Zoque.Forum
»
Grafik tabletler hakkında bilgi lütfen
|
| Luna Grafik Forumu - 2D Her türlü pixel ya da vektör tabanlı grafik programı (Photoshop, Corel Draw, Freehand, Fireworks...) hakkında merak ettiklerinizi, karşılaştığınız problemleri bu bölümü kullanabilirsiniz. |
![]() |
|
|
LinkBack | Seçenekler |
|
|
#1 (permalink) |
|
Yer: denizli
|
Grafik tabletler hakkında bilgi lütfen
Corel painter tarzı programlarla dijital ortamda resim yapmayı dusunuyorum, ayrıca Photoshop v.b programları da web ve grafık tasarım ıcın kullanıyorum.
Ancak dijital ortamda mouse kullanarak resim yapmak biraz zahmetlı oluyor bunun için bir grafık tablet edınmeyı dusunuyorum ama bu konuda hıc bır bılgım yok. Fiyatı, kullanım alanları, avantaj - dezavantajları ve alternatıflerı v.b. konularda bılgılendırısenız sevinirim. İlgilenenlere şimdiden teşekkurler.. |
|
|
|
|
|
#2 (permalink) |
|
|
Re: Grafik tabletler hakkında bilgi lütfen
Özellikle Painter'ı mouse ile kullanmak gerçekten çok ama çok zordur ki zaten bu yazılım tabletsiz kullanılmamak üzere düşünülmüş bir yazılımdır.
Photoshop, paint için biraz sorunlu da olsa yine de tabletle görece iyi bir performans alınabilir ama ben size 2 yazılım ismi önereceğim: 1 - Corel Painter (en profesyonel amaçlı yazılım bu) 2 - Alias Sketch Pro (adı üstünde daha basit amaçlar için. Ama çok kullanışlı ve pratik. Aslında tablet pcler için düşünülmüş bir yazılımdır ama normal pclerde tabletle de gayet rahat ve keyifli bir kullanımı var) Tablete gelince; tabi burada tavsiye edilebilecek tek bir marka var : WACOM. (www.wacom.com) Bu marka çok önceleri Arttek (www.arttek.com.tr) aracılığı ile getiriliyordu fakat onlar bırakınca bir süre boşlukta kalmış ve piyasada sadece tek tük getirilen Graphire tabletler haricinde profesyonel tabletler bulunamaz olmuştu. Artık 3P getiriyor. (www.3p.com.tr) Giriş tabletleri Graphire 2 serisi idi en son. (şimdi baktım Graphire 3 çıkmış) Bunlar A6 boyutlu USB tabletler. Yine şimdi gördüğüme göre artık 2 farklı boyut sunuyorlarmış. (4x5 ve 6x8) Bende bir tane var (1 sürümü ki hemen hemen aynıdır) Gayet memnundum. Şimdi 9"x9" serial bir tabletini kullanıyorum Wacom'un. (bir arkadaştan başka bir arkadaşım için almıştım, o da sonra bana sattı tekrar çok ucuz bir fiyata) Profesyonel seri Intuos serisidir. 4x5'ten çok geniş boyutlara kadar gider bu tabletin modelleri. En uç noktada ise Wacom'un Cintiq model tabletleri var. Bunlar LCD ekran şeklinde tabletler. 15 ve 18 inçlik 2 sürümü var. Fiyatları da oldukça yüksek. (15inç olanını kullandım ve açıkçası benim çok ta hoşuma gitmedi. O para ile tabletpc alınır neticede diye düşünüyor insan ister istemez) 3-4 ay önce ciddi bir indirime gitmişti Wacom sanırım o indirim hala da devam ediyordur ama yine de özellikle türkiye fiyatları hala çok yüksek. Kullanım Alanları : Çizimin sözkonusu olduğu her yer diyebilirim. Wacom'un sitesinde çok daha geniş bilgi bulabilirsiniz bu konuda ve örnek uygulamalarda. Avantaj-Dezavantaj : Avantajları belli tabi. Bir kere mouse ile kıyaslanamayacak bir esneklik sağlıyor. Hassaslığının yanı sıra basınca duyarlı oluşu ile yetenekli ellerde Painter'ı konuşturmak mümkün. Dezavantaj olarak görülebilecek alışma devresini atlattıktan sonra el ile gördüğünüz ekran ve çiziminiz arasında tam koordinasyon sağlıyorsunuz ve ilk başta yadırgadığınız kullanış hissi, yerini büyük bir rahatlığa bırakıyor. Temiz kullanmak lazım. Kalemine çok dikkat etmek lazım. En hassas noktası kalemi ve onun ucudur. Eskiden wacom bu tabletlerle yedek uç sağlardı ama kalemler de buna göre tasarlanmıştı. Sanırım artık bunu sağlamak daha zor. (bende devasa bir tablet daha var A2 boyutlu. Farklı bir endüstriyel amaç için kullandım bundan 10 küsür sene önce. Şimdi öylece yatıyor ki sanmıyorum çalışacağını yeni sistemlerde yada çalışsa bile basınç desteği olmayacağından şimdinin standartlarında bir kullanım sunacağını. İşte bu tabletin 4-5 tane de yedek ucu var hala bir kalem kutusu gibi bir şeyin içinde) Fiyat : Giriş seviyesi A6 Graphire yanılmıyorsam 100 USD yada 100 Euro olmalı. 3p'nin sitesine giremedim ADSL Proxy rezilliği yüzünden. (buradan telekoma şükraan) Daha profesyonel tabletlere doğru bu fiyat 500-600 usdlere kadar gidiyor. Cintiq'lerde ise 1000 Euroyu aşıyordu en son. Yine de girebilirseniz 3p'nin sitesinde bir fiyat listesi olmalı. Olmadı telefonla öğrenebilirsiniz güncel fiyatları. Şimdiden tabletiniz hayırlı uğurlu olsun demiş olayım. Umarım bütçeniz dahilinde ihtiyaçlarınızı karşılayabilecek güzel bir tablet alır ve painter'ı konuşturursunuz ![]() Mesaj Punisher999 tarafından 18.11.2004 (22:20) yeniden düzenlendi.. Açıklama: resim eklendi. |
|
|
|
|
|
#4 (permalink) |
|
|
Cem Yılmaz keşke o tableti kullansa da bizleri yeniden karikatürleri ile buluştursa.
Sadece bir karikatürist olduğu dönemde severek takip ettiğim tiplemeleri vardı. Tableti de varsa insan en azından haftada bir çizer bir tane paylaşır sitesinden. (sitesi de hala kapalı ) cruelstroke : Merak ettim cem yilmaz'daki normal bir tablet miydi yoksa Cintiq modeli miydi? |
|
|
|
|
|
#5 (permalink) |
|
bende grafi2000'de Graphire 2 kullanma fırsatı buldum ama A6 boyutunu pek tavsiye etmiyorum.. rahat çalışma açısından pek hoş değil..
|
|
|
|
#7 (permalink) |
|
Yer: denizli
|
Selamlar,
İlgilenen ve yanıtlayan tüm arkadaşlara teşekkürler. fikir edinmem acısından faydalı oldu yazdıklarınız. Anladıgım kadarıyla graphire3 başlangıc ıcın ıyı ama pek kullanıslı değil en ıdealı Intuos3 gibi gorunuyo. Tabi gonul Cintiq ister ama 18" olan modellerınden, onada para dayanmaz Intuos3 lerin hangı boyuttakılerı daha kullanıslıdır yanı boyut arttıkca kullanım rahatlıgı da doru orantılı artıyomu yoksa. a6 , a5 , a4 hangısı uygundur sızce, ve corel painter IX yada corel painter 8 kullanan varmı acaba? ozellikle tabletle. ben yeni kullanmaya basladım (tabletsızz ) ama sımdı brushların hassasıtyet, netlik v.b ayarlarını mouse kullanarak yapmak zor oluyor, tabletın kalmınde dokunusa gore yada egime gore bu ayarlar kendısımı degisiyo yada tam olark nasıl oluyo, o kımını biraz aydınlatabılırsenız sevinirm.Tekrar teşekkürler... Mesaj badtrip tarafından 25.11.2004 (10:14) yeniden düzenlendi.. |
|
|
|
|
|
#8 (permalink) |
|
|
Bence en rahat boyut A4'tür. Ama bu kişiden kişiye, ihtiyaçtan ihtiyaca değişen birşey. Bu sebeple bu soruya net bir yanıt vermek çok zor. Ama A6 boyutu kullanışsız değil bunu söyleyebilirim. Sonuçta insan kendini ayarlıyor kullandığı tabletin ölçülerine göre.
http://www.wacom.com/tabletwizard/index.cfm burada hangi tablet sorusunu cevaplamaya yönelik bir uygulama var. Belki yardımcı olur. Tabletlerin yazılıma göre ayarları farklı farklı olabiliyor. Painterda olsun Flashta olsun bir brush seçip çizmeye başladığınızda uyguladığınız basınca göre brush size değişir. Özelikle painterda her brushta tepkiler farklı oluyor. Anlatması, kelimelere dökmesi zor birşey gerçekten de. Ama kalemden çok daha rahat diyebilirim en azından tablet kullanmak. (bence tabi) |
|
|
|
|
|
#10 (permalink) |
|
Yer: Samsun
|
Ben de wacomun A6 tableti var, başlangıçta yetecek gibi duruyor ama kısa zamanda alan sonrun yaratıyor. Rötuş yaparken sorun olmuyor ama, özellikle çizim ve boyama zor...
Wacom intous3- A4'ü beğeniyorum; dolar, avro 1 YTLnin altına düştüğünde almayı düşünüyorum ![]() |
|
|
|
Zoque'a hoşgeldiniz!