»
Photoshop ve Illustrator dosyalari arasindaki fark?
|
| Luna Grafik Forumu - 2D Her türlü pixel ya da vektör tabanlı grafik programı (Photoshop, Corel Draw, Freehand, Fireworks...) hakkında merak ettiklerinizi, karşılaştığınız problemleri bu bölümü kullanabilirsiniz. |
![]() |
|
|
LinkBack | Seçenekler |
|
|
#1 (permalink) |
|
Photoshop ve Illustrator dosyalari arasindaki fark?
Elimde 10 tane, Ingilizce olarak hazirlanmis tek sayfalik brosürler var. Yapmam gereken bu brosürlerin dilini degistirmek. Resimleri Photoshop ile acarak degisiklik yapilmasi gereken yerleri düzenledim. Dosyalari PSD formatinda kaydettim ve matbaaya göndermek üzere hafta icini bekliyorum. Daha önce bu matbaaya ne zaman JPG veya PDF formatinda taranmis resim gönderdiysek, bizlerden her defasinda dosyanin illustrator formatinda gönderilmesi istendi. Soruma gelince Bu matbaaya PSD formatinda, katmanlara ayrilmis bir dosya gönderirsem, kalkip bana "illustrator dosya formatini gönderebilir misiniz?" deme olasiliklari nedir? PSD dosyalari illustrator programinda oldugu gibi katmanlari bozmadan acar mi? |
|
|
|
|
|
|
#2 (permalink) |
|
Yer: AntaLya
|
Re: Photoshop ve Illustrator dosyalari arasindaki fark?
Matbaaya gönderilecek işlerde önemli olan konu işin çözünürlüğü (dpi) ve renk (CMYK) formatıdır. Standart olarak baskı işlerinde 300dpi çözünürlük ve CMYK renk formatı kullanılır. Photoshop pixel tabanlı bir program olduğu için matbaacıların .PSD yerine vektörel tabanlı program formatlarını örneğin illustrator .AI istemesi gayet doğal. Çünkü onların beklediği şey tamamen vektörel çizimlerden oluşan işlerdir.. Böylelikle baskı sırasında uğraşmak zorunda kalmazlar.
Diğer bir önemli konu; İşlerinizi .jpg .pdf .gif gibi formatlarda kesinlikle matbaaya göndermeyin. Bunun yerine yüksek kalitede dosya sıkıştırması sağlayan .tif formatında dosyalarınızı kaydedip öyle matbaaya göndermelisiniz. .tif formatındada katman (layer) larınızı görebileceksiniz.. .psd formatında da gönderebilirsiniz. jpg veya pdf den iyidir en azından.. ama tavsiyem Photoshop da düzenlenmiş dosyayı göndermek için .tif uzantısıyla kaydedip göndermenizdir. Elinizdeki broşürlerin boyutları çözünürlüğü nedir bilemiyorum, eğer 300dpi çözünürlükte, CMYK renk formatında ve .tif olarak gönderirseniz bir sorun yaşanacağını sanmam.
|
|
|
#3 (permalink) |
|
@T.M.R.
Cevabin icin tesekkür ederim. Photoshop'ta, Görüntü > Mod seceneklerinden CMYK Renk secenegini isaretledim. Dosya cözünürlügünü hic kontrol etmemistim. Mesajindan sonra baktim, 645px en, 662px boyutunda ve 72px/inc cözünürlüge sahip. Cözünürlügü 300'e cikardigimda, dosyanin boyutu 2687px-2758px'e büyüdü. Haliyle icerisinde yer alan resimlerin kaliteside düstü. Sanirim sifirdan 300dpi cözünürlük ayarlayarak, yeni bir dosya üzerinde calismam daha dogru olacak. Photoshop bana 300dpi icin 118px=1cm olarak gösteriyor. Baski boyutlarinda bu hesaplamay baz alarak calisabilir miyim? |
|
|
|
|
|
|
#4 (permalink) |
|
Yer: Ankara
|
dosyayı 300dpi a çekerken boyutunu kapat o zaman sadece dpi ı değiştirmiş olursun. Böylelikle boyut değişmez.
Matbaalar senin psd dosyan ile uğraşmak istemedikleri ve pixellerden gelebilecek format bozuklukları yüzünden sorumluluk almak istemezler ve bu yüzden montajlanmış vektörel formatta hazırlanmış iş isterler. |
|
|
|
| Sponsorlu Bağlantılar | |
|
Zoque.Forum
Reklam
|
|
Zoque'a hoşgeldiniz!