|
|
#2 (permalink) |
|
Yer: ISTANBUL
|
Ara ara böyle sitelerle modelleme yapmak güzel olabilir sanırım.Öncelikle bir sitenin başarılı olmasını sağlamak için sitenin ne amaça hizmet verdiği en önemli konulardan ilki.Önceleride siteye girmiştim ancak detaylı bir bilgim yok halen site hakkında bu blogun üstüne incelemeye başladım.İlk olarak test yayınında olmamalı bir kere
Sonra ikinci sırada kazançtan önce böyle bir projede harcanacak masrafların sizin tarafınıza düşen kısmında minimuma inmek için bir hosting sponsoru bulmak olabilir.Zaten devamlı olarak internette surf yapan biriyseniz belli hosting firmalarının zaman zaman reklam amaçlı hosting sponsorluğu verdiğini göreceksiniz.Bu aralar özellikle kişisel sitelere dahi hosting sponsorluğu veren firması Vargonen Technologies bu tarife uyan hosting firmalarından.Bunun dışında gerçekten inandığın bir projen varsa ve ayrıca bu projeninde yoğun trafik ve yüksek kalitede hizmet gerektirdiğine inanıyorsan doruk.net'de bu aralar böyle sponsorluklar yaptı yakın zamanda.Örnek olarak nebula.gen.tr verilebilir.Bu kısma kadar hosting masraflarından kurtulmana yaradı sadece anlattıklarım elbette bundan sonrası önemli.Bunlardan bahsetmemin nedeni böyle fikirleri olupta hosting parasında sıkıntılar çekebileceklerin olması ben kendimden biliyorum çünkü.i3 göz önüne alındığında şöyle bir modelleme olabilir.Gerçekten belli bir kitleye hedef ediyor ise özellikle o kitlenin isteklerinden yola çıkılmalı.Örneğin burda söz konusu olan üniversite gençliği ise yaş kesimini göz önüne alarak sitenin belli bir popüleritesi olduğunda en bilindik yöntemlere başvurulabilir öncelikli.İlk olarak çeşitli organizasyonlar düzenlenebilir ve bence bunlar yapılmalıda hep geç kalınıyor ve çoğu zamanda yapılmıyor bu tarz uygulamalar.Biraz bu çeşitli organizasyonlar sözcüğünü büyük düşündüğünde üniversitelerinize bilindik sevilen simaları çağırarak düzenlenen söyleşiler olabilir bunlar.Bir fikir olrak mesela özellikle Best Tv'nin programcılarından Okan Karacan ve Yunus Günce zaten sık sık çeşitli organizasyonlarla Ankara'ya gelen insanlar.İlk olarak bunlardan biriyle bağlantı kurabilir ve bir organizasyon düzenleyebilirsiniz.Bu insanlara nasıl ulaşabilirim gelirler mi gibi olaya yaklaşırsan kaybetmeyi kabullenirsin ve ayrıca bu insanlarda organizasyonlara ters bakan insanlar değil.Elbetteki elindeki kitleye göre hareket etmen lazım yani böyle bir organizasyon ile başlayıp daha ilk dakkadan fiyasko olursa oda kötü.Sonrasında yine üniversite gençlerine hitap eden olaylardan biri ve eğlenceli bir organizasyon yine baharda kır gezileri yada piknikler olabilir.Yine üniversitenizin amatör müzik grublarıyla ortaklaşa bir kır gezisi düzenlenebilir mangal partisi falan bunları çok geliştirmek mümkün.Bu ve benzeri girişimler olumlu gerçekleştiğinde t-shirtler ve şapkalar gerçektende tutulan bir olay.İlk başta çok zor yada satılmaz diye bakılsada yer yer itiraf.com'un t-shirtlerini gördüğüm oldu insanların üstünde.Bunların dışında çok güzel bir kültür-sanat köşesi var bence asıl burdanda çok güzel şeyler çıkar.Ve hatta bir fikir sana özellikle istanbulda üniversite gençlerinin oluşturduğu bir çok sanat klübü var.Bu sanat kulupleri ile ortaklaşa bir organizasyon düzenleyebilirsin.Edebiyatçılarla söyleşi tarzı şeyler yapabileceginiz gibi çok daha değişik türde uygulamalar yapabilirsiniz.t-Tabi tüm bu fikirler sayfanda 20 dakikalık bir gezinti sonrası oluştuğu için dahada inceleyip daha net sonuçlar çıkarabilirim.Sonuçta elbette seninde benzeri fikirlerin vardır şimdilik bu kadar yazabileceğim ama aklıma geldikçe yazarım çalışmalarında başarılar...
|
|
|
|
|
|
#3 (permalink) |
|
Yer: İstanbul
|
Temel olarak düşünülmesi gereken sitenin belli bir kitlesinin olması... Community yaratmak yada var olan community yi genişletmek ilk adım olmalı ve ticari yada ticari olmayan site ile ilgili atılacak her adımda var olan community nin özelliklerine göre hareket edilmeli.
Kitleyi genişletmek için siteyi cazip kılmak gerekir. Kullanıcıların üniversite öğrencileri olduğunu düşünürsek okullardaki kluplerle bu işe başlamak en iyi fikirlerden biri olabilir. Teşitli aktiviteler düzenlenerek var olan kiştle genişletilebilir. Kitle yeterince geniş olduktan sonra işin marketing boyutu kendiliğinden gelişir. En azından ben böyle düşünüyorum. Her zaman atılan adımlardan sona bu adımı daha büyük atmanın yolları aranmalıdır. Mesela okuldaki klüplerle yapılan ilişkiler rektörlüklere kadar taşınabilmelidir. Gerekirse profesyonel destek alınmalıdır. Bana kalırsa bir site hedef kitlesini elinde tutabilir ve sürekli genişletebilirse. Bu kitle ile yapılacak her türlü organizasyondan ticari karlar çıkarılabilir. |
|
|
|
Zoque'a hoşgeldiniz!