Zoque.Forum
Dirsek Teması:
Geri Dön Zoque.Forum » E-Ticaret » İş İmkanları, İlanlar » ASP Programcısı Aranıyor - Freelance

Kapalı Konu

LinkBack Seçenekler
Old 31.05.2006   #21 (permalink)

hayatbilgisayar's Avatar

Yer: Antalya
Re: ASP Programcısı Aranıyor - Freelance

Diğer konularda da bilgilerimi aktarmak niyeti ile birkaç şey yazmak istiyorum. Önceden de yazdığım gibi gerek bu forumda, gerekse diğer forumlarda konuların hep para, alınan ücret, yapılan işin hakkı, emek gibi konularda yoğunlaştığını görüyorum. Tabii ki herkes çok para kazanmak ister, özellikle ülkemizde herkes çok az iş yapıp, hatta hiç iş yapmayıp çok para kazanmak ister, insan doğası bu, ben de lotodan bana milyarlar çıksın, hayatımın sonuna kadar hiç iş yapmadan yan gelip yatayım diye hayaller kurmadım mı, kurdum tabii ki Ama gerçeklere döndüğünüz zaman karşınıza bambaşka bir tablo çıkıyor. Öncelikle şunu kabul etmek lazım, veya en azından ben kabul ettim, gerek web tasarımı (grafik konusundan bahsediyorum), gerek web programlama (ASP, PHP gibi başlangıç düzeylerinden bahsediyorum) inanılmaz zor ve yapılamaz işler değil. Özellikle internet sayesinde inanılmaz fazla kaynak var, biraz okumayı araştırmayı veya programları kurcalamayı seven biri kısa bir zamanda bu işleri öğrenebilir. O yüzden de komşunun oğlu 100 Dolar'a site de yapabiliyor, sizin 2.000 Dolar teklif verdiğiniz bir e-ticaret sitesini başka biri 500 Dolar'a da yapabiliyor. Ama unutmayın ki hizmet sektörünün doğası bu, işi çok iyi yapıp çok para kazananlar da olacaktır, sıradan veya belki bizim bu da sitemi diye işleri yapıp 100 Dolar kazananlar da olacaktır. Ben 100 Dolar'a site yapanlara kızmıyorum, çünkü gerekirse ben de 100 Dolar'a site yapıyorum, yaptım da, bir günümü bile almayacak bir iş için 100 Dolar (hadi 150 YTL diyelim) kazanmaktan güzel ne olabilir. Burada ortaya tesera arkadaşımın sorusu geliyor, her gün böyle iş bulabiliyormusun, tabii ki bulamıyorum, ama bulmak için, o seviyeye gelmek için sürekli olarak çalışıyorum. Ama dediğim gibi işin doğası gereği, belki o işi 50 Dolar'a yapacak birileri de vardır, ben müşteriye o işin niye 100 Dolar edeceğini sabırla anlatıyorum, 50 Dolar'a yapana niye vermemesini dilim döndüğü kadar anlatmaya çalışıyorum, sonuçta başarılı olursam da işi alıp hiç gücenmeden, vay ne az paraya iş yapıyorum diye hayıflanmadan elimden geldiğinin en iyisini yapmaya çalışıyorum. Ama bu bana ne kazandırıyor, 100 Dolar verdik ama iyi bir hizmet aldık diyen müşteri beni başka bir arkadaşına yolluyor, o belki bir üyelik sistemi istiyor, ona 150 Dolar diyorum, onun da işini iyi yapıyorum, o beni bir e-ticaret sitesi isteyen arkadaşına yolluyor, ona da 600 Dolar diyorum, alabilirsem o işi de yapıyorum, ama o arada bir 100 Dolar'lık iş daha geliyor, onu da alıp yapıyorum, kendim yetişemediğim anlarda da bu ilanı verdiğim gibi ilanlar verip freelance çalışacak arkadaşlar bularak onlar ile çalışıyorum. Ve arkadaşlarıma cevap olsun diye söylüyorum, hemen hemen her işime fatura kesiyorum, bugün sabahtan öğlene kadar Haziran hosting'lerinin faturalarını kestim, en büyük fatura 150 milyondu, çoğunluk ise 25 - 50 milyonluk faturalar idi (KDV Dahil rakamdır). İnsanlar 300 - 400 YTL maaş ile çalışıyorlar, ben bu ortamda evimden oturup ayda 2.500 - 3.000 YTL ciro yapıyorsam sadece çok şükür diyebilirim, eğer kendimi ve evimi geçindirebiliyorsam, hergün karnım doyuyorsa, sigara yemek param çıkıyorsa bundan daha güzel ne olabilir ki. Tabii ki plazma TV alacak param hiçbir zaman olamadı, veya 4 yıldır arabamı değiştiremedim, ama o günlere de ulaşacağım tabii ki, vay efendim o iki tasarım işi almış, o para ile tuttu 110 ekran plazma TV aldı, BMW aldı diye kimseye kızmıyorum, onları kıskanmıyorum. Çünkü onlar da bilgileri ile, firma ortamları ile, belki tanıdıkları vasıtası ile o işleri aldılar ve o kadar para kazandılar. Ben sadece nasıl o seviyeye gelirim diye kafa patlatıyorum, ve gelmek için sürekli bilgimi, tecrübemi, çevremi arttırmaya çalışıyorum.
Yine tesera arkadaşım için yazıyorum, evimizin elektrik, anten, su, kalorifer, vs. tesisatlarını Şaban Ustamız yapıyor, usta her geldiği zaman işin cinsine göre 100 - 400 YTL para alıyor, yanında 2 elemanı ile beraber geliyor, ama geldiği zaman işi hatasız yapmadan, saat kaç olursa olsun kusursuz bir durumda bitirmeden asla işi yarım bırakmıyor, veya saat geç oldu ben gideyim sonra gelirim deyip haftalarca ortadan kaybolmuyor. Bir topraklama tesisatı için gece 1'e kadar çalıştığını gördüm. Ama Şaban Usta'dan randevu almak için en az 3 hafta öncesinden telefon etmeniz gerekiyor, yaz zamanları bu süre 4 haftaya kadar çıkıyor, ve biliyorum ki yalan söylemiyor, çünkü gittiği diğer müşteriler de bizim arkadaşlarımız, tanıdıklarımız, ve ben birkaç defa binbir rica gidip araba ile çalıştığı yerden kendisini aldım, evime getirip işi yaptırdım ve araba ile geri bıraktım. Ama bir defasında bize gelip küçük bir iş yaptı, 20 YTL aldı, çok şükür deyip cebine koydu, bu ne az para demedi, çünkü biliyor ki bir sonraki iş için de kendisini çağıracağız veya bir arkadaşımıza yollayacağız, bu sefer belki bir günde 500 YTL kazanacak. Yani işinizi adam gibi yaparsanız, zaten müşteriler sizden memnun olur, sizin de bir dakika boş vaktiniz olmaz, ayda da Şaban Usta gibi çok para kazanabilirsiniz. Benim niyetim de Şaban Usta gibi olmak, işi küçük büyük az para çok para diye beğenmemezlik yapmamak, işi alıp adam gibi yapmak ve o iş sayesinde hem referanslarımı arttırmak, hem tecrübemi arttırmak, hem de sonraki işler için bir basamak olarak kullanmak. Yani işinizi iyi yaparsanız tesisatçı da olsanız bir saniye boş vaktiniz olmayabiliyor.

Belki bir gün gelir ben de 1000 Dolar'dan aşağı iş yapmam, o zaman bu tip küçük işleri alamayabilirim, ama şu an o seviyede değilim, açıkçası o seviyede olan kişi sayısının da çok fazla olduğunu sanmıyorum. Bilmem Nexum Boğaziçi şirketi Siemens'in (veya Samsung'un olabilir) web projesini bilmemkaç milyon Euro'ya almış, aferin onlara, sektörden bir firmanın böyle bir iş alabildiği için bu haber ile ancak gurur duyabilirim, ama vay efendim üç tane XML kodu yazacaklar, bir de 800 milyon maaş verdikleri tasarımcıya site grafiklerini yaptıracaklar, amma para kazandılar bir anda diye düşünmem, o işi almak için belki onlarca adam çalıştırıyorlar, lüks bir yerde işyerleri var, pazarlama departmanları var, vs. vs. Hodri meydan, isterseniz siz de gidip Siemens'e teklif verin, aynı işi 100.000 Dolar'a yaparım deyin, alabilirseniz ne mutlu, ama alabileceğinizi hiç sanmıyorum, çünkü bu tip büyük işler referans ile, bilgi ile, pazarlama ve teknik kadrolarınızda bilgili elemanlar ile ve tabii ki tanıdıklar vasıtası ile oluyor, eğer sizde bunlar yoksa hiç onlara kızmayın, kıskanmayın da, nasıl o aşamaya gelebilirim diye kafa patlatın. Gelemiyorsanız da (benim gibi) 100 Dolar'a 200 Dolar'a site yapmaya devam edin, bir sonraki işinizi nasıl 300 Dolar'a, ondan sonrakini nasıl 500 Dolar'a satabilirim diye kafa patlatın, ama unutmayın ki her zaman arkanızdan yine 100 Dolar'a iş yapacaklar var olacaktır. Dediğim gibi hizmet sektörü bu, işinizin bir rayici yok, olmayacak da, bu hayaller ile kendinizi avutmayın çünkü dünyanın hiçbir yerinde bu işin rayici yok (isterseniz http://www.elance.com 'a üye olun, orada dünyanın kaç yerinden freelance programcıların ne işleri kaç paralara yaptıklarını görün, olay sizin sandığınız gibi Amerika'da en ufak siteyi 5.000 Dolar'a yapıyorlar abi değil, orada dişçiye gittiğiniz zaman bir dolguya 1.000 Dolar alıyorlar, veya mecburi olarak ayda 1.200 Dolar'a sigorta oluyorsunuz), siz sadece kendi işimi nasıl daha fazla paraya satabilirimi düşünün, benim gibi 100 - 200 Dolar'a iş yapanları nasıl geçebilirimi düşünün, ama kimseyi bu konularda eleştirmeyin, netice itibarı ile son kararı parayı veren yani müşteri verecektir, siz değil.
Add Post to del.icio.usBookmark Post in TechnoratiFurl this Post!Spurl'e kaydet! http://reddit.com/submit?url=%url%&title=%title%Wong'e kaydet!Yahoo'ya kaydet!Google'a kaydet!MSN'e kaydet!Facebook'e kaydet!
Old 31.05.2006   #22 (permalink)

hayatbilgisayar's Avatar

Bu arada başka mesajlar da gelmiş. Konu yine uç noktalara varmış. Arkadaşlar yapmayın, hepsiburada.com gibi siteler tabii ki 50 Dolar'a yapılmaz, ben de gidip hepsiburada.com gibi bir site için teklif verecek olsam tabii ki 150 Dolar teklif vermem. Siz yine uçları konuşuyorsunuz, hepsiburada.com gibi bir site Türkiye'de kaç tane var, hadi 200 tane olsun, o ayarda bir site yapabilecek kaç programcı var, hadi o da 500 tane olsun. Tabii ki o kadar programcı o kadar siteyi yapacaktır. Benim müşteri portföyüm veya hedef müşteri kitlem hepsiburada.com gibi siteler değil, kimyacı, hidroforcu, kümesçi, ben bu firmalara iş yapıyorum, tabii ki onlara 100.000 Dolar'a site yaparım diyecek halim yok, onlar da bana hepsiburada.com gibi sitemiz olsun demiyorlar zaten.
Add Post to del.icio.usBookmark Post in TechnoratiFurl this Post!Spurl'e kaydet! http://reddit.com/submit?url=%url%&title=%title%Wong'e kaydet!Yahoo'ya kaydet!Google'a kaydet!MSN'e kaydet!Facebook'e kaydet!
Old 31.05.2006   #23 (permalink)

cgencer's Avatar

Yer: istanbul

katılmıyorum; bu hizmet sektörü değil, yanlış yerdesin sanırım. bu, bilişim, yazılım ve tasarım sektörü. sen hizmet sektörü muamelesi yapıyorsan senin bielceğin iş, ama biz birer yazılımcıyız, birer tasarımcıyız ve işimizin raicini istemek bizim hakkımız, raici dışındakileri eleştirmek de ne kadar hakkımız ise. elance'i örnek vermişsin. elance'de ucuza da iş var, pahalıya da... ben aylarca orada iş kovaladım. başta kendisin ispat etmek için birkaç tane ucuz iş yapıyorsun, ama sonra 5000-10000$lık işler kategorisine de girdiğin zaman (üyelikte ne kadar büyük projelerle ilgilendiğini de soruyorlar) rakamlar da yükseliyor. tabii ki 100$ iş ile 10000$ iş aynı kapasitede değil, beklenmemeli. ama elance'de dahi, bir alışveris sitesi yazılımı 1000$dan aşağı pek gitmez, çalışır durumda bir sitenin ortalaması 3-4 bin$ eder. orada da işi baltalayan ve bel altı vuran hintliler, ruslar ve az da olsa çinliler mevcut. ama konuştuğum tüm avruplaı ve amerikan işverenler ucuza iş yaptırmanın, hintlilerin keyifliğinin ne derece rahatsız edici ve kendilerini zarara uğrattığını aktardılar. ucuz etin yahnisi mantığında, ucuz işin de pek bir güvenirliği olmaz, olamaz. yapan var mı? sürüsüne bereket. ama zaten bunlara tenezzül edenler de genelde aynı klasmandaki firmnalardır. tasarımı pazardan kiloyla domates alır gibi almak isteyen, alternatifi bol deyip insanların emeğini kendisi belirleme hakkına sahip olduğunu düşünen, iş etiğini pek de takmayan insanlardır bunlar.

buradan şu sonuç çıkıyor: bir yazılımın fiyatını yazan kişi mi belirler, onu alıp üzerine komisyonunu koyup satan kişi mi?

hepinize daha iyi, başarılı ve bol kazançlı günler dileğiyle, bu başlığa daha fazla mesaj atmak istemiyorum artık.
Old 31.05.2006   #24 (permalink)

tesera's Avatar

Yer: İstanbul
Görsel: 28

Ne kadar anlatılsa da birşeylerin değişeceğine inanmıyorum. Aynı tas aynı hamam. Kaliteli yapalım pahalı olsun bizim olsun. Microsoftta zamanında 50$ a lise talebelerine program yazdırarak mı büyüdü sizce. Eğer işverenseniz sadece kendinizden sorumlu değilsiniz. Bana dokunmayan yılan bin yıl yaşasın mantığı bu. Bu şekil fiyatlandırma elbet firmaları da Türk bilişim sektörünü de derinden etkilemektedir ve bu kafayla da etkilemeye devam edecektir. Tavizin sonu yoktur bugün 100 $ a site yapan bir firma / kişi yarın 20 $ a da site / tasarım yapabilir. Bunun bir sınırı olmalı ve bu sınır bizler tarafından ( Bu piyasadaki insanlar ) korunmalıdır. Aynı şeyler fotoğraf çekimlerinde de başıma geliyor 5x liraya çekilmesi gereken fotoğrafı başka bir firma x/2 liraya yapabiliyor. Bu şekilde bilinçsizce günü kurtarmak için yapılan hareketler sektörün kalitesini ve iş hacmini etkiler. İlla bu işi herkes yapacak diye birşey yok bu işi becemiyorsak bişekilde bırakmalıyız eğer bırakmıyorsak bizde bir eksiklik var demektir. Herkes resim çizemez herkes heykel yapamaz olmamız gereken rollerde olmalıyız bunun dışına çıktığımızda başarılı olmamız sadece şanstır ve inanın bana uzun sürmez.

Bu konuya ilk mesajı ben yazmıştım bu mesajın da son mesaj olması temennim ile.

Bu sektör bizim sahip çıkalım....

Tesera Fotograf Sergisi
tesera şu an çevrimdışı  
Old 31.05.2006   #25 (permalink)

hayatbilgisayar's Avatar

Ben fikirlerimi özetlemeye çalışayım da konu hakikaten sona ersin, sonuçta bir yere varamayacağız çünkü. İş bilenin kılıç kuşananındır, eğer siz bir şekilde para kazanamıyorsanız, sektör veya iş ne olursa olsun, önce dönüp bir kendinize bakınız. Nerelerde yanlış yaptığınızı, nerelerde yanlış kararlar verdiğinizi bir gözden geçiriniz. Her işi ucuza ve pahalıya yapanlar mutlaka olacaktır, kanunların izin verdiği şekilde serbest piyasa ekonomisi budur. Çünkü serbest piyasa ekonomisinde fiyatları alıcı ve satıcı ortak olarak belirlerler. Volkswagen benim şu arabam 40.000 YTL der, Mercedes benim şu arabam 100.000 YTL der, alıcı da eğer parası yeterse Mercedes alır, yetmezse Volkswagen alır. Eğer Mercedes araba satamazsa, tutup vay Volkswagen niye 40.000 YTL'ye araba satıyor, beni batırıyor, belden aşağı vuruyor demez. Ya fiyatlarını aşağı düşürür, ya taksitle araba satar, ya da kalitesini düşürür. Bunların yansımasını da, yani ceremesini de yine kendisi çeker. Eğer yine kurtulamazsa da ya Volkswagen kalitesinde araba yapıp satmaya başlar, ya da piyasadan çekilir, başka işler yapar. Ama her zaman Volkswagen yılda 50 milyon araba satar, Mercedes de her zaman yılda 1 milyon araba satar. Ama ne Mercedes yılda 50 milyon araba satabilir, ne de Volkswagen yılda 1 milyon araba satmaya düşer, hepsinin her zaman belli bir alıcı kitlesi vardır (rakamları uydurdum, şimdi ona da vay Mercedes 1 milyon satmaz diyerek karşı çıkmayın.

Mercedes'i almak isteyenler veya alanlar, yani kısaca alıcılar ne istediklerini bilirler, ödedikleri paralarının karşılığında ne alacaklarını bilirler. Volkswagen'i alanlar da ödedikleri paralarının karşılığında ne alacaklarını bilirler. Ama arasıra biri daha çıkar, Proton diye bir araba satmaya çalışır, fiyatına da 20.000 YTL demiştir. Mercedes veya Volkswagen bu Proton'a da kızmazlar, belki satışları çok düşerse fiyatlarında biraz oynama yaparlar. Ve Proton da 10 milyon araba satar. Onun da belli bir alıcı kitlesi oluşur, çünkü Mercedes veya Volkswagen alacak parası olmayanlar da vardır. Hatta bir kısım Volkswagen'lerini satıp Proton alırlar, böylece ellerine biraz para da kalır. Ama birgün bakarlar ki Proton yok olmuş gitmiş, ne satan var, ne yedek parçası var, ne servisi (desteği) var. Bu arada Mercedes ve Volkswagen ne yapmıştır, sabırla beklemiştir, nasılsa Proton'un bir gün yok olacağını, o fiyatlarla bu işi götüremeyeceğini bilmektedirler. Derken bir gün ortaya Skoda çıkar, o da 20.000 YTL'ye araba satar. Ve yine uzatmayalım onun da alıcısı ortaya çıkar. Ama Mercedes ve Volkswagen yine sabırla beklerler, çünkü bilirler ki bu zaman da geçecektir, bu arada yine Skoda'ya kızmazlar, eğer kızarlarsa Mercedes ve Volkswagen olamayacaklarını bilirler zaten. Eğer çok canları sıkılırsa, biraz para harcamayı göz önüne alırlar, Volkswagen tutup Skoda'yı satın alır, biraz daha canı sıkılırsa Audi gibi üst bir markayı da alır, sonra gidip başka markaları da alır. Böylece Volkswagen de Mercedes de büyür de büyür, onlara hiçbir şey olmaz.

Kıssadan hisse; eğer siz Mercedes'seniz veya Volkswagen'seniz, zaten kendi kıymetinizi bilirsiniz, sabırla beklersiniz, nasılsa gün olur devran döner ortalık yine size kalır. Eğer Skoda'ya Proton'a kızıyorsanız, hatta onların kendi işlerinizi baltaladığını düşünüyorsanız, o zaman bir yerlerde yanlışlık yapmışsınız ve halen yapıyorsunuz demektir, ya gerçekten Mercedes veya Volkswagen değilsinizdir, kendinizi öyle sanmaya başlamışsınızdır, ya da fiyatlarınızı servislerinizi çok pahalı satıyorsunuzdur, piyasada artık o kadar para ödeyecek müşteri kalmamıştır. Bir de bu arada ortaya Dacia, Lada, vs. gibi diğer ucuz markalar da çıkmıştır, yani piyasa iyice daralmıştır. Ama siz gerçekten Mercedes'seniz, siz yine yılda 1 milyon araba satarsınız, çünkü o parayı ödeyebilecek 1 milyon alıcı her zaman vardır, ve bu sattığınız 1 milyon araba ile Dacia'nın sattığı 20 milyon arabaya eşit ciro ve kar yaparsınız. Alıcılar ise paralarına, isteklerine, şartlarına göre uygun arabayı bulup her zaman alırlar. Mercedes alacak parası varken Dacia alan kişi, ne aldığını bilir, veya sırf arabam olsun diye araba almıştır. Ama 2 defa yolda kalınca, veya arabası 1 yıl sonra arıza yapmaya başlayınca (aman Dacia'sı olanlar alınmasın yaptığının farkına varır, bir sonra araba alacağı zaman parası varsa gidip Mercedes alır. Mercedes de bunu bilir zaten

Yani işin rayicini, piyasayı, ücretleri, fiyatları, herşeyi alıcı ile satıcı belirler. Alıcı hangisini istiyorsa onu alır, hata yapmışsa bir sonraki seferde başka markayı alır. Satıcı ise fiyatını belirler, satamıyorsa fiyatını düşürür, veya kalitesini yükseltip fiyatını arttırır, yine olmuyorsa da bu işi bırakır, zaten o zamana kadar batmıştır. Ama alıcılar arasında her zaman Mercedes'i, Volkswagen'i, Lada'yı, Dacia'yı alanlar vardır ve hep olacaktır. Siz bu arada eğer Mercedes olduğunuza inanıyorsanız, ama 1 milyon araba satamıyorsanız nerede hata yaptığınızı düşünmeniz gerekir, belki piyasa şartları değişmiştir, belki alıcı kitlesi değişmiştir, belki de dediğim gibi siz Mercedes değilsinizdir ama bir ara kendinizi öyle görmeye başlamışsınızdır. Kendinizi nereye koyduğunuzu, yani ne olduğunuzu iyice bilin, kendinizi öğrenin. Kendini bilen ve tanıyan insan arasıra zora düşse de her zaman kendini toparlar, her zaman bir çıkış yolları bulur, ama bir gözü ile de sürekli Rolls Royce'a veya Moskovitch'e bakıp onlara kızıyorsa kolay kolay da bir yere gelemez.
Old 31.05.2006   #26 (permalink)

absconder's Avatar

bir şey söyleyip "doğru budur" derseniz o doğrunuzun etrafında dönüp durursunuz.

bu konuya yazan yazmayan kişiler, bir ürün aldıklarında kalite/fiyat değerlendirmesi yaparak alırlar. hiç kimsenin gidip, "ulan bu ürünün rayiç bedeli şu fiyattır, bunun altında almiim, yoksa fiyat kırdırmış olurum" diyerek yaklaşmaz. kendisini tatmin edecek kalitedeki ürünü kendisi için en düşük fiyattan almaya çalışır.

bunun için satıcı kendine göre bir kar/maliyet hesabı yaparak bir fiyat ortaya çıkarır ve piyasaya sunar. alıcı fiyat/kalite analizi yapar ve ürünü alıp almamaya karar verir. bu bu kadar basittir. kimsenin tezgahın önüne geçerek "len, domates satıcılarının fiyatını kırdırıyosun" diyerek ahkam kesmeye hakkı yoktur. domates ihtiyacın varsa ve domatesi beğenirsen alırsın, "tüüüü" diyerek satıcının yüzüne tükürerek ordan uzaklaşmazsın. domatesin fiyatını o günün şartları, kalite, satıcının kar isteği, alıcının katlanabileceği maliyet belirler.

varmak istediğim nokta, eğer bir noktada "standart"larınız varsa ve sizin standartlarınıza uymayan kişiler mevcutsa kendi standartlarınızdan sızlanamazsınız. ya muhattap olmazsınız -ki standartlarınız bunu gerektirir- ya da standartlarınızı gözden geçiririsiniz.

ortada bir iş ilanı var ve verilebilecek ücret var. ya buna talip olursunuz iletişime geçersiniz ya da ilgilenmezsiniz. bu kadar zor mu bunu yapabilmek? size benzer işleri aynı fiyattan talep ettiklerinde de, siz farkınızı/kalitenizi/standartlarınızı ortaya koyarsınız. zaten alıcıya bunu anlatamıyorsanız farkınız/kaliteniz/standartlarınız doğru noktada değil demektir.
Old 31.05.2006   #27 (permalink)

wanadoo's Avatar

Yer: li yersiz

ilanı okudum,okumaya çalıştım ama ben hayatımda bu kadar uzun iş ilanı görmedim.ne biliyim belki de hiç bu sektörde çalışmadığım için ya da illaki vardır buna benzer fakat ben denk gelmemişimdir.neyse dışarıdan bakan birisi olarak düşüncemi belirtmek istedim.

@blurise ' ın dediğine de katılıyorum.
@absconder ' ın yazısına da imzamı atıyorum.
Old 31.05.2006   #28 (permalink)

cgencer's Avatar

absconder: salı pazarı anlayışıyla ürün fiyatı belirlenirse, yine salı pazarı anlayışıyla cevap vermemiz ve herkes bu ürünü bu fiyata satıyor, sen niye böyle satıyorsun deme hakkımızx vardır sanırım. kaldı ki pazarlar bile taban/tavan fiyatlarının olduğu yerlerdir ve denetimi maliyece / zabıtalarca yapılmaktadır.
Old 31.05.2006   #29 (permalink)

absconder's Avatar

domates e takılmayın lütfen, diyelim ki, aklınızda bir ürün ve bu ürün için kafanızdan geçen bir fiyat belirli. bir gün bir hipermarkete gittiniz ve 2 standda 2 eşdeğer ürün var ve biri diğerinin %60 fiyatı. diyelim ki siz incelediniz ve ucuz ürünü almaya karar verdiniz. ürünü alırken pahalı satanın diğer standdaki ürünü kötülemeye hakkı var mı? ya da sizi kötülemeye?

ayrıca salı pazarında satılan da üründür, sizin ürettiğiniz de. ekonomi açısından bakılırsa farkı yok.
Old 31.05.2006   #30 (permalink)

cgencer's Avatar

yanıldığınız bir nokta var ki, belirli fiyat marjlarını geçmek hala haksız rekabet oalrak tanımlanmaktadır; bırakın zabıtaları vs ülkeler dahi bu haksız rekabeti engellemek için ticari kotalar getirirler ve x ürünü için tamam %60 olsun fiyatı, ama en fazla 1000 adet satılabilir olsun ki aynı ürünü üreten yurtiçindeki üreticilere de fırsat verelim. yoksa ortalık inanamayacağınız kadar adi ve bir o kadar da çin ürünleriyle dolar ki, aklınız hayaliniz ermez. tabii 2 gün sonra hepsini atar, tekrar yenisini alırsınız.

yazılımda da aynı aslında; 100 ytl'ye yaptırılan bir ürün çin pazarındaki ürün gibidir. kullanırsıni bozulunca atar, yenisini alırsın. ama bu ürün 5000 ytl'ye yaptırılan ürün kadar kaliteli ASLA olamaz. bu ayrımı net koymamız gerek. tamam, isteyen istediği ürünü 100 ytl'ye yaptırsın, alsın, satsın, birşey diyemem. ama bu üründen de 5000 ytl'lik servis ve hizmet ya da destek beklemesin bile. hatta güvenip bununla ticari bir iş hiç açmasın, kendi kredibiletisini yitirir sadece.

bir ürüne hakkından fazla ya da az vermek kimse istemez, vermez de. aynı şekilde gelirinden tatmin olan bir üretici de açgözlü değilse, belirli marjlarda kalarak ürününü satabilir. ama marjları aşarsa, piyasadaki alternatiflerine açacağı savaşta kalite, güvenirlik, sağlamlık gibi faktörlerden ne kadar açıkları olur bilemem. ben şahsen, her zaman 3 kuruş daha ödeyeyim, beni 3 ay daha ayakta tutsun mantığındayımdır. bilgisayar alırken belki vereceğim ek 500$ - 1000$ o an cebimi sızlatyabilir, ama bilirim ki, bunun sayesinde o bilgisayar beni fazladan 1 sene daha terfi etmeye zorunlu bırakmaz. ya da pazara çıktığımda gider en ucuzunun peşine düşmektense daha az miktarda biraz daha kalitelisini alırım, 1 kilo olmaz da 700 gram olur belki alacaağım kiraz. ama alacağım tad da belki ucuzundan alacağım 1.5 kilodan daha iyi oalcaktır.

buradan belki şöyle bir noktaya varabiliriz. bir ürünün kalite yoğunluk değeri... kolay düşünülmesi için bal diyelim... balı birçok firma şekerli su ile sulandırarak satar. bir kısmı az, bir kısmı çok sulandırır. ürünün kalite yoğunluğu hangisindeyse hiç kuşkusuz onun tadı daha natürel, daha güzel olacaktır. diğerleri de baldır, ve her cebe uygun farklı yoğunluklarda ballar mevcuttur. almak isteyen ucuzunu alır, 10 kilo, ben giderim yoğunluğu fazla olandan alırım 5 kilo. yazılımda da bir ürüne harcanan emek, sarf edilen insan enerjisi ve diğer mali etkenler, mükemmeliyetçi anlayışla yapılan yüzlerce saatlik testler, güvenlik sınamaları falan bütün bunlar ürünün kalite yoğunluğuna etki eden faktörler. haliyle kalite yoğunluğu hepsiburada gibi bir yazılımda yüzlerle, binlerle ifade edilebilirken, 150 ytl'ye bir öğrenciye yaptırılıp satılan bir yazılım parçasında belki onda birler düzeyinde olacaktır.

tabii ki bu iki ürün arasında hangisini tercih edeceği, alıcıya ya da komisyonu alan aracıya kalır. genelde de ucuzcu mantık işler burada ve piyasa ucuzculardan geçilmez olur. oysa bilmeler ki, ürününe harcayacağı bir kaç yüz ytl onun daha sonra baş ağrısı çekmeden yoluna devam edebilmesini sağlar. herkes de ucuzun her zaman en doğru olduğu yanılgısıyla zaten ilk 5 yılda ya şirketini batırır, ya da aynı kalitede müşterilerden daha üst kulvarlara geçmeye ortamı el vermez.

şu durumda diyebilirim ki; tamam, isteyen sitediği fiyata yaptırsın, istediği fiyata yapsın, alsın ya da satsın... eywallah, ama ben de tepkimi her zaman dile getireceğim burada (ve başka yerlerde) işin hak ettiği ile olması gerektiği noktalara işaret ederek. amacım kendime bu işleri bağlamak falan değil. ama ortamı düzeltmek, bu ortamdaki yanlışları göstererek olur. bu piyasada 10 senelik bir deneyimim varsa insanlara bu bilgimi her şekilde aktaramaya çalışırım; benim yaşadığım tatsızlıkları bir diğeri yaşamasın diye. tabii benim yaptığımın tersini yapanlar da çok sayıda var. fiyat alırsın, seni şaşırtmak için yalan yanlış rakam söylerler vs. zaten ben bu türk ticaret mantığına ters bir insanım, düz olsam şu an ben de bodrum gibi bir yerde keyif çatabiliyor olurdum. ama iyi niyete inanan insanlar olarak eşim de ben de hep kullanıldık, emeğimiz harcandı vs vs. bu yüzden bu işteki deneyimsiz arkadaşların mümkün olduğunca çabuk bilinçlenme ve emeklerini ucuza satmamasını önermeye çalışıyorum.

söyleyebileceklerim gerçekten bu kadar.
Sponsorlu Bağlantılar
Zoque.Forum
Reklam
Kapalı Konu

Etiketler

freelance , araniyor , programcisi , asp

Zoque'a hoşgeldiniz!
Zoque 27.02.1999 tarihinde yayın hayatına başlamış, paylaşıma dayalı bir oluşumdur. Tasarım, teknoloji, web, kültür ve sanat ana başlıkları altında bilgi paylaşımı ve benzer değerlere sahip katılımcıların birbirleriyle iletişime girmelerine imkan sağlar. "Az ama Öz" sloganından yola çıkarak, kaliteli ve nitelikli katılımı temel alır.

Saygın ve ciddi bir ortamda yardımlaşmak, haberleşmek, kendi bildiklerini diğer katılımcılarla paylaşmak isteyen, oluşumumuza düzenli katılımda bulunacağı inancını taşıyan konuklarımızı üye olmaya davet ediyoruz. [ » ]

Üye Girişi:

En popüler ilk 100 etiket
Tag Cloud
acil adsl ajax almak arama araniyor ariyorum ariyoruz asp bilen bilgi