|
|
#2 (permalink) |
|
Yer: Istanbul
|
krizden once krizden sonra
kriz olmadan once tamamen freelance calısıyordum diyebilirim ve ogrenci olmama ragmen cok güzel para kazanıyordum gururla soyluyorum fakat kriz oldugu gunden itibaren freelance calıstıran web ajansları tek tek battı e-dizayn, webevi ve (arcelik dergisi) Reklamadam la anlasmalıydım kepenkleri kapattılar! odeme yapamadılar hersey dolar üstündendi bir anda patladı uzun suredir su son iki aya kadar da freelance anlamda cok komik paralara is bulunabiliyordu ama su son iki aydır piyasa cok iyi gidiyor cok sükür...
nasıl is buluyoruz? bunu ben de bilmiyorum bir sekilde bulunuyorum nasıl oluyor? tavsiye yoluyla ya da yaptıgım web sitesini begenip nerede yaptırdınız diyerek! zaten herkesin illa ki bir grafik ya da web isi oluyor... Tanıdık tavsiyesi, okuldaki baglantilar yoksa oyle freelance isler pek ortalıga dusmez eskiden gidip biz teklif verirdik emrivaki yapıp artık gerek kalmadı sükür buluyorlar, bir de isin garip yanı butun yaz evde oturdum is gelmedi calısmaya basladım calıstıgımı duyan bize de tasarım yapar mısın? diye geliyor bugune kadar aldıgım hicbir web isinin tek satır koduna karısmadım ama drop down menüden arama motoruna kadar tasarlayıp oturttum weblebi.com da gorunen herseyi ben yaptım Photoshop da ayrı layerlara üstüne gelince altta cıkan yazılara kadar ben tasarladım PSD olarak verdim onlar da bu hale getirdiler isbankasının müzik sitesi freelance bir isti, icebox.com.tr ı almıstık cok büyük bir projeydi freelance bir işti şimdi ismi lazım degil bir Holding var 28 sirketine birden web sitesi istiyor bu da freelance bir is ama hepsini alamıyorum cunku bir isim var ve freelance lere hicbir zaman güven olmaz adamlar makbuz kesip vergiden dusuyorlar az gosteriyorlar bir sekilde freelance calısmak islerine geliyor bir de yeni mezun filan bulurlarsa biliyorlar ki cok ozene bozene yapıcak, ajansa verdikleri paranın belki 1/4 ünü freelancer a verseler takla atarak yapar zaten
|
|
|
|
|
|
#3 (permalink) |
|
Yer: İstanbul
|
Evet krizden önce işler çok iyiydi. Ama kriz herşeyi bitirdi dışarıdan iş bulmak gerçekten zor şartların zorluğu nedeniyle piyasanın değeri düştü komik fiyatlara sayfalar yapılmaya başladı bu piyasanın kalitesini düşürdü.Bildiğim ve tanıdığım web tasarımcıları krizden sonra kimileri tamamen tasarım işini bıraktı,kimisi masaüstü yayımcılık sektörüne geçti kimiside benim gibi dersanelerde öğretmenliği seçti( bir şekilde yaşamalıyız.)
|
|
|
#4 (permalink) |
|
|
insan tanımak
freelance calısmak biraz insan sarraflıgını da getiriyor ozellikle sozlesmesiz calısmak gercekten kumar gibi ya cok oyalarlar bir site diye kırk tane eskiz isterler ya yaptıgına incik cincik müdahale ederler alacagin para zamana ve gelip gitmelere vuruldugu zaman kus kadar kalır ya da paranı vermezler ama freelance is birbirini dogurur bir firmaya bedava bile is yapsan gerisi gelir ogretmenlikte de iyi para var ozellikle ozel universiteler cok iyi veriyorlar hem de is yogunlugu ajanslara gore cok az oluyor daha cok free is alınabiliyor...
Sozlesme de telif hakkı ustunden gosteriliyor bu bir sanat eseri ya da bu bir hizmet olarak gosteriliyor benim hocalarım evde cok astronomik paralara is yapıyorlar hem de bankalara falan ve sanatcı makbuzu mu oyle birsey veriyorlar vergi dairesine bulasmadan ve bu bir sekilde vergiden de dusuluyor en son 20,000 $ lık bir isi bu makbuzla yaptıklarını duydum-onların yalancısıyım- evde calısınca yol gideri, kira vs gideri olmadıgı icin yine tercih sebebi oluyor sigorta yok sodexo yok onun icin bilgisayar masa telefon tahsil etmek yok kebap is walla freelancerlara tavsiyem isin basında paranın %50 sini pesin istemek ve eskizlerini imzalatmak buyuk isse bir avukat bulup duzgun bir sozlesme hazırlatmalarıdır...
|
|
|
|
|
|
#5 (permalink) |
|
Yer: izmir
|
Bende 8 aydır freelance olarak iş alıyorum. İzmir piyasasında müşteri bulmakta gerçekten cok zorlandım ama yinede ayda bir müşteri buluyordum. Ama sonra bu işin resmiyete dökülmesi gerektiğine karar verdim. Çünkü müşteriler karşılarında web tasarım şirketi görmek istiyorlar.
İşte bu yüzden bende şirket açmaya karar verdim. Açılışı yaptığım zamanda İzmir deki web tasarımcılarını aynı çatı altında toplamak istiyorum. Onları bilgisayardan anlamayan web tasarımcı şirketlerinin elinde yem olmaktan kurtarmak istiyorum. |
|
|
|
|
|
#6 (permalink) |
|
|
...
Merhabalar,
Yeri burası mı bilmiyorum. Kusura bakmayın... Bende 3 senedir web tasrımıyla ilgileniyorum. Ne varki bu işi şimdiye değin para karşılığı yapmadım. Hatta ettim, çünkü piyasa tecrübesi edinmek gibi bir fırsatım olmadı. Okulum bittiği zaman mesleğimi icraa etmeyi düşünmediğim için bu sektörde çalışmak istiyorum. Çünkü felsefem gereği zevk duyacağım bir mesleği yapmak istiyorum. Neyse... Bu işin ,yane freelance olarak adlandırılan sektörün piyasasını merak ediyorum. Çok duydum bin dolarla site yapanları ama bana inandırcı gelmiyor. Bu işi yapmaya başlasam ve piyasının altında bir ücret talep etsem sakıncaları olur mu doğrusu onu da bilmiyorum... Ancak mümkün mertebe piyasa şartlarına yakın olup, haksız rakabeetten de kaçınmak isterim. Kısacası bu sektörün ayrıntlarını tartışıp ,öğrenmek istiyorum. Ps. Sanırım freelance devri bitiyor, şirketler öne çıkıyor... Müşteride bunu tercih ediyor. Durum buysa bunu da konuşalım... Saygılar, |
|
|
|
|
|
#7 (permalink) |
|
Yer: LND
|
freelance pazarı fena değil. Çalışıyor ama sorunlu. İş bulma konusu eş-dost ve referanstan geçiyor tabii ki ... Özellikle referanstan...
bir de not olarak piyasa firamlara doğru değil aksine freelance piyasaya dönüyor. freelance sistem nasıl gelişir. İnsanlar internet kullanmaya ve tasarımcılarını internet üzerinden bulmaya başladıkça şirketler yavaş yavaşçökecek daha doğrusu eski popülaritesini kaybedecek ama bu gerçekten uzun bir önem olucak gibi. Bunun yanında ben de şu an bir firma kurma aşamasındayım şimdi diyeceksiniz ki kardeşim hani freelance lik güzeldi ? Haklısınız ama freelance olarak birinden 3000$ istemek zor oluyor halbuki aynı işe firma olarak rahatlıkla 3000$ verebiliyorsunuz ?
|
|
|
#9 (permalink) |
|
|
sirket acmak tercih meselesi
bu ise sevdigim icin girdim para kazanmak icin degil tabii bu tercih meselesi amac para kazanmaksa web tasarımından daha basit ve daha cok para getirecek isler var bos zamanlarımda grafik yapar is olarak da baska seyler yapardım, cogu zaman ise baslarken parayı konusmadıgımı fark ediyorum bundan 2,3 yıl once yaptıgım is icin bana para vermeleri cok komik geliyordu cunku ben zaten bos zamanlarımda da bu isi yapıyordum birileri istemeden
web tasarımı icine girildigi zaman gercekten zor ve karısık bir is ozellikle de müsteri ile bunu yapmak cok sevmeme ragmen bazen garson olsam daha mutlu olurdum herhalde diyorum, tashihler, sabahlara kadar bilgisiyar basında hadi bit artık demeler, gecelerce ugrasıp musterinin iki dakkada onu degistirmek istemesi, adamlara yaptıgın isin onemini anlatmak, para alamamak, yok begenirsek alırız demeler butun bunlar gercekten bu isi cok zor kılıyor amac para kazanmaksa cok daha kolay yolları var, bir de sirket deyince isin icine o kadar prosedur giriyor ki bence bu bir isletme isi bir tasarım ajansı acmak bile bir isletmecinin isi, muhasebe, kaydı, kuydu, maaslar, bütce, ciro hesapları zor isler bunlar kesinlikle vaktimi gecirmek istemeyeceğim konular bu yuzden ajans acmayı daha isletme ruhlu, daha sermaye sabihi insanlara bırakmayı sectim, zaten her iste oldugu gibi bu iste de sermaye onemli tamam ben cok yetenekli bir tasarımcıyım ve birbirinden dahi programcılarla calısıyorum ama adamın cok parası vardır gider super bilgisayarlar alır, Amerika dan programcı getirtir, isim yapmıs bir tasarımcı bulur, reklamını yapar ve beni sollar daha iyi olmasa da sollar bu is sermaye isidir... Son bir sozum daha var ajans acıp ellerinden binlerce dolar gecen arkadaslarım var ama binlerce dolar gelir ve bir sekilde gider senin gecimin icin yine belirli bir miktar para kalır, o parayı da ben freelance lere kasarak kazanabilirim... |
|
|
|
|
|
#10 (permalink) |
|
Tamamen haklısın. Özellikle şu kriz döneminde birkaç farklı yerde çalıştım. Karşılıksız çıkan çekler, zamanında alınamayan ödemeler, vergi giderleri, personel, büro derken para kazanma yönü bir tarafa insanı hayatından bezdiriyor. freelance ya da bir ajansta çalışırken en azından kaygın sadece paranı geç almakla sınırlı kalıyor.
|
|
| Sponsorlu Bağlantılar | |
|
Zoque.Forum
Reklam
|
|
Zoque'a hoşgeldiniz!