Zoque.Forum
Dirsek Teması:
Geri Dön Zoque.Forum » Tasarımcının Mutfağı » Luna Grafik Forumu - 2D » grafik tasasarım - yeni başlangıç tavsiyeleriniz

Luna Grafik Forumu - 2D Her türlü pixel ya da vektör tabanlı grafik programı (Photoshop, Corel Draw, Freehand, Fireworks...) hakkında merak ettiklerinizi, karşılaştığınız problemleri bu bölümü kullanabilirsiniz.

Yanıt

LinkBack Seçenekler
Old 10.05.2007   #1 (permalink)
taifun

Yer: istanbul
grafik tasasarım - yeni başlangıç tavsiyeleriniz

merhabalar, 3-4 yıldır grafik tasarımla(grafik tsarım denmez ya benim yaptığıma) acemi olarak ilgileniyorum. genelde 3d, video ve web üzerine çalışmalarım oldu bundan önce...

ciddi bir şekilde ilgilenmek istiyorum grafik tasarımla artık bu amaçla bir kursa yazıldım (yeterince araştırma yapmadan kötü bir yere - ismini vermeyeyim karalama olmasın - ). kitap, eğitim cdsi ne bulduysam şaşkın şaşkın kurcalıyorum(şaşkınlık ne kötü bi şeymiş)...

danışan dağlar aşmış, danışmayan düz yolda şaşmış misali siz profesyonellere danışarak yönlendirmelerinizle dağlar aşmak istiyorum şu anki merak ettiklerim(çok var sırada ama hepsini de birden sormak olmaz); grafik tasarım işi ilgili şöyle bir yolda gitmek sizce doğru mudur?: Photoshop ile fotoğraf vb. tasarım, monyaj vb. işlemleri yapmak. freehand veya illusturator(illusturator tercihim olmalı) ile vektörel çalışmaları yapmak. Photoshop ve illustrutator ile yapılmış çalışmaları indesignde bir araya getirmek gerekli yazı vb. eklemeleri burda yaparak baskıya hazır hale getirmek.

üstte bahsettiğim bir hiyerarşide Photoshop-illustrator-indesign şeklinde mi çalışmaları hazırlmak(bu doğrultuda eğitim almam) gerekmektedir? teşekkürler...
taifun şu an çevrimdışı  
Add Post to del.icio.usBookmark Post in TechnoratiFurl this Post!Spurl'e kaydet! http://reddit.com/submit?url=%url%&title=%title%Wong'e kaydet!Yahoo'ya kaydet!Google'a kaydet!MSN'e kaydet!Facebook'e kaydet!
Mesajdan alıntı yaparak yeni bir cevap ekleyin
Old 14.05.2007   #2 (permalink)
berk gedik

berk gedik's Avatar

Yer: İstanbul
Görsel: 6
Re: grafik tasasarım - yeni başlangıç tavsiyeleriniz

Mesajının sadece başlığını okudum.. Gerisine bakmadan yazıyorum şu an..

Tasasarım / Tasarım
Add Post to del.icio.usBookmark Post in TechnoratiFurl this Post!Spurl'e kaydet! http://reddit.com/submit?url=%url%&title=%title%Wong'e kaydet!Yahoo'ya kaydet!Google'a kaydet!MSN'e kaydet!Facebook'e kaydet!
Old 16.05.2007   #3 (permalink)
taifun

yazdıklarınızı göremedim... sadece "Tasasarım / Tasarım" bu kısmı çıkmış. acaba gönderirken bir problem mi oldu?
taifun şu an çevrimdışı  
Old 16.05.2007   #4 (permalink)
Gökdeniz

Yer: İzmir

Önce düzgün yazmak gereklidir grafik tasarımda.Hele bide tipografiye de giriceksen,vay haline...

Kullandığın herhangi bi program olabilir.Hiç bir önemi yok.Paint bile kullanabilirsin.Photoshop'ta hangi filter'ı kullandığın / indesign'da sayfa tasarımını nası yaptığın / illustrator veya Freehand'de tooları çok iyi bilmen,iyi bi tasarımcı olduğun anlamına gelmez.Bunları aklından çıkar bi kere.

Bunlara kas,uğraş ama diğer yandan da kendini geliştirmeyi unutma.!!

Söylediğin kadarıyla 3d programları ve webe yönelik programlar kullanmışsın.grafik tasarım istiyosan eğer,Matbaa tecrüben olması lazım.Sadece baskıylada sınırla kalmasın bu.Kağıt çeşitleri,Ciltleme,Kağıdın nasıl kesiliceğini de öğrenmek büyük fayda getiricektir.

Tasasarım değil....Tasarım
Old 16.05.2007   #5 (permalink)
T.M.R

T.M.R's Avatar

Yer: AntaLya

Alıntı:
Gökdeniz tarafından gönderilen mesaj: Mesajı Görüntüle
Önce düzgün yazmak gereklidir grafik tasarımda.Hele bide tipografiye de giriceksen,vay haline...

Kullandığın herhangi bi program olabilir.Hiç bir önemi yok.Paint bile kullanabilirsin.Photoshop'ta hangi filter'ı kullandığın / indesign'da sayfa tasarımını nası yaptığın / illustrator veya Freehand'de tooları çok iyi bilmen,iyi bi tasarımcı olduğun anlamına gelmez.Bunları aklından çıkar bi kere.
Katılıyorum.
Ek olarak ise şunu belirtmek isterim; bence iyi bir tasarımcı belli donanımlara sahip olmalıdır..
Yaratıcı fikirler bulup bunu görsel bir şekilde sunabilmek gibi.

Yani öncelikle, "Ben yeteri kadar yaratıcı birimiyim?" gibi bir soruyu kendine sorabilmeli bir insan. Tabii bunun cevabı hemen "evet, öyleyim" gibi basit bir cevap olmamalı. Önce birkaç çalışma yapılmalı, ardından yapılan çalışmalar profesyonel piyasadaki benzerleriyle karşılaştırılıp sorgulanmalı.. Yine ardından zevkine ve beğenisine güvendiğiniz birkaç kişiden görüşler alınmalı. Eğer varılan sonuç kişi için tatmin edicisiyse, ne ala.. Bu yola baş koymak, profesyonel meslek olarak seçmek için işe koyulma zamanıdır.. Ama varılan sonuç kişi için yeteri kadar tatmin edici değilse, hiç bulaşmamak en iyisidir sanırım.. Çünkü ciddi anlamda zor ve çeşitli sorunlarla dolu bir meslektir bu.

İşin beyinsel kısmı (fikir, düşünce, yaratıcılık)
görsel kısmı (tasarımı, yapısı, renkleri, sunumu)
fiziksel kısmı (maketi, renk ayrımı, matbaası)

..cidden zor

Photoshop, Freehand, illustrator vs. en nihayetinde programdır bunlar, öğrenilir.. Ama yaratıcılık, görsel zevk gibi şeylerin öğrenilecek bir tarafı yok maalesef.

Kişisel not:
Bir ajansta çalışırken hatırlıyorumda, yaratıcı yönetmenim (kreatif direktörüm) 50 tane antetli kağıdı üst üste koyarak maket bıçağıyla katır kutur kesip düzeltirken, ben 5 tanesini koyup kesmek için ne terler dökmüştüm. Zaten hemen akabinde bu işin bana göre olmadığını anlayarak "web"e doğru paralel bir geçiş yaptım
site arayüzleri tasarlıyorum, Flashla uğraşıyorum, proje geliştiriyorum, çektiğim fotoğraflar oluyor bazen, onları sitelere uyarlıyorum.. Ne baskı derdi var, ne maket bıçağı, ne birşey.. Rahat rahat çalışıyorum.
Old 18.05.2007   #6 (permalink)
taifun

cevaplar için teşekkürler.

tipografi olarak, internetten indirdiğim lynda.com "indesign CS2 Professional Typography" görsel(videolu anlatım) eğitim cdsiyle bir şeyler öğrenmeye çalışıyorum.

http://movielibrary.lynda.com/html/modPage.asp?ID=46

Alıntı:
Önce düzgün yazmak gereklidir...
"düzgün yazmak" derken ne demek istediniz? biraz açıklayabilir misiniz?

matbaa bilgisini geliştirmek için hayri yanık'ın masaüstü yayıncılık isimli kitabını aldım bir kaç hafta önce(faydalı bir kitap gibi ).

Alıntı:
Bunlara kas,uğraş ama diğer yandan da kendini geliştirmeyi unutma.!!
kendimi nasıl geliştiririm? bu konuda neler tavsiye edersiniz.

Alıntı:
T.M.R tarafından gönderilen mesaj: Mesajı Görüntüle
Bir ajansta çalışırken hatırlıyorumda, yaratıcı yönetmenim (kreatif direktörüm) 50 tane antetli kağıdı üst üste koyarak maket bıçağıyla katır kutur kesip düzeltirken, ben 5 tanesini koyup kesmek için ne terler dökmüştüm.
Bu işlerden pek anlamıyorum ama sizin yazdıklarınızdan anladığım şu; sizin kreatif direktör antetli kağıtları tasarlarken bir hata yapmış ve bunu maket bıçağıyla düzeltmiş ya da baskı işini yapan yer baskıyı yanlış yapmış(düzgün çalışılsaydı maket bıçağıyla uğraşılmazdı heralde. sizin kreatif direktör bu işleri iyi bilmiyormuş bence. belki de yanlış kişilerle çalışıp soğudunuz bi işlerden). binlerce antetli kağıdın maket bıçağıyla 50'şer veya 5'er adetlerde maket bıçağıyla kesilmesi(pek profesyonelce değil bence)... ilginç..

Selamlar..

Mesaj taifun tarafından 18.05.2007 (12:40) yeniden düzenlendi.. Açıklama: forum tasarimina aykiri renkler ve bold tag'i cikarildi.
taifun şu an çevrimdışı  
Old 27.05.2007   #7 (permalink)
Gökdeniz

Yer: İzmir

düzgün yazmak gerekir;Tasasarım değil...Tasarım.

Yaptığın işi matbaa'ya "Tasasarım" diye gönderirsen,yaptıkların çöpe gider ve maliyetide sana çıkar.O yüzden yaptığın işi matbaa'ya götürürken son bi kez daha kontrol et.Hatta laptop'un varsa,onuda matbaaya götürüp orda da son bi kez kontrol et.

Kendini geliştirme hakkında;Genel kültürden bahsettim.
Old 27.05.2007   #8 (permalink)
doubt

doubt's Avatar

Yer: Moskova
Görsel: 101

Ben görsellikle ilgili daha doğrusu sanat ile ilgili bir konuya sonradan giriş yapmak konusunda biraz tereddütle yaklaşıyorum. Yani eğer görsel bir beğeni ve üretmek ile ilgili yetenek var ise bu bir şekilde zaten çocukluktan itibaren kendisini dışavurur, belli eder. İstisna da olsa çok sonraları böyle bir yönünüzü farkedip gösteredebilirsiniz. Bu olayın bir yönü.
Konun bir diğer yönü ise bunları ortaya koymak için kullanılan programlardır. Çok iyi bir Photoshop kullanmak, ya da web programcısı olmak, matbaa teknikleri konusunda çok güzel bir birikime sahip olmak her zaman için mümkündür ve bunun için temel şartlardan birisi merak etmek ve merakı gidermek için de çaba göstermek. Asıl konuya dönecek olursak Photshop mu, Corel mi, Freehand mi olmalı sorusuna. Bunlar sadece araçlardır. Siz ne yapmak istediğinizi gerçekten bildikten sonra araçları kullanmayı öğrenmek en kolay olanı.
Benim kişisel düşüncem çok fazla dallanıp budaklanmadan yürümek. web de yapayım, baskı işi de bileyim, video da olsun bir kenarda, 3D modelleme de öğrenmeliyim diye düşünürseniz sanırım oldukça zorlanırsınız. Size en yakın olanla başlayın. Ve yanıldığınızı düşünmediğiniz sürece o işin en iyi şekilde üstesinden gelmeye çalışın. Bunu başardıktan sonra ikinci, üçüncü bir konuya da odaklanabilirsiniz. Ancak her zaman herşeyden bir parça bilmek yerine bir konuda oldukça iyi olmak daha makul gelmiştir bana.
Old 28.05.2007   #9 (permalink)
taifun

ilginize teşekkürler öncelikle...

Alıntı:
doubt tarafından gönderilen mesaj: Mesajı Görüntüle
web de yapayım, baskı işi de bileyim, video da olsun bir kenarda, 3D modelleme de öğrenmeliyim diye düşünürseniz sanırım oldukça zorlanırsınız. Size en yakın olanla başlayın. Ve yanıldığınızı düşünmediğiniz sürece o işin en iyi şekilde üstesinden gelmeye çalışın. Bunu başardıktan sonra ikinci, üçüncü bir konuya da odaklanabilirsiniz. Ancak her zaman herşeyden bir parça bilmek yerine bir konuda oldukça iyi olmak daha makul gelmiştir bana.
ben de sizinle benzer düşüncelere sahibim bir çok alanla ilgilenmemek gerekli diye düşünüyorum fakat geçen haftalarda istanbulda Adobe CS3 lansmanına gitmiştim ordaki sunumda " ben sadece baskı işini biliyorum ya da sadece web veya video biliyorum şeklindeki yaklaşımların değişmesi gerektiğini, zamanımızda bu alanların hepsinde de bilgi sahibi olmalı..." vb. sözler söylenmişti sn. yetkililerce... bunlar da biraz kafa karıştırıcı...

selamlar.
taifun şu an çevrimdışı  
Old 28.05.2007   #10 (permalink)
doubt

doubt's Avatar

Yer: Moskova
Görsel: 101

Bilgi sahibi olmak ile o işi yapmak arasında fark olduğunu düşünüyorum. Şöyle somut örnek vermem gerekirse; web sitesi arayüzü tasarlayan birisi aynı zamanda HTML yapmak zorunda değildir. Ancak HTML hakkında bilgisi olmadan, flash hakkında bilgisi olmadan, web standartlarını, CSS, ajax gibi konuları bilmeden web sitesi tasarlamanın da eksik olacağı su götürmez bir gerçek. Bu tip konular size elbette işinizi yaparken birçok avantaj sağlayacaktır. Ki birçok alanda birden oldukça iyi birikime sahip tanıdıklarım var. Ancak genel olarak bakınca, özellikle de başlangıç noktasında onu da yapayım bunu da öğreneyim şeklinde gitmek yerine, bir konu üzerine odaklanıp uzmanlaşmak ve daha sonra başka konulara adım atmak kişisel düşünceme göre daha mantıklı.
Yanıt

Etiketler
grafik , tasasarim , yeni , baslangic , tavsiyeleriniz

Zoque'a hoşgeldiniz!
Zoque 27.02.1999 tarihinde yayın hayatına başlamış, paylaşıma dayalı bir oluşumdur. Tasarım, teknoloji, web, kültür ve sanat ana başlıkları altında bilgi paylaşımı ve benzer değerlere sahip katılımcıların birbirleriyle iletişime girmelerine imkan sağlar. "Az ama Öz" sloganından yola çıkarak, kaliteli ve nitelikli katılımı temel alır.

Saygın ve ciddi bir ortamda yardımlaşmak, haberleşmek, kendi bildiklerini diğer katılımcılarla paylaşmak isteyen, oluşumumuza düzenli katılımda bulunacağı inancını taşıyan konuklarımızı üye olmaya davet ediyoruz. [ » ]

Üye Girişi:

UslanmaM baktabul.com TEKplatform TEKplatform

En popüler ilk 100 etiket
Tag Cloud
acil adsl ajax almak arama araniyor ariyorum ariyoruz asp bilen bilgi bilgisayar blog calisma canon css dijital div domain dosya eleman film firefox flash font form forum fotograf freelance google gore grafik grafiker hakkinda hangi hata hatasi hosting html ilgili ilk image internet istanbul istiyorum java javascript