Zoque.Forum
»
Stock fotoğraf - Istockphoto
|
| Makaleler Tasarım, teknoloji, web, kültür ve sanat ana başlıkları olmak üzere forumda yer verilen bölümler ilgili her türlü makaleye bu bölümde yer verebilirsiniz. Sitenizde yayınladığınız ve burada bizlerle yeniden paylaşmak isteyeceğiniz makaleleri de gönderebilirsiniz. |
![]() |
|
|
LinkBack | Article Tools |
|
|
|
|
Stock fotoğraf - Istockphoto
Daha önce 3ayak.org sitesinde bir yazım yayınlanmıştı. Orada bahsettiğim istockphoto.com hakkında ilgilenenlere rehber olacağını düşündüğüm bir yazı hazırladım. Şöyle kısaca bahsedeyim, bu site sayesinde artık başka bir işyerinde çalışmama gerek kalmadı. Fotoğraf ya da ilüstrasyona ilgi duyan başka arkadaşlara yardımcı olacağını umuyorum.
Nasıl para kazanabilirim? Fotoğraf satarak, ilüstrasyon yaparak ve az da olsa flash animasyonlar hazırlayarak para kazanmak mümkün. Öncelikle Istockphoto'ya üye olduktan sonra hangi bölüm için çalışmak istiyorsanız ona göre kısa bir testi cevaplamanız gerekiyor. Testi geçtikten sonra sizden 3 adet örnek çalışma istiyorlar ki bu çalışmalarınızın kesinlikle baştan savma olmaması ve istedikleri konulara uygun olması gerekiyor. Eğer üyeliğiniz onaylanırsa çalışmalarınızı yüklemeye başlayabilirsiniz. Dikkat etmeniz gereken nokta çalışmalarınızın tasarımcılar tarafından satın alınacağını düşünerek gerçekten işlerine yarayıp yaramayacağı. Fiyatlandırma birçoğunuzun bildiği gibi 1 dolardan başlıyor ve imajların çözünürlüğüne ya da ilüstrasyonların ne kadar detaylı olduğuna göre 40 dolara kadar yükselebiliyor. Eğer birileri çalışmanızı albüm kapağı, tshirt, poster gibi işlerde kullanacak ise extra lisans ücreti ödüyorlar. Bu paradan size düşen pay ise üyeliğinizin durumuna göre değişiyor. Standart üyeler için %20 iken, eğer exclusive üye olmayı kabul ederseniz %40'lara kadar yükselebiliyor. Exclusive üyelik demek çalışmalarınızın kendi siteleriniz dahil istockphoto'dan başa hiçbir yerde satılmaması demek. Yani bir yerde istockphoto'nun çalışanı sayılıyorsunuz. Ve hatta kendi adınıza istockphoto logolu kartvizitinizi (Her yıl için 1000 adet) adresinize ücretsiz gönderiyorlar. Exclusive üyelikle beraber %25 kazanmaya başlıyorsunuz. Sitedeki toplam satışınız 2500'ü geçince %30, 10.000'i geçince %35, 25.000'i geçince %40 oluyor satışlardan aldığınız pay. Yine her yıl bir ülkede düzenlenen iStockalypse toplantılarına katılabiliyorsunuz. Sembolik bir ücret karşılığı katılacağınız 4 gün kadar süren bu gezilerde organizatörler güzel bir gezi programı ve 10+ kadar model ayarlıyorlar ve bir çok mekanda bu modelleri kullanarak çekimler yapıp diğer aktiviteleri takip edebiliyorsunuz. Konuyu bahsettiğim birçok arkadaşımın kafasında oluşan düşünce 1 dolar üzerinden alacakları %20 komisyon ile ne kadar kazanabilecekleri. Sitenin günlük trafiğinin 2 terrabayt olduğunu düşünürsek ve belirli bir zamanda güzel bir portfolyo oluşturmuş üyelerin ayda 4000-5000 dolar rahatlıkla kazandığını söylemek sanırım bu konudaki tereddütleri de ortadan kaldıracaktır. Biraz sabretmek ve portfolyomuzu olabildiğince genişletmek çok da zor değil aslında. Nasıl çalışmalar göndermeliyim? Öncelikle istedikleri konular ise, business, busines grup ve takım görselleri, konsept çalışmaları, spor, ilüstrasyon, yılbaşı ve sevgililer günü gibi tatil ve dönemsel konularla ilgili çalışmalar, moda, grunge, yiyecek ve içecek temalı çalışmalar. Çalışmalarınızda kesinlikle lisanslı ürün, logo gibi elemanların olmaması gerekiyor öncelikle. Eğer model kullanıyorsanız modelinizin ve bir tanığın imzalayacağı bir formu doldurup göndermeniz gerekiyor. Ayrıca gerek duyarlarsa bu kişilerin kimlik belgelerinin bir örneğini de isteyebiliyorlar. Kesinlikle istemedikleri çalışmalar; kedi köpeğinizin fotoğrafı, çiçek böcek, bayrak, ayağınız, çorabınız, gölgeniz, fareniz, sokaktaki duvarınız, yakın çekim gözbebeği şeklinde uzayıp giden ve dijital makineyi aldığınızda etrafınızda ilk aklınıza gelen şeyleri istemiyorlar. Çalışmalarımızı gönderirken dikkat etmemiz gereken en önemli şey lisans konusu. Yani gerek fotoğraf gerekse ilüstrasyonların hiç bir şekilde kopya olmaması gerekiyor. Böyle bir durum anlaşıldığı zaman tereddütsüz bir şekilde üyeliğiniz geri alınamayacak şekilde iptal ediliyor. Siteye üye olurken kimlik belgenizin bir örneğini göndermeniz gerektiği için tekrar başka bir isimle üye olma şansınız da bulunmuyor. Sitede yaklaşık 50 kişilik bir ekip çalışmakta ve her gün yaklaşık 1000 kadar çalışma online olmakta. Hali hazırdaki 800.000 imajı da hesaba katarsak bunların arasından sıyrılmak çok da kolay değil. İlk önce çalışmalarınız için belirleyeceğiniz keywordler(anahtar kelimeler) çalışmalarınızın bulunması için ilk sırada gelen etken. Ancak çalışmanızla alakasız bir keyword girdiğiniz zaman çalışamanızı onaylamıyorlar. Yine çalışmalarını kategorilendirip bunlarla ilgili çalışmaların altına koyacağınız bannerlar portfolyonuzun görünmesi için önemli olan bir diğer etken sitede. Ödeme: Kazancınız 100 doları geçince Paypal ve çek ile ödeme yapıyorlar. Paypal ile çalışan bir banka olmadığı için bu parayı yurtdışındaki bir tanıdığınızın hesabına aktardıktan sonra o kişinin size western union ile göndermesi şu an için en kısa yol diyebilirim. Genel olarak aklımda olan konuları belirtmeye çalıştım. 2 yıldır üye olduğum ve yaklaşık 5 aydır aktif bir şekilde yer aldığım bir komünite beni çalışma hayatından kurtardı. En güzel yanı bir işe, müşteriye, mesai olayına bağlı kalmamak. Her ay giderek artan gelir sayesinde tek bir düşünce oluştu aklımda. Buradan gelecek parayla dünyanın herhangi bir yerinde yaşamak mümkün. Bundan sonra olabildiğince çok gezip fotoğraf çekmekten başka birşey yok aklımda. İlk durağım ise 1 ay sonra yerleşmiş olacağım Moskova olacak.
|
|
|
|
|
|
Yer: Bursa
|
Re: Stock fotoğraf - Istockphoto
harika bir anlatım..
yazı için teşekkür ediyorum.
|
|
|
|
|
Bayağı uğraşarak testi geçtim. Ancak özgün foto ve yüzleri görünüyorsa her modelden onaylı kağıt almak, hiç kolay değil. Bu yüzden acele etmedim kimlik örneği yollamadım ve üyeliğimi tamamlamadım.
Bir süre fotoğrafçılığımı sitenin deyişiyle çiçek, böcek üstünde geliştirip (!) sonra anlamlı işe yarar bir şekilde katılmak için sabırsızlanıyorum. Çünkü daha şimdiden fotolarım çalınıp altına isimlerini koyabiliyorlar. Bayağı sert çıkışlar yapsam da fayda etmez bunlara. Istockphoto ile telifin korunması bile muhteşem bir olay. Moskova resimlerini gördüğümde daha içim cız etmişti. Çalışmaların mükemmelliğinden İstanbul'un gözlerinden silindiğini anladım. Başarılar ve huzurlu bir hayat dilerim Bülent. Yine vedalaşırız ama ilk dua eden olmak istedim. ![]()
|
|
|
|
|
|
Fotoğraf üzerindeki lekeleri temizleme, ya da beyaz arkaplana almak için izole etmek gibi şeyleri kabul ediyorlar ama filtre kullanımı dahil manipulasyon çalışmaları pek kabul etmiyorlar.
|
|
|
|
|
|
Ek olarak sitede her hafta oldukça faydalı makaleler yayınlanıyor stock fotoğraf ve ilüstrasyonla ilgili. The Color of Light, Are You Taking Snapshot, Think Like A Designer ve diğerleri. Neleri nasıl istediklerini anlamak açısından okumaya değer...
|
|
|
|
|
|
Yer: Bochum
|
Gerçekten mükemmel bir bilgi kaynağı olmuş, teşekkür ederim.
|
|
|
|
|
Yer: Istanbul,Turkiye
|
peki şey sormak istiyorum ben,
misal cadılar bayramından 2 ay önce bişiler hazırlamaya başlayıp, 1 ay önce siteye yükleyip, kazanç sağlama metodumu izliyorsun. yoksa "ben ne zaman istersem yüklüyorum henüz, ileri de planlı programlı olabilirim ama" mı diyorsun yoksa? günde 5-10$ kazanma sınırına gelmen için, ne kadar sayıda iş yüklediğini hatırlıyormusun ? beğenilerle ve işin kalitesiyle de çok alakalı tabii ki ama?
|
|
|
|
|
Şöyle ki hemen her gün ya da her hafta aklında zaten siteye göndermek üzere birşeyler tasarlıyor, çekiyor veya çiziyorsun. Bu biraz da her gün 1000 kadar yeni çalışma eklenen bir sitede gündemde kalman için bir artı sağlıyor. Tabi St. Patrick Day, sevgililer günü, yılbaşı olunca çalışmaların da o yönde oluyor kaçınılmaz olarak. Yani o dönem yaptığın işlerin konusu hazır olmuş oluyor. Yani ben ne zaman istersem değil de biraz o döneme yönelik çalışmalara daha ağırlık veriyorum. Şu dönem yükleyeceğiniz kış konseptli, ya da yeni yıl konseptli çalışmaların arada kaynama riski daha yüksek
![]() Benim siteye ağırlık vermem aslında yılbaşı öncesine geldi. Ve satışlarım o ay 5 kat arttı diyebilirim. Yılbaşı geçince yine azalır diye bekliyordum ama aynı şekilde artmaya devam edince bu defa sevgililer günü geçince azalır diye beklemeye başladım çünkü açıkçası böyle bir gelir beklemiyordum. Sevgililer gününden sonra da artmaya devam edince işten ayrılıp buradan gelecek parayla yaşayabileceğimi ciddi ciddi düşünmeye başladım. 3 aydır da aksi bir gelişme olmadı. Günde 5-10 değil de şöyle örnek vereyim. Ben bu siteye 2003 yılında üye olunca alacağım 2 imaj için girmiştim, sonra fotoğrafçı olarak başvurmak istermisiniz diye birşeyler gördüm. O zaman 2 mp olan kodak ile çektiğim bir fotoğrafı yükledim ve onay verildi. Ama hiç de buraya kasayım diye üzerinde durmadım geçen yıla kadar. Yani 1 yıldan biraz fazla bir zaman oldu tekrar siteye girip ne var ne yok diye karıştırdığımda ve o zaman elimde kendi vektör çizimlerim, ikonlar ve çok az fotoğrafı bir yükleyeyim düşüncesi oluştu. Yaklaşık 60 kadar çalışma vardı ve 1 yıl kadar yeni birşey yapmadım diyebilirim. O dönemde aylık 30-80 dolar arası birşeyler geliyordu. Ekim-Kasım ayından sonra hemen her ay ortalama 100-200 çalışma ekledim ve şu an aktif 750 kadar çalışma var. Bunların günlük ortalama geliri 50 doları geçiyor. Tabi bu bir kıstas değil, çok az çalışmayla çok yüksek kazananlar ya da 2000+ kadar çalışmayla bunun yarısını kazanamayanlar da var.
|
|
Zoque'a hoşgeldiniz!|
En popüler ilk 100 etiket
Tag Cloud
|
| acil adsl ajax almak arama araniyor ariyorum ariyoruz asp bilen bilgi bilgisayar blog calisma canon css dijital div domain dosya eleman film firefox flash font form forum fotograf freelance google gore grafik grafiker hakkinda hangi hata hatasi hosting html ilgili ilk image internet istanbul istiyorum java javascript karakter kayit kisisel kullanimi link logo mac mail menu muzik mysql nasil neden nedir online photoshop php problemi program programi reklam resim satilik sayfa script server ses sistemi site sitesi son soru sorun sorunsali sorunu sql |