Zoque.Forum
»
üyelik sistemi değişikliği önerisi
|
| Öneri ve Düşünceleriniz Site ve forum ile ilgili olarak eleştiri ya da düşüncelerinizi bu bölümde belirtebilirsiniz. |
![]() |
|
|
LinkBack | Seçenekler |
|
|
#1 (permalink) |
|
Yer: Samsun
|
üyelik sistemi değişikliği önerisi
merhaba,
zoque foruma çok daha başka bir hava getirebilecek, forumu tam anlamıyla "bilgi ve paylaşma platformu" na dönüştürebilecek bir fikir var aklımda. soru cevap şeklinde açıklıyorum: foruma yazar alınsa nasıl olurdu? biraz açmam gerekirse; forumda yazarlık başvurusu yapılıp eğer admin onay verirse aktif hale dönüşen bir üyelikden bahsediyorum. forumun yapısına uygun olmayan yazarların kayıtları silinecek. yazarlar şuanki üyelere verilecek olan yeni ad tabii ki :) yazarlar içerikteki bilgi sahibi oldukları konulara bilgi ve düşüncelerini aktarabilecekler. ama böyle bir sistem olursa bir gülen yüz gönderip, bir quote ile +1 yapmak mümkün olmayacak. forum bir dergi gibi okunmaya değer bir yapıya kavuşacak. nerden çıktı şimdi bu? böyle birşey göndermemin sebebi ise kime sorsam forumu belli aralıklarla okuduğunu veya arama ile yardım aldığını fakat içeriğe katılmadığını söylemesi. foruma katılan gerçekten az, ancak okuyan, yararlanan çok kişi var. bu şekilde üyeliği daha değerli ve cazip hale getirebiliriz diye düşünüyorum. iyide forumu okuyan birisi ya soru sormak isterse? forumda bildiğiniz gibi şuanda üye alınmıyor. ve uyum sağlayamayan üyelerden dolayı yeni üyeler istenmiyor. sadece soru sormak isteyen kişiler için bölüm altına "okuyucu soruları" açılıp istekler yapılabilir. bu alt soru bölümüne üye olmayanlarda soru gönderebilir(admin onaylı) ve bu şekilde düzen sağlanabilir. bu taslak bir görüş, sizlerin bu konudaki düşüncelerinizi merak ettim. kullandığımız bu mekanın verimliliğini arttırabiliriz belki.. saygılar. |
|
|
|
|
|
#3 (permalink) |
|
Yer: ankara
|
bu ve benzeri düzenlemelere gidilebilir. hatta gidilmelidir.
bence forumda artık çok gereksiz ve "boş" mesajlar yer almaya başladı. ben daha çok insanların fikirlerine bolca yer verdiği, doyurucu mesajlar görmek istiyorum. bana ne kadar katılırsınız bilemem ama en kısa zamanda bir düzenlemeyle forumu daha doyurucu hale getirmeliyiz.
|
|
|
#4 (permalink) |
|
Bence,
pek güzel bir fikir ancak bunu forum altında yapmak pek zor olur düşüncesindeyim. forumun altında olması yerine yeni bir site şekline -misal zoque.dergi- üyelerin forumda belli bir alana post ettikleri makaleler ayıklanarak aylık olarak yayınlanabilir. ve yine bence oldukça faydalı -ve bir o kadar da eğlenceli- olur.. ne dersiniz? |
|
|
|
|
|
|
#7 (permalink) |
|
Anladığım kadarı ile bu fikrin asıl amacı, foruma gelen gereksiz ve boş mesajların oluşturduğu yapay kalabalığın önüne geçip, forumu belki daha az mesajlı ama , okunabilirlik açısından daha dolu bir kıvama sokabilmek. Bu bağlamda mantıklı ve güzel bir fikir olarak destekliyorum.
Ancak; fikrin üzerinde biraz rötuş yapmak gerekirse, foruma katılım biçimleri, - Üyelik; admin tarafından üyeliğe layık görülen kimselerin, onay almadan yazı yazabilme yetkisine sahip oldukları katılmcı yapısı. - Ziyaretçilik ise; sorduğu sorular ve verdiği cevaplar, admin onayından geçtikten sonra aktif olan katılımcı yapısı. olarak iki farklı şekilde uygulanmalı derim.(@cruelstroke; sanırım bu tip bir uygulama senin fikrine çok uygun) Peki bu tip bir yeniden düzenleme ile hareket edersek yeni üyeleri(yazarları) nasıl bulacağız. işte bu bir problem, ama önemlilik derecesi tartışılır ![]() İşin dergi tanımına gelince; Bence dergi illaki bir makale veya haber biçimde sabit bir formatta olmaz. Bu forum çatısı altında konuştuğumuz her konu aslında başlı başına bir makale ve haber. Bu anlamda yeni düzenlemeler ile zoque/forum'u bir e-dergi formatına büründürelim veya ayrı bir dergi açalım diye düşünmek yersiz. Ki biz hergün bu çatı altında bir çok defa makalelerimiz yayınlıyoruz. Aradaki tek fark yapısal formatı. Bence buda çok önemli değil. Şu anki yapı çok daha keyifli diye düşünüyorum. Bence mevcut üyeler ile yolumuza devam edelim. Nickimizin altına YAZAR yazdıralım. Ziyaretçilere katılım hakkı tanıyalım, Birazda forum yöneticilerinin uyarılarına kulak asıp, forum kurallarına uyalım bizden iyi dergi olmaz derim ben.... Umarım düşünüdüklerimi anlatabilmişimdir, Kendinize iyi davranın ![]()
|
|
|
|
#8 (permalink) |
|
Yer: Viyana, İstanbul
|
söyle bir sey olsa:
mesajlarin altinda, bu mesajin/tum konunun silinmesini teklif et diye bir link olsa. belli bir sayi yada % den sonra o mesaj otomatik silinse.(istenirse enaz bir adminin de bu tiklamayi yapmis olmasi vb.) herkes rahatsizligini 'arkadaskar konuyu kisisellestirmeyelim' vs. diye mesaj atmak zorunda olmadan dile getirmis olur. ve silinmesi icinde kendi adina bir hamle yapmis olur, genel kannat te o yönde ise msj zaten silinmis olacaktir. ne derece mümkündür (?) bilemiyorum ama böyle bir sistemi tartisalim derim..
|
|
|
#9 (permalink) |
|
Aslında ne kadar büyük bir konuyu tartıştığımızı biliyor musunuz?
Tartıştığımız konu, yüzlerce yıldır bir toplumun batmasını ya da çıkmasını sağlayan 2 mesele. Kimi toplumlar bu yüzden çökerken kimileri uzaya çıkmış. Konuştuğumuz 2 konudan birisi ta Konfüçyüsten beri , Jan Jack Russo gibi toplumbilimcilerin üzerinde çalıştığı TOPLUM KURALLARI. Diğeri de malumunuz DEMOKRASİ. Binlerce yıl önce eski antik Roma ve Yunan döneminde tıpkı şimdi olduğu gibi bir topluluk fikirlerini paylaşıyor bilgiyi, sanatı tartışıyor ve karar veriyormuş. Birebir katılımcı bir demokrasi varmış yani bir kanun çıkarsa herkes evet yada hayır diyebiliyormuş. Bir gün bu topluluğun elit ve zeki insanları , toplumun her konuda uzman olmadığını , duygusal yanıtlar verdiğini bazı konuları 3 - 5 kişinin en net şekilde yanıtlayabileceğini ve toplumun bekası, geleceği için uzmanlaşmanın şart olduğunu görmüş. Ama bunu anlatmak çok zormuş . Çünkü birebir demokrasi varken temsilciler, uzmanlar ve aristokratlar demokrasisine geçiş, halkın yetki devrini gerektiriyormuş . Yani seçim hakkının bir kısmından vazgeçmesi gerekiyormuş. Yıllar ,yıllar sonra demokrasi dünyaya oturunca görülmüş ki onbin kişi oylayarak bu ne saçma fikir dese hatta o adamı akıl hastanesine kapatsa bile ,belki yüzyıl sonra o adamın fikirleri çığır açabiliyor. Böylece batı dünyası fikre saygılı olmayı öğrenmiş, dinlemeyi, düşmanına bile hak vermeyi, katılmayı ve gerektiğinde halkın veto hakkını gerektiğinde temsilciler meclisini kullanmayı öğrenmiş. En güzeli vatandaşlarının kulağını çekmeden , prenslik ve paye dağıtmadan her bireyin eşit fakat yaptığı hizmetle üstün olmasını sağlamış. Tüm bu yazdıklarım bizimle çok alakalı ben 8 yıllık eğitimciyim ve zorlayarak, kısıtlayarak hiçbir şey elde edemedim sadece ikna ederek ve nedenini anlatarak karşımdakinde davranış değişikliğini başarabildim. Eğitim zor ve uzun bir iştir. Bu foruma katılanlar gün ve gün, yazılı olmayan netiket diye tabir ettiğimiz internet iletişim kurallarını ve Informasyon ve Dökümantasyon bilim dalının bilgi sınıflandırılması tekniklerini öğreniyorlar. Gereksiz konuşmanın binlerce insanın değerli zamanını çaldığını bilgiyi saklamanın ya da böbürlenmenin en sonunda herkese zarar verdiğini öğreniyorlar. Topluluk farklı düzeylerde hem bilgi hem duygu gelişimi yapıyor. Sistemin işlemesi için gerekli kurallar adım adım her yeni üyeyle tekrar işleniyor. Eski üyeleri sıkan biz yeni üyelerin her seferinde aynı uçarı adımlarla ortalığı karıştırmamız ve acemiliğimizin sonu gelmeyen bir akım gibi geliyor olması. Artık bilgiyi daha sistematik görmek istiyorlar. Çünkü zihinleri daha iyi organize olmuş durumda. Ama lütfen bir kez daha düşünün. Elitler topluluğu ve yetkili yazarlar fikri bir süre süper gider ama sonunda yeni fikirlere kapalı bir sistem yaratırsınız. Orta yolu iyi tutturmak gerekiyor. Hepinize saygı duyuyorum ve minnettarım. Yazmış olduğunuz mesajlar gelişimim için çok önemliydi ve hala öyleler. Saygılarımla
|
|
|
|
#10 (permalink) |
|
Arkadaşlar bence "emermer" ' in söylediği fikir güzel bir fikir. Her konunun altında bu konuyu silmek için oyla biçiminde bir link olsa da konu çok kişiselleşince bi oylamaya gidilse (ama bunun bir handikapı da şu ki konu kişiselleşmeden de kötü amaçlı kişiler oylama yolu ile konuyu kapattırabilir)
Yazarlık konusunda ise illa ki nickin altında yazar yazması gerekmez diye düşünüyorum. Mesela şimdi ben yeni bir konuda örneğin VB ile Portların kullanımı başlıklı ve bu konuyu anlatan bi mesaj atsam nickimin altında Yazar olmadığı için kimse takmayacakmı?
|
|
Zoque'a hoşgeldiniz!