Zoque.Forum
»
CSS'de Arkaplan Uygulamaları
|
| Makaleler Tasarım, teknoloji, web, kültür ve sanat ana başlıkları olmak üzere forumda yer verilen bölümler ilgili her türlü makaleye bu bölümde yer verebilirsiniz. Sitenizde yayınladığınız ve burada bizlerle yeniden paylaşmak isteyeceğiniz makaleleri de gönderebilirsiniz. |
![]() |
|
|
LinkBack | Article Tools |
|
|
|
|
CSS'de Arkaplan Uygulamaları
HTML ile ilk uğraştığım zamanlar bir türlü elde edemediğim bazı arkaplan etkilerini CSS de çok kolaylıkla yapabileceğimi ilk keşfettiğim anda nasıl sevindiğimi aradan geçen yllara rağmen hala dün gibi hatırlarım. Bugün benim için çok basit ayrıntı olan bazı uygulamalar, bir çok insan için aşılması mümkün olmayan problemler olabilir. Ya da şu an benim inanılmaz karmaşık ve zorlayıcı gördüğüm bazı problemler, o problemin çözümünü bilen insanlar için aslında problem dahi kabul edilmeyecek derecede basit uygulamalar olabilir. Bu noktadan hareketle ben de bir zamanlar içinden çıkamadığım arkaplan uygulamalarının CSS'nin sihirli değneği ile aslında ne kadar kolay ve etkili çözümler üretebileceğini anlatmaya çalışacağım;
background-color:web sayfanızın, tablonuzun, satırınızın, ya da hücrelerinizin arka plan rengini değiştirebileceğiniz CSS parametresidir. Kullanımı HTML Code:
background-color:#ff3366; background-image: Arka planı zenginleştirmek için kullanacağını resim/fotoğraf gibi nesnelerin yolunu belirlemeniz için kullanacağınız parametrelerdir. Ek parametrelerle detaylı bir şekilde özelleştirebilirsiniz. En altta bununla ilgili tek satırlık bir CSS kodu açıklaması yapacağım.. Kullanımı; background-position: Parametrenin uygulandığı çerçeve içerisinde yer alan nesnelerin x ve y eksenindeki pozisyonunu ayarlamamıza yarar. Kullanımı: HTML Code:
background-position:top; background-position:bottom; background-position:center; background-position:left; background-position:right; background-position:inherit; HTML Code:
background-repeat:repeat-x; background-repeat:repeat-y; background-repeat:no-repeat; background-repeat:repeat; background-repeat:inherit; HTML Code:
background-attachment:scroll; background-attachment:fixed; şeklini de gösterelim. background:url(klasor_adi/image.gif) 15px 8px repeat #444444; ya da background:url(klasor_adi/image.gif) bottom left repeat #444444; Burada önce url() ile image.gif 'in kaynak yolunu belirttik, araya bir karakterlik boşluk(space) bırakıp image.gif nesnesinin X Sıfır noktasına uzaklığını piksel cinsinden belirttik. Yani sol-üst köşeden 15px lik bir sağa kayma olsun istedik. Hemen ardından da 8px yazarak Y Sıfır noktasından 8 piksellik pozisyon belirlemesi yaptık. Böylece arkaplan için seçtiğimiz image.gif 8 piksel aşağı itilmiş oldu. Akabinde yazdığımız no-repeat parametresi ile de image.gif in tekrar etmemesini, yani bir sefer gösterimi yapıldıktan sonra tekrar gösterimi yapılmamasını istedik. Son olarak yazdığımız #444444 ile de arkaplan rengimizi belirledik.. Alttaki örnekte ise image.gif i bottom-left, yani dip-sol pozisyonunda yerleştirdik. Bu parametreleri kullanarak yapacağınız varyasyonlarla pek çok kaliteli CSS sitesinde gördüğünüz görsel kaliteyi yakalamanız mümkündür. Örneğin; HTML Code:
BODY { background: url(logonuz.gif) top right;
background-attachment: fixed }
Vakit bulabilirsem her kod için örnek siteler eklemeye çalışacağım. Umarım birilerinin işine yarar, kolay gelsin..
|
|
|
|
|
|
Yer: Istanbul
|
Re: CSS'de Arkaplan Uygulamaları
Evet, CSS gerçekten çok büyük bir adım bu tür görsel fonksiyonlar için. Fakat şahsen ben, bazı uygulamalarda internet Explorer - mozilla Firefox çatışması arasında kalıyorum. Örneğin arkaplanı ortalayıp, dikey olarak tekrarlatırken i.Explorer hiç bir tepki vermiyor (Arkaplan yok), fakat firefoxta sorun yok, istediğimi veriyor.
Diğerlerini pek hatırlamıyorum, ama bunun gibi sıkıntılar yaşanabiliyor. Bunları engellemek adına ne yapılabilir? Mesaj alp3r tarafından 08.03.2007 (15:26) yeniden düzenlendi.. |
|
|
|
|
|
|
|
Yer: Eskişehir - İstanbul - Toronto
|
background-colorBurada ve burada renk kullanımları ile ilgili bir yazı yayınlamıştım. Örneğin; black, yine aynı şekilde ifade edilebileceği gibi, #000000, rgb(0%,0%,0%), rgb(0,0,0) ve #000 biçimlerinde de ifade edilebilir. Ad: color: aqua; Hex.: color: #00ffff; Oransal RGB: color: rgb(0%,100%,100%); Sayısal RGB: color: rgb(0,255,255); Kısa Hex: color: #0ff; gibi... ----------------------- background-imageYazım kuralı olarak background-image:url(klasor_adi/foto.jpg); olduğu giib background-image:url('klasor_adi/foto.jpg');, background:url('./klasor_adi/foto.jpg'); vs. gibi şekillerde de yazılabilir. ----------------------- background-position%, px gibi sayısal değerlerin verilebileceği gibi yön değerleri de verilebilmektedir. background-position: 0 0 olabileceği gibi, background-position: 10% 20%, background-position: 5px -25px, background-position: left top ----------------------- Eline sağlık, güzel bir yazı olmuş. |
|
|
|
|
|
|
|
Yer: İstanbul
|
Özellikle de yeni başlayanlar açısından başucu kaynağı olarak nitelendirilecek kadar güzel bir makale.. Teşekkür ederim. Yazılarını ve blog'unu severek takip ediyorum.
|
|
|
|
|
|
|
|
Yer: İstanbul Bursa arası
|
İyi bi yazı olmuş. teşekkür ederim. Bir sorum olacak
CSS ile bir input[text] e bg-img verdiğimde i.e da düzgün olarak görüntüleniyor. fakat ff'ta arka plan resmini sayfanın 0,0 koordinatına hizalıyor. Yani eğer repeat verilmediyse ve kutu sayfanın 0,0 koordinatında değilse içi boş görünüyor. repeat özelliği verdiğimde isearka planın inputa göre hizalanmadığını görüyorum. bi resim daha açıklayıcı olacaktır... http://img121.imagevenue.com/img.php...c_122_56lo.jpg bunu nasıl çözebiliriz arkadaşlar? |
|
|
|
|
|
||
|
Alıntı:
|
|
|
|
|
|
Yer: İstanbul Bursa arası
|
Teşekkürler David Wenham ama benim bunu kullandığım yer tam olarak sabit değil. Yani <center> ile sayfaya ortlanmış bir sütunda bulunuyor. Onun için 0*0 dan hizalandığında inputun altını doldurabilecek şekilde bi gif yapılamaz. Sonuçta arka plan olarak koyduğumuz şeyi INPUT un değil SAYFANIN 0*0 ından başlayarak döşüyor. Sitede yeniyim, link vermek yasak mı bilmiyorum ama eğer yasaksa da bu seferlik affola
. http://www.araclist.com adresinde Firefox ile girdiğinde sol üstteki inputta bu olayı gözlemleyebilirsin. Yardımlarınızı bekliyorum... |
|
|
|
|
|
||
|
Alıntı:
<input type="..." name="..." style="color:#fc0; background:url(bg_text.gif) top left no-repeat #444" /> Bakalım istediğin şey olacak mı. Şu an biraz acelem var, yoksa uygulanmış halini de yollardım. Eğer bu da çalışmıyorsa farklı şeylerden bahsediyoruz demektir ![]()
|
|
Zoque'a hoşgeldiniz!|
En popüler ilk 100 etiket
Tag Cloud
|
| acil adsl ajax almak arama araniyor ariyorum ariyoruz asp bilen bilgi bilgisayar blog calisma canon css dijital div domain dosya eleman film firefox flash font form forum fotograf freelance google gore grafik grafiker hakkinda hangi hata hatasi hosting html ilgili ilk image internet istanbul istiyorum java javascript karakter kayit kisisel kullanimi link logo mac mail menu muzik mysql nasil neden nedir online photoshop php problemi program programi reklam resim satilik sayfa script server ses sistemi site sitesi son soru sorun sorunsali |