Zoque.Forum
Dirsek Teması:
Geri Dön Zoque.Forum » Kullanıcı Hizmetleri » Öneri ve Düşünceleriniz » ana sayfa içeriğinin butun ile tutarsizligi

Öneri ve Düşünceleriniz Site ve forum ile ilgili olarak eleştiri ya da düşüncelerinizi bu bölümde belirtebilirsiniz.

Yanıt

LinkBack Seçenekler
Old 15.10.2007   #1 (permalink)
kuduk

Yer: Ankara
ana sayfa içeriğinin butun ile tutarsizligi

anasayfa da yer alan film ve dizi tanitim postlarinin zoque'nin genel icerigi ile korelasyona sahip olmadigi kanaatimi ifade etmek isterim.

bu tercihin (ana sayfada dizi ve film tanitimina ait yogun imaj destekli ve yuksek bantgenisligi tuketen haber yayinlama ) ozellikle ozgun ve tekil iceriklerini zoque'da sunmayi benimseyen kimi yazari (an itibari ile kendimi isaret ediyorum) /lari demoralize ettigini belirtirim. bu konuda rakamsal bir ispatim olmasa da son zamanlardaki yeni icerik eksikligini de bu tutuma baglamakta ve diger yazarlarin da bu durumun etkisi altinda oldugunu dusunmekteyim.

elbette editor yetkisinde bir tercih olsa da; tercihin tartismaya acilmasinin sitenin yayin hayati ve sayginligi acisindan yerinde bir eylem olacagini dusunuyorum.

elbette bu tercihten ogreneceklerimiz de olabilir.
kuduk şu an çevrimdışı  
del.icio.us'a kaydet!Technorati'ye kaydet!Furl this Post!Spurl'e kaydet! http://reddit.com/submit?url=%url%&title=%title%Wong'e kaydet!Yahoo'ya kaydet!Google'a kaydet!MSN'e kaydet!Facebook'e kaydet!
Mesajdan alıntı yaparak yeni bir cevap ekleyin
Old 15.10.2007   #2 (permalink)
modela

modela's Avatar

Yer: Istanbul
Görsel: 9
Re: ana sayfa içeriğinin butun ile tutarsizligi

bende forumu takip edememekten şikayet ediyordum. lakin son sinema dizi eleştirileri güzel oluyor diye düşünüyorum.
Old 17.10.2007   #3 (permalink)
cihangir

cihangir's Avatar

Yer: Freiburg / DE
Görsel: 169

@kuduk, saniyorum su anki asil problemimiz, anasayfa düzeninin yeteri kadar sade ve anlasilir olmamasindan kaynaklaniyor. Özellikle görsel kullanimi bunu sanki olumsuz etkiledi. Yoksa kültür ve sanat ile ilgili konular, etkinlik duyurulari vb. Zoque'un bir parcasi. Her ne kadar web ile ilgili konular arasinda biraz geri plana düsüyor olsalar da, biraz daha ön plana cikarilmari gerekiyorlar.

Dünden beri yeni bir anasayfa düzeni üzerinde calisiyorum. Bir süredir aklimda olmasina ragmen, bu mesajdan sonra artik bununla bir an önce ilgilenilmesi gerektigi fikrine vardim. Belki birkac düzenleme/denemeden dolayi, su anki anasayfayi gecici bir süreligine kaldirarak, forum anasayfasina yönlendirebiliriz. Bir aksilik olmazsa, birkac gün icinde yeni anasayfamiz hazir olacak. Bu dogrultuda bunun üzerinde yapilmasi gereken degisiklikler, genel konsepte uyum vb. birkac kriteri de göz önüne alarak yine fikir alisverisine devam edebiliriz.
cihangir şu an çevrimdışı  
del.icio.us'a kaydet!Technorati'ye kaydet!Furl this Post!Spurl'e kaydet! http://reddit.com/submit?url=%url%&title=%title%Wong'e kaydet!Yahoo'ya kaydet!Google'a kaydet!MSN'e kaydet!Facebook'e kaydet!
Old 17.10.2007   #4 (permalink)
kuduk

Alıntı:
cihangir tarafından gönderilen mesaj: Mesajı Görüntüle
....Özellikle görsel kullanimi bunu sanki olumsuz etkiledi. Yoksa kültür ve sanat ile ilgili konular, etkinlik duyurulari vb. Zoque'un bir parcasi. Her ne kadar web ile ilgili konular arasinda biraz geri plana düsüyor olsalar da, biraz daha ön plana cikarilmari gerekiyorlar.
ana sayfanın kapsam çelişkisi:
bunun algılandığından daha büyük bir sorun olduğunu düşünüyorum. web sitelerinde (alışverişte dahil olmak üzere) genel trend (sözlük veya ansiklopedi gibi bir kavramı ile kendinizi tanımlamadığınız sürece) "erişimde genellik, içerikte özellik" tanımına yaklaşmakta.

içerik kıtlığına düşmemek:
web sitelerinin okuyucu kitlesini (okur) çekerken kullandığı cazibe ile içerik sağlayıcıları (yazar veya müdavim) çekerken kullandığı cazibenin dinamikleri ve kaynakları farklıdır: okur için önemli olan istediği sonuca en kısa zamanda ve istediği kalitede (ihtiyaç duyduğu kapsam ve tutarlılıkta) erişmektir. fakat entellektüel anlamda yazar -bila bedel sağlanan içerik olan- ürününü editöryel bir süzgeçten geçen ürünü sergilemek ister.

basitlik:
basitlik gerçek anlamda endüstrinin en az pazar ihtiyacı kadar boğuştuğu bir kavram. uzun zamandır philips'in "sense and simplicity" kavramı ile en azından bu sorunu en doğru şekilde teşhis ettiğine inanıyorum. bu doğrultuda kimi yöntemlerini -sanırım tam olarak anlayamamış olmamdan - desteklemesemde; http://lawsofsimplicity.com adresinde yer alan methodun gerçek anlamda bir tasarımı basitleştireceğini düşünüyorum.

özet:
ana sayfada yayınlanan 10 makaleden 5'nin filim reklamlarına ayrılması ve bunun yüzey olarak ana sayfanın %70'ni kaplaması ciddi bir sorun. "erişimde genellik, içerikte özellik" tanımı doğrultusunda daha önce izlendiği üzere ana sayfada yayınlanacak başlıkların tercihinde editöryel tutumun katılaşması gerektiği iddiasındayım. bu reklamların da kültür ve sanat ile ilgili konular olarak değerlendirilmemesi gerekli. bunlar bildiğimiz sinemaların seans bültenleri. eksik yanları seans saatleri ve indirimli günler. elbette kültürel veya sanatsal çalışmaların veya kurumsal bir etkinliğin (sunumlar, bilgilendirme toplantıları, sergiler) duyurulmasına karşı değilim. içeriğin özelleştirilerek farklılığın oluşturulması adına bir tercihin (popülizm veya ozgunluk)benimsenmesinin bu konudaki muğlaklığı en kısa zamanda ortadan kaldırarak olası sonuçları önceden görebilmeyi sağlayacaktır.

taslak çalışma -bu çalışmaya erişemedim- hakkındaki görüşlerim:

1. forum formundan yavaş bir geçiş ile acilen kurtulmak gerekmektedir. forumların ihtiyaç duyduğu ortak birikim ve dil gereksinimi yaygınlaşan internet kullanımı ile karşılanamaz hale gelmiştir. bunun yanında forumlar okurları çekebilecek cazibeyi kaybetmişlerdir. insanlar öğrenmek (daha doğrusu tartışmak) yerine doğrularını (daha doğrusu bildiklerini) yazmak istemektedirler. bunun yerine daha hızlı ve tutarlı çalışan "soru cevap" formatı benimsenmelidir.

2. makalelerin altına sonradan eklenenler, genel bir tartışma havasında havanda su dövmeye neden olmaktadır. ayrı makaleler şeklinde sunularak zenginliği sağlayacak bütünleşik fikirler böylece heba olmaktadır.

3. ana safya özelleştirmeden uzaktır. çoğu fonksiyona ana sayfadan erişilebilir olduğunu daha henüz keşfetmekteyim. oysa toplamda 100 saatlik kullanım tecrübesini çoktan aştım.

4. ana sayfa içeriğe katılım sağlamak üzere cazibeye sahip değildir. kullanıcıların web sayfaları ile etkileşime girmelerini kolaylaştırmayı önceki birikimlerini yansıtan ögelere daha fazla yer vererek sağlayabiliriz. facebook'un son zamanlardaki cazibesini tamamen buna bağlıyorum. her yer isimlerle doludur. kentlerle doludur. arkadaşlarla veya sevdiğimiz takımın ismi ile doludur. kullanıcılar ister istemez bunlara odaklanmaktadırlar. ve bu ağı dürtülerinin etkileri ile genişletmektedirler. genel tasarımda muhakkak bu dikate alınmalıdır. bildiğimiz bütün katılımcıların gerçek isimleri varsa okulları yaşadıkları yerler, elde edilebilen tüm kişisel bilgiler bir zenginlik oluşturmak üzere yazarın isteği ile sunulmalıdır. mesela katılım tarihi sunmak yerine jenarasyonu sunmak daha anlamlı olabilir.

5. ana sayfa an itibari ile daha çok statik içeriği barındırıyor havası mevcuttur. bu neden ile kullanıcıların ana sayfa ile etkileşimi başka sayfaya geçmeden sağlayacak arabirimlere ihtiyaç vardır.

6. etiketler ayrıştırmak yerine birleştirmek üzere kullanılmalıdır. yayınlanan her içerik diğer içerikler ile ilişki kuracak bir arayüze sahip olıdır.

tasarım politikası kullanılabilirlik kriterleri:
1. Hiç bir sayfaya ya da fonksiyona erişim 3 tıklamadan fazla olmamalıdır.

2. Hiç bir liste, başlık 3 maddeden/kelimeden az 7 maddeden/kelimeden fazla olmamalıdır.

3. Hiç bir arayüz bir başka sayfada bir başka grafiksel noktada(x, y) yer almamalıdır.

4. Bir tanım için hep aynı kelime kullanılmalıdır. (abonelik tipi ?, bildirim şekli? )

5. Hiç bir genel başlık 2 kelimeyi geçmemelidir. Örneğin ("Konuya daha önce eklenen mesajlar (En son mesajdan başlayarak)" yerine : "Mesajlar")

6. Komutlar mümkün olduğunca tek kelime ve kişisel olmalıdır. (Örneğin "Mesaj Ekle" yerine "Ekle", "Göster" yerine "Bak" veya gibi). -Bu mevzuyu henüz keşfettim. Komutların siteye değil (Göster), kullanıcıya verilmesi (Bak) etkileşimi arttırıyor sanki. Erişirsem istatistiki değerleri daha sonra vereceğim-.

Mesaj kuduk tarafından 17.10.2007 (18:24) yeniden düzenlendi.. Açıklama: marking
kuduk şu an çevrimdışı  
Old 18.10.2007   #5 (permalink)
modela

modela's Avatar

Yer: Istanbul
Görsel: 9

Forumda güncellenen konu başlıklarının ya da nasıl desem tüm gerçekleşen son olayların göbekte yer almasını istiyorum. Haberlerin yer aldığı gibi. Eğer gene haberler göbekte yer alıcaksa kuduk'un bahsettiği probleme çözüm olarak haber kategorileri tab menü halinde sunulabilir. Default olarak teknoloji haberleri gelir ya da kullanıcı seçer. Etiket sistemi nasıl geliştirilir bilmem amma ana sayfada yer almasını ssonmez'in etiket çalışmasının teşvik edilmesini isterim. iyi çalışmalar..
Old 29.10.2007   #6 (permalink)
cihangir

cihangir's Avatar

Kuduk, modela her ikinizi zaman ayirdiginiz ve önerilerinizi esirgemediginiz icin tesekkür ederim. Önerileriniz dogrultusunda forumda son 1 haftadir bir takim degisiklikler yapmaya calisiyorum. Henüz hersey tam olarak oturmasa da, simdiye kadar yapilan degisiklikleri paylasip bu konuda diger kullanicilarin da fikirlerini almak isterim.

Cikis noktamiz ana sayfaya idi. Eski sayfa düzeninde icerik, 2 dikey tablo icerisinde yer aliyor, sayfa uzunlugu icerik ve yer alan görseller ile orantili olarak farkli boyutlarda olabiliyordu. Yeni sayfa düzeni icerigi 4 yatay tablo icinde paylastiriliyor. Bu düzen sayfaya sabit bir uzunluk kazandirmasi yaninda, ileri zamanda eklenebilecek yeni alt bölümler icin bu sistemin tekrarlanarak sayfa icerisine baglanma imkanini sunuyor. Kisaca yeni sayfa düzenine bakacak olursak;
  • Birinci tablo Zoque hakkinda genel bir bilgi yaninda; makale ve gündem bölümlerinden son 5 konuyu,
  • Ikinci tablo icinde forum, gündem ve makaleler bölümlerine son eklenenler konulari,
  • Ücüncü tablo galeri bölümü hakkinda genel bir aciklama yaninda, sineme bölümünden konulari,
  • Dördüncü tablo ise galeriye son eklenen görsel ve yorumlari iceriyor.

Bu sayede belirli bir kategori sistemi ile icerigi daha anlasilir ve sade bir sekilde sunmak hedefleniyor. Buna ilave olarak ana sayfayi, galeride yer alan calismalardan secme görseller ile zenginlestererek sirf metin icerik bir anayfa görünümünden kurtarmayi düsünüyorum: 728x60 boyutlarinda 4-5 calismanin bir flash icin yayinlanmasi olabilir mesela.

Anasayfa düzeni ile ilgili olarak foruma da yansiyan birkac degisiklik ise, konularin arka zemin rengi beyaz olarak degistirilmesi oldu. Forum sayfalarina güncel konu basliklarina ilave olarak, son 1,2 ve 7 gün icinde eklenen mesajlara ulasim secenegi de eklendi. Ilgili baglanti yeni konular adli menü icinde yer aliyor.

Alıntı:
forum formundan yavaş bir geçiş ile acilen kurtulmak gerekmektedir...
Kullandigimiz yazilimin yeni versiyonunda network özelligi eklenecegi belirtilmis. Ben acikcasi büyük bir merakla bu sürümü bekliyorum. Tüm komüniteye yeni bir heyacan katabilir.

Alıntı:
makalelerin altına sonradan eklenenler, genel bir tartışma havasında havanda su dövmeye neden olmaktadır. ayrı makaleler şeklinde sunularak zenginliği sağlayacak bütünleşik fikirler böylece heba olmaktadır.
Bu konu ile iligli olarak tam olarak ne yapabilecegimizi bilemiyorum. Sence isteyen makale yazarlarina, makalerine yorum ekleme özelligini kapatma secenegi mi sunmali yoksa yorumlari belli bir moderasyon sonrasi mi yayinlamaliyiz?

Alıntı:
ana safya özelleştirmeden uzaktır. çoğu fonksiyona ana sayfadan erişilebilir olduğunu daha henüz keşfetmekteyim. oysa toplamda 100 saatlik kullanım tecrübesini çoktan aştım.
Özellestirme konusu can alici bir nokta. Kullanici üye sayfalarini (http://forum.zoque.net/usercp.php) özellestirerek, takip etmek istedikleri bölüm ya da konulari buraya ekleyebiliyorlar. Kasttettigin bu tarz bir sey mi? Diger yandan bununla ilgili olarak incelememi tavsiye edebilecegin sayfalar, siteler var mi?
Old 29.10.2007   #7 (permalink)
metsatöll

metsatöll's Avatar

Yer: Tallinn
Görsel: 8

Şu anki ana sayfa eskiye nazaran daha çok göze hitap etse de, kullanışlılık bakımından eski anasayfanın sol sütunu arıyorum açıkçası.

Makaleler kendi içlerinde alt kategorilere ayrılarak bir şekilde sergilenebilirdi. Ama ben bu sayfanın sadece konu başlıkları ile değil, eski anasayfadaki gibi listelenmesinin daha da kullanışlı olacağı kanaatindeyim.
Old 29.10.2007   #8 (permalink)
kuduk

elbette bu iş için harcamışolduğun emeğin kıymetini bilmekle beraber ve motivasyonunu kırmak istemem ama sanırım anlatmak istediğim prensibin (basitlik) henüz siteye yansımadığını düşünüyorum:

Alıntı:
Bu sayede belirli bir kategori sistemi ile icerigi daha anlasilir ve sade bir sekilde sunmak hedefleniyor.
sanırım kategorilendirme (en azından sitenin tasarımına yansıması ile) mantıksal olarak siteye erişim cazibesini azaltıyor. okuyucu siteye geldiğinde 2 temel içerik görüyor: yazılanlar (makale ve forum içeriği) ve imajlar. bunları konularına göre ana sayfa da ayırmanın doğru olduğunu düşünmüyorum. site bütünlüğünü nerede ise kaybetti.

örneğin:
http://www.zdnet.com/
http://techrepublic.com.com/
http://www.ittoolbox.com/

bunun yanında en az 2 başlık sitede ana sayfada tekrar ediyor.

Alıntı:
Buna ilave olarak ana sayfayi, galeride yer alan calismalardan secme görseller ile zenginlestererek sirf metin icerik bir anayfa görünümünden kurtarmayi düsünüyorum:
bu tasarımın dikey olarak değil yatay bir bant şeklinde olması yerinde olacak gibi, çünkü mantıksal devamlılık için yatay ve dikey için ayrı ayrı scroll yapmak doğru gözükmüyor.

Alıntı:
Bu konu ile iligli olarak tam olarak ne yapabilecegimizi bilemiyorum. Sence isteyen makale yazarlarina, makalerine yorum ekleme özelligini kapatma secenegi mi sunmali yoksa yorumlari belli bir moderasyon sonrasi mi yayinlamaliyiz?
yasakçılık sanırım sitenin genel cazibesini azaltır. bu nedenle yasaklamak yerine bir makalenin altına girilebilecek yorumlarda zengin bir arayüz kullanmak yerine düz metin ve daha sınırlı ve küçük bir arayüz kullanılmalıdır. Mümkünse bunlar thread şeklinde olmalıdır.

Alıntı:
Özellestirme konusu can alici bir nokta. Kullanici üye sayfalarini (http://forum.zoque.net/usercp.php) özellestirerek, takip etmek istedikleri bölüm ya da konulari buraya ekleyebiliyorlar.
çok abartmak istemem ama iGoogle veya live space'in yaklaşımı sanki doğru.

bunun yanında kişisel blog teknik olarak mümkü olmasa bile en azından tek bir adresten zoque.net/kuduk gibi yazarın yazılarına erişmek bu sitede yazanları cesaretklendirecektir.

yazarlar için önemli olacak bir başka husus ise ana sayfa da linklenen yazılarda yazarların isimlerinin zikredilmesi ve varsa adam gibi fotoğraflarının yayınlanmasıdır.
kuduk şu an çevrimdışı  
Old 09.11.2007   #9 (permalink)
cihangir

cihangir's Avatar

Öneriler dogrultusunda son 1 hafta icinde bir takim ufak degisiklikler yaptim.

Su an icin, www.zoque.net ve forum.zoque.net domainlerini ayrilmis bulunuyorlar. Zoque.net sadece anasayfaya, forum.zoque.net ise artik forum ana kategorilerinin listelendigi sayfaya yönleniyor.

Zoque.net sayfasi forumdan; gündem ve makaleler bölümünden son 7 konu (+icerik) ile son güncellenen 15 konuyu, ilaveten galeri.zoque'dan yine son eklenen ve güncellenen görseller ile ilgili bilgileri barindiriyor.

Makale ve gündem bölümlerine ait sayfa düzenini yeniden gözden gecirerek, klasik forum kategorisi havasindan kurtarmaya calistim: http://forum.zoque.net/makaleler

Su an icin önem derecesi bakimindan tasarim ile ugraslara, en azindan bir süre ara vererek, makale bölümü ve makale yazarlarini motive etmeye ve katilim cazibesini artirmaya yönelik birkac fikri hayata gecirmek icin ugrasmak istiyorum. Saniyorum yeni forum sürümü ve gelen yeni özellikler dolayisi ile anasayfada belki yine bir takim düzenlemeler yapmamiz gerekebilecek.

Alıntı:
çok abartmak istemem ama iGoogle veya live space'in yaklaşımı sanki doğru.
Teknik bilgim bu konuda sinirli oldugundan, gerceklestirmem su an icin mümkün degil. Fakat bunu bir kenara not aliyorum. Su an icin tüm önerileri gerceklestirememis de olsam, ileride yine bu konuya geri dönererek uygulanabilirliklerini yeniden gözden gecirmeye calisacagimi belirtmek istiyorum.

Hepinize fikirleriniz icin yeniden tesekkürler ederim.
Sponsorlu Bağlantılar
Zoque.Forum
Reklam
Yanıt

Etiketler
ana sayfa , anlam , icerik , zoque

Zoque'a hoşgeldiniz!
Zoque 27.02.1999 tarihinde yayın hayatına başlamış, paylaşıma dayalı bir oluşumdur. Tasarım, teknoloji, web, kültür ve sanat ana başlıkları altında bilgi paylaşımı ve benzer değerlere sahip katılımcıların birbirleriyle iletişime girmelerine imkan sağlar. "Az ama Öz" sloganından yola çıkarak, kaliteli ve nitelikli katılımı temel alır.

Saygın ve ciddi bir ortamda yardımlaşmak, haberleşmek, kendi bildiklerini diğer katılımcılarla paylaşmak isteyen, oluşumumuza düzenli katılımda bulunacağı inancını taşıyan konuklarımızı üye olmaya davet ediyoruz. [ » ]

Üye Girişi:

UslanmaM baktabul.com Yenibiristihdam.com

Tag Cloud
acil adsl ajax almak arama araniyor ariyorum ariyoruz asp bilen bilgi bilgisayar blog calisma canon css dijital div domain dosya eleman film flash font form forum fotograf freelance google gore grafik grafiker hakkinda hangi hata hatasi hosting html ilgili ilk image internet istanbul istiyorum java javascript karakter kayit kisisel kullanimi link logo mac