Zoque.Forum
»
PS'de Monitor Ayarları?
|
| Luna Grafik Forumu - 2D Her türlü pixel ya da vektör tabanlı grafik programı (Photoshop, Corel Draw, Freehand, Fireworks...) hakkında merak ettiklerinizi, karşılaştığınız problemleri bu bölümü kullanabilirsiniz. |
![]() |
|
|
LinkBack | Seçenekler |
|
|
#1 (permalink) |
|
Yer: Ankara
|
PS'de Monitor Ayarları?
Merhaba Arkadaşlar,
Yeni bir pc topladım geçen ay, monitör olarakta 22"Samsung 2232BW marka lcd monitör aldım. Buraya kadar herşey çok güzel montiörden gayet memnunum fakat; Photoshop CS3 yükledim pcye. Photoshopta çalışmak için dosyalarımı import ettiğim zaman grafiklerde hafif renk kararmaları var. Yani normal windows resim görüntüleyicisiyle açtığım bir resmi windows programı düzgün ve canlı renklerde gösterirken photoshopa aktardığım bu resmi photoshopta renkleri hafif koyu olarak görüyorum. Sorunu nasıl çözerim acaba bilen arkadaşlardan yardım istiyorum. Şimdiden teşekkür ederim ![]() |
|
|
|
|
|
#2 (permalink) |
|
Re: PS'de Monitor Ayarları?
Aynı monitörü kullanıyorum. Herşeyden önce şunu bilin ki, crt monitörlere göre bu monitörün parlaklık ayarı ve bakış açısına göre renklerin koyulaşıp açıklaşması olayının önüne geçemezsiniz. Sağdan, soldan, alttan, üstten baktığınızda aynı renk görüntüsünü ve doğru rgb/cmyk renkleri lcd ekran olarak ancak Apple'da görebildim. O da bunun 5 katı fiyatına
![]() Bu monitörün netliği ve canlı renkleri ise oldukça güzel bence. Gelelim soruna. RGB> Photoshop'ta Edit/Color Settings bölümüne gelin, buradan RGB renk olarak monitörünüzü bulun ve onu seçin. Monitor RGB - SyncMaster olarak yüklenmiş olması gerekir. Ayrıca Gray Gamma ayarını 1.8 yapın. Monitörünüz listede yoksa, CD içerisinde gelen driver'i ilgili klasöre atın. İlgili klasörü bulmak için listede bulunan diğer profillerden birinin adını aratın, onun olduğu yere atıp Photoshop'u yeniden başlatın. Color Management Policies bölümündeki renkleri Off konumuna getirin. Profile Missmatches "Ask when opening" seçiliyse kaldırın. CMYK> CMYK çalışıyorsanız (ki basılı işler için çalışana bu monitörü tavsiye etmem) CMYK bölümünden Euroscale Coated profilini seçin. CMYK renklerde ayar yapmak istiyorsanız (bunu yapabilmek için elinizde bir referansa ihtiyaç vardır. yani basılmış bir işi kaynak alarak, o işin elinizdeki datalarını açıp, onlar açıkken çalışmanız gerekir.) CMYK başlığından custom cmyk bölümünü açın, oradan Dot Gain menüsünden Curves'i seçin ve buradaki renk değerleriyle oynayarak mavi, kırmızı, sarı, siyah ayarlarını yapın. Bu sadece CMYK görünümünü etkiler, RGB'yi etkilemez. Bunları yaparken bir cmyk resim açık olmalı ve preview olarak takip etmeniz gerekir. Sonuca ulaştığınızda profili kaydedin ve listeden o profili seçin. |
|
|
|
|
|
|
#3 (permalink) |
|
Yer: Adana
|
sirket yeni bir Mac aldi...g5 pro monitorude cinema display 20 inch liklerden..fakat kalibreyi yapmadilar..standartinda kullaniyorum ve renklerde problem yasiyorum...
ayarlar kisminda display/color a girip expert i isaretleyip kendi monitor renklerimi elde etmeye calistim ama icime hic sinmedi...bu ayarlari yapmis basariyla kullanan arkadaslarim varsa, bu ayarlari bana soyleyebilirler mi? |
|
|
|
|
|
#4 (permalink) |
|
Eğer sorun CMYK renklerle ilgili ise, dediğiniz ayarları yaptıktan sonra yukarıda açıkladığım CMYK ayarlarına bakın. Ekran kalibre eden cihazlar ve programlar var fakat bana göre en doğru sonuç manuel olarak kendi yaptığınız ayardır.
Ekran özellikle siyahta her zaman aynı sonucu vermez ayrıca. Isındığında, yeni açıldığında, veya farklı sıcaklık durumlarında renk değeri de farklı olacaktır bunu da gözönünde bulundurun. Isınmamış bir monitör siyahları kırık kırık gösterir mesela. Monitörün, kontrast, brightness ve gamma değerlerini de gözden geçirin. Elinizdeki monitörle gerçeğe yakın görüntü elde edebilmeniz gerekir. |
|
|
|
|
|
|
#5 (permalink) |
|
|
dedigim ayarlari yapamadim...bana lazim olan nasil ki bir levels/curves ayari yaparsin bunu kaydedersin, ve istedigin zaman ayni o ayarlari baska bir resime uygulamak icin load dan faydalanirsin ya, iste ben de baskiya yonelik bir renk ayari yapilmis gorunum modunu ariyorum...tabi boyle bir sey mumkunse..
|
|
|
|
|
|
#6 (permalink) |
|
|
http://www.khulsey.com/monitor_calibration.html
bak aciklamaya calistigim sey bu ama ben tam anlamiyla yapamadim... |
|
|
|
|
|
#7 (permalink) |
|
Mümkün tabi ki. Fakat monitörün linkte verdiğiniz ayarları, daha çok ışık üzerine. CMYK ayarları için hazır profillerden yola çıkarak düzenleme yapmanız gerekir. Mesela Euroscale Coated profilini seçin, onun üzerinde değişiklik yapmak için custom cmyk ayarlarına girin, oradan curves bölümünden renkleri istediğiniz ayara getirin ve sonrasında oluşan profili kaydedin. Bir kaç iş basıldığında kontrol edin, renklerde sapma çoksa yine ayarlarla oynayıp ortasını bulmaya çalışın. Her defasında save cmyk diyerek profili kaydedin.
|
|
|
|
|
|
|
#8 (permalink) |
|
Yer: Ankara
|
Mgoktas tesekkur ederim. Hemen ayarları deniyorum. Aksilik çıkarsa yazarım. Tekrar teşekkürler, kolay gelsin...
Düzeltlme: Denedim çok güzel işe yaradı ayalarınız. Buarada MONITOR SAMSUNG - NATURAL COLOR 1.0 var Monitor RGB - SyncMaster bende yok. Onu seçtim işe yaradı. ![]() Mesaj artcrimes tarafından 09.04.2008 (21:25) yeniden düzenlendi.. Açıklama: dipnot |
|
|
|
|
|
#9 (permalink) | |
|
|
Alıntı:
benim asil istedigim levels ya da curves ile renk ayari yapmak degil..benim istedigim aplle cinema display pro bir ekrana sahip birisi olarak ps de bir belge acigimda renk konusunda ekrana guvenebilmek.. %10 kayiba raziyim ama su andaki ekran ile basilan isler arasinda cok fark var.. bunun bir standartinin olmasi lazim..daha onceki mesajimda sana bir link vermistim oraya baktin mi bilmiyorum ama, bakarsan ne demek istedigimi daha iyi anlayacaksin..(o bolum yardimiyla ayarlari matbaaya yonelik yapilmis bir color modu bana lazim olan) |
|
|
|
|
Zoque'a hoşgeldiniz!