Zoque.Forum
»
Üniversite Mezunlari Ve Işsizlik
|
| Makaleler Tasarım, teknoloji, web, kültür ve sanat ana başlıkları olmak üzere forumda yer verilen bölümler ilgili her türlü makaleye bu bölümde yer verebilirsiniz. Sitenizde yayınladığınız ve burada bizlerle yeniden paylaşmak isteyeceğiniz makaleleri de gönderebilirsiniz. |
![]() |
|
|
LinkBack | Article Tools |
|
|
|
|
Yer: bursa
|
Üniversite Mezunlari Ve Işsizlik
Benim kendi sitemde yazdığım bir yazı aslında bu. forum üyeleri bu konuda neler düşünürler, onlar nasıl yorumlar yaparlar merak ediyorum.
Sık sık gördüğüm haberlerden birisi de üniversite mezunu olup iş bulamayan insanlar hakkında çıkan haberler.Ancak içerik belirtilmediğinden verilen haberler yalnızca umutsuzluk pompalıyor olmalı öğrencilere. İçerik derken şunu kast ediyorum;
Tabi bu soruları daha da çoğaltmak mümkün ancak ben bu kadar ile yetineceğim.Sorduğum sorulardan da anlaşılacağı üzere yalnızca, şu kadar üniversite mezunu insan işsiz demek hiç bir anlam taşımıyor. Klasik bir medya zırvası. Benim tavsiyelerim ise şunlar olacak;
Meslek sahibi olmuş bir lise mezunu yukarıda ki maddeler gibi konuları önemsiyor ve gerekli çabayı gösteriyorsa, önemsemeyen bir üniversite mezunundan çok daha şanslı olacaktır gibi geliyor bana. |
|
|
|
|
|
|
|
Yer: Ankara
|
Re: üniversite Mezunlari Ve Işsizlik
Benim tavsiyelerim ise şunlar,
- Kesinlikle bir yabancı di öğrenin. Bunu zorunlu olduğunuz için değil gerçekten dünya ile iletişimde olmak için yapın. - Birçok alandan kitaplar okuyun. Aşk, sevgi romanlarının yanında tarihsel romanlar da okuyun, siyasî kitaplar da okuyun. Ayrıca biyografi de mutlaka okuyun. - Kendi mesleğinizi tanıtacak kadar, hattâ kendinizi tanıtacak kadar web sitesi yapmayı öğrenin. Ya da yaptırmayı düşünün ve içerik girmeyi öğrenin. - bilgisayar sertifikanız olsun ve word, excel, internet gibi bilgisayar birimlerini mutlaka iyi öğrenin. - Şık giyinmeye gayret edin ve memurlar.net gibi güncel siteleri takip edin... ve en önemlisi mesleğinizde kendinizi geliştirin. Türkiye'nin en ücra köşesindeki üniversiteden ve hiç tutulmayan bir bölümden mezun olmuş bile olsanız alanınızın 1 numarası olunca size her kurum muhtaç olacaktır... |
|
|
|
|
|
|
|
Türkiye'de bu kadar çok diplomalı işsizin olmasının temel nedeninin çarpık eğitim sistemimiz olduğu su götürmez bir gerçek. Peki eğitim sistemimiz neden bu kadar çarpık? Bununda temel nedeni maddi kaynak. Bu listede geleceği olmayan meslek dallarında ki bölümlerin hala daha bilinsiz öğrencileri alması, sınav sistemlerindeki eşitsizlik gibi bir çok madde dahil edilebilir. Ama asıl gerçeği değiştirmez. Devlet okullarına yeteri kadar maddi kaynak sağlayamadığı sürece okullarımız elektriksiz, susuz kalacak, gereken araç ve gereçlere ulaşamayacak, öğretmenleri öğrencilerini yetiştirmekten çok ay sonunu nasıl getireceğini düşünecek. Şu lafı özetleyelim mi?
Para = Eğitim, Ne kadar çok para = O kadar iyi eğitim
|
|
|
|
||
|
Alıntı:
|
|
|
|
||
|
Yer: Ankara
|
Re: Üniversite Mezunlari Ve Işsizlik
Alıntı:
"Referans dönemi içinde istihdam halinde olmayan (kâr karşılığı, ücretli ya da ücretsiz olarak hiçbir işte bir saat bile çalışmamış ya da böyle bir işle bağlantısı olmayan) kişilerden iş aramak için son altı ay içinde iş arama kanallarından en az birini kullanmış ve 15 gün içinde işbaşı yapabilecek durumda olan 15 yaş ve daha yukarı yaştaki tüm kişiler işsiz olarak tanımlanmaktadır(1)." Bir atom/fizik muhendisini istihdam etmek icin 100.000 birim yatirim gerekirken, bir hamalin istihdami icin 1.000 birim yatirim gerekmekte. Universiteler yillik 1000 fizik muhendisi mezun edip bunlara ancak ogretmen olarak is veriliyorsa bir sorun vardir. Elbette fizik muhendisi de kaslara sahip oldugu icin sirkette caycilik yapabilir ancak bu isi yerine getirmek icin o kadar okumaya ve uzmanlik kazanmaya ne ihtiyac vardi? Diger sav olan "Ne iş yaptığın önemli değil , önemli olan işini ne kadar iyi yaptığındır." 'a gelince; bu iddia ancak ahlaki olarak dogrudur. Ekonomik daralmalar her sektoru ayni derecede etkilemedigi icin yuksek yatirim gerektirip , uzun vadede kar getiren AR-GE faaliyetleri gibi kapitalizmin pencesinde can cekisen istihdam alanlari maalesef organik baglari dikkate alan gorevlendirmelere yonelmektedir. Ulkemizde verimliligi arttirmak uzere istihdamlarin ekiplere yoneldigi bilinen bir gercektir. Bu ekiplerin/cemiyetlerin/cemaatlerin/kluplerin cesitli seviyede kabiliyete (veya kabiliyetli olduguna dair iknaya) sahip bireyleri bir sekilde (din, felsefe, eglence, mezun olunan okul, hemsehrilik, harcama tarzi gibi egilimler ile) birlikte tutan oruntuleri vardır. Kolay olan bu birlikteliklerden birine kapilip bir tarafa kapagi atmaktir. Diger sekilde "emeginin karsiligini muhakkak alacaksin" repligi ile basini Polyanna'nin cektigi alternatife (otekilere) katilirsin: hayatin kendini ve -dogru- bildiklerini ispat ile tukenir, cocuklarina da onurdan baska verecegin bir birikim* kalmaz. Referans 1-İşsizliğin tanımı http://www.radikal.com.tr/haber.php?haberno=206272 Dipnot * Birikim olarak 6 sıfırlı ABD Dolari hesabindan bahsediyorum. Son zamanlarda paranin artik kayba ugramayacagi (para parayi ceker) seviyenin bu oldugu siklikla soylenmekte. |
|
|
|
|
Zoque'a hoşgeldiniz!