Zoque.Forum
Dirsek Teması:
Geri Dön Zoque.Forum » Tasarımcının Mutfağı » Luna Grafik Forumu - 2D » PS > FH aktarım, ilave birkaç soru...

Luna Grafik Forumu - 2D Her türlü pixel ya da vektör tabanlı grafik programı (Photoshop, Corel Draw, Freehand, Fireworks...) hakkında merak ettiklerinizi, karşılaştığınız problemleri bu bölümü kullanabilirsiniz.

Yanıt

LinkBack Seçenekler
Old 07.01.2004   #1 (permalink)

Yer: Istanbul
PS > FH aktarım, ilave birkaç soru...

Merhabalar,

Arama yapınca, "se7en" in aşağıdaki mesajını gördüm. Bu mesajdaki bilgiler, önemli ölçüde sorunumu çözüyor, ancak ilave birkaç bilgiye ihtiyacım var ve bu bilgiler bana, lisans bitirme tezini hazırladığım şu günlerde, çok acil lazım

Yardımlarınız için şimdiden çok saolun.

Öncelikle benim sorunum, Photoshop'ta hazırladığım bir çalışmayı, matbaa'ya cd'de *.fh8 dosyası olarak göndermek ile ilgili

"Çalışmanın ebatları diyelim A4 ebadında. Photoshopta normal a4 ebadında bir döküman aç ancak kenarlardan 3mm pixel değil daha geniş olarak dökümanını aç.

Dökümanın çözünürlüğü : 305pixel/inch olmalıdır. Standart değer kaliteli baskı sonrası için bu değerle elde edilebilir.

Yazılar box lar vb. bunun gibi vektöre dayalı efektleri PS de hazırlamaya sakın olaki kalkışma gene iş karışır.

Background gölgelerini, arka plan efektlerini vb. çalışmalarını PS de hazırla. Ardından bu dökümanı tif olarak kaydet. MB açısından boyutunu düşürmek için LZW compression seçeneğini tıkla.

Freehand ile yada CorelDraw ile ben FH kullanırım, uygun boyutlarda dökümanını aç. Tif dosyalarını web sitesindeki image insert işi gibi tek tek kaç tane varsa import et. Yazı ve çizgilerini FH de ver. ve işi kaydet."

SORULARIM:
1) Çalışma boyutu ile ilgili olarak ;
"ancak kenarlardan 3mm pixel değil daha geniş olarak dökümanını aç" denmiş, Ben FH'de tam ebatta ayarlama yapacağım için kenarlardan boşluk vermem gerekecek mi ? (crossları ben yapmayacağım)

2) Çözünürlük 305 pixel/inch olarak söylenmiş ; Bu ayar, FH'de Inspector>Document penceresinden yapılacak pixel ayarı mıdır ve 304 ile 305 arasında fark var mıdır ?

3) Diyelim ki, Photoshop'ta CMYK modunda, 304 (veya 305) çözünürlükte çalışmayı bitirdim, text alanlarını FH'de yazmak üzere boş bıraktım. Sonra çalışmayı PS'de TIFF olarak kaydedip, FH'de import ettim.

Bunu yaptığımda, FH'de import ettiğim TIFF dosya ekranda tuhaf renklerle gözüküyor ve textleri yazdıkdan sonra *.fh8 olarak kaydettiğimde, dosya boyutu 50-60 KB oluyor. Ama TIFF dosyası 20-25 MB.
Bu nasıl oluyor ?

Acaba, *.fh8 dosyası beraberinde TIFF dosyasını da mı göndermem gerekiyor, ya da başka birşeyi mi gözden kaçırıyorum.

Bunlar haricinde uyarılarınız varsa çok makbule geçer. tekrar saolun

Mesaj mracibadem tarafından 07.01.2004 (16:32) yeniden düzenlendi.. Açıklama: konu adında PS yerine PSD yazmışım.
mracibadem şu an çevrimdışı  
Add Post to del.icio.usBookmark Post in TechnoratiFurl this Post!Spurl'e kaydet! http://reddit.com/submit?url=%url%&title=%title%Wong'e kaydet!Yahoo'ya kaydet!Google'a kaydet!MSN'e kaydet!Facebook'e kaydet!
Mesajdan alıntı yaparak yeni bir cevap ekleyin
Old 07.01.2004   #2 (permalink)

neo_neuro's Avatar

Yer: Ankara
Re: PS > FH aktarım, ilave birkaç soru...

Son sorun için yanıt vereyim freehand belgesinin içine gömülmez import ettiğin resimler o nedenle TIFF dosyasını da aynı CD veya disket içinde götürmelisin. Ayrıca kullandığın metinleri de Convert to Path yapmalısın ki eğer götürdüğün yerde kullandığın font yoksa sorun yaşamayasın...
neo_neuro şu an çevrimdışı  
Add Post to del.icio.usBookmark Post in TechnoratiFurl this Post!Spurl'e kaydet! http://reddit.com/submit?url=%url%&title=%title%Wong'e kaydet!Yahoo'ya kaydet!Google'a kaydet!MSN'e kaydet!Facebook'e kaydet!
Old 07.01.2004   #3 (permalink)

fenomen's Avatar

Yer: sakarya
Görsel: 7

2. soru için;
evet dpi ayarı dediğin yerden yapılabilir. 304 ile 305 arasında fark yok denilebilir. önemli olan 300 dpi çevresinde olması. 305 ideal olandır.
baskıdan alınan çıktının netliği bu şekilde ayarlanır. yani 100 pix/inch ile kaydedettiğin bir resmin ya da resimlerin içinde bulunduğu dökümanın çıktısında önemli kayıplar göze çarpar.
Old 08.01.2004   #4 (permalink)

metromen's Avatar

Yer: İzmir

1. sorun: Freehand'deki çalışma alanını orijinal çalışma ebedından daha büyük açarsın. Orijinal çalışma alanını belirtmek için rulerlarla biçimlendirip cross ve kırım yerlerini belirlersin. (dikkat et croslar ve kırım çizgileri 0,5 cm ile 1 cm arasında ve registration olmalı, ayrıca kırım çizgileri crosslardan farklı olarak kesik çizgi olmalı.) Belirtilen 3 mm'lik fark kesim ve montajda çıkabilecek ebat problemlerini gidermek içindir.

2. sorun: Evet aynen öyle hatta 300 dpi'a kadar düşürebilirsin kurtarır. Ayriyetten photoshopta çalıştığın bölümlerde aynı çözünürlükte olmalıdır.

3. sorun: Renk konusunda matbaaya en yakın Photoshop'tur eğer kalibrasyonlu matbaa ekranından bakmıyorsan. Freehandde işinin gerçek renklerine yakın renk alabilmek için Fh MX için Edit>Prefernces>Colors bölümünde Color management ayarını Type: Color Tables Monitor Simulates: Seperations printer olarak değiştir. En son olarak FH'de yazdığın textleri Convert to paths yapıp, (Quark Ekspresste fontları da cd'ye kaydetmek zorundasındır. Aynısını Fh'dede yapabilirsin ama film alırken ekstra bir düzeltme yapmayacaksan bunu önermem.) Kullandığın resim dosyalarıyla birlikte cd'ye yazman gerekir. ( neo_neuro dediği gibi resimler Fh dosyasının içine gömülmez eğer gömülmesini istiyorsan Edit>Links bölümünden resim dosyalarını seçip embed dersen resim dosyaları Fh içine gömülür ama bunu tavsiye etmem dosyalar açılırken çok fazla kasarsın. )

Ayrıca yaptığın işin siyah beyaz da olsa bir çıktısını alıp maketini yapman hem film hem de matbaa'daki arkadaşların işini kolaylaştıracaktır. En önemlisi tüm bunlar olarken işin başında ol ve takip et sonradan başının ağrımaması için.
metromen şu an çevrimdışı  
Old 08.01.2004   #5 (permalink)

Yer: Istanbul
Saolun...

arkadaşlar cevaplar için saolun, bayağı işime yaradı, işi hallettim...
iyi çalışmalar,
----
bu arada, freehand-matbaa konularında kendimi geliştirmem için kaynak site, kitap vs. tavsiyeleriniz varsa çok iyi olur. Bir gün ben de bu tür soruları cevaplayanlardan olabilirim

Mesaj mracibadem tarafından 08.01.2004 (16:44) yeniden düzenlendi..
mracibadem şu an çevrimdışı  
Sponsorlu Bağlantılar
Zoque.Forum
Reklam
Yanıt

Etiketler

soru , birkac , ilave , aktarim

Zoque'a hoşgeldiniz!
Zoque 27.02.1999 tarihinde yayın hayatına başlamış, paylaşıma dayalı bir oluşumdur. Tasarım, teknoloji, web, kültür ve sanat ana başlıkları altında bilgi paylaşımı ve benzer değerlere sahip katılımcıların birbirleriyle iletişime girmelerine imkan sağlar. "Az ama Öz" sloganından yola çıkarak, kaliteli ve nitelikli katılımı temel alır.

Saygın ve ciddi bir ortamda yardımlaşmak, haberleşmek, kendi bildiklerini diğer katılımcılarla paylaşmak isteyen, oluşumumuza düzenli katılımda bulunacağı inancını taşıyan konuklarımızı üye olmaya davet ediyoruz. [ » ]

Üye Girişi:

UslanmaM baktabul.com TEKplatform TEKplatform

En popüler ilk 100 etiket
Tag Cloud
acil adsl ajax almak arama araniyor ariyorum ariyoruz asp bilen bilgi bilgisayar blog calisma canon css dijital div domain dosya eleman film firefox flash font form forum fotograf freelance google gore grafik grafiker hakkinda hangi hata hatasi hosting html ilgili ilk image internet istanbul istiyorum java javascript karakter kayit kisisel kullanimi link logo mac mail menu muzik mysql nasil neden nedir online photoshop php problemi program programi reklam resim satilik sayfa script server ses sistemi site sitesi son soru sorun sorunsali sorunu sql swf tasarim tasarimci tasarimcisi tasarimi turk turkce veri video web windows wordpress xml yardim yazi yeni zoque
Zoque RSS Aboneliği
Son eklenen konuları e-posta ile haber verelim mi?

Forum Yazılımı: vBulletin® Version 3.7.3 Copyright ©2000 - 2008, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.2.0

Arayüz/Skin "Güneş" © www.zoque.com / net. Copyright © 1999 - 2008
Forum Saati GMT +2. Şu anda saat: 09:34.