|
|
#1 (permalink) |
|
Yer: Kütahya
|
tags etiket sistemi hakkında yardım
Merhabalar. PHP yeni başlayan birisi olarak bazı sorularım olacak. PHP de veri yazdırma okutma silme düzenleme mantığını kavramış durumdayım. Kendimi iyice pişirmek için basit yollu scriptler yapıyorum ziyaretçi defteri, mesaj panosu gibi. Fakat bunlara etiket sistemide yapmak istiyorum. Bunu nasıl yapmalıyım? VT de mesajlar diye bir tablom var. Bu tablomun içinemi etiket diye bir hücre oluşturssam daha iyi olur. Yoksa ayrıca etiketler diye bir tablomu oluşturmalıyım. Etiketler kısmına girdiğim kelimeleri nasıl bölerek yazdırabilirim ve her birisine ayrı ayrı link verebilirim. Yardım sever bir arkadaş örnek bir kodla anlatım yapabilirse çok sevinirim. Şimdiden çok teşekkür ediyorum. |
|
|
|
|
|
#4 (permalink) |
|
Yer: Ege'nin en büyük köyü
|
Re: tags etiket sistemi hakkında yardım
İlgili sayfada veritabanı mantığını resimler ile pekiştirerek anlatıyor. Veritabanı evrensel SQL dili olduğuna göre. Veritabanı mantığına bakarak olayı çözebilirsiniz.
|
|
|
#5 (permalink) |
|
O halde bu konudaki bir mantığı basitçe anlatayım o zaman.
Üç tablo gerekli, etiketler, makaleler ve index adında. Makaleler tablosuna etiketlerle ilgili bir alan koymana gerek yok. Etiketler tablosunda da sadece her etiketin ayrı birer satırda yer alması gerekiyor. Aynı etiket birden çok yer almamalı. Alırsa da çok önemli değil ama fazla yer işgal ederler. index tablosunda ise bir makaleye atanacak bir etiket için yeni bir satır açacaksın. Bu tabloda iki sütun olacak, birincisi makale'nin id değeri ve ikincisinde etiket'in id değeri. Yani etiket-makale eşleştirmesini bu tablo takip edecek. Düzenleme: İlgili makaleye göz attığımda bahsettiğim konunun toxi olarak adlandırılan metod olduğuna kanaat getirdim. Sayfada ayrıca bu sayfada da bahsedilen üç metodla ilgili performans testlerinde toxi lider bayrağını almış durumda.
onurkose.com Mesaj nothingrows tarafından 08.07.2008 (21:42) yeniden düzenlendi.. |
|
|
|
|
|
|
#6 (permalink) | |
|
Yer: Kütahya
|
Alıntı:
Onur abi sanada teşekkür ederim. Fakat anlattıklarından anladığım kadarını yazayım yanlışım varsa düzeltiver abi. şimdi etiketler diye bir tablo oluşturuyoruz. Tablomuzda 2 hücremiz var 1. id 2. etiket Burda şunu sormak istiyorum. Mesela makalemizde 10 etiket kelime belirledik. bu kelimlerin her birisi ayrı satırlaramız yazdıracağız yoksa etiket hücresine (onur,fatih,aspci fatih, phpci onur) gibi tüm kelimeler tek bir alanamı yazıdırıyoruz. Yada şöyle yapsak çokmu zahmetli olur. Tek makale tablosu olsa onuda şöyle yapsak. id : 5 makale_adi : etiketleme makalesi yazar : Onur abi etiketler : onur, etiket, makale, PHP, gibi yapsak burdaki etiket hücresinki kelimleri parçalatıp ayrı link versek daha kolay olmazmı? yada böyle bir parçalama söz konusumu malum yeniyim (tek rakibim sen ve fatih abi )
|
|
|
|
|
|
|
#7 (permalink) |
|
Forumda ASP tabanlı etiketleme sistemiyle ilgili bir başka başlık altında da tartışıldığı üzere hem esneklik hem veritabanı kalitesi hem de hız açısından senin önerdiğin oldukça verimsiz bir sistem.
nothingrows'un bahsettiği yapıyı kullanman ve bunu anlaman senin için çok çok daha faydalı ve iyi olacaktır
|
|
|
|
|
| Sponsorlu Bağlantılar | |
|
Zoque.Forum
Reklam
|
|
Zoque'a hoşgeldiniz!