»
Mini Tasarim Sozlugu
|
| Luna Grafik Forumu - 2D Her türlü pixel ya da vektör tabanlı grafik programı (Photoshop, Corel Draw, Freehand, Fireworks...) hakkında merak ettiklerinizi, karşılaştığınız problemleri bu bölümü kullanabilirsiniz. |
![]() |
|
|
LinkBack | Seçenekler |
|
|
#1 (permalink) |
|
Yer: Istanbul-Turkey
|
Mini Tasarim Sozlugu
» sözlüğün gelişimine katkı? buraya clickie Faydasi olmasi cok muhtemel, ara ara sizin de katkilariniz olursa buna eklemeler yapmayi dusunuyorum. Simdilik draft halde daginik olarak burada yer alacak. Gelistirilmesi uzerine calisiyoruz, bu yuzden onerileriniz deger tasiyacak. ve, Lutfen burada yer almasini istediginiz, detaylarindan emin olmadiginiz terim ya da ifadeleri cekinmeden belirtin
"everything that has a beginning, has an end" demis oracle teyze. Bu beginning, end'ine daha baya var. Mesaj ScottJr tarafından 12.06.2005 (04:08) yeniden düzenlendi.. |
|
|
|
|
|
#3 (permalink) |
|
bu konu altina eklenen benzer tanimalari, onur sonradan copy-paste ile ilk mesaja ekleyebilir. bu sayede ilk mesajin icerigini gittikce genisletebiliriz.
bu arada böyle bir sözlük olusturma fikri cok hos olmus.
|
|
|
|
#4 (permalink) |
|
Yer: Istanbul
|
fikir çok güzel gerçekten. mini sözlüğü geliştirerek mega bi sözlük yapılabilir (belki ekşi sözlük klonu bile denebilir, dikkat :P ). ayrıca sadece grafik ve web tasarımı ile sınırlı olmaması daha iyi olacaktır.
bikaç şey de ben yazayım dedim: RGB Açılımı Red Green Blue olan renk sistemi. Genellikle monitörlerde ve televizyonlarda kullanılırlar. CMYK Cyan Megenta Yellow Black olarak açılır. rgb'nin aksine daha çok basılı işlerde kullanılır, nedeni daha fazla renk sağlayarak daha gerçekçi bi tonlama sağlamasıdır. neden cmyB değil de cmyK diyenler olabilir, hatırladığım kadarıyla B'nin blue'yu ifade etmede kullanılması ve bu yüzden bir karışıklılığa mahal vermemek için K kullanıldığıdır. DPI Açılımı "dots per inc" yani "inç başına nokta" (kötü bi çevirim oldu ) demektir. resmin her inçinde kaç adet nokta (piksel) olduğunu anlatır. monitörlerde genellikle 72dpi gösterilir, bu demektir ki her inçte 72 piksel bulunmaktadır. ne kadar çok dpi o kadar yüksek çözünürlük gibi bi eşitlik söz konusudur. ayrıca baskıya gidecek resimlerin 300dpi olması önerilir.PPI Pixels per inc = Dots per inc Piksel En küçük resim elementidir kendileri. Bunların birleştirilmesiyle piksel art'lar da yapılmaktadır (örn: 001 ). Çok ince rutuşlarda da çoğu kişi pencil tool yardımıyla pikselleri kullanmaktadır. PNG Ping olarak telafuz edilen ve W3 'ün geliştirmiş olduğu grafik formatı (Portable Network Graphics ). En az kayıp veren sıkıştırılmış resim dosyasıdır. Jpeg'e göre dosya boyutları büyük olsa da kalitesi iyidir. buradaki görüntü png'yi en iyi tanımlayan sayfadır bence. Alias Anti-alias'ı anlatmakta kullanılabilir. Özellikle yazılarda kenarlar/köşeler sivri uçlu (tırtıçlı) görünüyorsa o resim aliased olarak tanımlanabilir. antialias özelliği verildiğinde ise hatlar daha yuvarlak görünür. HLS Hue, lightness ve saturation'un kısaltması HSB Hue, saturation ve brightness'in kısaltması Kerning Yazı içerisinde harflerin arasının açıklığı. mesela "deneysel" ve "d e n e y s e l". letter-spacing olarak da bilinir. bazılar bildik şeyler olabilir ama bilmeyenlerin de olacağını düşündüğüm için yazdım. yanlışlarım varsa da düzeltirseniz sevinirim
|
|
|
|
|
|
#5 (permalink) |
|
Yer: istanbul
|
süper olur böyle giderse. (zoque, ne diyorsun bilemiyorum.)
"kural koyuculuk" gibi algılanmasın ama, hemen aklıma şu handikap geldi; bir kelime için yapılan tanımlamanın niteliği ya da daha iyi bir tanımı varsa?! örneğin, gameover'ın rgb ve cmyk açıklamaları.. cmyk için, daha dinamik bir açıklama yapmışken; rgb daha atıl kalmış.. oylama bir çözüm olabilir ama, bir kelimeye çok sonradan gelen "süper bi tanım" aradaki farkı nasıl kapatıcak?! düşünce olarak çok güzel bence.. düşünüp, geliştirebiliriz fikre sempatik yaklaşanlarla.. //bu arada, tanımlardaki "gündelik dil"den bir şey öğrenmek ya da hatıramak çok keyifli.. |
|
|
|
|
|
#6 (permalink) |
|
Yer: Istanbul
|
bence ciddi ciddi buraya katkı olacaksa buradan yürütülmesi biraz zor olur gibime geliyor. yani her yeni tanımda onur ya da yöneticiler ilk bildiriyi mi düzenleyecekler? şuan ekşisözlüğün sistemi gibi birşey yapılabilir kanımca bu konuda. böylece bir konu hakkında tek bir tanım olmaz, daha farklı bilgiler de ortaya çıkabilir. ayrıca dmoz sistemindeki gibi birşeyle de bir konu için en iyi tanım seçilip, en üstte tutulabilir (dmoz site yıldızlama olayı). bilmiyorum siz ne düşünürsünüz
|
|
|
|
|
|
#7 (permalink) |
|
Yer: Istanbul-Turkey
|
fekalade, ilk posta ekliyorum sizinkileri de
tesekkurler, aslinda ilk basta referans noktasi olarak burasini kullanmayi dusundum, ancak oradaki veritabani cok yetersiz ve asiri basic.bu kisim bence "oldu bu is" dedigimizde bir pdf dokumani ve digital book haline getirilebilir. Ayni baslik adi altinda yazilmissa da konuyla ilgili daha detayli teknik bilgisi olan olursa lutfen eklemelerini yapsin, benim alpha orneginde avid veya premier uzerinde degil de aftereffects uzerinden cok daha temel olarak verdigim gibi; zira hades'in ve gameover'in ekledigi yeni terimler de harika. Yok, kisisel olsun gibi bir dusuncem yok, ama boyle bir veritabanini kendi sitemde de kurmayi dusunuyorum; bir sure sonra kategorilendirelim hatta bu sozlugu (video editing - grafik tasarimi - web teknolojileri). guzel oldu ama hakkaten bu ![]() PS: Terim eklerken asiri teknik terimler ne kadar az yer tutarsa o kadar anlasilir olacagini dusunuyorum. Belki dinamik yapisi olan bir sozluk olsaydi, aciklama icinde gecen baska bir terime de link verilebilirdi rahatlatmak acisindan, ama simdilik temel rehber aciklamalarina yer veriyorum. Mesaj ScottJr tarafından 15.11.2003 (17:42) yeniden düzenlendi.. |
|
|
|
|
|
#8 (permalink) |
|
Yer: LND
|
Harika olmuş, bilgiler de süper.
Eğer ek bir platform desteği istenirse şu an hazır olarak yadığım bir sözlük sistemi var bu iş için açabiliriz.
|
Zoque'a hoşgeldiniz!|
En popüler ilk 100 etiket
Tag Cloud
|
| acil adsl ajax almak arama araniyor ariyorum ariyoruz asp bilen bilgi bilgisayar blog calisma canon css div domain dosya eleman film firefox flash font form forum fotograf freelance google gore grafik grafiker hakkinda hangi hata hatasi hosting html ilgili ilk image internet istanbul istiyorum java javascript karakter kayit kisisel kullanimi link logo mac mail menu muzik mysql nasil neden nedir online oyun photoshop php problemi |