Zoque.Forum
Dirsek Teması:
Geri Dön Zoque.Forum » Webmaster Kaynaklari » Makaleler » Mac OS X Kısa Kısa Notlar

Comment

LinkBack Article Tools
Old 19.04.2008  

MGoktas's Avatar

Yer: Kayseri
Görsel: 17
Mac OS X Kısa Kısa Notlar

Leopard ve Tiger'la ilgili bazı kısayollar, 3. parti yazılımlar, uygulamalardaki bazı ayrıntılar hakkında...

-Smultron, Leopard'da kullanabileceğiniz oldukça kullanışlı bir arayüze sahip olan ve bir çok formatı destekleyen freeware Text Edit programı. Package Contents içindeki birçok formatı da açabiliyor.

-PHP kullananlar için Mac OS X'te localhost oluşturmak da oldukça kolay; ücretsiz MAMP programını indirin, Applications'a atın ve başlatın... Apache, MySQL, PhpMyAdmin hepsi içinde... Şifreniz ve kullanıcı adınız "root". Sitelerinizi de MAMP klasörü içindeki htdocs klasörüne atın...

-Transmit [bence] başarılı bir shareware FTP uygulaması. Birden fazla FTP kullananlar için kullanışlı bir arayüze sahip. Son versiyonu 3.6.4 galiba. Download/Upload işleminde toplam süreyi değil de her bir dosyanın süresini göstermesi bir eksiklik olarak değerlendirilebilir.

-Linotype FontExplorer fontları düzenlemek, takip etmek, font seçmek için kullanışlı bir program. İlk kurulumda "fontları user/fonts klasörüne kopyala" benzeri bir seçenek geliyor, bunu kaldırın. Ayrıca 'import edilen fontları aktifleştir' manasında bir seçenek daha var, bunu da kaldırsanız iyi olur, çünkü çok sayıda fontu aktifleştirmek programların iyice yavaşlamasına sebep olabilir.
Ben font programıyla font aktifleştirmiyorum, cache sorunu oluyor çünkü bu programlarda. Fontları ayrı bir klasörde bekletiyorum. Bu klasörü Linotype'e import ediyorum, font ararken buradan önizlemesine bakıyorum, seçtiğim fontu user/library/fonts klasörüne kopyalıyorum. Proje bittiğinde ordan siliyorum. Bir kaç font programı denedim, en mantıklı yol bu geldi bana...

-Flip4Mac programı QuickTime içinden çalışan ve wmv dosyalarını QuickTime ile oynatmaya yarayan bir uygulama.

-----

-Safari'de Activate penceresi, açmış olduğunuz sitede ne var ne yok listeler. Buradan istediğiniz video, resim, SWF vb. linklerini çift tıklayarak tek başına açabilir ya da linki kopyalayıp Downloads penceresine yapıştırarak indirebilirsiniz.

-Sistemle gelen mail programında gmail kullanma özelliği aktif. Tiger'da dikkatimi çekmemişti, Leopard ile gelen bir özellik sanıyorum. Yapacağınız şey yeni bir mail hesabı oluşturmak ve kullanıcı adınızla parolanızı yazmak...

-Safari'de adres çubuğuna, ya da Google bar'a yazdığınız bir arama işlemini başlatırken elma+enter yaparsanız yeni bir sekmede açar.

-Alt tuşu basılıyken mouse ile masaüstüne tıklarsanız açık ulan uygulamayı gizleyerek masaüstüne geçer.

-Dosyaları taşımak için taşıyacağınız yere bırakacağınız zaman elma tuşuna basarsanız kopyalama yerine taşır.

-Aynı disk üzerinde bir dosyayı bir yerden bir yere alırken taşımak yerine çoğaltmasını istiyorsanız alt tuşu basılıyken bırakabilirsiniz.

-Safari'de Bookmarks Bar'a tek bir site yerine klasör oluşturduysanız, bu klasöre tekerlek ile tıklarsanız klasör içindeki tüm siteleri ayrı tablar içinde açar.

-Firefox'ta adres çubuğuna sadece sitenin ismini yazarak;
-Elma+Enter www.siteadi.com,
-Shift+Enter www.siteadi.net
-Elma+Shift+Enter www.siteadi.org adreslerini açar...
Hiçbirine basmadan sadece site adı yazıp tıklarsanız hem Safari'de hem Firefox'ta com uzantısını açar. Başına www, sonuna com eklemenize gerek yok, sadece site adı yeterli.

-Bir belgeyi Dock'taki uygulamanın üzerine sürükleyip bırakırsanız o programla açar/açmaya çalışır.
O tür belgeleri her zaman seçtiğiniz programla açması için;
Belgeyi seçin, get info penceresini açın, Open with menüsünden uygulamayı seçin, Change All... butonuna basın.

-Bir klasörü paylaşıma açmak için get info menüsünden Sharing'i işaretleyin. Windows ve Mac'ler ulaşabilir bu şekilde. Klasör içeriğinin değiştirilebilmesi için get info penceresinde Sharing & Permissions bölümünden istediğiniz özellikleri akitfleştirin. (Örn. everyone = Read & Write)

-Bir dosyanın/klasörün simgesini değiştirmek için, uygulamak istediğiniz simgeyi seçip get info penceresini açın, burada en üst solda olan simgeyi seçip kopyalayın, değiştirmek istediğiniz simgeyi seçip get info penceresinden aynı yeri seçip yapıştırın. Bazı uygulamalarda oluşturduğunuz grafikleri de kopyalayıp yapıştırabilirsiniz aynı yere.

-Sistemin özelliğini kullanarak CD/DVD yazmak için File/New Burn Folder açın ve yüklemek istediğiniz dosyaları bu klasöre sürekleyin. Klasörün içine dosyaların kısayolunu oluşturacaktır. Yüklemek için klasörün sağ üstündeki Burn butonuna basın...

-Toast Titanium ise ücretli bir CD/DVD yazma uygulamasıdır. Bootable diskler oluşturmak için Toast kullanmak gerekir. Fakat Toast kullanmadan da Utilities/Disk Utility programı ile Bootable DVD/CD oluşturabilirsiniz.
MGoktas şu an çevrimdışı  
Add Post to del.icio.usBookmark Post in TechnoratiFurl this Post!Spurl'e kaydet! http://reddit.com/submit?url=%url%&title=%title%Wong'e kaydet!Yahoo'ya kaydet!Google'a kaydet!MSN'e kaydet!Facebook'e kaydet!
Mesajdan alıntı yaparak yeni bir cevap ekleyin
Old 21.04.2008  

MGoktas's Avatar

Spaces

Leopard'la birlikte gelen yeniliklerden biri de Spaces özelliği.
Bu yenilik sayesinde sanki birden fazla ekranınız varmış gibi çalışabilir, ya da başka bir mantıkla aynı anda birden fazla kullanıcı açıkmış ve tek tıkla kullanıcı değiştiriyor gibi davranmasını sağlayabilirsiniz.
Özelliği aktifleştirip kullanmaya başladığınızda vazgeçilmez bir kolaylık, hatta Leopard'a geçmek için yeterli bir sebep olduğunu anlayacaksınız.

En asgari sayıda program açık bulunduran bir bilgisayar kullanıcısını gözönünde bulundurduğumuzda aynı anda en az MSN+internet tarayıcı+müzik çalıcı programlarının açık olduğunu varsayabiliriz.
Spaces sayesinde çok kolay bir şekilde her programa bir ekran atayabiliriz. Masaüstünüz sabit kalırken, her bir tuşla diğer ekrana geçebilirsiniz. Spaces'a komutlarını özelleştirerek istediğiniz klavye tuşlarına atayabilir, hepsini aynı anda görüntüleyip istediğinizi seçebilir, seçtiğiniz ekranın aktifleşmesiyle diğerlerinin tamamen kaybolmasını sağlayabilirsiniz...

Anlatmak yerine uygulamaya geçerek farkedemediğim diğer faydalarını da keşfetmiş olalım

System Preferences / Expose&Spaces panelinden Spaces menüsünü açıyoruz.
-Öncelikle 'Enable Spaces''ı seçerek aktifleştiriyoruz. Spaces özelliklerine kolay ulaşabilmek amacıyla 'Show Spaces in menu bar' seçeneğini de işaretleyebiliriz.
-Default olarak 4 alanla açılır. İstediğimiz kadar satır ve sütun ekleyebiliriz. Alanların bulunduğu bölümde sağ taraftan Rows ve Columns seçeneklerinden + veya - ile ekleyip silebiliriz.
-Eklediğimiz Space bölümlerine programları atamak için alt bölümden + işaretine basarak programı seçeriz. programın yanındaki aşağı-yukarı ok menüsünden de numarasını ayarlayabiliriz.

Gelelim Spaces'i kısayollarla birlikte tam verimli olarak kullanmaya.
-En basit yol Elma+Numara tuşlarına basarak ilgili ekranlarımıza ulaşmak.
-Elma+Tab tuşuyla programlar arası geçiş yaptığımızda Spaces da ilgili ekrana geçecektir.
-Bütün ekranları aynı anda görüntüleyip, gitmek istediğimiz ekranı seçebiliriz. Yapmamız gereken şey "To Activate Spaces" menüsünden istediğimiz F tuşunu seçmek. Artık seçtiğimiz F tuşuna bastığımızda bütün ekranlarımızı aynı anda sığdırıp istediğimiz uygulamaya mouse tıklayarak geçebiliriz.

-Programları Space arasında taşımak için iki kısa yöntem daha vardır.
1-Mouse ile programın penceresini tutup ekranın [program solda ayarlıysa sağına, sağda ayarlıysa soluna, üstte ayarlıysa aşağısına değilse tersine] götürerek bekleyin, diğer Space bölümüne geçtiğinizi göreceksiniz. Elinizde programla birlikte yani "Komşu! biz geldik" gibi bir şey...
2-Atadığımız F tuşuyla tüm ekranları ayna anda görüntülediğimiz yerde istediğimiz programı tutup diğer ekrana atabiliriz...

Apple'ın sunumlarında ya da sitesinde Leopard yeterince anlatılmıştır eminim, fakat bunları izlemeyen, Leopard'a yeni geçen, hatta Mac OS kullanmaya yeni geçen arkadaşlar için faydalı olabileceğini düşündüğüm yazıları bu başlık altında paylaşmaya devam edeceğim.

Mesaj MGoktas tarafından 22.04.2008 (09:22) yeniden düzenlendi..
MGoktas şu an çevrimdışı  
Add Post to del.icio.usBookmark Post in TechnoratiFurl this Post!Spurl'e kaydet! http://reddit.com/submit?url=%url%&title=%title%Wong'e kaydet!Yahoo'ya kaydet!Google'a kaydet!MSN'e kaydet!Facebook'e kaydet!
Old 23.04.2008  

cansurmeli's Avatar

Yer: istanbul
Re: Mac OS X Kısa Kısa Notlar

Merhaba.

MAMP'i önceden biliyordum ve uzun zamandır kullanıyordum fakat Transmit'i bilmiyordum. CuteFTP kullanıyordum fakat Transmit daha çok hoşuma gitti.

Böyle bir yazı için teşekkürler.
cansurmeli şu an çevrimdışı  
Old 23.04.2008  

MGoktas's Avatar

Evet ben de ilk CuteFTP kullanmıştım. Transmit daha kullanışlı geldi ve buna karar verdim sonuç olarak.
Transmit'i Automatorla kullanmak gibi bir fantazimiz var sonraki yazıda
MGoktas şu an çevrimdışı  
Old 23.04.2008  

MGoktas's Avatar

Auotomator ile Transmit kullanımı

Automator, OS X'le birlikte gelen çok geniş bir Action dünyasıdır.
Bu yazıda Transmit kullanan arkadaşlar için Automator ile action oluşturup uygulamayı anlatacağım.

Applications/Automator'u açıyoruz.
(Parantez arası not olarak; Finder'da Elma+Shift+A kombinasyonu Applications klasörünü açar, ayrıca Applications klasörünü tutup Dock'a bırakabilirsiniz...)

Automator'da en sol panelden Library'i seçiyoruz. Sağındaki sütunda çeşitli uygulamalar gelir ekrana. Bunların içinden Upload Files adlı Transmit simgeli olan uygulamaya çift tıklıyoruz.

Karşımıza gelen pencerede:

Connect To: Buraya Transmitte oluşturduğumuz kayıtlı hesaplarımızdan birini seçmek için "Favorite" seçeneğini seçiyoruz.
Favorite: Buraya bağlanmak istediğimiz FTP'yi listeden seçiyoruz.
Resume Mode: Dosyayı attığımızda aynısından varsa değiştirsin mi, her defasında sorsun mu seçenekleri var. Replace yaptım ben örnekteki resimde.
Upload Path: Dosyayı attığımız yolu seçiyoruz. Ana dizine atmak için FTP yapısına göre /httpdocs ya da /publichtml vs. ana dizini temsil eden klasörü yazıyoruz.

Önemli: Ayarladığımız seçenekleri "File/Save As Plug-in" seçeneğiyle kaydetmemiz gerekir.

Kayıt yaptığımız pencerede;
Save Plug-in As : İşlem adı. (Örn. "Dosyayı anadizine at")
Plug-in for: Finder seçili olmalıdır.

Action oluşturma işlemi burada bitiyor.

Uygulamak için:
Finder'da herhangi bir klasör/dosya'ya sağ tıklıyoruz.
Altta More/Automator bölümüne kaydettiğimiz seçeneğin gelmiş olduğunu görüyoruz.
Sağ tıkladığımız dosyaya "Dosyayı anadizine at" seçeneğini tıkladığımızda;
-Transmiti açar,
-Dosyayı ayarladığımız yere atar,
-Attığımız yerde aynı dosyadan varsa ayarladığımız seçeneği uygular. (Sorar, değiştirir)
-Transmit'i kapatır.

Transmit zaten açıksa işlemi yeni bir bağlantı penceresi açarak yapar ve sadece o pencereyi kapatır, Transmit açık kalır. İşimize karışmaz yani, kendi işini yapıp gider

Temiz iş
MGoktas şu an çevrimdışı  
Old 26.04.2008  

MGoktas's Avatar

CSSEdit: Adı üstünde shareware bir CSS düzenleme programı. Bir dönem kullanmıştım. Şu an yeni versiyonu 2.6 çıkmış, şuradan indirilebilir.

programın en pratik özelliklerinden birisi herhangi bir site adresini adres bara yazdığınızda açılan sitenin CSS dosyalarını "Style Sheets" panelinde göstermesi ve oradan da isterseniz kaydedip isterseniz üzerinde değişiklik yapılmasına izin vermesi.
CSS kullananlar için önerebileceğim bir uygulama.
Hatta CSS öğrenmek için de faydalı bir yazılım.

---

Audacity: Ses dosyaları üzerinde bir takım efektler uygulanabilen, ses kaydı yapan, wav dosyalarını MP3'e istediğiniz kalitede çevirebilen buradan indirebileceğiniz ücretsiz bir yazılım. Çok profesyonel ses kayıtları ya da efektleri için kullanılamayabilir ama ücretsiz olarak son derece kullanışlı bir program.
MP3 export yapabilmek için; LameLib dosyasını buradan indirmek gerekir ve bu dosyayı sorduğunda seçip tanıtmak gerekir. LameLib dosyasını Audacity programını kurduktan sonra programın bulunduğu klasöre atmanızı tavsiye ederim.

----

StuffitExpander: Mac OSX'te .gz, .hqx, .sit gibi uzantılara sahip sıkıştırılmış dosyaları açmaya yarayan ve dosyaları bu şekilde sıkıştırmaya yarayan bir program. Bir zamanlar Mac ile birlikte standart olarak yükleniyordu. Şu an Smith Micro tarafından üretiliyor sanırım. Burada free download linki var, indirebilirsiniz.

---
Eltima flash Decompiler: .SWF dosyalarını decompile eden shareware bir yazılım. Son versiyonu AS3 kodlarını da decompile edebiliyor. Kendi sitesi www.eltima.com adresinden indirilebilir.

Aynı işi yapan Gordon flash Decompiler adlı bir uygulama daha mevcut. Bu da shareware bir yazılım.

---
Growl: Yüklendiği zaman System Preferences/Other bölümüne gelen bir tür uyarı sistemi. İlişkilendirildiği programların işlemlerini masaüstünde beliren uyarı ile haber veren bir uygulama. Yani MSN'de oturum açıldığında ekranın sağ altında küçük pencereyle görüntülenmesi gibi...
Gereksiz gibi düşünülebilir ama yoğun iş durumlarında bir kaç program açıkken iyi olabiliyor. Adium, Transmit, Linotype, Skype, Stuffit gibi programların yapmakta oldukları işlem bitince haber veren bir uyarı ekranda istediğiniz bölümde, seçeceğiniz grafik şekliyle istediğiniz süre kalıyor.
MGoktas şu an çevrimdışı  
Old 26.04.2008  

cihangir's Avatar

Yer: Karlsruhe / Freiburg
Görsel: 169

Sadece tesekkür etmek icin konu acilmasi forumda sevmedigim bir sey olsa da, bu konu ile ilgili olarak kendimi bunu yapmak zorunda hissediyorum. Tesekkürler

Bu vesile ile de yine bu konuyla ilgili olabilecek farkli bir mesaja buradan bir baglanti verelim: MacOSX Önerebileceğiniz Programlar
Old 26.04.2008  

cgencer's Avatar

Yer: istanbul

benim başucu programlarım:

Isolator: sadce kullandığınız pencereyi aktif yapar, ekranın geri kalanını karartarak dikkatinizin dağılmasını azaltmaya yardımcı olur.

calq: tek tuşla ekran ortasına tek satırlık pratik hesap makinası getirir

Caffeine: Çalışırken screensaver moduna ya da bilgisayarn uyumasına engel olur (sunum yapanlar için şart)

ayrıca os-x menubar items adresinde de güzel yardımcı programlar var.
Old 26.04.2008  

MGoktas's Avatar

Alıntı:
cihangir tarafından gönderilen mesaj: Mesajı Görüntüle
Sadece tesekkür etmek icin konu acilmasi forumda sevmedigim bir sey olsa da, bu konu ile ilgili olarak kendimi bunu yapmak zorunda hissediyorum. Tesekkürler

Bu vesile ile de yine bu konuyla ilgili olabilecek farkli bir mesaja buradan bir baglanti verelim: MacOSX Önerebileceğiniz Programlar
Genelde forumda aratıp ondan sonra ekliyorum uygulamaları. Bu başlıktan haberim vardı, o başlıkta bulunan birkaç uygulamayı da tekrarlamış olduk burda.
program eklemelerini bitirdikten sonra daha çok bunların detaylarıyla ilgili ve sistemin özellikleri ile ilgili yazılar eklemeye çalışacağım.
Foruma katılanların kullanma ihtimalinin yüksek olduğu programları ve sistem özelliklerini tespit etmeye çalışıyorum daha çok.
Destek almak güzel.

Mac kullanalım, kullanmayanları uyaralım!
MGoktas şu an çevrimdışı  
Old 27.04.2008  

MGoktas's Avatar

Leopard'da Klasör Görünüm Ayarları

Leopard'da pencerelerinizi/klasörlerinizi her zaman istediğiniz şekilde açılacak şekilde ayarlayabilirsiniz.

Sütunlar / Columns: Bir klasörü sütun yaptığınızda bir dahaki sefere açtığınızda (eğer önceden başka bir ayar için Defaults komutu vermediyseniz) yine sütun olarak açar. Arrange by menüsünden de isme göre mi yoksa diğer özelliklere göre mi sıralanacağını belirleyebilirsiniz. Yeni bir klasör açtığınızda da yine sütun görünümünde ve sıralama ayarınıza göre açar.

Liste / List: Klasörü liste görünümüne getirdikten sonra pencerenin yukarısındaki başlıklardan Name, Size, Kind vs. hangisine tıklarsanız ona göre sıralar. Eğer her zaman seçtiğiniz sırada açmasını istiyorsanız Görüntü Seçenekleri penceresinden (Elma+J) "Always open in list view" seçeneğini işaretleyin ve en alttan da "Use as defaults" butonunu tıklayın. Artık yeni açacağınız klasör dahil bir pencere açtığınızda bu ayarlarda açacaktır.

Simge / Icon: Klasörü simge görünümüne getirdikten sonra, simge büyüklüğü, ızgara hizalama seçeneği, klasör adlarının yazı büyüklüğü, yazının altta mı yanda mı olacağı, simge önizlemesinin ve klasör/dosya bilgisinin görünüp görünmeyeceği, isme göre mi yoksa diğer özelliklere göre mi sıralanacağı, klasör background seçenekleri seçildikten sonra üstten "Always open in icon view" seçeneğini alttan da "Use as defaults" butonunu tıklarız. Artık klasörlerimizi ayarladığımız şekilde açar.

ÖNEMLİ: Eğer birden fazla bölüntünüz var ise yaptığınız ayarları hangi bölüntü için yaptıysanız o bölüntüye ait klasörlere uygular. Her bir bölüntü için ayarları ayrıca yapmanız gerekir.
MGoktas şu an çevrimdışı  
Sponsorlu Bağlantılar
Zoque.Forum
Reklam
Comment

Etiketler

leopard , mac , mac osx , tiger

Zoque'a hoşgeldiniz!
Zoque 27.02.1999 tarihinde yayın hayatına başlamış, paylaşıma dayalı bir oluşumdur. Tasarım, teknoloji, web, kültür ve sanat ana başlıkları altında bilgi paylaşımı ve benzer değerlere sahip katılımcıların birbirleriyle iletişime girmelerine imkan sağlar. "Az ama Öz" sloganından yola çıkarak, kaliteli ve nitelikli katılımı temel alır.

Saygın ve ciddi bir ortamda yardımlaşmak, haberleşmek, kendi bildiklerini diğer katılımcılarla paylaşmak isteyen, oluşumumuza düzenli katılımda bulunacağı inancını taşıyan konuklarımızı üye olmaya davet ediyoruz. [ » ]

Üye Girişi:

UslanmaM baktabul.com TEKplatform TEKplatform

En popüler ilk 100 etiket
Tag Cloud
acil adsl ajax almak arama araniyor ariyorum ariyoruz asp bilen bilgi bilgisayar blog calisma canon css dijital div domain dosya eleman film firefox flash font form forum fotograf freelance google gore grafik grafiker hakkinda hangi hata hatasi hosting html ilgili ilk image internet istanbul istiyorum java javascript karakter