Zoque.Forum
Dirsek Teması:
Geri Dön Zoque.Forum » Tasarımcının Mutfağı » Luna Grafik Forumu - 2D » Kısa yoldan Grafiker olmak !

Luna Grafik Forumu - 2D Her türlü pixel ya da vektör tabanlı grafik programı (Photoshop, Corel Draw, Freehand, Fireworks...) hakkında merak ettiklerinizi, karşılaştığınız problemleri bu bölümü kullanabilirsiniz.

Yanıt

LinkBack Seçenekler
Old 10.08.2004   #1 (permalink)
faydalinotlar

faydalinotlar's Avatar

Yer: istanbul
Kısa yoldan Grafiker olmak !

Meslek eğitimi veren özel kuruluşlar!

Meslek eğitimi
veren özel kuruluşlar !
(ekte, yazinin word programinda yazilı hali bulunmaktadır, isteyen eki indirerek te okuyabilir)
Ekonomik şartların değişmesi, çağın gereksinimleri, bazı meslek dallarının geçerliliklerini yitirmelerine, alternatif eğitim kuruluşlarının açılmasına neden oldu.

Her ekonomik kriz sırasında reklam veren harcamalarını gözden geçirip ilk kıstığı bütçe reklam harcamaları oluyor. Kriz ortamında reklamın kesilmemesi için geçtiğimiz kriz döneminde televizyonda ve basında bu yönde teşvik edici reklamlar, kampanyalar düzenlendi. reklam ajansları müşterisinin reklam harcamalarını kısması durumunda çalışanlarının maaşlarını yarı yarıya indirme, işten çıkarma, kadroda daralmalar oldu. Krize dayanamayan bazı ajanslar da bu dönemde kapandı. Kriz ortamında bir çok reklamcı, tasarımcı işsiz kaldı. Krizin atlatılmasının ardından canlanan piyasa sebebiyle işe alımlar, ücretler nisbeten düzeltildi. Bir çok iş veren bu krizi kullanarak çalışanlarının ücret artışlarını yıllarca düzletmemek için krizi bahane ettiler. %5’lik artışlarla zamlar geçiştirildi. reklam sektöründe çalışanların genel yaşam düzeyi ortanın üzerinde iken günümüzde bu düzeyde düşmeler olmuştur. Yine işinin ehli, çizgilerinde devamlılık sağlayan, kriz ortamında varlığını ve çalışanlarının güvenini koruyan reklam ajansları bu gün çalışmalarına başarıyla devam etmektedirler.

Gazete’lerin sarı sayfalarında rastladığımız eleman ilanlarında “grafiker, Macintosh Operatörü Aranıyor” ilanları sıklaştı. Bu talep sektörün nitelikli grafik tasarımcı açığının olmasının yanında, bu alanda oldukça fazlalaşan 60-100 saatlik eğitimler sonrasında özel eğitim kuruluşlarından sertifikalarını alan, kursiyerlerin kendilerine grafik Tasarımcı ünvanıyla piyasaya çıkıp bıraktığı kötü intibalar yüzünden işverinin sık sık elaman değiştirmesiyle sonuçlanmıştır. Kursiyerler profesyonel iş hayatıyla karşılaşır karşılaşmaz ciddi bir moral bozukluğuyla karşılaşıyorlar.

Bu konu yıllardır kanayan bir yara olarak artarak devam etmekte. Niteliksiz ve denetimsiz meslek eğitimlerinin nereye kadar bu şekilde devam edecek. Yıllarını bu mesleğe vermiş, üniversitesinde okumuş ya da bir ustanın yanında yetişmiş işinin ehli meslektaşlarımızın, iyi bir eğitim vaadiyle niteliksiz eğitmenler tarafından yetiştirilerek işinin ehli arkadaşlarımızla yer yer kıyaslamaya girilmiştir. Düşük ekonomik şartlarda çalışmayı kabul ettiklerinden dolayı ücretlerin belirli bir seviyeye gelmesini, sosyal hakların gelişip yerleşmemesinde nisbeten etkileri olan bu arkadaşlarımız aslında kendi yaşamlarını daha da zorlaştırıyorlar.

Bu kötü tablonun yanında nitelikli eğitim kuruluşları ve eğitmenler yok mu? Tabi ki vardır ve var olduğunu biliyorum. Ama üzülerek söylüyorum azınlıkta.

Piyasa deneyemi olmayan, ciddi bir iş yerinde işler yapmamış, Masaüstü Yayıncılıkta kullanılan yazılımları tanıyan kişiler rahatlıkla kendilerine özel bir eğitim kuruluşunda eğitmenlik işi bulabiliyorlar.
Gazete ilanlarında rastladığımız web tasarımı, grafikerlik kursları vb. eğitim kuruluşlarının ilanlarına baktğımızda, grafik eğitimi verenlerin grafik bilgisinin ne düzeyde olduğunu rahatlıkla görebiliriz. Kullandıkları tanıtım metaryallerini çoğunlukla programın eğitimcilerine hazırlattıklarından durumun ne olduğunu, bu işin eğitimini verenin elinden çıkmış işlerin niteliksizliği karşısında hayrete düşmemek elde değil.

Mali durumları iyi olan özel eğitim kuruluşları, durumu düzeltmek, kendilerini ayrı bir yere koymak adına bu konularda eğitimlerini akademik düzeyde, tam zamanlı 1-2 yıllık süreçlerde vererek çözmeye çalışıyorlar. Bu konuda çalışan bir eğitim kuruluşu tanıyorum, fakat öğrencilerinin iş hayatındaki tutumlarını izleme olanığım hiç olmadı.

Özel Eğitim kuruluşlarındaki eğitim.
Sözde verilen grafik eğitimlerini ele alalım. Bu eğitimi veren hocanın niteliği, eğitim verilen konunun müfredatı, eğitimi alan öğrencilerin düzeyi. Bunlar eğitimin niteliksel durumunu ilgilendiren ilk koşullar.
• Üniversitelerin Güzel Sanatlar F.’leri 4 yılda grafiker yetiştiriyor. 4’yıllık bir eğitimi 60, 80, 100, 150 saatlerde nasıl verilebilir. Karşılaştırmaya buradan başlayabiliriz. Çünki kursiyerlere verilen vaatlerde buna benzer duyumlar aldım.
• Ardından müfredata gelelim. Hangi eğitim kuruluşu çok açık olarak kurs müfredatını öğrencilerine veriyor. Öğrenci bu müfredata baktığında bir bigisayar program eğitimi mi görüyor yoksa bir meslek eğitimi mi görüyor!
• Öğrencinin niteliği bu ayrımı yapabilecek bir düzey de mi?
• Öğrenciye meslek seçiminde doğru tercih için rehberlik hizmeti ne düzeyde veriliyor!
Mesleğimiz artık bilgisayar ve teknolojiyle özdeşleşmiş bir durumda. Bir grafik tasarımcı için FreeHand, illustrator, Quark, Photoshop, Corel Draw neredeyse kaçınılmaz ve bilinmesi gerekiyor. Konu bilgisayar program eğitimi değil, bir meslek eğitimi.
Bu noktada kendi mesleğimiz adına, verdiğimiz emekler adına burada bir ayrım olmalı. Bu işin eğitimini verenlerin denetlenebileceği bir mekanizma olmalı. Milli Eğitim bu izni özel eğitim kuruluşlarına veriyor ve zaman zaman müfettişlerini gönderiyor. Burası bile kara mizah. Milli eğitim müfettişlerinin denetlemenin dışında başka özel ihtiyaçlarını bu özel eğitim kuruluşlarından karşıladıklarını tek sağır sultan duymamıştır her halde. Milli Eğitim sistemimizin de niteliğinin yetkili mercilerce tartışıldığı bu dönemde konunun kendi meslektaşlarımız tarafından ele alınarak sahiplenilmesinin önemine dikkat çekmek istiyorum.
Özel eğitim kuruluşları grafiklerlik kurslarının isimlerini “Masaüstü Yayıncılık” olarak değiştirmeli ve bu konuda düzenlenmiş ve her yerde temel olarak verilen bir müfredat oluşturulmalıdır. Teorik bilginin yanında pratik mesleki bilgilerin verildiği, günümüz teknolojik gelişmelerin öğrenciye öğretildiği, ezbercilikten uzak, gelişen iletişim şartlarında bir grafik tasarımcının en iyi yardımcısı olarak mezun edilmelidir.

Özel eğitim kuruluşlarında şuan hangi düzeyde eğitim veriliyor!
Masaüstü yayıncılığın Dünya’da standartlaşmış kullanım aracı olan Macintosh’lar bu eğitim kuruluşlarında kullanılmıyor. Ekonomik olarak bir PC’den biraz daha pahalıya geldiği için tercih edilmiyor. I-Mac’lerden daha ucuza mal edilen Celeron işlemcili bilgisayarlarda Macintosh kullanan reklam ajanslarına, Mac kullanamayan elemanlar yetiştirilmektedir. Yazılımların her iki platformda tıpa tıp olması bu farkı bir nebze ikinci plana düşürmektedir.
Gösterilen yazılımlar tüm özellikleriyle gösterilmiyor. Öğrenciye ağırlıklı olarak programın menüleri, tool’ların kullanımları gösterilerek eğitim tamamlanmaktadır. Oysa yazılımların kendi içinde taşıdıkları, bir problem karşısında sırayla yapılan farklı değerlerdeki uygulamalarla sonuca gidebilecek bir düşence yapısı gösterilmemektedir.

Özel eğitimler ve eğitimciler.
Bir çok yerde rastladığımız özel eğitmler veren eğitimcilerle yaptığım görüşmelerde bir öğrenciyi 40 saatlik birebir özel eğitimde yetiştirebileceklerini söylüyorlar. Özel eğitimler kursiyere daha pahalıya mal olmasına karşın, eğitimde verimin yüksek olmasından dolayı tercih ediliyor. Bu yönde ticari kaygılarla hareket eden eğitimci arkadaşlarımıza rastlamak mümkün.
Eğitim kuruluşlarında mesleki eğitimlerin niteliksel gelişimi konusunda çalışmalarıma kendi adıma devam edeceğim. Bir kimlik olarak taşıdığım mesleğime sahip çıkmak en doğal hakkım. Bu konuya tüm meslektaşlarımızın eğilmesini bekliyorum.
Ekli Dosyalar (Kullanmadan önce virüs taramasından geçiriniz)
Dosya Uzantısı: doc Meslekegitimi.doc (33.5 KB, 58 defa görüntülendi)
faydalinotlar şu an çevrimdışı  
Add Post to del.icio.usBookmark Post in TechnoratiFurl this Post!Spurl'e kaydet! http://reddit.com/submit?url=%url%&title=%title%Wong'e kaydet!Yahoo'ya kaydet!Google'a kaydet!MSN'e kaydet!Facebook'e kaydet!
Mesajdan alıntı yaparak yeni bir cevap ekleyin
Old 10.08.2004   #2 (permalink)
Maxicoder

Yer: Eskişehir
Re: Kısa yoldan Grafiker olmak !

Hımmm. Güzel bi yazı olmuş. Elinize Sağlk...

Son zamanlarda özellikle gazetelerin sarı sayfalarında ve pazar günü verdikleri eklerde gerçekten de "grafiker, Mac Operatörü aranıyor" ilanları sıklaştı. Haliyle insanlar bu işin nsaıl olduğunu sormaya başladılar. Hayatında bilgisayar açıp kapaması sayılı olan arkadaşlarım benden Photoshop cd si istemeye başladılar. (Hoş bi durum aslında ) Dolayısıyla eğitimcilerin ya da eğitimi ticari bir kapı olarak görenlerinde iştahını kabartacak bir talep yığını oluşuyor her geçen gün.

Bir de soru sormak istiyorum. Milli Eğitim'in denetleme sistemi gerçekten bu kadar kötü durumda mı?
Maxicoder şu an çevrimdışı  
Add Post to del.icio.usBookmark Post in TechnoratiFurl this Post!Spurl'e kaydet! http://reddit.com/submit?url=%url%&title=%title%Wong'e kaydet!Yahoo'ya kaydet!Google'a kaydet!MSN'e kaydet!Facebook'e kaydet!
Old 10.08.2004   #3 (permalink)
grey

grey's Avatar

Yer: İstanbul
Kısa yoldan Grafiker olamamak!

Bu konuya değindiğiniz için teşekkürler.
Son 4 yıldır bende web tasarım eğitmenliği yapmaktaydım, bu ayın başında bıraktım, çünkü artık yorulmuştum.
web tasarım eğitmenliğini özel bir kursta yapmaktaydım, haftada 2 gün akşam iş çıkışı 3 ders saati.

Bu işin olumsuzlukları en çok ben yaşamışımdır doğrusu,
derse giriyoruz çalışmayan programlar mouse'ler klavyeler, onları hallediyoruz, kaybolan dosyalar, insanı çileden çıkartıyordu doğrusu. Eğitmenlik kolay değil.

Parasını verip gelen, kendisine anlatılan şeyleri bekleyen çok öğrencim oldu. Ama olay öyle değildi.
İlk başlarda baya bir bocalamıştım, pedagojik formasyon eğitimi almıştım hatta bir ilk okulda kısa bir süre öğretmenlik de yapmıştım, ama nafile kurs eğitmenliği bir başka.

Bir avantajım şirketin bana karışmamasıydı, yani her şeyi ben hazırlıyordum çünkü bana içerik hazırlayacak seviyede değillerdi.

Kurslarda yaşanan sorun, biraz ekonomik biraz teknik;
web tasarım veya grafik tasarım olsun gerçekten bunu 60, 80 saatte vermek mümkün değil, çünkü bu işin pis bir tarafı vardır, ne öğrendiğini anlamazsın! ve unutursun. Uygulamaya yönelik olması gereken bir tasarım eğitimi, anlatılarak gösterilerek öğrenilemez, bir süreçtir hazmedilmesi lazımdır.

Ve olay sadece teknik değildir. (Siz hiç grafik operatör eğitimi aldınız mı?)

Öğrencilerimin seviyesine göre eğitim verirdim hiç bir sınıfımın içeriği birbirine uymazdı, 60 yaşında 50 yaşında çok öğrencim oldu. Ev hanımı mühendis, öğrenci, hepsi farklı. Anlaşamadığım sınıfın düzenini bozacak bencil öğrencim en fazla 2 ders sonunda gitmek zorunda kalırdı, çünkü onu bezdirirdim ama niye; zaten 15 saatte anlatmam gereken dersin 10 saatini sınıftan çalacağı için yoksa herkes benim için öğrencidir.
Kurs İdaresi parasını veren herkesi sınıfa alır ama kendilerinden rica ettiğim sıfatları hiç araştırmazlar, parasını veren düdüğü çalar ama hoca neyi çalar?
Geçen aylarda bu meslekten yorulmamı doruk noktasına çıkaran Kemal öğrencimi misal vereyim, 1 derste aynı konuyu en az 3 defa tekrarlatan (anladım dedikten sonra) arkadaşım beni geriyordu tabi ki sınıftaki diğer öğrencileri de. Bir gün açık konuştum kendisiyle bana verdiği cevap karşında dumur olmuştum çünkü kendisinde hafiften hafıza kaybı olduğunu iddia ediyordu!

Daha nice öğrencim oldu kaprisli, haylaz, afacan ama kurs ortasında birbirimize alıştık sonunda da teşekkür ederek ayrıldık, her mezun ettiğim öğrencinin arkasından düşünmüşümdür acaba ne yapacak diye, çünkü onu ben yetiştirmiştim benim ürünümdü sonunda, biraz idealist takılıyordum, biraz da aldığımız üç kuruş paranın hakkını verme çabası.

Kurs eğitmenleri hiçte iyi para almıyor, yani zaten kendileri mennun değiller.

Yazı da baya uzayacak kısa keselim.

Derse girdiğimde idarenin kendilerine ne söyledikleri sorduğum öğrencileri yeniden bilgilendirerek başlardım ilk dersime, Bu tür kursların sadece programları öğretmeyi taahhüt edebileceğini tasarım konusunun tamamen farklı bir konu olduğunu, ve kurs içeriğinin sıkıştırılmış bir eğitim olduğunu, beyinlerini açmalarını, derse odaklanmalarını mutlaka dışarıda araştırma yapmalarını öğütlerdim, burada öğrendiklerini dışarıda bir ajans ortamında pekiştirmelerini söyledim, çünkü örnekler sabittir ki dışarıda çaylak olarak başlayan öğrencilerim bu işi gerçekten kaptılar ve mesleklerine devam ediyorlar. flash dersinde kendilerini bir yönetmen gibi hissetlerini, grafik dersinde bir tasarımcı olmalarını söyledim hep, ve ekstra olarak içeriğimizde bulunmamasına karşın; temel sanat eğitimi, renk, grafiğin ne olduğu, Tipografi’nin temellerini, animasyonun temellerini anlatmaya çalıştım, ama kısa ders süreleri beni hep engelledi bende düzene uyamadığım için sevdiğim mesleğimi bıraktım.

Sonuç; bu işin grafik tasarımın web tasarımının eğitimi olur, olurda adam gibi olur. Ne olur bu işi kısa sürede size öğreteceklerini iddia edenlere inanmayın.
grey şu an çevrimdışı  
Old 31.08.2004   #4 (permalink)
TeredduT

TeredduT's Avatar

Yer: Balıkesir
Re: Kısa yoldan Grafiker olamamak!

Alıntı:
grey tarafından gönderilen mesaj:
Sonuç; bu işin grafik tasarımın web tasarımının eğitimi olur, olurda adam gibi olur. Ne olur bu işi kısa sürede size öğreteceklerini iddia edenlere inanmayın.
Ben bu işin sadece eğitim ile de olacağına inanmıyorum. Yani eğitimin tek başına birilerini birşeyler için hazırlayacağına. Neden ise piyasada çeşit çeşit işveren ve işyapan olması. (Bu işvereni, işi size veren kişi, işyapanı da kendine webtasarımcıyım diyen herkes olarak algılayalım). Herkesin isteklerinin farklı farklı olması. Ve malesef insanlara bir çok çalışma sununda insanların birçok kez kalite yerine "kendi zevksizliğini düşünmeyip" aslında sizin 'acaba bunu sunmasam mı?' dediğiniz şeyleri size yaptırmalarıdır. Elbette bu olay direkt olarak para ile alakalıdır. Siz belki "yok hayır o, o kadar kaliteli değil, bu daha kaliteli" deme hakkına sahipsiniz. Ancak emeğinizin hakkını size vermeme hakkına da onun sahip olduğunu düşünüyorsunuz ister istemez...,

Kısacası, deneyimin en az okuyup öğrenmek kadar önemli olduğunu düşünüyorum. Ama sıralama da elbette önce öğrenmek var. Çok uzun sürecek bir eğitim sürecini bitirmeden "ben webtasarımcıyım" diyerek ortada dolaşmamak aslında söylediğim şey. En az bu kadar uzun bir süre de "iyi veya kötü" işlere imza atmak. Bu ikisinin ardarda sürmesi...
TeredduT şu an çevrimdışı  
Old 31.08.2004   #5 (permalink)
ScottJr

ScottJr's Avatar

Yer: Istanbul-Turkey
Re: Kısa yoldan Grafiker olamamak!

benim bu konuda biriki maruzatim olacak:

* egitim merkezleri ve universitelerdeki temel sayilabilecek fark: universite ile 400 saatte grafiker egitimi veren kuruluslarin arasindaki tek fark universitelerde isin tekniginin ogrenildikten sonra ogrenciler ve egitmenler arasinda etkilesimli uretim, pratik ve isin kulturu tabaninda alistirma, pisme doneminin rahat ve uzun olmasi; yani isin en onemli kismi olan yerel tecrube ve vizyonun bireyde olusmasini saglamak.

serbest egitim kuruluslarindaysa bu aciklar edutlerle kapatilmaya calisiliyor, basarisiz oldugu sayilamaz ama yeterli de degil elbette...

* Akli basinda birinin Photoshop veya freehand toollarini ogrenmesi maksimum 20 saat. bu evreden sonra ogrenmesi gereken sey o toollarla uretebilecegi seyleri kendi kafasinda projelendirebilmesini, planlamasini ve bu planladiklarini teknikle birlestirmeyi basarmak.

Dananin kuyrugu burada kopuyor iste, pen tool'u ogrenen arkadasin, pen tool ile kendi gelistirdigi bir illustrasyonda dag cizen bir adama aval aval bakmamasi saglanabilirse o zaman kuyrugu kurtaririz.

* Egitim goren bu adama yaptigi seyin cocuk oyuncagi olmadigi kesinlikle alti cizilmeli, genclik hevesiyle hadiseye girmesi onlenmeli.

Netice itibariyle universitede alan egitimi gormemis birine de profesyonel bakis acisi ve beceriyi egitimle vermek mumkun, velakin kolay degil.

Ah bu arada Ceyhun Hocam, inanilmaz guzel bir konu topic ve yazi harika, cok gerekliydi tesekkurler. Ancak orada da bir puf noktam olacak:

300 saatlik egitim goren arkadaslar da bu meslegi edinebilmek uktesiyle milyarlar akitiyorlar bu egitim sektorune, bence sorgulamamiz gereken Milli Egitim Bakanligi bu konuda ne kadar yapici, yaptirimci?! Malum bu kuruluslar yok'e veya onlari yonlendiren bir kuruma degil, prosedurleri tamamlayana yol acan bir devlet kurulusuna baglilar, gidilecek son nokta orasi.

» Monofactor -Journal | Showcase | » DevArt Gallery

Mesaj ScottJr tarafından 31.08.2004 (21:47) yeniden düzenlendi..
ScottJr şu an çevrimdışı  
Old 01.09.2004   #6 (permalink)
faydalinotlar

faydalinotlar's Avatar

aynı forumun baska bır konusunda ozel egıtım kuruluslarından bırı uzerınde ateslı bır tartısma suruyodu. arkadaslar bır meslegın ıcrası ıcın o meslegın egıtımı alaylı yada akademık egıtımı kesınlıkle alınmalı. Alaylı egıtım uzun vede sabırlı bır surectır. Insanın sabır vede yetenegı herzaman sınanır vede avantajları fazla degıldır. pıyasa ve teknık bilgisi fazla olmayan akademı mezu arkadaslar bu farkı bır zaman sonra kapatıyorlar.

Alaylı egıtım surecınıde cok ıyı bır sekılde gecıren vede basarılı olanlar aramızda bulunmakta. devletın bu konuya bılır kısı sıfatıyla karısması cok zor. Cunku grafik tasarımcı tanımlaması konusunda dahi sorunların oldugunu duyuyorum. Sivil örgütlenmeler, meslek kuruluşları bu konuda belirleyiciolabilir.

ISO belgesi nedir onemi vede yaptırımı varmıdır. yaptırımı yoktur. ISO alan firma ISO standartlarına gore uertim yapmak zorundadir vede ISO tarafından denetlenir. bunun meslek egitimleri tarafında uygulandıgını dusunun. Vede bunun ozel egitim kuruluşlarına verilecek bir formulunu. Denetleme buarada ortaya cıkıyor. yine ticari cıkar vede rekabet geregi bu belgeyi almak isteyenler vede bu belgenin resmi yürütücüleri BSA reklamlarına benzer reklam vede duyurularla kursiyerleri biliclendirirlese belki birseyler duzelebilir.

Düsünün bir kere cat kapı bir kurs ziyareti vede denetimi. grafik egitimi vren hocanın tipografi bilgisinden renge taslaklardan orjinallestirmeye, bilgisayar programlarına girmeden meslek bilgisiyle dnetlendiğini..... kac egitmen bu denetlemeden basarılı cıkar.

Kısaca bunun formulu uzerınde calısıyorum. olur yada olmaz ama mutlaka bu konuda bir formülasyon bulunacak.
Old 02.09.2004   #7 (permalink)
Se7en

Se7en's Avatar

Yer: IstanbuL
Görsel: 31

100 saatle grafiker olurlar ha? Çok gülünç rakamlar.
Bir kere kurs ta işin metodiği gösteriliyor. Hoca'nın verdiği direktifler doğrultusunda. Hoca iyi ve işine özveriliyse 20 kişilik sınıfta 3 tane grafiker adayı bence ancak çıkar yadda çıkamaz. Adamlar o kadar azımsamışlar, potansiyel bir ticari sektöre cevirmişler ki bu konuyu, kimi başarılı kursların bile isimleri zedeleniyor. Kurs gayet mantıklı ve pratik çözümler sunar hiç bilmeyen insana. Adam takıldığını hocasına sorar cevabını alır evinde pratiğini yapar gelişirse gelişir, "ama ben kursa gittim herşeyi nasışlsa beynime sokarlar" mantığıyla yaklaşıldığı için (genelde) kurstan çıkan tabiri caiz yeni yetmelere biz burada alaycı gözle bakıyoruz bazen. Neden derseniz. Adam kursa gidiyor, öğrendiğini sanıyor, ticari deneyim sıfır, adamın birisi gelir, grafiker den öyle bir iş ister ki adam afallar kalır. Herşeyi web olarak da sınırlamıyorum. Katalog var, billboard var. Van vision işleri var da var.

Yani kurslar soru işaretlerini aydınlatıyor gibi. grafiker adayını grafiker olarak mezun etmiyor. Genelde kişinin kendi hırs ve kurs dışı pratiklerine bağlı birinin grafiker olabilmesi. Açıkçcası kurs ile öğrenmedim mesleğimi. Aileden devam ediyorum. Ancak kurslarıda gördüm. 100 kişiden 5 tane grafiker ya çıkar ya çıkmaz gibi bir önyargım oluştu.

Ticari deneyimi olmayan adam gazetedki ilanlardan kendine ancak 1 haftalık iş bulur. 2. Pazartesi kapı önüne koyarlar adamı. Ne kadar kolay meslek bu böyle ayaklar altına düştü neredeyse.

Hatta bir kere doğum gününe gitmiştim bir arkadaşımın. 45, 50 kişilik ortamda 9 tane grafiker vardı biri de bendim. 6 tanesi kurstan çıkma ortalığa atlayıp orada burada "ben şuyum, buyum" diyen tipler. Bir iki şey sordum, adam lar daha o kadar vasatlar ki üzülüyorum çalıştıkları firmalara. Kim bilir kaç işleri çöpe gitti. En çok kızdığımsa orada burada mesleği Artistlik yapmak için ağızlarına sakız yapmaları. Ses var görüntü yok. Kursların çoğunu tınmıyorum bile.
Se7en şu an çevrimdışı  
Old 04.09.2004   #8 (permalink)
faydalinotlar

faydalinotlar's Avatar

tum yazan arkadaslarla bir yerlerde ortaklasmak mümkün. Bu işi herkes yapamaz demiyorum. Kim yapıyorsa bileğinin hakkıyla, işin gerektirdiği biçimde yapmalı. Bunu yapması içinde gerekli donınıma sahip olmalı ki hizmet verdiği müşteriye karşı bu mesleğin bir temsilcisi olarak olumsuz bir şey getirmemeli.

Bu noktadan sonra bireysel çabalarla çözüme gidilmeli.

Bu ğitimler GRAFIKERLIK degil Masaüstü Yayaıncılık Kursları olmalı. Peki bu eğitimin alt konuları ne olmalı. Yardımcı bir grafiker, iyi bir uygulamacı, MUY çalışanı bu kurslardan hangi bilgileri alarak mezun edilmeli. Nasıl bir eğitim olmalı ne verilmeli.
Old 04.09.2004   #9 (permalink)
refo

refo's Avatar

ceyhun hocam ve diğer üstadlar açıklamalar ve yorumlar için teşekkürler.. Bilge Adam başta olmak üzere bu tip "kurs" eğitimi veren kuruluşlar artık sokakta flyerlarını dağıtıyorlar.. Taksim'de belki rastlayan olmuştur..
Old 06.09.2004   #10 (permalink)
zoom

zoom's Avatar

Yer: izmir

Ceyhun'cum harika bir konu başlatmışsın. KUTLARIM.

ilgilenenlerin Hasip Pektaş hocamızın "grafik Tasarımcının Egitimi İcin Bazı Öneriler" başlıklı yazısını da okumalarını tavsiye ederim.
http://yunus.hacettepe.edu.tr/%7Ehpektas/gra.tas.html
Yanıt

Etiketler
olmak , grafiker , yoldan , kisa

Zoque'a hoşgeldiniz!
Zoque 27.02.1999 tarihinde yayın hayatına başlamış, paylaşıma dayalı bir oluşumdur. Tasarım, teknoloji, web, kültür ve sanat ana başlıkları altında bilgi paylaşımı ve benzer değerlere sahip katılımcıların birbirleriyle iletişime girmelerine imkan sağlar. "Az ama Öz" sloganından yola çıkarak, kaliteli ve nitelikli katılımı temel alır.

Saygın ve ciddi bir ortamda yardımlaşmak, haberleşmek, kendi bildiklerini diğer katılımcılarla paylaşmak isteyen, oluşumumuza düzenli katılımda bulunacağı inancını taşıyan konuklarımızı üye olmaya davet ediyoruz. [ » ]

Üye Girişi: