|
|
#1 (permalink) |
|
Yer: Ankara
|
ASP, PHP ve kelime işlemleri
ASP kelime işlemleri için yeterli olmasa da PHP'de bazı şeyler ASP'ye göre daha "yapılabilir" durumda sanırım. Ben şu an bir heceleme sistemi üzerinde çalışıyorum ama ASP'de olacak gibi değil. Sesli sözlükte bir heceleme sayfası var. PHP'de yazılmış. PHP bilmiyorum o kadar. Gerçekten böyle bir şey mümkün mü? http://www.e-xploder.net/harici/aruz adresinde bir program yaptım. Beyitlerin aruz vezinlerini buluyor. Örnek olarak "çin i zül fün müş ge ben zet dim ha tâ sın bil me dim" hecelerini kutucuklara girin. Ama heceleme olsa bu kadar kutularla uğraşmaya gerek kalmayacak. Bunun bir yolu yorda mı var mı acep?
|
|
|
#2 (permalink) |
|
Yer: Kocaeli & İstanbul
|
Re: ASP, PHP ve kelime işlemleri
Sesli ve sessiz harfleri ayrı ayrı tanımlayıp, ondan sonra da sırayla;
+ Kelime içindeki sesli harleri say, eğer bir taneyse tek hecelidir zaten. Else; + İlk harfe bak. İlk harf sesliyse üçüncü harfe bak. (İkinci harf Tükçe'de sessiz olmak zorunda zaten) Üçüncü harf sesliyse ilk iki harfi ayır, else dördüncü harfe bak. Dördüncü harf sesliyse yine ilk ikiyi hece olarak ayır, else .... Off çok karıştı galiba. ama böle gidilebilir uğraşılırsa
|
|
|
|
|
|
#3 (permalink) |
|
|
Bu şekilde başlamıştım ilk başta ama çok yorucu, uzun zaman alıyor ve bazı kelimelerde (özellike eski Farsça kelimelerde) sorun çıkıyor. Başka arayışlar içine girdim
![]() Yine de sağol.
|
|
|
#5 (permalink) |
|
|
Teşekkür ederim. Regexp'yi inceledim çok iyi ve kullanışlı gibi görünüyor. Ama PHP bilgim fazla olmadığı için altından kalkabileceğimi sanmıyorum. ASP'de de bir kaç örnek var ama yeterli değil sanırsam.
|
|
|
#6 (permalink) |
|
Regular Expression kullanmak için iyi bir ASP ya da PHP bilgisine ihtiyacın yok ki
![]() Tek bilmen gereken hangi düzenli ifadeyi kullanacağın. Ardından ihtiyacın olan bilgiyi www.php.net adresinden bulabilirisin. Zaten PHP deki yegane RegExp fonksiyonları ereg ve eregi fonksiyonlarıdır. Kolay gelsin.
|
|
|
|
#8 (permalink) |
|
Vbasicmaster.com sitesinden bir kod buldum umarım işine yarar. Ancak ben kodu sana buraya doğrudan veremeyeceğim, yazının adresini veriyorum üye olup kendin alacaksın. Çünkü sitenin amacı bu.
http://vbasicmaster.com/vbbilgisi.as...=x-kare;id;d;1 İşine yararsa söylersen sevinirim.
|
|
|
|
#9 (permalink) |
|
Yer: İzmir
|
baya bir uzun süredir bunu arıyorsun sanırım, bende üzerinde düşünmek istedim;
baştan söyleyeyim ilk önce pek regexple uğraşma, bunun için biraz dili biraz da algoritmayı anlamak gerekir (ama biraz), her dil bazı kurallara göre işler bu kuralların sonucunda formüller çıkar , bu formüllerlede gerekli sesler yerine oturtulur. (harfler birleşir hece olur, heceler birleşir kelime olur onlarda birleşir.... gibi) şimdi senin yapacağın şey bu kuralı bulmak değil bu kurallarla oluşmuş formülleri bulmak sonra birleştirmek yada ayırmak herneyse. yani biz türkçenin tüm kurallarını yazılımımıza sokamayacağıma göre (imkansız olduğu için) muhtemel olan heceler neler ise onları önce şu şekilde bir belirleyelim; türkçe yazıldığı gibi okunan bir dil olduğundan, heceyi ağzımızdan düzgünce/zorlanmadan çıkartabildiğimiz harf grubu olarak tanımlayabiliriz sanırım, bir sesin ağzımızdan çıkması için mutlaka bir sesli harf kullanmalıyız bunuda biliyoruz, sesli harflerinde 8 tane olduğunu biliyoruz. şimdi azıcık kağıt kalem deneme ile muhtemel heceleri çıkartmak için bir yolumuz oldu; 1 ler sesli 2 ler sessiz harfleri temsil edecek olursa muhtemel heceler (bazıları); a-nıl 1-212 al-tın 12-212 fa-lan 21-212 gibi gibi birkaç tane daha var sanırım, e şimdi bulduk sesli sessiz ayrımını peki fa-lan oluyorda neden fal-an olmuyor nedir bunun kuralı; gene alıyoruz kağıt kalem ![]() fa-lan kö-rük ka-lem ka-pak ke-li-me (hmm) demekki ilk iki harf 21 olunca ve sonraki harf 2 olunca 21 in kendisi hece oluyor. ke-li-me örneğinde de bunun kelimenin heryerinde geçerli olduğunu görüyoruz. o zaman buna göre algoritmamızı yapıyoruz. tüm hece tipleri için, türkçe kurallarına göre mantıksal durumlar oluşturuyoruz. eh tümünü düşünmek uzun sürecektir, bence bırak kutulara yazsınlar ama illaki yapacaksan bu noktadan sonra artık direksiyonu sana devrediyorum, uygun kuralları bulup güzelce yerleştirirsin
|
|
|
#10 (permalink) |
|
|
@webliya
Çok sağol kodlar için, ama malesef VB bilmiyorum. En kısa zamanda vakit bulduğumda amatör olarak onu da öğrenmeye çalışacağım. O kodu aldım bir kenarda dursun ![]() @mow O kadar uğraşıp yazmışsın çok sağol. Artık senin dediklerini de dikkate alarak başladım bakalım. Umarım bir sonuca ulaşabilirim. Eğer ulaşırsam bir ilk olacak sanırım (ASP'de heceleme yaptırabilen ilk kişi, aynı zamanda bilgisayarda aruz vezni bulabilen bir program yazan olarak da edebiyat dünyasında bir ilk olacağım "bunu ben değil hocalarım söylüyor" ).Tekrar teşekkürler.
|
| Sponsorlu Bağlantılar | |
|
Zoque.Forum
Reklam
|
|
Zoque'a hoşgeldiniz!