|
|
#1 (permalink) |
|
Yer: izmir
|
php de fonksiyon tanımlama ve çağırmalar?
selam arkadaslar. Fonsikyon tanımlama ve cagırma ile ilgili bir seyler sormak istiyorum.
PHP de aşağıdaki gibi fonksiyon tanımlıyoruz mesela. function hesapla($a,$b){ $topla=$a+$b; return $topla; } daha sonra echo hesapla(5,3); yaparak 8 degerini elde ediyoruz. buraya kadar hersey normal güzel. Şimdi benim soruma gelirsek. ben tek fonksiyonla iki değer nasıl döndürebilirim. yani şöyle : function hesapla($a,$b){ $topla=$a+$b; $carp=$a*$b; } hem toplama sonucunu hem carpma sonucunu nası döndürebiliriz. yardımcı olursanız sevinirim. Not: Bazı yerlerde şöyle bir kullanıma rastlıyorum. $this->not = ($this->sinav1 + $this->sinav2)/2; echo $this; burada bulunan "->" ne işe yarıyor? |
|
|
|
|
|
#3 (permalink) |
|
Yer: Viyana
|
Re: php de fonksiyon tanımlama ve çağırmalar?
eger fonksiyon dönenleri ayri ayri kulalanmak istiyorsan, ozaman bunu sirf function ile yapamazsin
program dillerinde genellikle fonksiyonlardan 2 tane dönen olmaz, yani mümkün degil söyle olur fonksiyondan array gönderirsin öyle yapabilirsin ama bunun icin en mantiklisi class sana örnek yazayim: HTML Code:
<?PHP class hesapla { var $sayi1=2; var $sayi2=2; //sayilar bos ise sayilar 2 olsun function hesapla($sayi1,$sayi2) { $this->sayi1=$sayi1; $this->sayi2=$sayi2;} //sayi getir function topla() { return $this->sayi1+$this->sayi2 ; } //sayilari topla function eksi() { return $this->sayi1-$this->sayi2 ; } //sayilari eksilt function carp() { return $this->sayi1*$this->sayi2 ; } //sayilari carp function boel() { return $this->sayi1/$this->sayi2 ; } //sayilari böl } $hesapla=new hesapla(4,2); //yeni object olustur print $hesapla->topla().'<br />'; //topluyor print $hesapla->eksi().'<br />'; //eksiltiyor print $hesapla->carp().'<br />'; //carpiyor print $hesapla->boel(); //boluyor ?> |
|
|
|
|
|
#5 (permalink) |
|
Yer: Viyana
|
Re: php de fonksiyon tanımlama ve çağırmalar?
$this object lerin icinde kullanilir
PHP $this sayesinde fonksiyon veya variable mi ,objecte gösterip göstermedigini anliyor yani kisacasi $this sayesinde object disindan $sayi1 ve $sayi2 yi degistirebiliyorsun yukaridaki örnektede $hesapla=new hesapla(4,2); sayi1=4 sayi2=2 yaptik, eger yukaridaki eger this kullanilmaz ise sayilar disaridan degismez umarim anlatabildim hadi kolay gelsin sana .... |
|
|
|
Zoque'a hoşgeldiniz!