»
Eski el yazması metin üzerinde düzenleme
|
| Luna Grafik Forumu - 2D Her türlü pixel ya da vektör tabanlı grafik programı (Photoshop, Corel Draw, Freehand, Fireworks...) hakkında merak ettiklerinizi, karşılaştığınız problemleri bu bölümü kullanabilirsiniz. |
![]() |
|
|
LinkBack | Seçenekler |
|
|
#1 (permalink) |
|
Yer: Ankara
|
Eski el yazması metin üzerinde düzenleme
Ekte gönderdiğim fotoğraf, eski Osmanlı el yazmalarından çekilmiş bir sayfa. 15. yüzyıldan kaldığı için, sayfalar ışıktan zarar görüyor. O yüzden tarayıcıdan taratamadım. Photoshop ile üzerinde çalışıyorum. Ben bundan; parmakları, arkaplanı vs. çıkartıp sadece metin kısmının kalmasını istiyorum. Onu da pürüzsüz bir şekilde fotokopisi çekilmişcesine bastıracağız. İkinci ekteki resim gibi yani. (Photocopy efekti ve bir çok akrobatik hareket ile o hale getirebildim en son) Ama o zaman da pürüzler çıkıyor. Teker teker uğraşmak yerine daha kolay bir yöntemi var mı? Yardımcı olanlara minnettar kalırım...
|
|
|
#2 (permalink) |
|
Yer: İstanbul
|
Re: Eski el yazması metin üzerinde düzenleme
Bütün sayfalar için kullanacağın süreçleri birarada ele alıp Batch Process haline getir,
daha sonra her sayfaya özel düzenlemeleri tek tek yapman gerek yine, ama batch process işin büyük kısmını hızlandıracaktır. Ama bu tür eserlerin arşivlenmesi için ultraviolet veya infrared tarama yapan araçlar var sanırım belki onları araştırıp profesyonel destek alınabilir. Tarama yapmadan fotoğraf çekerek sağlıklı sonuç elde etmek zor. Zaten Işığın verdiğinden daha çok zarar verme ihtimali de var. Benzer kaynaklar üzerinde çalışmalar yapan Osmanlı Bankası Arşiv ve Araştırma Merkezi ile temasa geçersen belki bilgi alabilirsin. |
|
|
|
Zoque'a hoşgeldiniz!