Zoque.Forum
Dirsek Teması:
Geri Dön Zoque.Forum » Kullanıcı Hizmetleri » Öneri ve Düşünceleriniz » üyelik sistemi değişikliği önerisi

Öneri ve Düşünceleriniz Site ve forum ile ilgili olarak eleştiri ya da düşüncelerinizi bu bölümde belirtebilirsiniz.

Yanıt

LinkBack Seçenekler
Old 26.06.2003   #21 (permalink)
Passion

Passion's Avatar

Yer: ankara
para konusunda gerçekçi bir yaklaşımda bulunmak istiyorum izninizle. belki eski üyelerden bir "kısmı" bu parayı verebilir ama yeni bir ziyaretçi para lafını duyar duymaz uzaklaşır bence içeriğe bakmadan. şahsen ben %90 öyle yapardım. sitenin oluşturacağı ticari kimliğe ise hiç girmek istemiyorum.

farklı şekillerde oylamalar olabilir neleri seviyoruz, neleri sevmiyoruz gibilerinden. mesaj başına oy verilebilir. -1 +1 olarak. her kişi her bir mesaja tek oy verebilir. bu oylar toplamı o kişinin popülaritesi şeklinde ona gösterilir ya da herkese gösterilir. kişi de ona göre mesajlarına daha dikkat eder hale gelir. mesela kişisel mesajları bir nebze önleyebiliriz böylece.
bu puanlama ile ne sağlanabilir? bu sayede gerçekten doyurucu mesajları olan ve insanlara yardımcı olabilen kişiler ortaya çıkmış olur ve bu sayede kimlerin yönetici olabileceği ortaya çıkar ya da yönetici, üye arası özel bir statü açılabilir bu üyeler için.
puanlama nasıl olacak? puanlama, mesajı puanlama olarak yapılmalı ve puanlar direk mesaj sahibine etki etmeli. 2 seçenekli, -1 +1 bir puanlama sistemi olabilir. her mesajın tarihinin yazdığı kutucuğun hemen yanına -1 ve +1 diye 2 link koyulur ve buna tıklayınca minik bir pencerede oyun eklenip, eklenmediği uyarısı çıkar. böylece kullanışlı bir biçimde oylama yapılır. bu sayede hızlıca herkesin katılımı sağlanabilir. ilginizi çeken ya da "boş" olduğunu düşündüğünüz mesajlara, kişilere tek tıkla tepkinizi ya da ilginizi gösterirsiniz. - çok reklamvari oldu bu son cümle -

örnek hesaplama: mesela, bir üyenin aldığı puanlar toplamı 63 (100 tane +1 oy, 37 tane -1 oy). puanını 1000 ile çarparız (63x1000=63 000) tabii bu kat sayı yoğunluğa göre 100, 10, 1 vs. olabilir ve sonra çıkan sonucu toplam oy sayısına (137) böleriz. (63 000/137=460) tabii foruma 80 mesaj yollayıp bu oyları alan biri ile 800 mesaj yollayan biri için bu puanın adil olmadığını düşünebilirsiniz. o zaman mesaj sayısının da hesaba katıldığı bir hesaplama biçimi olabilir. tabii bu, şu anda örnek olması açısından uydurduğum bir hesaplama. daha stabil birşey hazırlanmalı.

şimdilik bu kadar..
Passion şu an çevrimdışı  
Add Post to del.icio.usBookmark Post in TechnoratiFurl this Post!Spurl'e kaydet! http://reddit.com/submit?url=%url%&title=%title%Wong'e kaydet!Yahoo'ya kaydet!Google'a kaydet!MSN'e kaydet!Facebook'e kaydet!
Mesajdan alıntı yaparak yeni bir cevap ekleyin
Old 26.06.2003   #22 (permalink)
enemy

enemy's Avatar

Yer: Horlanda
Ben para meselesini, sadece acayip bir fikir olsun diye sundum. Sadece parayı düşleyen yerler olur, önüne gelen herkesi içeri alır. Siz içeriye herkesi doldurursanız, içeridekilerinde huzurunu bozarsınız. Bunu önlemenin bir iki farklı yolu vardır. Ya bodyguardlar geçer not vermelidirde içeri almalıdır, yada ciddi bir miktar para vermelidir ki, kaliteyi aradığını varsayalım. Bodyguardımız yokki, tanısın, görsün, sevsin içeri alsın. Monitörde gözümüz yokki, seçip alalım...

Ağzının tadını bilen, taviz vermediği arzuları olan kişiler parayı gözetmezler. İşin ucunda tatmin olacağını biliyorsa şayet, o parayı verir. Verirsede, miktarı ne olursa olsun dokunmaz.

Parayı geçelim. Diğer şık üzerinde düşünelim. Gönderilen mesajların, yapılan yorumların yöneticiler tarafından kontrol edildiğini varsayalım. Bunu hangi yönetici yapmak ister? Neden yapsın? Çok büyük bir kitle ne okuldan, ne evden bağlanıyor. Hepimiz işyerindeyiz. Mesai saatlerinde, yazı okumak için bile gerekli zamanı bulamayabilen yöneticiler ve/veya yetkililer, birde çürükleri ayırmaya çalışan manav çırakları gibi davranırlar mı? Heba ederler mi zamanlarını?

Amme hizmeti bir forum diye düşünelim.(ki bu yanlış anlaşılmasın. Elbette, ücretsiz olmalı, elbette bilgi paylaşılabilmeli) ama, bir yerden sonra bu daha çok reklama dayalı işler haline gelmeye başladı sanırım. Sitesini atıyor ortaya "Nasıl olmuş?" diye. Bazen bu bana çok samimi gelmiyor... Çok yeni değilim forum 'da. Hatta, sadece okuyanlardandım bende. Son zamanlarda katılıyorum.

Sonra, 300-500 kişilik bir forum olsa, "herkes yanındakinden sorumludur" diyerek, olay örtbas edilebilirdi yada "herkes forum kurallarına dikkat etsin" dendiği takdirde, sorumluluk sahibi insanlar baskın çıkabilirdi ama öyle olabileceğini düşünüyormusunuz? Yani 3000 parmağın 3000 taneside bir değil.

Bence, 3000 tane forum üyesi olup 50 kişi aktif olacağına, 50 tane paralı üye olsun, 50milyar değerinde bilgi paylaşalım daha iyi olur.

Çok değil, geçen seneye gidin. Zoque+Bildirgec Zirvesi yapıldı, sadece Zoque zirvesi bile değildi ki toplam 70 kişi ya gelmiştir, ya gelmemiştir. Yarısı Zoque, yarısı Bildirgec. Zaten foruma giren Bildirgec'e, Bildirgec'e giren, foruma giriyor..

Bence paralı üyelik mantıklı olur. Mesela, paralı üyeler konu veya yorum post edebilirler. Her konuya erişim hakları olur. Beraberce, konu pişirilir, servise hazırlanır, sunulur, olur, biter artık hiçkimse yorum yapmıyordur, ondan sonra arşiv niteliğindeki bu konu anonmous user 'lara açılır. Herkes nasiplenir.

Ciddi ciddi söylüyorum ki, şuanki veri kümesi bile, her yerde kolay kolay bulamayacağımız cinsten Türkçe bir kaynak oldu. Paralı olmalıdır
Add Post to del.icio.usBookmark Post in TechnoratiFurl this Post!Spurl'e kaydet! http://reddit.com/submit?url=%url%&title=%title%Wong'e kaydet!Yahoo'ya kaydet!Google'a kaydet!MSN'e kaydet!Facebook'e kaydet!
Old 26.06.2003   #23 (permalink)
soul

soul's Avatar

Yer: LND
Alıntı:
Gönderen: Passion
farklı şekillerde oylamalar olabilir neleri seviyoruz, neleri sevmiyoruz gibilerinden. mesaj başına oy verilebilir. -1 +1 olarak. her kişi her bir mesaja tek oy verebilir. bu oylar toplamı o kişinin popülaritesi şeklinde ona gösterilir ya da herkese gösterilir. kişi de ona göre mesajlarına daha dikkat eder hale gelir. mesela kişisel mesajları bir nebze önleyebiliriz böylece.
bu puanlama ile ne sağlanabilir? bu sayede gerçekten doyurucu mesajları olan ve insanlara yardımcı olabilen kişiler ortaya çıkmış olur ve bu sayede kimlerin yönetici olabileceği ortaya çıkar ya da yönetici, üye arası özel bir statü açılabilir bu üyeler için.
puanlama nasıl olacak? puanlama, mesajı puanlama olarak yapılmalı ve puanlar direk mesaj sahibine etki etmeli. 2 seçenekli, -1 +1 bir puanlama sistemi olabilir. her mesajın tarihinin yazdığı kutucuğun hemen yanına -1 ve +1 diye 2 link koyulur ve buna tıklayınca minik bir pencerede oyun eklenip, eklenmediği uyarısı çıkar. böylece kullanışlı bir biçimde oylama yapılır. bu sayede hızlıca herkesin katılımı sağlanabilir. ilginizi çeken ya da "boş" olduğunu düşündüğünüz mesajlara, kişilere tek tıkla tepkinizi ya da ilginizi gösterirsiniz. - çok reklamvari oldu bu son cümle -

örnek hesaplama: mesela, bir üyenin aldığı puanlar toplamı 63 (100 tane +1 oy, 37 tane -1 oy). puanını 1000 ile çarparız (63x1000=63 000) tabii bu kat sayı yoğunluğa göre 100, 10, 1 vs. olabilir ve sonra çıkan sonucu toplam oy sayısına (137) böleriz. (63 000/137=460) tabii foruma 80 mesaj yollayıp bu oyları alan biri ile 800 mesaj yollayan biri için bu puanın adil olmadığını düşünebilirsiniz. o zaman mesaj sayısının da hesaba katıldığı bir hesaplama biçimi olabilir. tabii bu, şu anda örnek olması açısından uydurduğum bir hesaplama. daha stabil birşey hazırlanmalı.

şimdilik bu kadar..
Bu puanlama sistemi Vulletin' inin yeni versiyonunda reputation "ün" olarak geçiyor.

Eğer kullanıcı isterse diğer kullanıcılarda sizin ününüzü görebiliryor.

Bu aynı zamanda kişilerin mesaj tabanlı olarak birbirlerine yorum göndermesine (anonim olarak) ta izin veriyor.

Yani sanırım ki yakında zaten bu puan sistemine gireceğiz.
Old 26.06.2003   #24 (permalink)
scriptMan

scriptMan's Avatar

Yer: İstanbul
Görsel: 14
Puanlama sistemi mantıklı geldi ama artık ben para olayınada bişi demicem zira ister yıllık 20 milyon yapın ister aylık 120 milyon yapın ben yine de o parayı verir üyeliğime devam ederim.

Para vermek sorun deil sadece etiğe aykırı olduğunu düşünmüştüm o kadar.

Saygılar.
Old 26.06.2003   #25 (permalink)
emremer

emremer's Avatar

Yer: Viyana, İstanbul
@scriptMan, problem degil. bazen ben de yanlis yaziyorum : )
@ssonmez olayi daha genis bur boyutta ele almis -ki söyledilerine katilmamak elde degil-
@anIL→emremer'in söylediği olmaz; çünkü bir mesaj silinirken onunla ilgili devamındaki mesaj silinmeyebilir; akıcı olmayan bir form çıkar; yazılanlardan da bir şey anlaşılmaz.

cözümü yeniden ele alirsak:
üyelik puanlamasi 'üyenin' kisisel olarak kendi adaptasyonu/evulasyonu ile alakali, ancak genel istek/amac daha 'sistematik bilgiye sahip' bir forum. bu yüzden sahsi tercihim üye nin degil mesajin oylanmasi yönünde (hem cogumuzun kullangigi +1 olayi cok daha partik hale gelmis olur, hemde mesajin toplam puanina göre üye de sonraki mesajlarinda dikkatli olur)
@ Passion ve @ssonmez direkt demokrasi ve temsili demokrasi fikirleri birlestirilebilir belki

toparlayacak olursak

her mesajin bir de puan kismi bulunur (sadece 1 field lik bir yük eklenmis olur, cok olmasa gerek)

+1 , -1 linki yeralir. (for exp. bir tutorial yazilmissa herkes bunu takdir ediyor dolayisi ile puan olarak üst siralarda daha cok bu tür mesajlar yer alacaktir ve 'bilgilenme/paylasma' ön plana cikmis olacaktir //small talk taki bir fikra icin de olabilir tabiki //aslinda sitem her bölümün kendi icinde Arsiv nitelikli yazilari ayiklamis olur.

yöneticilerin oylari +3 / -3 seklinde olabilir // yada yönetici olmayan ancak +1 yerine +2 verebilen üyeler atanabilir /aslinda buna gerek varmi bilmiyorum

konuya msj yazanlarin %70 i, -1 vermis ise konu otomatik silinir //yada üyelerin hoslanmadigi msjlar listesinde bir link olarak bir admin panelinde yer alir

bir altaki mesaj üsttekine atfen yazilmis ve üsteki silinmisse dolayisi ile kopukluk olusuyorsa basitce ve tek yapilmasi gereken sey o msj a da -1 verip silinmesi saglamak olacaktir

üye nin sahsi puani da zaten gelecek verisoyunda varmis
@soul→Bu puanlama sistemi Vulletin' inin yeni versiyonunda reputation "ün" olarak geçiyor

// forumun ünlü leri , ünsüzleri , rüküsleri vs olacak demek ki , tabi bir de sert_ünsüz ler var ki o ayri konu
//para olayi bir ara benim de aklimdan gecmisti ama icraatta riskli bir konu.

Mesaj emremer tarafından 26.06.2003 (19:25) yeniden düzenlendi..
emremer şu an çevrimdışı  
Old 27.06.2003   #26 (permalink)
cok_yasa_kamil

cok_yasa_kamil's Avatar

Yer: Antalya
Görsel: 1
1-anlamli ve bilgi icerikli, okuyana biseyler veren mesajlarin bir sekilde digerlerinden siyrilmasini, bunun da puanlama ile yapilmasini
2-katilim icin salt mesaj yazilmasini istekmekten ziyade farkli katilim alternatifleri düsünülebilecegini (en basitinden puanlama)
3-devamliligi olan belli bir okuyucu kitlesinin (belki 3000 de 2000 dir?) varolmasi durumunun, forum icin apayri seviye ve kalite teskil edebilecegini
4-parali üyelik sistemine katilmadigimi
5-ekonomik, sosyal ve kültürel faaliyetler icin parali üyelik yerine döner sermaye, bagis kutusu felan gibi alternatifler olabilecegini

düsünüyorum...

(not: foruma katilim saglamayanlar, katilim saglayamiyor olabailir mi acaba?)
cok_yasa_kamil şu an çevrimdışı  
Old 27.06.2003   #27 (permalink)
Passion

Passion's Avatar

Yer: ankara
emremer, benim fikrim konuya puan verilmesi değil. bu zaten bu forumda da var ve small talk kısmında uygulanıyor. benim fikrim mesaja puan vererek yazarı puanlamak. ayrımın farkına varalım lütfen.
Passion şu an çevrimdışı  
Old 28.06.2003   #28 (permalink)
cihangir

cihangir's Avatar

Yer: Freiburg / DE
Görsel: 169
konu hakkinda fikir belirten, öneride bulunan herkese tesekkürler öncelikle burada sunulan ve zaten kullanmakta oldugumuz kisimlara kisaca yer vereyim:

[ + ] üyelik alimi: yaklasik 1 senedir üyelik kayitlari admin onayindan gectikten sonra aktif hale geliyor. hatta bilincli bir sekilde üyelik islemlerini zorlastirdik ki, üye olmak isteyenlerin internette gezinirken rastgele üye olduklari herhangi bir site gibi buraya üye olmalarini engelleyebilelim.

üyeligi onaylanan her kullanici da e-posta araciligiyla haberdar ediliyor:

Alıntı:
Merhaba $username,

forum üyeliginiz onaylanmistir, foruma asagidaki adresten ulasabilirsiniz:
$bburl/index.PHP

Size ait bilgiler:
Kullanici ismi: $username
(Sifreniz büyük kücük harf kullanimina duyarlidir.)

Foruma kayit olurken verdiginiz kisisel bilgileri bu adresten istediginiz zaman güncelleyebilirsiniz:
$bburl/member.PHP?action=editprofile

Foruma mesaj göndermeden önce lütfen forum kurallarina ve bölüm aciklamalarina bir göz atmayi unutmayin:
forum kurallari
[ - ] üye secimi / üyelik iptalleri: bu konu ile ilgili olarak forum kurallarinda arasinda söyle bir aciklama var:
Alıntı:
Kurallara uymayan ya da gönderdikleri mesajlar ile forum düzenine zarar verdikleri düsünülen üyeler yöneticiler tarafindan uyarilip, davranisin tekrarinda sistemden belirli bir süre icin ya da tamamen uzaklastirilirlar. Yeni üye statüsündeki kisilerin (100 mesajdan az mesaj gönderen kullanicilar) forum kurallarini ihlal etmeleri ya da
davranislari ile foruma uymadiklari görüldügü durumlarda, uyarilmaksizin sistemden süresiz uzaklastirilabilirler.
[ + ] rating/konularin puanlanmasi: bu konudan sonra small talk'a gönderilen konular icin üye degerlendirmesine actik. konulara ait puanlamayi görebilmek icin konuya ait imaja mouse over, kac kisinin puan verdigini ve degerlendirme notunu gösterecektir.

[*] konu silimi: her mesaj altinda bulunan "Yöneticiyi uyar" baglantisi üzerinden, foruma uymadigini düsündügünüz mesajlari yöneticilere bildirmek her zaman mümkün.

fakat

[ - ] forum kurallari okunmuyor! üyelerle bir takim yazismalardan sonra yanit olarak "bunlari okumamistim, kusura bakma" tarzi cevaplar almak sik yasadigimiz bir olay. üye alimlarini gecici bir süre icin iptal etmemdeki en önemli etkenlerden biri mesela.

[ - ] small talk'taki rating/konu puanlamasina katilim cok yetersiz.

genele bakacak olursak:

[ - ] forumun amacinin tam olarak anlasilmadigini düsünüyorum. yapmak istediklerimizi ve katilimcilardan beklediklerimizi acik bir sekilde belirtmemiz gerekiyor artik. bunu gerceklestiremeyecek olanlarin üye olmamalarini istemenin (yani belirli bir hedef kitlenin belirtilmesi), ileride yasanabilecek bir takim problemleri engelleyecegini düsünüyorum. ( örnek olmasi amaciyla >> )

passion ve emremer'In bahsettigi üye oylamasi Vbulletin v3 ile gelen yeni bir özellik (zaten yeni versiyonun bir takim konularda bizlere büyük avantajlar saglayacagindan eminim) kullanicilarin gönderdigi mesajlardan yola cikarak kullanciya + ya da - eksi puan vermek ve mesaj hakkinda yorum yapmak mümkün. bu eklenen yorumlar ise sadece -mesaj sahibi tarafindan- kontrol panelinde okunabiliyor. ayrica yeni sistem bu verilen puanlardan yola cikarak, kullanicilari takim gruplara eklemek mümkün. bu gruplara da farkli yetkiler vererek, kullancilara yazma, okuma, konu silme vs. gibi bir takim yetkilere sahip olmasi saglanabilir. örnegin belirli bu puanin altindaki kullanicilarin yazma yetkisi elinden alinabilir. bu sayede icerige yön verecek kisileri hep beraber belirleyebiliriz. fakat gerek konu gerekse üye puanlamasi icin belirli bir üye katilimini saglamamiz sart.

parali bir sistem konusunda tam olarak emin degilim. fakat foruma ait bir takim masraflarin karsilanmasi acisindan olumlu olabilir. normal üyelik parasiz bir sekilde devam ederken, belirli bir yillik aidat ödeyen üyeler sponsor üye olarak isimlendirilip, forum icinde bir takim ayricaliklar elde edebilirler: imzalarda imaj kullanmasi ya da sadece avatar kullanimini bu üyelere acik olmasi gibi siteleri varsa forumda banner'lari gösterilir. hatta belirli bir katilim saglanirsa, host imkani da saglanabilir. (lemi'nin de onay vermesi kosuluyla)

su an icin aklima gelenler bunlar...
Old 28.06.2003   #29 (permalink)
malina

malina's Avatar

Yer: istanbul
Ne yardan ne serden vazgeçiyorsunuz )

Parayı verinin düdüğü çalması için, paranın PARA olması gerekir. 3-5 milyon sembolik bir rakam olsun diyorsanız (tutun ki ödendi ödenmeyecek rakam değil çünkü) aynı tas aynı hamam...

Para işine bulaşmadan çözümler bulmak gerekiyor...
Old 30.06.2003   #30 (permalink)
aragorn

aragorn's Avatar

Yer: bilmiyorum
ne olursa olsun para bana itici geliyor.

@zoque nin önerdiği en mantıklısı ama bunun gereksiz mesajların engellemesinde ne işe yarayacağını bilen var mı?

yani para çözüm mü?
Yanıt

Etiketler
onerisi , degisikligi , sistemi , uyelik

Zoque'a hoşgeldiniz!
Zoque 27.02.1999 tarihinde yayın hayatına başlamış, paylaşıma dayalı bir oluşumdur. Tasarım, teknoloji, web, kültür ve sanat ana başlıkları altında bilgi paylaşımı ve benzer değerlere sahip katılımcıların birbirleriyle iletişime girmelerine imkan sağlar. "Az ama Öz" sloganından yola çıkarak, kaliteli ve nitelikli katılımı temel alır.

Saygın ve ciddi bir ortamda yardımlaşmak, haberleşmek, kendi bildiklerini diğer katılımcılarla paylaşmak isteyen, oluşumumuza düzenli katılımda bulunacağı inancını taşıyan konuklarımızı üye olmaya davet ediyoruz. [ » ]

Üye Girişi:

UslanmaM baktabul.com

En popüler ilk 100 etiket
Tag Cloud
acil adsl ajax almak arama araniyor ariyorum ariyoruz asp bilen bilgi bilgisayar blog calisma canon css dijital div domain