|
|
#1 (permalink) |
|
Yer: istanbul
|
Photoshop Egıtımı
Arkadaşlar listenin özellikle Photoshop konusunda ciddi paylaşımların gerçekleştiği nitelikli forumlardan bir tanesi olduğundan sizlerle bir projemi paylaşmak istiyorum. Projemin şekillenmesinde sizlerin katkılarını bekliyorum. Özellikle Istanbul merkezli bir çok eğitim kuruluşunda farklı programların eğitimleri veriliyor. Çoğunlukla bir paket içinde zaman dilimlerine bölünmüş bir biçimde. Ender bazı programlar sadece tek bir bölümde aktarılıyor. 3D Max, Auto Cad gibi programlar. Ama Photoshop benim incelemelerim doğrultusunda tek başına bir eğitim paketi içinde sunulmuyor. Ya webmaster, ya grafikerlik yada Masaüstü Yayıncılık paketleri içinde 24 saati geçmeyen bir dilim içinde sunuluyor. Ben bu konuya farklı yaklaşıyorum. Şuan planlarını hazırladığım 40+12 saatlik bir eğitim müfredatı hazırlıyorum ve sadece Photoshop üzerine. Hiç Photoshop bilmeyen bir arkadaşı gerçek anlamda orta düzey bir seviyeye getirebilmek için. programın tabiatı gereği bir nokta var ki o benim için orta ve ileri düzey arası bir nokta, ben buna atllış yada sıçrama noktası diyorum. Eğitimle bir kullanıcı bu seviyeye getirebilir ama daha ötesi tümüyle kendi azmi, öğrenme, araştırmasıyla ilgilidir. Ben sizden bu konuda çözüm önerilerinizle birlikte çorbada tuzunuzun olmasını istiyorum. Herşeyden önce bu eğitim projesine idealist bir ruhla yaklaşıyorum çünki. Diğer eğitim kuruluşlarında arkadaşlarım, arkadaşlarımız olmasına karşın farklı nesnel şartlar yüzünden istediklerini yapamıyorlar. Onlarında sıkıntıları malum, isteseler çok daha iyilerini yapacaklarına inanıyorum. İyi bir Photoshop kullanıcısı kaç saat özel derste yetişir arkadaşlar. Kavramların bizim için farklı anlamları olabilir, izafi söylemlerden uzak kalmaya çalışıyorum ama bazı tariflerde kaçınılmaz oluyor. Yada şöyle diyelim 40+12 saatte sonunda bir kişi hangi seviyeye gelebilir. Eğitim sırasında her öğrenciye Adobe onaylı bir eğitim kitabı vererek öğrencileren ders aralarında bu kitaptan çalışarak derse hazırlıklı gelmelerini düşünüyorum fakat eğitim müfredatının konuları bu kitapların içeriğinden daha fazla. Yoğun pratik örneklerle zenginleştirilmiş, düşüncelerin mantıksal tartışmalarla hedeflenen bir çalışmaya gidiş yollarını bularak sorgulama, ezbercilikten uzak bir eğitim düşünüyorum. Sizce bir Photoshop eğitiminde nelere dikkat etmem gerek. Bu konuda fikirleriniz nedir. Hangi konular daha önemlidir. Bu eğitim için ücretlendirme nekadar olmalı. Buna benzer fikir ve önerilerinizi ister özelden, ister listeden paylaşırsanız hepimizin ortak sıkıntılarına bir çözüm getirme yönünde güzel bir çalışma yapabilirim. Buranın özelliği ve paylaşımı hiç bir yerde yok. İyi bir Photoshop eğitimi için ortalama kaç saat gereklidir. Peki bu eğitimin ücreti ne olabilir Eğitimin içinde kullanılacak kaynak Derse hazırlık için notların verilmesi Photshop 7 Orta Düzey denilince ne anlaşılıyor Photoshop Kitaplarından en beğendiğiniz Photoshop’u Hangi alanda kullanıyorsunuz Photoshop konusunda türkçe kaynaklar hakkında ne düşünüyorsunuz Photoshop Konusunda bilgisayar dergilerinden hangisi daha iyi bir kaynak Herkese şimdiden teşekkürler.
|
|
|
#2 (permalink) |
|
İyi bir Photoshop eğitimi için ortalama kaç saat gereklidir.
Sınıfın seviyesine bağlı. + olarak neler gösterileceği ve ders müfredatının tam olarak ne içerdiğide bu saatleri değiştirir. Bana göre 100 saatte bir kişi çok iyi bir seviyeye (çalışırsa tabi) gelebilmektedir. Peki bu eğitimin ücreti ne olabilir Bi kere bu gibi eğitimleri vermek için dershane tarzı topluluğun buluşabileceği bir ortam yaratılmalı ve bunun maliyetleride oldukça yüksek emin olabilirsin. + eğitmen lisansın gerekiyor. Onun dışında personel giderleri + masrafları karşılıyıp birazda kar yapılmalı. Kimse bedavaya böyle bir sorumluluk altına kolay kolay girmez. Ortalama öğrencilerin toplamı 50 desekki bu iyi bir potansiyel, nereden baksan aylık 250 300$ olması gerekir. Eğitimin içinde kullanılacak kaynak Kaynakları kendiniz hazırlamalısınız çünkü eğitmen olacaksınız. Hiç kimse telifini ödemedikçe size kendi kaynağı üzerinden eğitim yaptırmaz. Çünkü onun emeğine haksızlık olur. Photshop 7 Orta Düzey denilince ne anlaşılıyor web grafiklerini etkileyici biçimde hazırlamak, air brushları iyi kullanabilmek, fotomontaj teknikleri, katalog ve web grafikleri, teknik ayarlar, kişiselleştirme, standart ve özel efektler, kanallar, layer mantığı, yani kısaca piyasada çalışabilir hale gelmeli yoksa hiçbişeye yaramaz. Photoshop Kitaplarından en beğendiğiniz Hiçbiri! hepsi çok kalıp ve kullanma manueli gibi basit. Çok karışık anlatımlar var. AMatörler için çok zor bir dil kullanılmış. Yinede alsaydım sabri varol sanırım en iyi olurdu. Yada yabancı birtane alırdım. Photoshop’u Hangi alanda kullanıyorsunuz Multimedia, web, Katalog, dijital Resim, vb. grafik gereken her yerde. Bab bence bu iş buradan yapılabilmesi çok zor belkide imkansız denecek kadar zor bir proje. Bunu başarabilmen için büyük bir sermaye, planlı ve kurallı metodik ilerleme ve dialog gerekiyor. + kafanda eğitim ile ilgili bir web sitesi kurmayı planlıyorsan oda zor iş ;) |
|
|
|
|
|
|
#3 (permalink) |
|
|
Aslında bu proje yakında hayata gececek. Profesyonel bir egitim kurumuyla birlikte hayata gecirecegiz. Bu esnada projeye şekil, yön verebileceğini düşündüğüm forum üyelerinin görüşlerini öğrenmek istedim.
|
|
|
#4 (permalink) |
|
Yer: İstanbul
|
Merhaba Ceyhun,
Seninde çok iyi bildiğin gibi, Photoshop en fazla reklam sektöründe kullanılıyor gibime geliyor. Zaten birçok eğitim kurumunda verilen Photoshop eğitimide reklam sektörüne yönelik. Şu son zamanlarda da Photoshop' u kavrayan "Art Direktör !?" olup herhangi bir reklam Ajansına girmeye çalışıyor. Vereceğin eğitimde bu yönde olabilir. Ayrıca fotoğraf işleme, Interface, afiş, poster, kartvizit, logo tasarımı gibi konularda da eğitim verilebilir.
|
|
|
#5 (permalink) |
|
|
Eğitim Kavramı
Reklamcılık sektörünün cazip olduğu bir dönem vardı. Halen cazip çalışma koşulları var ama çalışmanların sayısı oldukça düştü, düşürüldü.
Sektörde var olan kalifiye kadro açığını fark eden ve bu açığı kapatmak isteyen alternatif eğitim kuruluşlarının çoğunluğu olaya ticari yaklaşarak mezun ettikleri kadrolar hüsranla sonuclandı. Geçen ay bir başka kurumla görüşmelere oturmuştum. Güzel sanatlara hazırlık eğitimi veren, özel grafik tasarım dersleri veren bu kurumun bana verdikleri tanitim metaryalllerini incelediğimde kahroldum. Rezil demek az kalır. Ne anlatım, ne tasarım berbart... Olamaz böyle birşey... Sonra bu kurum grafik tasarımcı ve güzel sanatlara kardo yetiştirerek, masaüstü yayıncılık eğitim veriyor. Özellikle grafiker yetiştiriyoruz demesi üzerine, bakın güzelsanatlar dört yılda yetişdirdikleri bir insanı siz bir yılda ve çok karışık ve yoğun bir programda hazırlıyorsunuz. Başarınızın sırrı nerede dememe rağmen sanki bunu bir övgü olduğunu düşünerek girdiler böbürlenmeye. Bu sebeple Masaüstü yayıncılık alanında çalışan bir arkadaş ile, web, multimedia, fotografcılık konusunda çalışan arkadaşların Photoshop gereksinimleri çok farklıdır. Bu anlamda branşa uygun bir eğitimi uygun gördük. Söylediğin gibi Masaüstü Yayıncılık eğitimide verilebilir ama farklı bir adla. Şuan için Fotoğrafçılara hizmet veren arkadaşların çok büük hatalarını görebiliyoruz. Özellikle banlandığını gördügümüz bir arkadaş vardı forumda, yaptığı yüz retuşuna çok iyi diyerek bunu pazarlayan bir mantık. Oysa yüzün kendi doğallığı bir yana en zor retuş çalışmalarından biridir yüz çalışması. Bunda işin kolayına kaçıyorlar. Ciddi bir eğilimin olduğu bu alanda bazı noktalara müdahele etmek gerikir diye düşündüm. Yakında start olarak seminerimiz olacak. Orada bir araya gelip detaylı görüşebiliriz.
|
|
|
#6 (permalink) |
|
Yer: Gothem-Merkez
|
Photoshop eğitiminde işin sanatsal yönümü daha önemli olan. Herkes PS yi kullanıyor ama birileri daha farklı kullanıyor. Sanatsal yeteneği olmayan birisi PS de pek ileriye gidemiyor mu ? Menüler
arasında kaybolup başlanılan yere geri mi dönülüyor. Yada başka bir eğitimden sonramı Photoshop da iyi bir şeyler ortaya konuluyor. Sanatsal yetenek yerine ne demek gerekir bilmiyorum. Belkide doğal yetenek
mezarlıklar; yerim dolmaz, diyenlerle doludur. Mesaj lordofthesaints tarafından 23.02.2003 (12:24) yeniden düzenlendi. |
|
|
|
|
|
#7 (permalink) |
|
|
Bu eğitimi vermiş biri olarak bir kaç şeyde ben söylemek istiyorum ( eğitimi prestige education center da verdim. Microsoft yetkili eğitim merkezi.).
İyi bir Photoshop eğitimi için ortalama kaç saat gereklidir. **Ben 30 saat sonrasında harikalar yaratan inanılmaz interface ler ortaya koyan öğrencide gördüm. Bana göre 30-40 saat yeterli. Peki bu eğitimin ücreti ne olabilir **Açıkçası ben bu işi para için yapmadım. Derdim referans olduğu için o zamanlar yol parasına çalıştım. Eğitimin içinde kullanılacak kaynak **Kaynakları kendi hazırladığım ders notları ve örnekleri kullanıyordum. web sayfalarından ilgimi çeken hoç ve bir çok konuyu içinde barındıran örnekler varsa arasıra bunlarıda kullanırdım. Photshop 7 Orta Düzey denilince ne anlaşılıyor **Se7en 'in dedikleriyle aynı. Photoshop Kitaplarından en beğendiğiniz **Aslında her kitapta faydalı olacak unsurlar bulunuyor. Eğitim verirken siz değil ama öğrenci durmadan hangi kitabı alalım diye sorar öğrencinin seviyesine göre uygun bir kitap tavsiye edilmeli Photoshop’u Hangi alanda kullanıyorsunuz ** Bunuda Se7evn iyi cevaplamış.
|
|
|
#8 (permalink) |
|
|
Bu ankete ben de birseyler eklemek istedim ,cunku bu kurs ilk bana hitab edecek diye dusunuyorum.beklentilerim bu kursa katilacak olanlara da ,projeyi gerceklestimek isteyenlere de biraz yardimci olur umarim..
Kitap Konusunda; Bana forumdan en cok tavsiye edilen kitap Alfa yayinlariydi Adobe ps.6.0 kurs kitabini su an calisiyorum. sadece bu kitap icin diyebilecegim su ;bu güne kadar kitabim olmadan ps u acip karistirarak benim ogrendiklerimin disinda bana hicbirsey vermedi. Adam ornek resimler vermis al eline paint brush toll u boya cicekleri simdi diyor.Abi ben zaten paint brush tool u boyama icin kullanacagimi biliyordum.Filtrelerden o kadar az bahsetmiski e zaten biraz ingilizce biliyorsan su efekti kullanirsam bu olur anliyorsun.teknik hicbir bilgi vermemis. Kurs suresi; Bu konuda ben bir fikir beyan edemiycem.kullanici arkadaslar daha iyi bilir diye dusunuyorum. Kurs icerigi; ben promosyon isi yapiyorum ve bir yandan da bir web sitesi hazirlamak istiyorum bunlari yapabilecek yeterli bilgiye sahip olmak benim icin onemli.Sonucta hem kursa giderek hemde kendi cabalarimla ps da ne yapilabilecekse onu yapabilecek seviyeye gelebilmek kurs sonucundaki beklentim olacaktir dogal olarak. Fiyat Konusu; Bu konuda para benim cebimden cikacagi icin ;hem herseyi ogrenmek istiyorum hem de bunlarin karsiligi cok fazla olmasin istiyorum evet sahiden komik ama ekonomik durumu da goze almak lazim...onerilen fiyat bence fazla.
|
|
|
|
|
|
#9 (permalink) |
|
|
Standartlar
Aslında bir kac arkadas yapmak istedigimiz bir calisma vardı. Ozel egitim kuruluslarında yapılan egitimlere bir standartlık getirmek.
Adobe'nin Türkiye'de yetkili egitim, sertifikalı egitmenleri yok. Avrupada bu tür calismalar soz konusu, Türkiye'ye önümüzdeki yıllarda gelicegi söyleniyor. Bu durumda Masaüstü yayıncılık, dahada özelde Photoshop eğitimi verenlerin yetkili olarak bunu yapabilmeleri. Duyumlarıma göre her kurs ayrı telden çalıyor. Mezun olan arkadaşların bilgileri çok farklı. Bende bu konuda bir çalışma başlatarak, Mark Kompüter'in iş birliğiyle bir eğitim planı oluşturdum. Daha sonrası bu özel eğitim kuruluşlarını masaya yatırarak kimilerin ticari karı ön plana koyarak yaptıkları "sahtekarlıkları" gerekli yerlerde teşhir edecegim. Bu iddialı bir şey ama zemini hazır. Bu kuruluşların insanların emeğini, parasını, inancını köreltmesine karşı en azından ilgili olanların sessiz kalmadıgını söyleyerek mümkün olduğunca bulunduğumuz yerlerden yönlendirmeler yapmaya çalışmak. Bir ara Atış Poligonu isimli bir köşem vardı, geçenlerdede Photodigital'de öğrenme üzerine birşeyer yazdım. " PHOTO DIGITAL 1 OCAK .UBAT• 2003 Eğitimi ve Öğrenme Üzerine Teknoloji mi bizim ihtiyaçlarımızı belirliyor, yoksa biz mi ihtiyaçlarımız için yeni teknolojiler üretiyoruz. dijital fotoğrafçılık ile birlikte ortaya yeni ihtiyaçlar, yeni teknolojiler ortaya çıktı. dijital Fotoğrafçılar bu teknolojilere adaptasyon için geleneklerden koparak bilgisayar ve bazı yazılımlarla tanıştılar. Photoshop bu konuda en çok tercih edilen yazılımlardan bir tanesi. Photoshop’a olan rağbet ile bu talebi karşılamak için özel dersaneler programlarına bu yazılımı koyarak eğitim vermeye başladılar. Bir yıllık, iki yıllık özel akademi düzeyinde eğitim kuruluşları bünyelerine fotoğrafçılık ve Photoshop’u aldılar. Profesyonel kullanıcılar freelance verdikleri ilanlarda eğitimde kendilerini gösterdiler. Dersane ya da özel eğitim alan arkadaşlarımızın genelinde aynı sorunlar gözlemleniyor. Pratik kullanım eksikliği. Photoshop programındaki araçların hiçbiri, tek başlarına kullanımı bir anlam ifade etmiyor. Bir bütünsellik içerisinde önceden tasarlanan kompozisyona göre uygun sıralamada kullanılmalıdırlar. Ne yazık ki bu noktada pratik ve tecrübe ön plana çıkıyor. Gelişimin bu aşaması hiçbir özel ders ile tamamlanamaz. Kişinin kendisiyle ilgili araştırma ve algılamasıyla direkt ilgilidir ve bu süreç en uzun eğitim sürecidir. Kullanıcının kişisel çabalarıyla gelişim çizgisini belirlediği özel bir süreçtir. Photoshop konusunda özel ders almak isteyen ya da özel kurslara gitmeyi düşünen okurlarımız için bazı tavsiyelerim var. Photoshop hakkında hiçbir şey bilmeden kesinlikle kurslara yada özel eğitimlere gitmeyin. Photoshop konusunda temel kullanım, genel kültür bilgisini verecek yeterlilikte kitaplar mevcut. Özellikle Alfa Yayıncılıktan Photoshop 5.0 üzerine çıkan Türkiye’de bu konuda en geniş ve en iyi kaynağı oluşturuyor. Ansiklopedik bir başvuru kaynağı. Bu nitelikte kaynaklar edinin ve zor da olsa kendi başınıza bir eğitim süreci yaşayın. Daha ileriye gitmek isteyenler ciddi zaman harcayarak araştırmalıdırlar. Herhangi bir Photoshop kitabını en iyi şekilde çalışarak, temelini sağlamlaştırdıktan sonra, bilginizi pekiştirerek hayal dünyanızı özgür bırakmak için özel dersler alabilirsiniz. Bu noktada bu özel derslerin çok büyük faydasını görebilirsiniz. Sorularınız, düşünceleriniz biraz netleştiğinden ders programını kendiniz belirleyebilir, yönelimlerinizi ortaya koyarak tercihleriniz doğrultusunda bir eğitim almış olursunuz. Özel ya da dersanelerin eğitim programlarını incelediğimizde eğtim konuları ve zaman planlamasında önemli bir oran sızlık görüyoruz. 2-3 haftada, günde iki saatle Photoshop gibi bir program öğretilemez. Sadece bir turist kafi lesine bir şehri tanıtır gibi programın dünyası, çalışma prensibi, hareket noktaları verilebilir. Özel eğitimlere ticari bir amaçla yaklaşan eğitimci arkadaşlarımızdan bu konuda daha duyarlı olmalarını diliyorum. İnternet tam bir hazine adası. Eğitim, öğretme konusunda oldukça cömert. Türkçe kaynak konusunda internette fazla bir bilgi olmamasına karşın, özellikle yabancı çokzengin kaynaklara ulaşabilirsiniz. Araştırmak her şeyin başında geliyor.
|
| Sponsorlu Bağlantılar | |
|
Zoque.Forum
Reklam
|
|
Zoque'a hoşgeldiniz!