Zoque.Forum
»
[JS] AJAX ile Otomatik Tamamlama - autoComplete
|
| Script Bölümü Kendi yazmış olduğunuz dhtml, java script uygulamalara ya da sunucu tabanlı çalışan programlara bu bölümde yer verebilirsiniz. |
![]() |
|
|
LinkBack | Seçenekler |
|
|
#1 (permalink) |
|
[JS] AJAX ile Otomatik Tamamlama - autoComplete
AJAX kullanan ve her metin giriş kutusuna rahatlıkla eklenebilen bir otomatik tamamlama sistemi hazırladım. Beğeninize sunuyorum.
Kullanımı AJAX ile Pratik Sayfa içi düzenleme konusundaki sistemin kullanımıyla aynı. Herhangi bir soru ya da sorununuz olursa yine buradan sorabilirsiniz. Örnek sayfada ilk kutu daha rafine ve az bilgi almak için aracı bir php dosyasını kullanırken ikinci kutu doğrudan liste olan bir metin dosyasına bağlanıyor. Yani sistemi kullanmak için illa sunucu taraflı bir kodun yardımı gerekli değil, ancak farkedeceğiniz gibi Javascript'in tüm verileri alması ve filtrelemesi biraz daha uzun sürebiliyor. İki karakter veya daha fazla yazdıktan sonra yazmayı bırakıp bir süre beklerseniz otomatik tamamlama menüsünün açıldığını göreceksiniz. Ayrıca ilk kutunun sol tarafındaki çoklu seçim kutusundan seçtiğiniz "name" ya da "surname" değerine göre size önerilen listenin değiştiğini de göreceksiniz. Örnek Sayfa: http://amplio-vita.net/JSLib/demos/a...toComplete.htm Örneği indirmek için: http://amplio-vita.net/zip/JSLib/demos/autoComplete Kodlar: http://amplio-vita.net/zip/JSLib/js ve http://amplio-vita.net/zip/JSLib/css ya da diğer betikler dahil ne var ne yok indirmek için http://amplio-vita.net/zip/JSLib Kod dökümantasyonu malesef henüz tamamlanmadı ama kullanmak için de dökümantasyona ihtiyaç yok zaten ![]() Görüş ve önerilerinizi bekliyorum her zaman olduğu gibi. |
|
|
|
|
|
|
#2 (permalink) |
|
Yer: İstanbul
|
Re: [JS] AJAX ile Otomatik Tamamlama - autoComplete
Çok güzel uygulamalar sunmuşsunuz, teşekkürler.
Otomatik tamamlama uygulamasını wikipedia'da kullanmaya başlamış.Sizin paylaştığınız betiklerdeki otomatik tamamlayıcı, verileri getirirken biraz yavaş davranıyor sanki. Wikipedia ile kıyasladığım zaman wikipedia'nın kullandığı betiğin daha performanslı olduğu kanısına vardım. Wikipedia'nınki gibi biraz daha gerçekçi bir selectbox görünümüne sahip olmasının kullanışlılık açısından daha uygun olduğunu düşünüyorum. Bu arada verilerini mysql'den çeken bir otomatik tamamlayıcı tavsiye eder misiniz?
meczup.net İki delinin hikayesi... Mesaj The_ilkay tarafından 1 hafta önce (20:46) yeniden düzenlendi.. Açıklama: Yazım Hatası |
|
|
|
|
|
#3 (permalink) |
|
Merhaba,
Öncelikle değerli yorumlarınız için teşekkür ediyorum. Wikipedia'daki uygulamayı inceledim ve size hak veriyorum. Yalnız bunun sebepleri var ![]() İlk sebep benim sunduğum betikte siz yazmayı bıraktıktan belirli bir süre sonra otomatik tamamlamanın etkinleşmesi. Bu süre örnek sayfamızda 200 milisaniye, ancak değiştirilebiliyor. İkinci sebepse onların sunucularının bizim örnek sayfamızın bulunduğu sunucudan daha hızlı tepki vermesi. Yine de bu konuda bir çalışma yapacağım, teşekkürler tekrar ![]() Düzenleme: Performans konusunda tekrar baktım ve ilk açılma dışında aslında başa baş olduğumuzu farkettim. Hatta anladığım kadarıyla onlar her seferinde sunucudan veri isterken bizim kodumuzda zaten var olan verinin tekrar çekilmesini engelleyen bir sistem var. Bir örnekle açıklarsak, siz "ma" yazıp beklediniz ve liste önünze geldi. Sonra s harfine basıp devam ettiğinizde Wikipedia(anladığım kadarıyla) sunucudan bu sefer "mas" ile başlayanları isterken bu betik "ma" ile başlayanların içinde zaten "mas" ile başlayanların da olduğunu bildiğinden genel listeyi istemci tarafında filtreleyerek gösterir. Bu sayede sunucuya daha az bağlantı yapılır. Görsel özellikler için de, bu kişisel bir tercih olduğundan CSS bilgilerini tamamen ayrı ve kullanıcının düzenleyebeilceği bir şekilde tutuyorum. Kimisi sitesinde kırmızı tonları kullanmak ister, kimisi sizin söylediğiniz gibi çoklu seçim kutusuna çok benzemesini ister vs. Bu yüzden CSS dosyasını (aV.plg.autoComplete.css) değiştirmekte özgürsünüz ancak yine ek olarak böyle bir CSS yapmayı deneyeceğimi de belirteyim. Son olarak, projenin ilk yapılış amacı zaten bir veritabanından çekmekti listeyi ancak sadece örnek için bir veritaban, tablo vs. oluşturmak istemedik. Bu yüzden de bir metin dosyasını filtrelemeye karar verdik PHP aracılığıyla. Ama temel mantık şu, orada kaynak olarak verilen dosyayı şu anki yazılı metni ve sizin belirlediğiniz diğer parametreleri gönderip karşılığında satır satır olan bir liste almak. Arkaplanda ne çalıştığıyla ilgilenmiyoruz yani ![]() Not: Lütfen bu cevap üzerine olan fikir ve görüşlerinizi de iletin, tekrar teşekkürler. ![]() |
|
|
|
|
|
|
#4 (permalink) |
|
Liste açıkken de yazma beklemesi yapıyordu kod. Bu da siz yeni şeyler yazdıkça azalan listenin daha geç tepki vermesine sebep oluyordu. Ufak bir kontrolle bu durumu hallettim. Tekrar teşekkürler bildirim için
![]() |
|
|
|
|
| Sponsorlu Bağlantılar | |
|
Zoque.Forum
Reklam
|
|
Zoque'a hoşgeldiniz!