14 (permalink) |
|
Yer: istanbul
|
Altıbuçuk yıllık mesajı epeyce aramış olmalısınız
![]() Değişen çok şey var kuşkusuz ama özünde çok şey değişti mi bilemiyorum. Matematik cevapları vermek daha kolay. Yurtdışını bilmiyorum ama biz 2003 ya da 2004'de CPM banner fiyatlarımızı TL olarak belirlemiştik. O günden bugüne CPM'le sattığımız ürünler için TL bazında hiç zam yapmadık. Ama dolar düştüğü için çok da garip bir duruma düşmedik açıkçası. CTR oranları için o zaman %0,4 demişiz bugünlerde %0,3'lerde. (Uzun zamandır bakmadım ama oralardaydı en son kendi aramızda konuştuğumuzda... ) E-ticaret'te ise herhalde artık çok daha büyük bütçeler söz konusu. O taraftaki en önemli gelişme geleneksel aktörlerin internette ağırlıklarını daha fazla hissettirmeleri herhalde. Yani web girişimcimciliği 2000'lerin başında kaldı gibi. Forumlar hala paraya dönüştürülemeyen büyük değerler olarak duruyorlar. Forumların sonunun nereye varacağını gerçekten kestiremiyorum... |
|
|
|
|
|
#15 (permalink) |
|
Yer: İstanbul
|
Aslında zoque aramada reklam yazınca ilk gelen başlıklardan birisi olunca çok aramaya gerek kalmadı blur
![]() Ben de bu aralar reklam konusunu sorgulamakla mesgulum, reklam nasıl alınırdan minimum istatistiki bilgilerin ne olduguna kadar birçok konuda araştırma yapıyorum. Ancak elle tutulur pek bişey bulamadım. Son yollarda (bence) gelişen ve değişen hatta alternatif yöntemler geliştirilen internet reklamcılığının artık daha ciddiye alınmaya başladığını düşünüyorum. Bunun yanında gün geçtikçe can sıkan birçok türde reklamı da hesaba katmak gerek tabi..
|
|
|
#16 (permalink) |
|
|
Türkiyede televizyona ayrılan reklam bütçesi 1.6 milyar usd iken internete ayrılan 50 milyon usd idi yanılmıyorsam.
afrikaya giden satıcılar misali kimi "burada kimse ayakkabı giymiyor " diyerek umutsuzluğa kapılabilir kimi ise "burada kimse ayakkabı giymiyor " diyerek umuda. mutlaka internetin bu toplam bütçedeki payı zamanla yükselecektir. |
|
|
|
| Sponsorlu Bağlantılar | |
|
Zoque.Forum
Reklam
|
|
Zoque'a hoşgeldiniz!