Zoque.Forum
Dirsek Teması:
Geri Dön Zoque.Forum » Webmaster Kaynaklari » Makaleler » Üniversite Mezunlari Ve Işsizlik

Makaleler Tasarım, teknoloji, web, kültür ve sanat ana başlıkları olmak üzere forumda yer verilen bölümler ilgili her türlü makaleye bu bölümde yer verebilirsiniz. Sitenizde yayınladığınız ve burada bizlerle yeniden paylaşmak isteyeceğiniz makaleleri de gönderebilirsiniz.

Comment

LinkBack Article Tools
Old 27.08.2007  
zeytin

Yer: bursa
Üniversite Mezunlari Ve Işsizlik

Benim kendi sitemde yazdığım bir yazı aslında bu. forum üyeleri bu konuda neler düşünürler, onlar nasıl yorumlar yaparlar merak ediyorum.

Sık sık gördüğüm haberlerden birisi de üniversite mezunu olup iş bulamayan insanlar hakkında çıkan haberler.Ancak içerik belirtilmediğinden verilen haberler yalnızca umutsuzluk pompalıyor olmalı öğrencilere.
İçerik derken şunu kast ediyorum;
  1. Bu işsiz öğrenciler hangi üniversitelerin hangi bölümlerinden mezunlar?
  2. Mezun oldukları bölüm bilgileri haricinde ellerinde hangi bilgi ve becerileri var?
  3. Kişisel gelişim alanında ne durumdalar?
  4. Mevcut iş ilanlarında yer alan kriterlerin hangilerine sahipler?

Tabi bu soruları daha da çoğaltmak mümkün ancak ben bu kadar ile yetineceğim.Sorduğum sorulardan da anlaşılacağı üzere yalnızca, şu kadar üniversite mezunu insan işsiz demek hiç bir anlam taşımıyor. Klasik bir medya zırvası. Benim tavsiyelerim ise şunlar olacak;
  1. Üniversite de öğrenciyken özellikle hafta sonu gazetelerde çıkan iş ilanları takip edilmeli.Bunu yapmak piyasada aranılan işgücünün hangi özelliklere sahip olması gerektiği hakkında fikir verecektir. Bu bilgiye sahipseniz o özelikleri elde etmeye çalışabilirsiniz.
  2. Günümüz de artık sadece mesleki yeterliliklere değil, aynı zamanda farklı özelliklere de sahip olmak gerekiyor.Örneğin her öğrenci öğrenim hayatının başından itibaren bir sivil toplum kuruluşunda(SKT) aktif olarak görev almalı. Abuk sabuk yerlerde zaman öldürmek gibi bir şansınız yok.Zamanınız değerli. Örneğin tema gibi vakıflarda görev alabilirsiniz.Cv nize eklenecek en önemli özelliklerden biri olacağını unutmayın.
  3. Sosyal zekanızı geliştirin. Yani Kişisel gelişiminize önem verin.Çok ama çok okuyun ki genel kültür sahibi olabilesiniz. Başka türlü genel kültür sahibi olamazsınız.Bu size en az mesleki bilgileriniz kadar fayda sağlıyacak ve potansiyel işverenin gözünden kaçmayacaktır.
  4. Sanırım artık yabancı dil olmadan iş bulmanın ne kadar zor olduğunu herkes biliyor. Kesinlikle başta İngilizce olmak üzere en az bir yabancı dil öğrenin. Bütün bunları yapmak için üniversite eğitiminiz boyunca( ki en az 4 yıl) vaktiniz olacak.
  5. Bu ve benzeri faaliyetlere girmeden iş bulmanın çok ama çok zor olacağı kesin. İşveren verdiği olmasa bile nasılsa seçme şansım çok diye düünerek Zaten eğer iş ilanlarını herhafta öğrenim yaşamınız boyunca takip ederseniz size en iyi rehber olacaktır. Ayrıca mesleğiniz ile ilgili olarak Dünya da neler olup bitiyor, hangi değişimler var gibi temel konuları yakinen takip edin.
  6. Bunlar Türkiye'de ki bir kuralı bozmaz elbette. O kural da malum eş, dost, hemşehri, akraba gibi ilişkiler sayesinde iş bulmanın mümkün olması. Yazdıklarım bu perspektiften bakınca toptan önemsiz de olabilir.
Gene de eğer bu maddeleri yada benzerlerini yaşam ve kariyer planlarının içine dahil etmeyen üniversite mezunları var ve işsizlikten yakınıyorlarsa dönüp biraz da kendi eksikliklerini görmeye çalışsınlar. Şikayet etmek sorunları çözmez.

Meslek sahibi olmuş bir lise mezunu yukarıda ki maddeler gibi konuları önemsiyor ve gerekli çabayı gösteriyorsa, önemsemeyen bir üniversite mezunundan çok daha şanslı olacaktır gibi geliyor bana.
zeytin şu an çevrimdışı   Mesajdan alıntı yaparak yeni bir cevap ekleyin
Old 27.08.2007  
KaanF

Yer: Ankara
Re: üniversite Mezunlari Ve Işsizlik

Benim tavsiyelerim ise şunlar,

- Kesinlikle bir yabancı di öğrenin. Bunu zorunlu olduğunuz için değil gerçekten dünya ile iletişimde olmak için yapın.

- Birçok alandan kitaplar okuyun. Aşk, sevgi romanlarının yanında tarihsel romanlar da okuyun, siyasî kitaplar da okuyun. Ayrıca biyografi de mutlaka okuyun.

- Kendi mesleğinizi tanıtacak kadar, hattâ kendinizi tanıtacak kadar web sitesi yapmayı öğrenin. Ya da yaptırmayı düşünün ve içerik girmeyi öğrenin.

- bilgisayar sertifikanız olsun ve word, excel, internet gibi bilgisayar birimlerini mutlaka iyi öğrenin.

- Şık giyinmeye gayret edin ve memurlar.net gibi güncel siteleri takip edin...

ve en önemlisi mesleğinizde kendinizi geliştirin. Türkiye'nin en ücra köşesindeki üniversiteden ve hiç tutulmayan bir bölümden mezun olmuş bile olsanız alanınızın 1 numarası olunca size her kurum muhtaç olacaktır...
KaanF şu an çevrimdışı  
Add Post to del.icio.usBookmark Post in TechnoratiFurl this Post!Spurl'e kaydet! http://reddit.com/submit?url=%url%&title=%title%Wong'e kaydet!Yahoo'ya kaydet!Google'a kaydet!MSN'e kaydet!Facebook'e kaydet!
Mesajdan alıntı yaparak yeni bir cevap ekleyin
Old 27.08.2007  
kuduk

Alıntı:
KaanF tarafından gönderilen mesaj: Mesajı Görüntüle
.......hiç tutulmayan bir bölümden mezun olmuş bile olsanız alanınızın 1 numarası olunca size her kurum muhtaç olacaktır...
tartismaya gayet acik bir iddia
kuduk şu an çevrimdışı  
Add Post to del.icio.usBookmark Post in TechnoratiFurl this Post!Spurl'e kaydet! http://reddit.com/submit?url=%url%&title=%title%Wong'e kaydet!Yahoo'ya kaydet!Google'a kaydet!MSN'e kaydet!Facebook'e kaydet!
Old 27.08.2007  
drkloji

drkloji's Avatar

Yer: istanbul
Görsel: 1

Türkiye'de bu kadar çok diplomalı işsizin olmasının temel nedeninin çarpık eğitim sistemimiz olduğu su götürmez bir gerçek. Peki eğitim sistemimiz neden bu kadar çarpık? Bununda temel nedeni maddi kaynak. Bu listede geleceği olmayan meslek dallarında ki bölümlerin hala daha bilinsiz öğrencileri alması, sınav sistemlerindeki eşitsizlik gibi bir çok madde dahil edilebilir. Ama asıl gerçeği değiştirmez. Devlet okullarına yeteri kadar maddi kaynak sağlayamadığı sürece okullarımız elektriksiz, susuz kalacak, gereken araç ve gereçlere ulaşamayacak, öğretmenleri öğrencilerini yetiştirmekten çok ay sonunu nasıl getireceğini düşünecek. Şu lafı özetleyelim mi?
Para = Eğitim, Ne kadar çok para = O kadar iyi eğitim
Old 27.08.2007  
kazara

Yer: İstanbul

Bu iş ilanlarını sık sık takip etmek konusunda çok haklısınız.
Benim için çok erken olmasına rağmen iş ilanlarına bakıyordum sırf meraktan.Bölümümle ilgili altı sigma diye bişey gördüm ki daha önce hiç raslamamıştım[cehalet] Meğer aranan önemli bir özellikmiş bunu bilip kullanmak.Daha neler öğrenicem kim bilir.Bu arada altı sigmayı uygulayanlar var mıdır buralarda?
kazara şu an çevrimdışı  
Old 27.08.2007  
meteryus

meteryus's Avatar

Yer: feza
Görsel: 11

Alıntı:
hiç tutulmayan bir bölümden mezun olmuş bile olsanız alanınızın 1 numarası olunca size her kurum muhtaç olacaktır
Tartışmaya açık , ama "Ne iş yaptığın önemli değil , önemli olan işini ne kadar iyi yaptığındır." felsefesi ile paralel olduğu için ben doğru buldum.
Old 27.08.2007  
KaanF

Evet ben de senin dediğini kastetmiştim zaten.
KaanF şu an çevrimdışı  
Old 28.08.2007  
Virtuozzo

Yer: İstanbul
Re: Üniversite Mezunlari Ve Işsizlik

İşsizlik diye birşey yoktur; iş beğenmemek, gökten zembille müdür koltuğuna inmek isteği vardır.
Virtuozzo şu an çevrimdışı  
Old 28.08.2007  
kuduk

Alıntı:
Virtuozzo tarafından gönderilen mesaj: Mesajı Görüntüle
İşsizlik diye birşey yoktur; iş beğenmemek, gökten zembille müdür koltuğuna inmek isteği vardır.
sanirim issizlik ile parasizligi karistiriyorsunuz.

"Referans dönemi içinde istihdam halinde olmayan (kâr karşılığı, ücretli ya da ücretsiz olarak hiçbir işte bir saat bile çalışmamış ya da böyle bir işle bağlantısı olmayan) kişilerden iş aramak için son altı ay içinde iş arama kanallarından en az birini kullanmış ve 15 gün içinde işbaşı yapabilecek durumda olan 15 yaş ve daha yukarı yaştaki tüm kişiler işsiz olarak tanımlanmaktadır(1)."

Bir atom/fizik muhendisini istihdam etmek icin 100.000 birim yatirim gerekirken, bir hamalin istihdami icin 1.000 birim yatirim gerekmekte. Universiteler yillik 1000 fizik muhendisi mezun edip bunlara ancak ogretmen olarak is veriliyorsa bir sorun vardir.

Elbette fizik muhendisi de kaslara sahip oldugu icin sirkette caycilik yapabilir ancak bu isi yerine getirmek icin o kadar okumaya ve uzmanlik kazanmaya ne ihtiyac vardi?

Diger sav olan "Ne iş yaptığın önemli değil , önemli olan işini ne kadar iyi yaptığındır." 'a gelince; bu iddia ancak ahlaki olarak dogrudur. Ekonomik daralmalar her sektoru ayni derecede etkilemedigi icin yuksek yatirim gerektirip , uzun vadede kar getiren AR-GE faaliyetleri gibi kapitalizmin pencesinde can cekisen istihdam alanlari maalesef organik baglari dikkate alan gorevlendirmelere yonelmektedir.

Ulkemizde verimliligi arttirmak uzere istihdamlarin ekiplere yoneldigi bilinen bir gercektir. Bu ekiplerin/cemiyetlerin/cemaatlerin/kluplerin cesitli seviyede kabiliyete (veya kabiliyetli olduguna dair iknaya) sahip bireyleri bir sekilde (din, felsefe, eglence, mezun olunan okul, hemsehrilik, harcama tarzi gibi egilimler ile) birlikte tutan oruntuleri vardır.

Kolay olan bu birlikteliklerden birine kapilip bir tarafa kapagi atmaktir. Diger sekilde "emeginin karsiligini muhakkak alacaksin" repligi ile basini Polyanna'nin cektigi alternatife (otekilere) katilirsin: hayatin kendini ve -dogru- bildiklerini ispat ile tukenir, cocuklarina da onurdan baska verecegin bir birikim* kalmaz.

Referans

1-İşsizliğin tanımı
http://www.radikal.com.tr/haber.php?haberno=206272

Dipnot
* Birikim olarak 6 sıfırlı ABD Dolari hesabindan bahsediyorum. Son zamanlarda paranin artik kayba ugramayacagi (para parayi ceker) seviyenin bu oldugu siklikla soylenmekte.
kuduk şu an çevrimdışı  
Old 28.08.2007  
MsT

MsT's Avatar

Yer: Bilecik

Evet aynen katılıyorum. Üniversite okuyorum ve gelecekle ilgili kaygılarım var. Nedendir bilmiyorum ama gerçekten çok zor bir gelecek bekliyor. Mezun oluyorsun ama iş yok. Bu ne biçim adalet.Dayın varsa okumadan bile işin oluyorda, yoksa neden sap gibi ortada kalıyorsun. Aslında çok güzel bir konu. Buna konu hakkında sayfalarca yorum yapabilirim.Etrafta tanıdığım, bizzat içinde bulunduğum üniversite mezunları tabiri caizse "Kaldırım Mühendisliği" yapmaktalar. Neden bu böyle. Yeterince iş piyasasımı yok nedir? Anlıyamıyorum.

Aslında birazda dikkatsizce seçilen bölümler de buna sebep olabiliyor. Neden. Neden sırf üniversite okumak için sevmediğin veya ölü bir mesleğin bölümüne gidiyorsun. Geleceği yokki? Sevmediğin bölüm olursa, sırf geçmek ve bitirmek için okursan mezun olduğunda elinde hiçbirşey kalmaz. Sadece aklında kurbağanın dolaşım sistemi dolaşır. Haksızmıyım arkadaşlar? Ölü mesleğe gelince; kardeşim geleceği yok. Araştır biraz. O da sırf üniversite okumak için, Erkekler için kısa dönem , neden okuyorsun? Zamanını neden boşa harcıyorsun. Boşa kürek çekiyorsun.

Bunu sakın yanlış anlamayın. Benim burda okumaya karşı olduğum filan yok. Ben sadece bilinçsizce seçilen bölümlerden bahsediyorum. Aslında bilinçli olarak seçilenlerdede bazen yanılgıya uğranabiliyo.

Benim okuduğum bölümde, toplasan adam akıllı ilersi için endişelenen 6 tane öğrenci ya var ya yok. Gençlerimizde gününü yaşamaya odaklanmış. Gününü de yaşa ama geleceğe dairde endişelen.

En güzel örneği; bir sincap her gün bir ceviz yiyor ama her günde kış için 3 ceviz kenara koyuyor.

Lütfen arkadaşlar biraz bilinçlenelim. Lütfen biraz daha gelecek hakkında düşünelim.
MsT şu an çevrimdışı  
Comment

Etiketler
kisisel gelisim , issizlik , universite

Zoque'a hoşgeldiniz!
Zoque 27.02.1999 tarihinde yayın hayatına başlamış, paylaşıma dayalı bir oluşumdur. Tasarım, teknoloji, web, kültür ve sanat ana başlıkları altında bilgi paylaşımı ve benzer değerlere sahip katılımcıların birbirleriyle iletişime girmelerine imkan sağlar. "Az ama Öz" sloganından yola çıkarak, kaliteli ve nitelikli katılımı temel alır.

Saygın ve ciddi bir ortamda yardımlaşmak, haberleşmek, kendi bildiklerini diğer katılımcılarla paylaşmak isteyen, oluşumumuza düzenli katılımda bulunacağı inancını taşıyan konuklarımızı üye olmaya davet ediyoruz. [ » ]

Üye Girişi:

UslanmaM baktabul.com TEKplatform TEKplatform

En popüler ilk 100 etiket
Tag Cloud
acil adsl ajax almak arama araniyor ariyorum ariyoruz asp bilen bilgi bilgisayar blog calisma canon css dijital div domain dosya eleman film firefox flash font form forum fotograf freelance google gore grafik grafiker hakkinda hangi hata hatasi hosting html ilgili ilk image internet istanbul istiyorum java javascript karakter kayit kisisel kullanimi link logo mac mail menu muzik mysql nasil neden nedir online photoshop php problemi program programi reklam resim satilik sayfa script server ses sistemi site sitesi son soru sorun sorunsali sorunu sql swf tasarim tasarimci tasarimcisi tasarimi turk turkce veri video web windows wordpress xml yardim yazi yeni zoque
ADnet Reklamları [ Siz de reklam verin  » ]
Zoque RSS Aboneliği
Son eklenen konuları e-posta ile haber verelim mi?