Zoque.Forum
»
subdomain-domain etkileşimi?
|
| SEO - Arama Motoru Optimizasyonu Arama motoru optimizasyonu ile ilgili ipuçları, önerileri; arama motorları ile ilgili sorularınızı bu bölümde yöneltebilirsiniz. |
![]() |
|
|
LinkBack | Seçenekler |
|
|
#1 (permalink) |
|
subdomain-domain etkileşimi?
bildiğiniz gibi bir sitenin alexa değeri domaine göre belirleniyor. daha doğrusu pagerank gibi her sayfanın ayrı bir değeri olmuyor. bildiğim kadarıyla alt domain açarsak da iş değişmiyor. buna karşın çoğu .blogspot.com uzantılı alt domainlerde her blogun kendine ait bir alexa değeri olduğunu görüyorum. bunun bir ayarı mı var yoksa blogspot ücretsiz alt domain veren büyük ve bilinen bir domain olduğu için alexa ona ayrıcalık mı tanıyor? ilk sorum bu..
yine alexa'dan gidelim. sizce bazı web projelerimiz varsa, bunu alt domainler şeklinde yayına sokmak ve dolayısıyla alexa açısından o projenin getirisi sayesinde ana domain'e da pay çıkarmak / değerini arttırmak ne derece doğru veya mümkün mü? yani onlarca ayrı web sitesi açıp ayrı ayrı ve tabii ki küçük küçük değerler kazanmaktansa hepsini ana bir domainde birleştirip alt domainler şeklinde yayına sokmanın ve haliyle büyük bir alexa değeri kazanmanın ilerde doğruacağı sıkıntılar olabilir mi? yukardaki paragraflarımda anlattığım kadarıyla acaba ben alexa'nın alt domain-domain arasındaki ilişkilerini hiç olmadığı gibi anlamış olabilir miyim ![]() alexa'dan sonra pagerank'e gelelim. ana domain'in pagerank değerinin alt domainleri etkilemesi beklendik bir şey mi? mesela zoque'ta baktığım zaman pek çok topikin değeri 5. tabii ki zoque.com domaini sayesinde böyle oluyor. peki bu ne derece etkiliyor. genel gözlemlerim bana -1 olduğunu gösteriyor ama bunun bir standardı var mı? pagerank'ten devam edelim; diyelim domain.com pagerank'imiz 4. alt.domain.com şeklinde ayrı bir site yaptım ve normalde alt sitenin pagerank'inin 5'e yükselmesi gerekiyor. ana domain 4 olduğu için 4'te mi kalır, ana domain de alt domain ile birlikte 5'e mi çıkar, yoksa ana domainin önceden de iyi bir değeri olması bir avantaj sağlar da hepsi birden 6'ya mı çıkar (yani 6'ya mı çıkar derken bir avantaj sağlar mı, yoksa net rakamlar söylemenin yanlış olduğunu biliyorum). aslında bu paragrafta özetle şunu demek istiyorum: hiç alt domain pagerank değeri ana domain'inkinden yüksek olan site görmedim. mümkün mü? değilse hiyerarşi neye göre belirleniyor vs.. böyle böyle şeyler.. bilgilerini paylaşırsanız sevinirim.. |
|
|
|
|
|
|
#2 (permalink) |
|
Re: subdomain-domain etkileşimi?
pagerank konusunda subdomainin degerinin ana domain degerinden daha yüksek olabilecegini söyleyebilirim. Örnegin forum.zoque.net, www.zoque.net'in Page Ranking degerinden daha yüksek, ki bu da bize verilen linklerin cogunun subdomaine yapilmasindan kaynaklaniyor olmali.
Ikisinin alexa.com siralamalari ise ayni.
|
|
|
|
#3 (permalink) |
|
Yer: İstanbul
|
- Alexa'nın blog sıralaması göstermek için yaptığı bir uygulama. (Bkz. http://awis.blogspot.com/2005/11/blog-rankings.html)
- Dediğiniz tarzda bir durumu mynet yaptı son zamanlarda. Tüm sitemynet domainine bağlı siteleri site.mynet.com alanı altında kendi domainlerine taşıdılar ki bunun Alexa ile ilgili olduğunu düşünüyorum. Alexa sıralamasına önem veriyorsanız tek bir site ve subdomainde toplamak daha mantıklı olacaktır. - Ana domain değil de bir sayfa link aldığı sayfa(lar)dan pagerank yönüyle etkilenir ve dediğiniz gibi genellikle-1 yönündedir. pagerank mantığı sayfaya göre işler, sadece bir sayfanız hem domaininizden hem de subdomainlerinizden yüksek pagerank değerine sahip olabilir ki bu tamamıyla almış olduğu linkler ile ilgili bir durumdur. Subdomain olsun olmasın herhangi bir site sayfası domainden fazla değere sahip olabilir, her sayfa bağımsızdır. |
|
|
|
|
|
#4 (permalink) |
|
Yer: MALATYA
|
ben reklama girermi bilmeden söylemek istiyorum:
Alexa için blogcu.com örneğini ele aldım. Epey yüksek bir pagerank değeri geldikten sonra en altta "Where people go on Blogcu.com" kısmında şu var; blogcu.com 27% img.blogcu.com 3% oktayusta.blogcu.com 1% kavakyelleridizisi.blogcu.com 1% blog.blogcu.com 1% 1filmizle.blogcu.com 1% sayac.blogcu.com orher websites 65% buradan da görüleceği gibi blogcu.com un alexa pagerank değerinin sadece %27 si ana domainden. geriye kalanın tamamı sub domainlerden. Yani özetle sub domainlerden yayın yapmak pagerank değerini yükseltebilir. |
|
|
|
|
|
#5 (permalink) | |
|
Yer: Rousse - İzmir
|
Alıntı:
|
|
|
|
|
|
|
#6 (permalink) |
|
Yer: İstanbul
|
Arkadaşlar, benim bu konuda sormak istediğim başka bir soru var... subdomain.siteadi.com/falan/filan-fesmekan/ olarak değiştirdiğim www.siteadi.com/index.asp?blm=falan&islem=filan şeklindeki adresler Google tarafından görülmezken www.siteadi.com/falan/ şeklinde değiştirmiş olduğum adresler hemen Google tarafından tanındı. Değişiklikleri aynı anda upload etmiş olmama rağmen 15 gündür subdomain deki sayfalar hiçbir şekilde tanınmazken, ana site altındaki değişiklikler 2 gün içerisinde mükemmel şekilde tanındı.
Sormak istediğim konu aslında, subdomain kullanmanın gerçekten faydalı bir yöntem olup olmadığı? http://edebiyat.siteadresi.com ya da http://www.siteadresi.com/edebiyat/ hangisi daha etkili bir yöntemdir? ![]() |
|
|
|
|
|
#7 (permalink) |
|
Yer: Istanbul
|
Bu konu benim de kafamı kurcalamıştı. Netteki arama sonuçları (Türkiye'de) genelde aşağıda eklediğim adresdeki açıklamalara dayalı olarak subdomain kullanımlarının sakıncalı olabildiği, onun yerine subdirectory kullanılmasının tercih edilmesi gerektiği üzerineydi. iyinet sitesinin bir zamanlar acımasız subdomain saldırılarından sonra artık bundan vazgeçmiş olduğunu görünce, dikkatsiz subdomain kullanımlarının, Google'ın elveda demesiyle sonuçlandığını anlayabiliyoruz.
Subdomain mi Subdirectory mi tarzı bir aramayla http://www.mattcutts.com/blog/subdom...subdirectories makalesine yönelik yorum sonuçlarına ulaşılabilir.
|
|
|
#8 (permalink) |
|
Yer: LND
|
Ilk olarak alexa siralamasinin gercek hayatta ben alexa da X siradayim demekten baska ne onemi var ben henuz anlayabilmis degilim? Hic bir sitenin de alexa yi kaale alip site yapisini degistirecegini zannetmiyorum, degistirdilerse de gozlerini hirs, san & sohret burumus demek
![]() Google Page Ranking i anladim, ziyaretcileri cogaltiryor (en azindan pratik olarak). Simdi Alexa nin subdomain isine gelince bence bariz tum domaindeki ratingleri topla, ana domaine yaz. Dolayisiyla ha subdomain, ha subfolder sonuc farketmiyor, sonucta ayni sayida kullanici geliyor. Ozetle Alexa icin olayin hic bir farki yok. Google a gelince, Google benim anladigim kadariyla her domaini ve sub domaini ayri bir site olarak tutuyor ve klasik link - reyting iliskisine bagli kaliyor. Bunun harici bunlarin birbirlerine verdikleri linklerdeki reyting paylasimi dusebilir cunku bunlar bariz sekilde iliskili yapilar, yani torpilli link aliyorlar. Cihangir' in belirttigi durum bende de ayni ama ferruh.mavituna.com un Page Ranking mavituna.com dan cok daha yuksek. Ek olarak akvaryum.mavituna.com da tamamen bagimsiz baska sonuclar vermekte. Dolayisiyla benim gordugum bunlarin hepsi tamamen ayri site gibi. Yeni bir seyi subdomain veya subfolder yapmaya gelince ise, eger icerik tamamen bagimsiz ise akvaryum.mavituna.com / ferruh.mavituna.com gibi subdomain aksi takdirde subfolder. Son olarak bu son iliskinin Google bakisina gelince subfolder yapmak Google acisindan daha iyi olabilir, cunku Google o sonuclari daha hizli yukariya cikartacaktir, Page Ranking da hemen gelecektir cunku bunlar zaten Page Ranking li bir sitenin icerigiymis gibi gozukecek Google'a . |
|
|
|
|
|
#9 (permalink) |
|
Yer: Londra
|
Alexa skorunun ne kadar anlamlı olduğu tartışmalı ancak Alexa'da genel skor dışında bir sıralama daha var. Alexa, dmoz.org dizinini kullanıyor. Dmoz internetteki bütün siteleri manuel olarak ilgili karegorilere yerleştiren bir sistem. Aklınıza gelen her konu kategorilere ve alt kategorilere ayrılmış durumda. Alexa'nın güçlü yanı bu sistemi kullanması. Böylece o kategoriye bakıp sizinle aynı dizin altında kim var kim yok görebilir, bulunduğunuz kategoride rakip sitelere göre durumunuzu karşılaştırabilirsiniz.
Örneğin burada şöyle bir dizin var: Top > World > Türkçe > Bilgisayar > İnternet > Web > Web Günlükleri > Teknoloji Ben ara sıra ilgimi çeken kategorilere bakıp o alanda belli başlı siteler hangileri kontrol ediyorum. Örneğin Fransızca öğrenmek isteseydim ve bu konuda en popüler sitelerin bir listesine ulaşmak isteseydim Alexa sayesinde bunu kolayca yapabilirdim: Top > Science > Social Sciences > Linguistics > Languages > Natural > Indo-European > Italic > Romance > French > Learning > Online Lessons Veya, CSS konusunda en popüler siteler hangileri diye merak etseydim hemen bulabilirdim: Top > Computers > Data Formats > Style Sheets > CSS > FAQs, Help, and Tutorials Oky, senin sorduğun ayrıntıları bilmiyorum ancak benim tahminim şu şekilde: Bana kalırsa Alexa sub domain konusunu nasıl yaptığına hiç aldırmıyor. Sadece domaine bakıyor. blog sitelerine ait sub domainlerin her birini farklı site olarak tanıması o sitelere ayrıcalık yapmasıyla mümkün. Bu ayrıcalığı yaparken Alexa'nın hangi site blog sitesi hangisi değil diye araştıracağını sanmam. Böyle bir araştırma yapmak Alexa'nın sınırlarını aşar. Bütün İnterneti araştırman lazım. Neyseki Alexa'nın kullandığı dmoz.org zaten bütün İnterneti araştırıyor. Sitelerin ne olduğu teker teker insan eliyle işaretlenip İnternetteki her site ilgili kategoriye taşınıyor. Bence Alexa dmoz.org'a bakıp kim blog olarak gözüküyorsa ona göre işlem yapıyordur. |
|
|
|
|
|
#10 (permalink) |
|
Yer: istanbul
|
öncelikle sadece Oky'ye cevap vermak adına üye olup ilk mesajımı atıyorum.
oky öncelikle şunu söylemek isterim bazen subdomainleirn pagerankı ana domainden fazla olabiliyor, misal wolkanca.com 3 iken blog.wolkanca.com 4 olaibiliyor. Bir yerde okumuştum insanlar bloglarını açarken ana domaine değilde bir subdomaine kurmalı diye bu şekilde olunca hem ana domaine hem de subdomaine etki edecek deniliyordu. velhasıl, boynuz kulagı geçebiliyor..
|
![]() |
| Etiketler |
| alexa , domain , etki , etkilesim , optimizasyon , pagerank , seo , subdomain , webmaster |
|
|
Zoque'a hoşgeldiniz!|
En popüler ilk 100 etiket
Tag Cloud
|
| acil adsl ajax almak arama araniyor ariyorum ariyoruz asp bilen bilgi bilgisayar blog calisma canon css dijital div domain dosya eleman film firefox flash font form forum fotograf freelance google gore grafik grafiker hakkinda hangi hata hatasi hosting html ilgili ilk image internet istanbul istiyorum java javascript karakter kayit kisisel kullanimi < |