»
Mr.Zibidi ve Refo hakkında...
|
| Luna Grafik Forumu - 2D Her türlü pixel ya da vektör tabanlı grafik programı (Photoshop, Corel Draw, Freehand, Fireworks...) hakkında merak ettiklerinizi, karşılaştığınız problemleri bu bölümü kullanabilirsiniz. |
![]() |
|
|
LinkBack | Seçenekler |
|
|
#1 (permalink) |
|
Yer: İstanbul
|
Mr.Zibidi ve Refo hakkında...
Herkese Selamlar.. Aslında bu tip bir konunun hangi bölüme açılıcağına tam karar veremedik ama en çok yardımcı olabilicek insanlar burada olduğu için buraya yazmayı uygun gördük, eğer yanlış yerde ise mod arkadaşlar lütfen kusurumuza bakmasınlar... Ben ve ortağım,arkadaşım, kankam Refo Kadıköy Anadolu Lisesi'nde Lise 2 öğrencileriyiz..İnanıyoruz ki bir insan için en önemli şeylerden biri istediği, zevk aldığı ,işi yapması.Ve bu yüzden de Bilgi üniversitesi VCD bölümüne girmek için yetenek sınavlarına hazırlanıyoruz..Zoquedeki ilahlar ve deviantart gibi büyük paylaşım communityleri ile karşılaştırma yaparsak orta düzeyde Photoshop bilgisine ve yeteri kadar PHP ve HTML bilgisine sahibiz... Yaklaşık 1 senedir bu siteden ve bu muhteşem forumdan, communityden haberdarız.. Düşündük ki bizim bu bölüme girmemizde en büyük payı olabilicek dostlar böyle süper bir bilgi paylaşımının olduğu bi forumdan çıkabilir.. Tahminen içinizden diyosunuzdur neden bu herifler böyle kendilerini tanıtma gereği duydular ki diye.. Çünkü artık çok aktif bi şekilde forumdaki konulara katılıp sizler yardımıyla kendimizi daha iyi birer grafiker, sanatçı yapabilmek için.. Tanışıcağımız, icq - mail gibi yollardan konuşup bilgi alışverişinde bulunucağımız, usta grafiker arkadaşlara tek tek bu açıklamaları yapmaktansa 1 kere zamanınızı alıp bunları açıklamayı daha doğru bulduk.. İnanıyoruzki kendi gayretimiz ve sizlerin yardımlarıyla istediğimiz üniversitede istediğimiz bölümü okuyup profesyönel grafikerler olarak ilerde bizim gibi rookielere yardım edicez =) ... Sizden istediğimiz bu kadar isteklii, inançlı bizim gibi gençlere doğru yolları göstermeniz, yaptığımız çalışmaları değerlendirip hatalarımızı yanlışlarımzı belirtmeniz ve biyerde bir akademi ortamı oluşturarak gerekli durumlarda bize bilgiler vermeniz... Şimdiden çook teşekkürler...
|
|
|
#3 (permalink) |
|
Yer: Frankfurt/City
|
Re: Mr.Zibidi ve Refo hakkında...
bu kadar arzulu olan arkadaslara forumun sirt cevirecegini zannetmiyorum. ancak bu yardim ya da destek olayini aciga kavusturalim.
Photoshop icin üc bölümümüz var... Arsiv Bölümü Luna Photoshop Bölümünde önemli oldugunu düsündügümüz mesajlarin toplandigi yeni bölüm. Foruma yeni bir soru sunmadan bu bölümdeki mesajlara göz atilmasi tavsiye olunur. Dar alanda kisa paslasmalar Photoshop tenisi: Bir imaj dosyasi üzerinde calismaya baslıyorsunuz. Foruma gönderdikten sonra rakibiniz onu bilgisayarina indirip, üzerinde calistiktan sonra yeniden foruma geri gönderiyor. Ve sira tekrar size geliyor... Sergi Bu bölümde yapmis oldugunuz grafik calismalarina yer vererek diger kullanicilarin görüslerini alabilirsiniz. bu bölümlerden faydalanilmasi tüm forum sorumlularinin dilegi süphesiz. ama bu olay alsa sizin ve forum yetkilileri arasinda "forum icinde" bir Photoshop tenisine dönüsmemeli. bu yüzden benim talebim, calismalarinizi, paylasmak ve fikir alisverisinde bulunmak istediginiz kisilerle belirli bi asamaya getirip belirli periyodlarda foruma sunmaniz. yani "bak fontu degistirdim, böyle iyi mi?" ya da "opacity'yi düsürüp koycam resmi bu gece yine foruma, bakarsin" gibi durumlar zamanlar rahatsiz edici olabilir. ayrica bu bölümü takip eden arkadaslar da belirli bi seviyeye ulasmis calismalar hakkinda cok daha kaliteli ve faydali elestirilerde bulunabilirler. elimden gelen destegi vermeye hazirim. ikinize de basarilar diliyorum. iyi calismalar
|
|
|
#4 (permalink) |
|
|
desteğin için teşekkürler Cengiz abi..
bizim istediğimiz diğer yeni kullanıcılardan farklı birşey değil aslında bu topicle sadece kendimizi size tanıtmak ve zoque'nin bizim gibiler için ne kadar muhteşem bi kaynak olduğunu anlatmak istedik.. dediğim gibi zaten 1 seneyi aşkın süredir forumu takip ediyorum o yüzden bu bölümleri biliyorum ama yinede açıklayıcı bilgin için teşekkürler..
|
|
|
#5 (permalink) | |
|
Yer: istanbul
|
Alıntı:
(eminim burada Bilgi'den de öğrenciler vardır ve katılmayacaklardır haliyle dediklerime, ama Bilgi yokken ben eğitimimi tamamladım ve Bilgi'yi de epey inceledim, hem eğitimci olmak için, hem de orada verilen eğitimi ve yazacaklarım da bunlar doğrultusunda...) - Sanatçı, Bilgi üniversite'sinde olunmuyor; kendini sanata vermek (ve biraz da aç kalmayı göze almak) istiyorsan hedefin başka olmalı. - Tasarımcı olmak istiyorsanız ise, tekrar düşünmenizde fayda da var. Neden mi? Ben Marmara Güzel Sanatlar grafik'i bitirdim. Okulu bitirdikten 3-4 sene sonra, piyasa deneyimlerimle de diyebilirim ki, bir devlet okulundan, akademi'den mezun olmanın, orada alacağın bilgilerin değeri, para verip de özgür kız'larla rap yapmaktan çok daha önemli. Belki bilgi'de her öğrenciye bilgisayar düşüyor, belki sosyal şartları lüks (verdiğin paranın karşılığı sonuçta) ya da öğretim görevlileri arasında yabancılar (bu arada bu yabancı fanatizminin net bir örneği; zira o yabancıalrdan 1-2 tanesiyle de arkadaşlığım var ve rahatlıkla diyebilirim ki yerli malı ( ) çok daha başarılı hocalar mevcut; olay tamaen öğrenci ve parayı ödeyen müşeri -veli-lerin gözünü boyamak)... olabilir. Ama emin olun, Bilgi'ye verilen paranın yarısını normal bir güzel sanatlarda harcarsanız, çok başarılı ve geleceği olan bir tasarımcı olabilirsiniz. Yaklaşık aynı dönemlerde okula devam ettiğimiz arkadaşlar vardı; şu an konumlarından bahsedeyim biraz... Biri Güzel Sanatlar isimli bir ajansın (hani zamanında uzaylılarla olan Beko reklamlarını flaan yapan ajans) başında Creative Director (ve aynı zamanda İstanbul Bienali'ne falan da katılmış bir sanatçı), diğeri daha sonra piyasaya atıldığından henüz (1,5 sene oldu) Rafineri'de Art Director ve uluslararası 2-3 adet ödül aldı bu süre zarfında. Başka örnekler de mevcut tabii; ama Bilgi'den çıkıp da bu noktalara gelen, uluslararası platformda var olan tasarımcı ben hiç göremiyorum desem yeridir. Neden mi? Bilgi'de öğretilen bazı kalıplar, bazı şablon tasarımlar var; ve bunlar şu anki ortamda belki satar kıstaslarına giriyor (her ne kadar gayet yenilikçi müşteri olması gerekse de alacak müşterinin). Ama trend değişmeye başladığında bu tasarımlar yavaş yavaş bayatlamaya başlayacak (hatta bence çoktan da okmaya başladı ya, neyse). Diğer (=devlet) okullarında öğretilen önemli bir fark, tasarımın zaman-aşırı olması, zamana bağımsız tasarım yapılması. Yani trendy renkler, fontlar kullanmaktan ziyade daha sağlam temellere bağlı olmak. Örnek vermek gerekirse; David Carson isimli bir tasarımcı gayet modern bir tipografi yapısını ortaya attı, ama bir tasarımcı olarak değil, daha çok bir sosyolog/sanatçı olarak. Kendisi kitaplarında bas bas söyler, ben grafik tasarımın kurallarını hiçe saydım, zira tasarımda okunabilirlik ilkesini kullanmayıp algılanabilirlik üzerinde durmak istiyordum diye. Carson'dan sonra onun oluşturduğu klişeler (serbest tasarım, dağınık tipografi) bugüne kadar sıklıkla kullanılmaya başlandı. Çoğu kullanan da hoşuna gittiği, farklı durduğu için bunları alıp aynen uyguladı (ve izleyen gözü iyice bıktırdı); acaba bu tür tasarımlardan hangisi 3-5 sene sonra hatırlanır? hiçbiri bence. Carson'un (örnek bu ya) yaptığı dekonstrüktif yapıyı anlamak için önce konstrüksiyonu iyi bilmek de gerekir. Yani bir inşaatı söküp ondan yeni bir yapı oluşturmak için inşaat yapmayı bilmek gerekir ki nasıl bir ayrıştırma,sökme metodu uygulanabilsin. Tipografinin temel unsurlarını bilmeden tipografinin dekonstrüksiyonunu yapmak eksik/hatalı olacaktır.Neyse, bu kadar detaylı bir örnekten sonra konuyu toparlamaya çalışayım; tasarımcı her an her şartta ve her müşteriye uygun tasarım yapabilecek bir insan olabilmelidir. Bunun için de çok iyi eğitilmiş bir göze ihtiyacı olacaktır (ve biraz da mizahi bir üsluba belki). 10 senedir eğitim ortamları içinde bulundum ve zamanında söylendiğimiz, bizi bıktıran ödevlerin/hocaların/derslerin hepsinin bir anlamı olduğunu çok rahat görebiliyorum. Her söylenenin değeri vardı ve zamanı gelince yerine oturuyor hepsi. Bu tarz bir ortam, parayla, yabancı hocalarla olmaz; hatta parasızken, sınava girmeden önce Schoechler kağıdını nasıl alacağını düşünürken yapılan tasarımın değeri çok daha fazladır. Tırnakla kazınan bir varlık mı daha değerli ve kalıcıdır, miras olarak gelen bir varlık mı? Tabii ki Bilgi'den öğrencilerin bu yazdıklarıma katılmalarını bekleyemem; hatta kimse katılmasın bile derim. Oturun kendi araştırmanızı kendiniz yapın; gidin hocalarla konuşun. Bizim okuldaki hocalar bu şekilde yaklaşan öğrencilerden büyük keyif alıyorlar. Zira bilgi verilmez, alınır. Gerek Marmara, gerek MSÜ, gerekse de Eskişehir Ünv'de bilgiyi kiloyla 'satmıyorlar. Alman gerektiği, gereğinde hocanın peşinden koşman gerektiği ilkesi geçerlidir. Bu, lise mezunu bir insan için garip gelecektir; alışılan sistemde bilgi ödevler ve sınavlar yardımıyla huniyle kafalarımıza dolduruldu, ama üniversitede bu farklı. Aynı okuduğum dönemden pek çok insan mezun oldu, bazısı sağlam yerlere geldi, bazısı da birşey olamadı. Ama birşey olamayanlar da bilgiyi almayan, derslere katılmayan ve hocalarla sağlıklı bir ilişki kurmayan insanlardı. Neyse yine çok uzattım sanırım. ![]() Dediğimi düşünün ve gidin diğer okullara da, kendiniz bir araştırın. Dediklerim biraz olsun yardımcı olabilirse ne ala. Doğru yoldasınız, araştırıyorsunuz çünkü. Ama bu yolda elinizde imkan varsa çok daha yiisi olabilmek de mümkün. sağlıcakla... |
|
|
|
|
|
|
#6 (permalink) |
|
Okulun verdiği imkanların yanında orada okuyan öğrencilerin kapasitesi de sizin gelişiminizde büyük rol oynuyor. İstediğiniz okulun öğrenci işlerine bir şekilde göz atmalasınız.
İstediğiniz bölümü çalışarak kazanabileceğinize eminim. İyi birer grafiker de olabilirsiniz. Sanatçı olmak içinse istek pek yeterli değil gibi...
|
|
|
|
#7 (permalink) |
|
|
cgencer verdiğin değerli bilgiler için teşekkür ederiz...
bizim bilgi üniversitesine yönelmemizin nedeni görsel grafik tasarımı (VCD) bölümünün imkanlarının ve olanaklarının çok iyi olması.. Elimiz çizime yatkın olmadığı hatta çizim becerimiz olmadığı için grafik tasarım gibi bi güzel sanatlar bölümünü düşünmek yanlış olur kanısındayız.. Ve bu saatten sonra da çizimimizi geliştirebiliceğimizi pek düşünmüyoruz açıkçası... zaten şu aralar zamanımızı en çok araştırmaya ayırıyoruz.. diğer üniversitelerdeki bölümler ve yurtdışındaki olanlaklara bakınıyoruz bilgi'ye alternatif olarak. bana göre bilgi'de verilen eğitim çok geniş kapsamlı.. 4 sene içersinde hepsinden orta derece'de de olsa video clip'ten offset'e kadar geniş yelpazede dersler alıyorsun ve bu bölümden çıktıktan sonra (tabi 4 sene boyunca kendini geliştirip söylediğin gibi hocaları kovalıyıp daha çok bilgi alarak daha çok çalışarak) iş imkanları baya geniş oluyor.. Aslında 2mizinde milyarder olmak gibi hayalleri yok dediğimiz gibi istediğimiz mesleği yaparak iyi bi hayat sürmek istiyoruz... Bu arada açıklamakta fayda var 2'mizde burslu girmeyi hedefliyoruz.. Şu an için maddi açıdan 4 sene paralı eğitimi kaldırabilicek durumumuz pek yok, yani aslında çok zorlasak war ama ailelerimize büyük yük bindirmiş olucaz... Gildor senin mesajın içinde şunu söyliyim... Nerdeyse ayda bir Bilgi'ye gidiyoruz ve ordaki öğrenci ve asistanlarla konuşuyoruz..Onun dışındaki zamanlarda da icq ve mail yoluyla bilgi alışverişinde bulunuyoruz.. Her yıl sonunda Bilgi'de öğrenci sergileri oluyor.. web sitesindende yaptıkları çalışmaları vs. görme imkanımız var.. http://www.vcdexhibit.com/ sitesine göz gezdirirsen dönem dönem, ders ders yapılan çalışmaları görebilirsin... Ayrıca ordaki öğrencilerden duyduğumuza göre okulun en büyük özelliği öğrenci öğretmen ilişkisinin çok güçlü olmasıymış.. Biz gittiğimiz zaman bize bile bilgilenmemiz için saatlerini ayıracak, yarcımcı olucak hocalar görüyoruz.. Yorumlarınız için teşekkürler..
|
Zoque'a hoşgeldiniz!