Zoque.Forum
»
yorum
|
| İnternet ve İş İş planı hazırlanması, risk sermayesi, Türkiye'de risk sermayesi, şirket kurulması, internette para kazanma yolları... |
![]() |
|
|
LinkBack | Seçenekler |
|
|
#1 (permalink) |
|
|
yorum
IE 3.0 ' da ve 4.0 ' ın " sık kullanılanlar " menüsünde de şirket adı "List____" olarak geçen internetin popülerliğini kazanmadan öncede bu işi yapan bir firmadan bahsetmek istiyorum.
Bu şirketin özelliği web Sitesi Tasarımı için Benim teklif vermiş olduğum bir firmaya teklif veren şirketler arasında bulunması. Siteyi Yapmak için verdiği fiyat 400 milyon ve 3 ay taksitle ödeme imkanı sunuyor. Yapılacak site içeriği web Cam Yayın,grafik,konsept tasarım. Burada e bu şirketin kalite politikası nede kar marjını, nede neyi ne kadar maliyetle, ne kaalitede bir iş yaptığını sorgulamak hakkım değil. ancak şu bir gerçekki vermiş olduğu fiyat, bu işi grafik tasarımıyla, hosting altyapısıyla.. kısaca herşeyini hakkıyla yapan bir insan bu kadar paraya sanatını, emeğini satmaz . ... bir sene sonra bu iş için bicilen bedel daha ne kadar aşağıya çekilecek. Hadi acemisi, kurnazı, hırsızı onları bir şekilde anlarım; böyle adı sanı bilinen bir ; tabiri yerindeyse internet şirketinin bu fiyata site yapmasını hazmedemiyorum. Umarım neye kızdığımı anlatabilmişimdir. |
|
|
|
#2 (permalink) |
|
Yer: İstanbul
|
Neye kızdığını çok iyi anladım. Örnek vermek gerekirse bir site işi aldım dışarıdan ASP tabanlı ve admin area yöetimine kadar herşey var ve ben buna 650$ dedim bana cevapları ben bunu 350$ dolarada yaptırıyorum. Siteyi gördüm korkunç kötü özensiz ve bunu yapan bir tasarım firması bende anlamıyorum şirket giderleri ve çalışan giderleri hiç mi hesaplanmaz tasarımcılar bu kadarmı ucuza çalışıyor?
Bu sayede piyasada ölüyor fiyatlar çok aşağıya çekildi hem freelance işlerin fiyatı hemde tasarımcıların maaşı çok kötü çok. Yaptığımız meslek şu anda dünyada geçerli bir meslek ve bizim aldığımız para yolparasına yetmiyor büyük çelişki. Neyse ben susayım yoksa ağır itamlarda bulunacağım çünkü bu konuda çok doluyum.
|
|
|
#3 (permalink) |
|
|
geçe ay bir şirketin vermiş olduğu uygun niteliklere göre web tasarımcısı aranıyor ilanına başvurdum..çağırdılar..çok kişşi başvurdu örnek bir çalışma yaptırmak istiyoruz dediler ve elime bir klasör iliştirdiler hazırla bunu dediler..ne zamana kadar dedim..yarın karar vericez dediler !!!!
neyse uğraştım ve bitirdim..ben de beğenmiştim..bigünde olabilecek en iyi tasarım budur herhalde diye geçirdim içimden..ben oradayken aynı iş için 4 tane bilgisayar mühendisi geld,i..onlar da aynı iş için başvurmuş ve onlara da birer klasör verilmiş...benim ne mühendislikle ne de programmcılıkla alakalı bir okul deneyimim var..kendi çabalarımla öğrendim bişeyler.. neyse heppimizinkine baktı bir grup..biz de yanlarındayız..benim tasarımım en güzel olarak seçtiler..diğerlerini de gönderdiler..iadam işi anlatmaya başladı şöyle böyle..1 saat konuştu...sonra maaş ne düşünüyosun dedi..ben siz ne düşünüyosunuz dedim..valla senden önceki arkadaşa 200 milyon veriyodum dedi..ben 200 milyona çalışamam dedim kalktım (üstelik sabah 9 dan akşam 7 ye kadar -günde 10 saat- ve cumartesi de dahil) adam " sen bilirsin..adam çok gördün dedi" (((ayda hiç yoktan ben bu adama 3 site yapacağım ve her birinden en az 500$ alacak..ama şerefsiz 200 milyondan fazla vermem diyor... ben de freelance olarak çalışmaya başladım.. çevrem çok geniş değil..onun için iş bulmakta zorlanıyorum ama yine de bundan iyidir |
|
|
|
#4 (permalink) |
|
Yer: İstanbul
|
Kendimi tutamıyorum ve devam ediyorum;
Şu an çalıyorum bir tasarım firmasında ve aldığım para (söylemekten çekinmiyorum)400 milyon yaptığım iş ise web tasarımı katalog logo hazırlamak tasarım grubu yönetimi, şirket görüşmeleri tasarım ekibi eğitimi ve bir çok ıvırzıvır. Ayda birtane freelance iş alıyorum ve bu da bana aylık 500$ kazandırıyor yani bir site tasarımı benim maaşı geçiyor. bazen düşünüyorum sadece freelance çalışsammı ama kariyer için şirket deneyimi gerekiyor ve dediğiniz gibi çoğu tasarımcı 200 milyona çalıştırılıyor saçmalık komik bir rakam. Ama ne yaparsın bu memlekette böyle yürüyor ve bizlere sunulan cevap kabul etmezsen etme ben bir iş ilanı verirsem bir günde buraya 100 tasarımcı dolar. Acaba piyasayı öldüren biz miyiz yoksa işveren mi ?
|
|
|
#5 (permalink) |
|
Web Pazarı
web Pazarı Türkiyede her alanda olduğu gibi bir daralma gösteriyor. Her sektördekinden daha fazla bu sektörde krizin etkileri görülmekte bir çok tasarımcı arkadaşımız işinden oldu yada iş değiştirerek daha farklı yönlere kaymak zorunda kaldı (Örneğin ben Network ve Teknik Servis bölümüne geçmiştim)
Müşteriler internet sektörünü daha çok bir reklam bir prestij aracı olarak görüldüğü için bu sektörde krizle beraber kan kaybı çok yüksek oldu. Sektöre ilk adım attığım yılları düşündüğüm zaman bir web tasarımcının maaşı 1000 $ civarında dolaşıyordu. Şimdi ise dolar üzerinden maaş almak neredeyse tümden hayal oldu. Kriz döneminden sonra (İşten ayrıldıktan yaklaşık 8 ay sonra yeni bir iş bulabildim. Allahtan donanım ve network bilgim sağlamdı) bulduğum iş bir yazılım firmasında donanım ve network teknisyenliği idi. İşin doğrusu bu iş beni ne para nede yaptığım işten zevk alma konusunda tatmin etmedi. Müşteri sayısında artma oranından daha fazla şekilde tasarımcı ve tasarımcı firma sayısında artma gözlendi. Az buçuk frontpage veya Dreamweaver kullanan kimseler ben tasarımcıyım diye piyasaya çıkmaya başladı. Tabiki bu kişiler daha çok fason çalıştıkları için piyasanın değerini en alt düzeylere kadar çektiler. (Lafım freelance olarak çalışan ve yaptığı işin hakkını verip hakkını alan arkadaşlara değil). Hiç bir tüketici fason olarak çalışan kişiye bir kuruma ödediği parayı ödemez. Özellikle Türkiye'de yapılan el emeğinden çok hardware para ödeniyor ve değer veriliyor. Yani Sanattan çok boyaya değer veriyoruz. Bunun sonucunda da ne bir tasarımcı hakkı olan parayı alabilir ne de tasarımcının yapmış olduğu tasarım hakkı olan paraya satılabiliyor. Şirketlerde bu fason işlere karşı kendi kar marjlarını en alt seviyeye çekip tasaraımcılarına ödediği paradan ve diğer giderlerinden kısmaktadırlar... Artık bir internet tasarımcılığının bir standarta oturması gerekmektedir. Bu işlem ise kanımca bu konuda üniversiteleri bu sektöre yönelik vasıflı kişiler eğitmesi ile olabilir. Bu konuda çalışma yapan benim bildiğim Yıldız Teknik Üniversitesi var. Öğrenci sayısıda sınırlı.
|
|
|
|
#7 (permalink) | |
|
Yer: Istanbul, Türkiye
|
Alıntı:
(bu bir sitenin bir bölümü olacak bu arada.)
|
|
|
|
#9 (permalink) |
|
|
zamanında ayda 9,99 $'a taksitle site yapan bir firmada çalışmıştım.firma battı tabiki. çalışanlarına toplamda 2 milyarın üzerinde maaş borcu takmış olarak. 200-300$'a site yapılıyordu. ben ise 2001 martında 350 milyon alıyordum. daha çok firmaların salaklığı ile tasarım piyasasının bu hale getirildiğini düşünüyorum.
|
|
|
|
#10 (permalink) |
|
Yer: Rize
|
Gerçektenden de üzülmemek elde değil. İnsan diyor ki; çağıracaksın ben web tasarımcısı diyen adamı, vereceksin eline grafikleri ve diyeceksin ki; al sana Notepad, yap bakalım bu grafiklerden bize güzel bir sayfa. Adam hayatında kod yazmamış belkide, editör programlar farz edin ki çaresiz kaldı. Kendine o vasıfları biçen adam hemen Notepad'i açıp gerekli kodları anında yerleştiremeyecek mi? Eğer bunu yapamayacaksa nasıl sırf ortalığı bulandırmak ve başkalarını piyasadan silmek için böyle şeyler yapar. Bu tip insanlar yaptıkları hareketlerle bu işe gerçekten emek verip alınteri akıtanları da zor durumda bırakıyor. Allah sizleri bu tip insanlardan korusun. Saygılar...
|
|
|
|
Zoque'a hoşgeldiniz!