»
TEMPLATE siteler
|
| Luna Grafik Forumu - 2D Her türlü pixel ya da vektör tabanlı grafik programı (Photoshop, Corel Draw, Freehand, Fireworks...) hakkında merak ettiklerinizi, karşılaştığınız problemleri bu bölümü kullanabilirsiniz. |
![]() |
|
|
LinkBack | Seçenekler |
|
|
#2 (permalink) |
|
Yer: istanbul
|
Re: TEMPLATE siteler
yürü be CaRaVaN!
soruyu sanki template kullanmak bir firma için doğru çözümmüdür diye sormak istemiştin değil mi? yoksa ben mi yanlış anladım. evet bu kadar basit template kullanmak. "kendine özgü design" ayrıcalığı diye bir şey olduğuna inanmıyorum ben. arz talep ilişkisi sonuçta. alan birileri daima olacaktır. ama bir firma için template doğru çözüm değildir evet. garip bir başlık olmuş.
|
|
|
#3 (permalink) |
|
Yer: İstanbul
|
web tasarim isi o kadar basit'e indirildi ki, ( uzatmicam onceden konusuldu,tartisildi)
Artik bazi -site tasarla(yama)yan tasarimci arkadaslar,kasmadan dedigin gibi ya hazir templateleri kullaniyorlar yada renklerini degistirip musteriye sunuyorlar tamam musteri konuyla pek ilgili degilde benim asil sastigim husus isveren firmalarin -is hizli ciksin template maplate- farketmez mantigi.. Saygilarimla .o
|
|
|
#4 (permalink) |
|
|
Arz-Taleptir bence de. Ayıplamıyorum yeter ki o tasarımların da bedeli ödeniyor olsun. (%99 ödenmiyordur tabi)
Bu konuda yapılan eleştirilerin benzerleri, HTML kodlamadan WYSIWYG editörlerine geçişte yada ASP, PHP gibi dinamik teknolojilerin Ultradev, DreamweaverMX ve ötesi yazılımlarca üretilmeye başlanmasında da yaşandı. Yani kısaca bizlerin elindeki silahlar tek tek alınıyor. 3-4 sene önce 3-5bin dolara yaptığınız işleri 1000 dolara yaptığınızda seviniyorsanız bu işin nerelere geleceğini de tahmin edersiniz. Şahsen bu tip bin türlü olumsuzluğa artık kızmamak gerektiğini düşünüyorum. Kalite diyorsanız onun da alıcısı olacaktır buna emin olun. |
|
|
|
|
|
#5 (permalink) | |
|
Yer: İstanbul/Balıkesir
|
Alıntı:
çok hoşAslında onlara tasarımcı bile denmez. Ama gel gör ki; alan razı veren razı. Yapacak bir şey yok. |
|
|
|
|
|
|
#6 (permalink) |
|
|
Bu son zamanlarda benim de aklıma takılan bir konu. Son zamanlarda dediysem, bir-iki yıldır. Bu süre içerisinde template tasarlayıp bunları pazarlayan sitelerin kalitesinde inanılmaz bir artış olduğunu düşünüyorum. Örneğin, hepimizin bildiği http://www.templatemonster.com sitesindeki templatelerin çoğu görsel anlamda son derece etkileyici. Neredeyse hepsi flash kullanılarak yapılmış bu templatelerin sıradan bir müşteriyi etkilemede son derece başarılı olacağı aşikar kanımca.
sorun ise bu görselliğin arkasına saklanmış durumda bence. Altyapısı, doğal olarak, herhangi bir olası içeriğe uyum sağlayabilmek amacıyla son derece muğlak kurulmuş bu tür template'ler, (ya da şablonlar diyelim) tam da bu nedenden ötürü çoğu zaman çok yararlı sonuçlar verebileceğe benzemiyorlar. Şöyle bir benzetme derdimi anlatmamda yardımcı olabilir. Bir ofisin dekorasyon işini düşünelim. Elit bir müşteri portföyü olan, onları her daim etkilemek ve elinde tutmakla sorumlu bir firma, eğer birazcık öngörüye sahipse, bir iç mimar ve/veya tasarımcıyla anlaşarak, talep ettikleri para ve imkanları (özgürlük, malzeme, vs.) sağlamak koşuluyla daha önce benzeri yapılmamış, yani özgün ve kendisine özel bir dekorasyon çözümü tercih edecektir. Çalışma masalarından koltuklara, duvarlara hatta belki binanın tüm yapısına kadar kendine özgü olacak bu çözüm, firmanın hem prestijini yükseltir, hem de müşterileriyle olan ilişkilerine değer katar. Öte yandan, bu denli özgün çözümlere ihtiyacı olmayan firmalar olabileceği düşünülebilir sanıyorum. Basit, daha önce uygulanmış bir çözümle yetinebilecek bu ikinci kesimin beklentisi belki sadece varolan prestijin ve müşterilerin korunması olacaktır. Bir de tabii, evinden topladığı bir iki sandalye ve plastik masalarla ofis (daha doğrusu dükkan) açmak isteyenler de olacaktır. Onlar da zaten bu iki çözüme de ya ihtiyaç duymayan ya da bunu aklına getiremeyecek denli görüş açısı dar kesimi oluşturmaktadır. İkinci kesimi tehdit eden bir-iki unsur var yalnız. Bir müşterisinin başka bir firmaya, hatta rakip firmayı ziyaret ettiğini düşünelim. Kendisini karşılayan sekreterden, patronun masasına, belki patrona kadar herşeyin aynı olduğunu gördüğünde birinin diğerini kopyaladığını düşünmez mi? Daha kötüsü, her ikisinin de, sırf böyle bir hadiseye konu olmakla bu müşterinin gözünde değeri düşmez mi? Böyle bir şeyin olmaması için de bazı çözümler sunuyor template firmaları. 1000-1500$ verip yalnız kendiniz için tasarımı satın alabiliyorsunuz. (normal fiyatlar 80-100$'ı geçmiyor.) İkinci olarak, bir otomobil firması için uygun olacak bir tasarım elbette bir nalburun dükkanında komik duracaktır. Bu yüzlerce görsel olarak doyurucu tasarlanmış template arasından doğru olanı seçmekle çözülebilir. Yine de, şablon doğru seçilse dahi, bunun birebir olarak firmaya uygulanması yerine, adı üzerinde, "şablon"daki öğeler kullanılarak, özgün olmasa bile hiç olmazsa kişiselleştirilmiş uygulamalar yapmak, en azından düşünce bazında bana hiç de olanaksızmış gibi gelmiyor. Başta belirttiğim altyapıdaki muğlaklık bu şekilde giderilerek, firmanın mesajını yeterli derecede verebilecek siteler yapılabilir. Ancak bir ajansla ya da tasarımcıyla anlaşmış bir müşterinin aslında birinci gruba dahil olduğu, ya da en azından dahil olmak istediği de unutulmamalı. Umuyorum biraz açıklayabildim düşüncelerimi. Uykum geldikçe çenem düşüyor benim. Bence sorun ille de şablon kullanıp kullanmamak değil. Bazı durumlarda stok fotoğraflardan çok etkili çözümler çıkarıldığı gibi şablonu "şablon" olarak kullanıp aynı derece etkli sonuçlar alınabilir diye düşünüyorum. Yanlış anlaşılmasın, bir tasarımcı açısından bunun etik bir davranış olup olmayacağı üzerinde bir fikir belirtmiyorum. Kendi adıma konuşursam, böyle bir çözüme gitmedim ve gitmeyi gerektirecek bir durumun karşıma çıkacağını hiç sanmıyorum. Ancak Punisher999'un da belirttiği gibi ortam ve buna bağlı olarak firmaların bekledikleri, ya da zaman zaman kendi uyguladıkları çözümler son derece hızlı değişiyor. Ben de ona katılıyorum, özgün ve kaliteli çözümler için her zaman talep olacaktır. Yine de bu değişim ciddi bir değerlendirme gerektiriyor.Biraz uzun oldu kusura bakmayın. Dediğim gibi kafamı kurcalıyordu son zamanlarda, şimdiye kadar olan fikirlerimi paylaşayım istedim. |
|
|
|
|
|
#7 (permalink) |
|
|
|
|
|
|
|
|
#8 (permalink) |
|
Yer: İstanbul - Ortaköy
|
web sitesi yaptırma amacıyla gelen bazı müşteriler istedikleri şeyi bilerek geliyorlar ve "Ben falanca siteyi çok beğendim, aynısından istiyorum" diyor. O müşteriye beğendiği sitenin aynısının yapılamayacağını fakat falanca adresteki template'lerden herhangi birini beğenmesi durumunda o template'in satın alınıp kullanılmasının önerilmesi bence son derece akılcı ve sonuca yönelik bir çözüm.
Tabii burda müşteriye ekstra masraf çıkacağı gibi tasarımcının da bu işten kazanacağı para azalabiliyor. Ama işi etik açıdan bakarak yapılacak en mantıklı şey budur bence. Yani çalmaktan iyidir bu 80-100 dolarlık template'leri kullanmak. |
|
|
|
|
|
#9 (permalink) |
|
|
template / seri üretim / fabrikasyon yapım vb. (sadece web sitesi veya sabit bir x metası olarak bahsetmiyorum ) konusu sanki ilk kez hayatımıza dikilmiş bir kazıkmış gibi şaşkınlık veya kızgınlık tepkileri vermek çok fazla duygusalca davranışlar bana kalırsa.
Endüstri toplumunda yaşıyorsak(ki sanırım kimse buna itiraz etmez), bilmemkaç milyon adet aynı tasarıma sahip otomobil, t-shirt, ayakkabı vb bilumum obje insanlar tarafından gayet rahatlıkla ve mutlulukla tüketilebiliyorsa, ürün olarak ortaya koyduğunuz ( tasarım performansı sonucu ortaya çıkarılıyor olsa bile web sitesi de bir üründür eğer ki onu bir başkasına ücreti karşılığında satmaya çalışıyorsanız) herhangi bir materyal veya performans da bir başkası tarafından farklı bir yöntem ile sunulmaya çalışılacaktır. Ticari hayatın içine karıştırmaya çalıştığınız kurumsal veya bireysel bir metayı da birileri elbette fabrikasyon üretim bandına veya market mantığında satışa sokacaktır. Ofis dekorasyonu örneği verildiği için aklıma geldi, bu mantıkla düşünürsek bkz. Nurus vb. iç mimari / dekorasyon firmaları da iç mimari konusunda "template" koleksiyon yapan firmalar olmuş oluyorlar. Belki sektöründeki bir çokları bu mantıkta çalışan firmaları yadsımıştır karşı durmuşlardır hani bunun özgünlüğü her müşteriye aynı şeyi mi satacaksınız olur mu böyle şey demişlerdir ama bugün değil de bundan 50 yıl (veya 100 yıl) önce bunları tartışıp ortaya çıkan sonucu kabul ettikleri için bugün bu konuyu tartışma ihtiyacı duymuyorlardır sanırım. Ayrıca bu "template" site konusuna karşı dururken de özgünlük / yaratıcılık konusundan açılıyor hep konu, halihazırda yapılan birçok sitenin de özgün (ne kadar özgün oldukları da tartışmalı oluyor genelde) ama o örneklerin yanından geçemeyecek kadar da yaratıcılıktan yoksun durduklarını gözardı etmemek lazım.
|
|
|
#10 (permalink) |
|
|
template konusunda kafa yormuş hatta bunu türkiyede türk tasarımcılarla yapmayı da düşünmüş (ve sonra satın alanların sayısı çalanların sayısının yüzde biri olacağını görerek beyninden uzaklaştırmış) biri olarak ben ilk gördüğüm andan beri bu mantığın etiği üzerine düşündüm.
Etik açıdan template kullanımı bence hiç ama hiçbir sakınca içermiyor. Ama nedense yaratım denilen eylemde bazılarımız biraz da duygusal davranarak, sözkonusu görsel yaratım olduğunda bunu kabul edilmez olarak görüyorlar. Halbuki programlama gibi bir noktada hazır çözümleri herkes kullanabiliyor yeri geldiğinde. Veya Dreamweaver sizin yerinize access sınırlama kodunu 2 tıklamayla otomatik koyduğunda bu gayet normal kabul ediliyor. Halbuki yapılan eylem bence birebir aynı. Biri üretmiş siz de parasını vererek yada vermeyerek o üretimi kullanıyorsunuz. Burada önemli olan bu modüler şeyleri amacına yönelik kullanmak. Ve o modülerliğin getireceği tembelliğe alışmamak. Visual programlama araçları ile birlikte bir kıyamet te orada kopmuştu. Hatta üniversitenin ilk senelerinde arkadaşlarımla bu konuda çok tartışmışımdır. Visual Basic çıktı mertlik bozuldu. İpini koparan programcıyım diye ortaya çıkıyor deniyordu. Neden? Çünkü 2 tıklama ile buton koyuyordunuz, 2 satır kodla veritabanına bağlanıp query gönderiyordunuz vb. vb. vb. Sonuç? Hiç te ayağa düşmedi bu işler. Çünkü kolaylık asla esneklik getirecek diye bir kural yok. Sürekli DW'den örnek veriyorum ama güzel bir örneklendirme ortamı. Örneğin ASP'nin A'sından, programlamanın P'sinden anlamayan bir adama DW'de login olan kişinin yetkisine göre farklı sayfalara yönlendirme yapılsın dediğinizde bile tekleyecektir. flash keza aynı. Kalıp komutlarla yapacaklarınız da standartın ötesine çıkamıyor. Yani işin hakkını veren o konuda bilgi birikimi yapmış, o konuda tecrübe sahibi olmuş kişi hiçbir zaman hazır şeylere muhtaç insanlarla aynı pozisyonda olamaz. Ama madalyonun öteki yüzü de diyor ki ticaret sözkonusu olunca neyi ne kadar bildiğiniz değil ne kadar iyi sattığınız önem kazanır. Bu durumda çözüm nedir diye düşünüyorum. Eğer karşınızdaki bunu talep ediyorsa verin adresi seçsin kendi bilir. Ama bu konuda karşılaşılacak riskleri de göreviniz gereği hatırlatın. Sonra sizin başınız ağrımasın. "Ahmetin sitesi benimkisi ile aynı" demesin insanlar bir gün. İşin bir de şu yönü var. Eğer dinamik site ise hazırladığınız site (yada uygulama) bu şablonlar tek kelime ile ÇÖP! Hem tasarımın mutfağına girmiş hem de ucundan da olsa kodlamaya girmiş birileri nedense bu şablon olayında bulunmuyor. Yani ne güzel tasarım derdinden kurtuldum günlerce mideme kramplar girerek onlarca sil baştan tasarımlar yapmayacağım derken bir de abuk sabuk tablolarla, kodlamaya uygun hale getirmek için belki sıfırdan yapsanız daha az zaman harcayacağınız şablonlarla karşılaşabilirsiniz. Daha önce yaptığım bir site çok eleştirilince 2. defa tasarım istendiğinde "size tasarım yapmam artık" demiştim. Ama insanlar da içlerine sindirmek istiyorlar siz ne kadar bireysel beğenilerin genel beğenileri tutmasının zor olduğunu, işi profesyonellere bırakmanın mantıklı olduğunu anlatsanız da. Verdim bir şablon tasarım satan site adresini (co.uk li biseydi) gidin seçin alın dedim. Aldılar ben de o tasarımı ağlayarak (düzeltene kadar) kodlarımla entegre ettim. Yine yaptığım işe bakıp keyif alıyorum çünkü hala o işte benim yansımam var ve bir tasarımcıdan çok programcı yönüm ağır bastığından işin kodlama kısmı benim için daha önemli. Toparlarsam kullanmak, kullanmamak bunlar bireysel seçimler. İçine sindiren, kendi prensiplerinde bu anlamda esnek olan kullanır da. Bize düşen bu tip gelişmeler karşısında mesleğimizin hangi keşfedilmemiş sokaklarına sapacağımıza karar vermektir. O kadar çok yön değiştiren rüzgarların olduğu bir okyanus ki bu dümende vizyonu sığ biri oturursa 2 günde aç kalır. Ben inanıyorum ki bu işte yaratıcılık asla yokedilemez. İstenildiği kadar fabrikasyon çözümler olsun genele hitap eden şeyler esneklik anlamında insan beyni ile yarışamaz ve bizlere yine ciddi noktalarda ihtyaç olur. Bu tasarımda da böyle, programlamada da böyle. Ümitsizliğin yada meslek elden gitti demenin pek bir manası yok bence. Tamam eskisi kadar para kazanamayacağız ama o zaman da farklı yollar bulacağız yine bu meslek içinde yeralan. Benimkisi de uzun oldu ama bu görece kanayan yara hakkındaki görüşlerimi iletmeme vesile bir başlığı değerlendirmek istedim. |
|
|
|
| Sponsorlu Bağlantılar | |
|
Zoque.Forum
Reklam
|
|
Zoque'a hoşgeldiniz!